Nier: Automata – Japansk actionmästare gör storstilad comeback
Urläckra strider, existentiella kriser, mordbenägna operarobotar och pratade månhuvuden – Platinum Games är tillbaka!
Av P-A Knutsson
M3
Välkommen till framtiden. Efter att ha förlorat ett stort slag mot utomjordiska maskiner är mänskligheten näst intill utplånad. De få människor som överlevt har flytt till månen, där de börjat tillverka androider som nu kämpar för att frigöra planeten.
Modellbeteckning med Shakespeare-referens
Det är två av dessa androider, 2B och 9S, som Nier: Automata kretsar kring. De två skickas tillsammans med flera liknande enheter till jorden för att försöka besegra maskinerna – men deras uppdrag går (så klart) inte som tänkt. Upptakten är allt annat än unik, men på vägen mot mänsklighetens öde väntar många överraskningar och filosofiska tankegångar som spelar på helt rätt strängar utan att bli långrandiga.
Nier: Automata är en till stor del fristående uppföljare till det sju år gamla actionrollspelet Nier, som i sin tur är en spin-off till den lika underliga spelserien Drakengard. För den som vill finns det med andra ord mängder med historia att grotta ner sig i, men det går lika bra att ta sig an denna uppföljare helt utan någon kunskap om föregångarna.
Den som gapar efter mycket
Att Platinum Games kan actionspel är ingen hemlighet. Däremot har de aldrig tidigare försökt sig på actionrollspel i en öppen spelvärld. Inledningsvis känns det också som att de har gapat över allt för mycket.
Den stora fria världen som väntar efter det läckra startuppdraget ser nämligen ut som en grådaskig klump hämtad från ett b-spel till Playstation 3. Världen är tom, begränsad och framkallar inte något som helst sug för att utforska varje vrå. Mängder med osynliga väggar gör det dessutom omöjligt att ens försöka nå svårtillgängliga platser.
Lyckligtvis gör de underhållande striderna och den välskrivna berättelsen att vi vill ta oss vidare i äventyret, och ju längre vi kommer desto mer växer spelvärlden och dess invånare. Det som först ser så trist ut visar sig snart vara stelt och grått på ett passande sätt, vilket gör kontrasten till spelvärldens färgrika områden extra häftig. Faktum är att äventyret bjuder på flera platser som etsar sig fast i minnet trots att de egentligen är ganska enkelt uppbyggda.
Tal och musik i ljuv samklang Detsamma kan sägas om mycket av det som sker under berättelsens gång. Det handlar om enkla men väl levererade händelser och konversationer som bjuder på sorg, smärta, glädje, humor och existentiella kriser i en härlig kompott.
Att majoriteten av röstskådespelarna gör ett ypperligt jobb lyfter upplevelsen flera snäpp och det är omöjligt att inte känna för både likasinnade androider och fredssuktande plåtburkar. Det är en fröjd att höra hur karaktärernas utveckling återspeglas i deras röster.
Även soundtracket måste lyftas fram då det gör ett utmärkt jobb med att förstärka känslorna i flera scener. När mördarrobotars galna mässande övergår till körsång är det svårt att inte skratta förbryllat.
Trots att huvuddelen av äventyret är avklarat på runt 15 timmar är det många öden som berör. För den som vill knyta ihop fler av handlingens lösa trådar rekommenderas det dessutom varmt att spela igenom äventyret minst tre gånger, vilket dock går betydligt snabbare tack vare bibehållna krafter och flera intressanta förändringar i både spelmekanik och handling.
Flinka fingrar och vassa svärd Även om handlingen tar stor plats är Nier: Automata ett actionrollspel med fokus på just action. Striderna är snabba och lättlärda med den vanliga mixen av svaga slag, hårda slag samt enkla avståndsattacker. Det går också att utföra kombinationer, hoppa och attackera från luften och rulla åt sidan för att undvika fiendeslag.
Allt fungerar med andra ord precis som väntat. Ändå sticker striderna ut positivt och det märks att Platinum Games kan genren utan och innan. Tempot är högt, kontrollen perfekt och när det går dåligt är det alltid ditt eget fel. Att striderna dessutom ser magiskt vackra ut tack vare välmodellerade huvudkaraktärer och läckra animationer skadar ju knappast. Det enda som drar ner upplevelsen en gnutta är att fiendevariationen inte är den bästa.
Å andra sidan går det inte att klaga på variationen när de traditionella striderna blandas med rena plattformspassager, samt regelrätta shoot ’em up-moment sedda uppifrån där 2B sitter i en flygande robotdräkt och skjuter ner fiender på löpande band. Dessa skiftningar mellan spelmomenten sker helt sömlöst och det är lätt att imponeras över Platinum Games egenbyggda spelmotor.
Fyll huvudet med chips
En annan detalj som lyfter striderna är rollspelselementen. Besegrade fiender lämnar efter sig erfarenhetspoäng och föremål som används för att förbättra karaktär, vapen och specialattacker. Att ta till vara på dessa för att anpassa och uppgradera attackrepetoaren gör striderna både enklare och roligare.
Ett inslag som ett extra djup är de chip som används för att anpassa huvudpersonen. 2B har ett visst antal minnesplatser lediga för uppgraderingar och det är upp till spelaren att prioritera vad som är viktigast. Ska en längre hälsomätare prioriteras före attackstyrka, eller räcker det med att en del av all skada du gör återfås som hälsa?
Intressant nog är det också möjligt att ta bort detaljer som hälsomätare, minikarta, sparplatsikoner med mera för att istället använda det minnesutrymmet till chip som förbättrar offensiva eller defensiva förmågor.En storslagen comeback Efter en handfull misslyckanden gör de japanska actionkungar Platinum Games en storstilad comeback. Även om det finns en del att anmärka på är deras senaste skapelse i slutändan inget annat än lysande.
Med sömlösa skiften mellan olika spelgenrer, ett suveränt stridssystem, makalös musik och en drös minnesvärda karaktärer och miljöer bjuder Nier: Automata på ett actionrollspel som inte liknar något annat. Mestadels på gott, men har du svårt för överdrivna japanska actionspel kommer det här inte att ändra din uppfattning – snarare det motsatta.
För alla med en förkärlek till grym action kryddad med japanska underligheter är Nier: Automata däremot ett glimmande guldkorn. Platinum Games har knåpat ihop några av spelvärldens bästa actiontitlar – och Nier: Automata är deras bästa spel hittills.
Fakta Nier: Automata
Utvecklare: Platinum Games Genre: Actionrollspel Format: Playstation 4, Windows Testat format: Playstation 4 Lansering: 10 mars Pris: 600 kronor
Strider i toppklass Mängder med intressanta karaktärer och miljöer Utmärkt uppgraderingssystem Fantastisk musik
Ojämn grafik Tom spelvärld med få hemligheter Flera genomspelningar krävs för att få hela berättelsen