Samsung Galaxy A50: Elegant alternativ – under 4 000 kronor
Testad produkt: Samsung Galaxy A50Pris: Från 3 250 kronor hos Prisjakt. Hitta operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!
Samsung släppte de stora vårnyheterna strax innan Mobile World Congress, men sparade en mobil till den stora mobilmässan; den lite billigare Galaxy A50 som nu dykt upp i svenska butikshyllor.
Samsung passar nu också på att byta namnschema på Galaxy A-serien, som varit lite förvirrande hittills. Det kom varje år ut telefoner med samma namn som året innan, så man fick skilja dem åt genom att kalla dem för till exempel Galaxy A5 (2017) och Galaxy A5 (2018). Uppföljaren till Galaxy A50 kommer att istället att få heta Galaxy A51, säger Samsung.

Prestanda som förväntat
Vi får utöver det 4 GB ram, och med nya systemkretsen Exynos 7 9610 får vi ungefär halva prestandan som en Galaxy S10 levererar. Lite drygt hälften i cpu-prestanda och lite knappt hälften i grafikprestanda.Det är ungefär vad vi förväntat oss av en mobil i denna prisklass, även om det finns enstaka konkurrenter med mer flaggskeppsliknande prestanda. Vi upplever A50 som rapp i alla vardagliga situationer, men stöter på vissa begränsningar i mobilspel, resurskrävande fotografering och filmning.
Mobilen är en riktig läckerbit till det yttre, med slimmat chassi, mjukt droppformade kanter och hörn och en snyggt välvd och blank baksida med samma skimmer i färgerna som S10-mobilerna. Här har Samsung dock valt att köra med plast i bakstycket och även – så vitt vi kan se – i ramen runtom.

Seg fingeravtrycksläsare
Luren har god premiumkänsla att hålla i, men det kan definitivt innebära en höjd risk för repor med tiden. Vi är inte heller helt förstående till valet att köra med glasblanka ytor om det inte är just glas. Visst, det är snyggt att titta på, men halt att greppa och en magnet för damm och fingeravtryck.På tal om fingeravtryck, någon läsare för det finns inte att skåda. Den sitter nu bakom skärmen, precis som på ett flertal premiummobiler som släppts under vintern. Det är lite överraskande. Det är den enklaste mobil vi sett med denna lösning hittills, och inte ens Samsung själva har en i alla sina toppmodeller, utan bara i två av tre Galaxy S10-lurar.
Läsaren är en enklare optisk typ än den ultraljudsvariant som sitter i Galaxy S10. Det innebär inte att den måste vara dålig, vi har nyss sett Xiaomi Mi 9 med en riktigt rapp och korrekt optisk läsare. Tyvärr når inte Galaxy A50 upp i den nivån, eller ens i närheten. Det tar nästan en sekund av tryck mot skärmen för att låsa upp mobilen, och pålitligheten är inte den bästa. Istället för att bli ett snyggt mervärde blir den alltså ett irritationsmoment.

Snygg amoled höjer upplevelsen
Det är synd, för Galaxy A50 gör många andra saker väldigt rätt. Som alltid i A-serien har A50 en amoled-skärm med 1080p-upplösning, och många av de goda egenskaperna från Samsungs flaggskepp, men inte alla. Den är trevligt ljusstark och har fin lyster i färgerna, men vi får klara oss utan sådant som hdr-stöd.A50 är Samsungs första mobil med flärp i ovankant för selfiekameran, men Samsung väntade tills nu när dessa blivit minimala med att introducera det. Den stör minimalt, och tar faktiskt upp mindre plats än hålet inne i skärmen som Galaxy S10 har.
Ljud får vi ur en monohögtalare i botten. Den är tyvärr en liten besvikelse, då vi blivit vana vid hög lägstanivå från Samsung när det gäller just det. Den producerar rent, men alltför klent, ljud som känns tunt i både bas och mellanregister. Telefonen är utrustad med 3,5 millimeters hörlursport och pluggar vi in lurar där får vi också en ren ljudbild, men den levererar låg maxeffekt, och inte heller där någon vidare bas. Volymen i örat vid samtal är däremot stark nog, även om röståtergivningen är lite väl vass.

Rejält med batteri
Trots slimmat yttre och en behagligt låg vikt har Samsung fått in ett stort batteri på 4 000 mAh. Tillsammans med dess strömsnåla amoled-skärm övertygar batteritiden. Vi kan spela strömmad video i 18 timmar med hög ljusstyrka och surfa eller använda sociala appar och e-post aktivt på medelhög skärmljusstyrka nästan lika länge. Vi får inte trådlös laddning, men väl 15 watts snabbladdning, och en medföljande laddare för det.Galaxy A50 har tre kameror baktill, varav två som du fotar aktivt med. Den tredje är en 5 megapixels stödsensor till huvudkameran för att få djupseende till Livefokus, Samsungs eget namn på fotoläget med kort skärpedjup, eller bokeh-effekt.

Kamera, omdöme och betyg
Bra men inte perfekta foton
Standardkameran har tyvärr en tendens att överexponera bilder, som blir ovanligt ljusa och kan bli utfrätta i ljusa partier. Det kan vi undvika med manuella inställningar i kameraappens Pro-läge, men det blir lite pilligt att hålla på med.Att digitalzooma med kameran är inte heller en särskilt positiv upplevelse, då kameran levererar en hel del udda små artefakter i bilden på pixelnivå. Att fota i mörker ger oss småbrusiga bilder med utsmetade detaljer, men i alla fall rejält lyft av ljusbilden, åtminstone med huvudsensorn.
Kameraappen har också samma ai-baserade motivigenkänning som toppmodellerna, som ibland hjälper oss hitta rätt inställningar, men ibland förvirrar. Men den är lätt att stänga av och slå på från tillfälle till tillfälle. Trots alla dessa ojämnheter får vi dock sammanfatta kameran med att den klarar sig bra i sin prisklass.

Snyggt gränssnitt, mycket onödigheter
Samsung Galaxy A50 kommer med Android 9.0 och samma One UI-gränssnitt som i S10-modellerna. Med ett undantag; Edge-menyn som även Galaxy S10e har trots avsaknad av böjd edge-skärm, är här helt bortplockad. Gränssnittet är smidigt när man lärt sig använda det, men kommer du från en annan Android-mobil är det en del detaljer som fungerar lite bakvänt.Samsung har lite för många egna appar som de vill att vi ska använda istället för Googles, men vi får också en handfull extra och användbara funktioner och appar, som utmärkta träningsappen Samsung Healh, bra filhanterare och en hel del intuitiva rörelse- och gestkontroller.
Samsungs egna digitala assistent Bixby ligger fortfarande steget efter Google Assistent, men du kan utan problem använda bägge. Utöver det får vi Facebook, Office Mobile, Onedrive och Linkedin förinstallerade, och vi ser inte ut att enkelt kunna avinstallera dem.

Omdöme
Galaxy A50 ger tyvärr inte det klockrena intryck vi fick av den när vi först fick en snabbtitt på den i vintras. Vid vardaglig användning kommer små missar upp till ytan. Men på vissa andra punkter övertygar den istället. Om det är rätt telefon för dig med en budget beror på vad du är ute efter, och vilka av dess tillkortakommanden du kan tolerera.Fakta Samsung Galaxy A50 SM-A505FN
Testad: April 2019Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Samsung Exynos 7 9610
Processor: 4 st Cortex-A73 2,3 GHz, 4 st Cortex-A53 1,7 GHz
Grafik: Mali-G72 MP3
Minne: 4 GB ram
Lagring: 128 GB, plats för sd-kort upp till 512 GB
Bildskärm: 6,4 tum amoled, 1080×2340 bildpunkter
Kameror: 25 MP + 5 MP + 8 MP vidvinkel med led bak, 25 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc, ant+
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim, ansiktsigenkänning
Operativsystem: Android 9.0 med One UI
Batteri: 4 000 mAh, 18h webbvideo (wifi), 18h blandad användning (4g), 23h samtal (3g)
Storlek: 15,9 x 7,5 x 0,77 cm
Vikt: 166 gram
Rek. pris: 3 990 kr
Pris: Från 3 250 kronor hos Prisjakt.
Prestanda
Antutu Benchmark: 147 994 poängGeekbench 4: 5 619 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 14 934 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 1 286 poäng

Snygg, tunn och lätt
Bra bildskärm
Lång batteritid
Gott om lagring
Bra kamera för prisklassen

…men fotar halvdant i mörker
Svagt ljud
Frustrerande seg fingeravtrycksläsare
En hel del bloatware