Test: Zipforce gör din vanliga cykel eldriven – och gör det riktigt bra
En liten portabel elmotor som enkelt monteras på din vanliga favoritcykel och som sedan kan assistera dig i hela vägen till och från arbetet. Är elcykelmotorn Zipforce för bra för att vara sann? Vi har svaret!
Av Andreas Bergsman
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Smidig och lätthanterlig lösning för eldrift
Bra pris
Konstruktionsmässigt en alltigenom hög kvalitetskänsla
Går att montera på både fram- och bakhjul
Nackdelar
För ett rejält oväsen
Kräver en noggrann montering för att det ska fungera felfritt och…
… medföljande manual är under all kritik
Omdöme
Svensktillverkade Zipforce är ett bländande exempel på en smart lösning för dig som redan har en cykel du trivs med, men som emellanåt även vill kunna njuta av en assisterande elmotor. Den smidiga motorn är enkel att lossa för att ta med och ladda liksom för att återställa cykeln för en manuell drift. Ett klart prisvärt alternativ till en renodlad elcykel. Vore det inte för den höga ljudnivån hade det blivit full pott! Stort test av de senaste elcyklarna
Ponera att du verkligen trivs med din nuvarande (och kanske dyra?) cykel men känner att det vid vissa tillfällen skulle underlätta med lite assistans för att ta dig fram, kanske till och från jobbet eller skolan. Att köpa ytterligare en cykel, en eldriven sådan, kan bli en relativt dyr historia – speciellt om du är ute efter en modell från de mer namnkunniga tillverkarna.
Smidigt och prisvärt alternativ till en elcykel
I den bästa av världar kan du använda din befintliga cykel både som en vanlig cykel, som du trampar på, och som en elcykel, i de fall du känner att lite assistans skulle underlätta. Det är här Zipforce kommer in i bilden, och lösningen är både enkel och genialisk. Zipforce kommer som ett kit i låda med samtliga delar som behövs för att du ska kunna montera fäste och drivenhet på din cykel. Gör du allting rätt från början är du redo för premiärturen inom en kvart, förutsatt att du laddat batteriet.
Instuktionsvideon är att föredra
Det finns en medföljande manual men den är så pass undermålig – de förklarande bilderna är i stort sett är otydbara – att vi istället rekommenderar att du går in på tillverkarens hemsida och kollar på den betydligt bättre och mer pedagogiska instruktionsvideon som finns där. Vi bör i rättvisans namn även nämna att en bättre och tydligare manual är på ingång. Själva motorenheten är i storlek jämförbar med ett elcykelbatteri, med skillnaden att det sitter ett drivhjul i ena ändan. Det tillhörande fästet monteras antingen ovanför framhjulet och skruvas fast i både gaffeln samt ovanför däcket, centralt i fästet för framskärmen.
Det går även att montera Zipforce på bakhjulet, men då med förbehållet att bakskärmen oftast måste kapas en bit för att drivhjulet ska kunna nå däcket. Utöver det är det mer en smaksak beroende på om du föredrar att dras eller skjutas framåt när du får assistans.Viktigt att fassensorn och trampsensorkransen monteras korrekt. När detta är klart och fästet sitter som det ska är det sedan dags att montera fast fassensor som ska känna av när tramporna roterar. Det gör den genom att registrera ett gäng magneter monterade i en trampsensorkrans som monteras runt pedalaxeln.
Och här gäller det att följa anvisningarna noggrant – registreras inte ett jämnt flöde kommer inte heller motorn driva på ett korrekt sätt. Men som sagt, följer du instruktionsvideon går det knappt att misslyckas.
Motorn fästs enkelt och snabbt i fästet och väl på plats är det bara att koppla in sladden från fassensorn på enhetens baksida, och med hjälp av vredet på ovansidan skruvar du ner däcket så att drivhjulet trycks ner en bit mot däcket.
Sedan är det bara att slå på enheten och köra iväg. Motorns assistansnivå, det vill säga hur mycket hjälp du vill ha under färden, ställs in med ett skruvreglage som även det finns placerat på huvudenhetens baksida. Redo för äventyr. Med vredet i övre högerkant ställer du in assistansnivån. Eller så ställer du in assistensnivån i den tillhörande appen. Ja, givetvis finns det en tillhörande app till Zipforce och i den kan du även få fram körstatistik, batteristatus, och göra en del inställningar såsom om lyset ska vara av eller på, ställa in maxhastighet och om regenerativ bromsning ska vara aktiv eller inte.
Är denna påslagen aktiveras den genom att du drar tramporna bakåt vid rullning och som resulterar i en blygsam inbromsning för att återvinna energi till batteriet. I appen ställer du även in åt vilket håll motorn ska driva, beroende på om du monterat motorn fram eller bak. Tillhörande app för kördata och vissa inställningar.
Väsnas en hel del
Hur är det då att cykla med en assisterande Zipforce? Som med vilken annan elcykel som helst faktiskt. Motorn svarar så fort vi börjar trampa och kraften är tillräcklig för att assistera även i stigningar längs med vägen.
I vårt fall hade vi den monterad på framdäcket och visst fanns det initialt farhågor om att motorenheten skulle kunna påverka köregenskaperna negativt, och då främst känslan i styrningen, men vi vill påstå att det är en marginell skillnad, mycket tack vare dess låga vikt (knappt 3 kilo). I alla fall om du kör på vanliga vägar och utan tvära snabba kast – då gör dess närvaro sig påmind en aning mer.
Nej, nackdelen med Zipforce är snarare ljudnivån. Huvudenheten surrar och viner rejält, framförallt när den får jobba till max, det vill säga från stillastående, vid kraftigare acceleration och i stigningar. Och då menar vi verkligen rejält, nästan till grad att det blir pinsamt att fara fram med cykeln.
För dig som förare blir oväsendet emellertid något skonsammare med motorn placerad vid bakhjulet (en annan fördel med placering bak är även att huvudenheten inte alls påverkar känslan i styrningen), men dina medtrafikanter lär haja till oavsett placering. Fast å andra sidan känns en ringklocka överflödig – inget ont som inte har något gott med sig… Det går även att montera Zipforce vid bakhjulet. Det finns ytterligare en sak att tänka på innan ett eventuellt köp. Zipforce är ingen vän av grovt mönstrade däck då den ojämna ytan resulterar i kraftiga vibrationer. Och nej, vi har provat och sett ur vår synvinkel är det inte inte ens ett alternativ som nödlösning.
Vår mountainbike är ett lysande exempel på detta. För att det överhuvudtaget skulle vara möjligt att färdas bekvämt var vi tvungna att montera ett par slätare däck, avsedda för cykling på väg snarare än för ute i terrängen.
Läs även: Så bygger du en egen elcykel Räckvidden beror, som alltid när det gäller ett motorfordon, på yttre omständigheter såsom väder och vind, hur kuperad terrängen är liksom körstil och hur mycket assistans du vill ha. Men tillverkaren uppger en räckvidd på runt 30 kilometer vid ”normal” cykling och full assistans vilket överensstämmer med våra mätningar.
Specifikationer
Produkt: Zipforce ONE Testad: September 2020 Typ: Portabel elcykelmotor Mer info: Zipforce Motor: 250 W Räckvidd: Max 50 km, i praktiken runt 30 km Batteri: 313 Wh Laddtid: 4 timmar Maxhastighet för assistans: 25 km/h Vikt huvudennet: 2,7 kilo Övrigt: Fram- eller bakhjulsdrift, tillhörande app, ställbar hastighet (25kn/h och nedåt) Rek pris vid test: 5 990 kronor Pris: 5 990 kronor hos Zipforce