Sony Xperia 5 II: Bästa mobilen från Sony på länge
Nya kompakta Xperia 5 II är en riktig fullträff, och det utan att egentligen vara bäst i klassen på någon enskild punkt. Men med rätt uppgraderingar på rätt sätt kommer den långt.
Den här sortens mobil gör Sony bättre än de flesta. Och de lyckas i Xperia 5 II med i princip alla aspekter, från prestanda, bild och ljud till kamera, batteitid och mjukvara. Den ger oss det vi saknade i Xperia 1 II utan att kompromissa bort något viktigt, och det till ett acceptabelt pris. Det här kan vara den bästa Sony-mobilen på flera år. Bästa smartphone just nu – vi testar mobilerna i toppsegmentet
Sonys telefoner har haft en förvirrande utveckling under senare år, med flaggskepp som istället för att haka på de senaste trenderna har gått sin egna väg, och därmed allt mer blivit en nischprodukt för ett fåtal entusiaster. En produkt som däremot konsekvent har fallit oss i smaken är deras Compact-modeller, som i alla fall de flesta år har levererat allt vi vill se i ett flaggskepp, men i ett mindre och behändigare format.
Med tillverkarens senaste nystart för telefonsortimentet 2019 försvann namnet Compact och ersattes av Xperia 5, en långsmal lur som har fulla smartphonemått på längden, men behåller föregångarnas mindre mått på bredden. Nu är Xperia 5 II här, och den behåller samma koncept. För den som undrar, Sony vill att det ska uttalas ”mark 2”. Hur du väljer att kalla det är upp till dig.
I ett hav av flaggskepp med jätteskärmar, massiva batterier och yttermått som vi för fem år sedan hade kallat för ”phablet”, är Xperia 5-serien en uppfriskande fläkt. Den enda Android-mobil i toppklass som kommer i närheten i greppvänligt format är Samsung Galaxy S20, men Xperian är ännu smalare.
Trots det rymmer den i stort sett allt viktigt i ett flaggskepp, med ett, för att vara 2020, humant pris precis under 9 000 kronor. Den har Snapdragon 865 som systemkrets, inte det allra vassaste just nu, men nära, och precis samma som i toppmodellen Xperia 1 II. Den har också i princip samma trippelkamera som i Xperia 1 II. Den har 8 GB ram-minne, 128 GB lagring, och alla moderna anslutningar och uppkopplingar, som snabb usb 3-port, 5g och wifi 6. Du får också, trots det lilla formatet, ett rejält batteri på 4 000 mAh, och stabilt bra batteritid.
Avlång skärm i toppklass
Designen har klassisk Sony-stil, med plant glas fram- och baktill, skärm i 21:9-format helt utan flärpar eller kamerahål och bara minimal avrundning av skärmbilden i hörnen. Istället har luren extra millimetrar ovanför och under som rymmer både selfiekamera och framåtriktade högtalare upptill och nertill. Sony Xperia 5 II är en ovanligt kompakt liten lur. En av väldigt få som kan kombinera det med flaggskeppsprestanda. Skärmen är riktigt högklassig, en 1080p oled-panel med bra ljusstyrka upp till ungefär 600 cd/m2, klockren kontrast och fina färgegenskaper med möjlighet till matchning mot srgb eller BT.2020-standard, vilket är en betydligt större färgrymd än dci-p3 som många andra mobiler håller sig till.
I standardläge får vi panelens fulla färgpalett men med lite extra livfull färgmättnad. Då sticker förkorrektheten iväg en aning, men du kan justera färgtoner och vitbalans med ovanligt avancerade manuella inställningar. Sedan finns Skaparläge, som dels ger BT.2020-palett, stramar upp färgkorrektheten och dessutom ger stöd för 10-bitars färgdjup. Det finns ett val att automatiskt aktivera skaparläge i vissa appar, men det är bara utvalda videotjänster som det aktiveras för, till exempel Netflix.
Den kanske mest positiva nyheten här är att det är en 120 Hz-panel, så vi får en mycket snyggare och jämnare upplevelse i systemnavigering och scrollning på webbsidor och dokument än i tidigare mobiler från Sony. Det var kanske det vi mest av allt saknade på flaggskeppet Xperi a 1 II. Så på den punkten är denna billigare lut faktiskt strået vassare.
Hög komfort och extra knappar
Alltsammans är inramat i en blankpolerad aluminiumram, och allt byggt med yttersta noggrannhet och ypperlig premium-kvalitet. Den är utmärkt bekväm att hålla i. Vore det inte för att alla de blanka och mörka ytorna drar till sig fingeravtryck så är det här, tycker vi, en av årets snyggaste lurar.
I Sverige säljs den i tre färger, Svart, som i själva verket är djupt mörkgrå, en ljusare Grå, och Blå som har en mörkt gråblå ton. Sony får extra plus i kanten från oss för att de inte försöker ge sina färger fåniga namn som Asure Gold, eller Astral Grey. Sonys unika läsning för simkort och minneskort gör att du extra snabbt kan byta ut dem. På ena sidan sitter volymkontroller, Sonys karakteristiska extraknapp för kamerautlösare, en ny snabbknapp för Google Assistent, och en på-knapp som också är fingeravtrycksläsare. Sidomonterad knapp är en läsning som av någon anledning kommit tillbaka i år med flera premiummobiler som valt det istället för läsare inbyggd i skärmen. Vi klagar inte, den fungerar snabbt och pålitligt och sitter rätt placerad för snabb åtkomst.
Xperia 5 II har full vattentålighet med IP68-klassning och klarar med andra ord nedsänkning i vatten under kortare tid, eller att spolas av under en kran så länge vi inte pratar högtryckstvätt. En rolig detalj med Sonys telefoner är att det är extra lätt att komma åt och byta simkort eller sd-kort. De sitter på en släde bakom en lucka som du kan öppna med en fingernagel, och du har plats för två sim-kort eller ett sim och ett sd-kort.
Ljudet imponerar
Telefonen har usb-c-kontakt i botten med snabb usb 3-dataöverföring, och behåller 3,5 millimeters hörlursuttag upptill. Det är ett val vi fortfarande uppskattar, och får oss att undra lite över andra mobiler som säger att de tagit bort det av utrymmesskäl. Tittar vi på funktionsutbudet så är det endast en funktion vi tycker fattas – trådlös laddning av batteriet. Och det hade snarare gjort mobilen lite tjockare än trängt undan hörlursporten.
Sony har alltid kvalitetsljud i sina mobiler och Xperia 5 II är inget undantag. Vi får stöd för högupplöst audio, Dolby Atmos och möjlighet till finjustering med detaljerad equalizer, dsee-uppskalning av komprimerat ljud, och givetvis ldac-standard för bluetooth. Den som slår till snabbt och förbeställer får även med Sonys utmärkta brusreducerande hörlurar 1000XM3 på köpet. Det gäller dock bara till den 19 oktober. Inbyggda högtalarna är kraftfulla, och levererar fyllig ton, utmärkt stereo eller Atmos-surround, och fin detaljering från bas till diskant.
Kamerauppsättningen är på pappret densamma som i Xperia 1 II, tre stycken inte så märkvärdiga 12-megapixlare från vidvinkel till 3x telefoto, men med desto vassare optik och på flera sätt riktigt trevlig mjukvara som gör att det är lätt att ta snygga bilder. Fördelen med dessa lägre upplösta sensorer är framför allt snabbheten. Det blir väldigt responsivt att ta bilder med standardkameran jämfört med de sensorer på 48 megapixlar eller mer som sitter i många konkurrerande mobiler.
Det är inte upplösning du egentligen behöver, även om det möjliggör för en del intressanta funktioner i de kamerorna. Å andra sidan får du med Sonys mobiler en hel den andra intressanta egenskaper. Framför allt marknadens i särklass vassaste autofokus i en mobil. Den har inte toppmodellens tof-kamera, så i en del lägen som fotning inomhus i dunklare ljus får vi långsammare fokus. Färghanteringen är också utmärkt jämn och neutral. Är det något vi ska klaga på är det en inte särskilt effektiv hdr, det kan bli svårt att lyfta fram detaljer i motiv med stora kontraster. Trippelkamera på baksidan. Då det “bara” är 12-megapixelkameror med måttligt stor sensoryta behöver inte kamerahuset sticka ut överdrivet mycket.
Kul proffs-appar, men hårdvaran begränsar
Kameraappen har inget pro-läge, utan istället en separat Photo Pro-app som ger den ett gränssnitt och kontroller som i en riktig systemkamera. Det är roligt att leka runt med men förvänta dig inte att få proffskvalitet på fotona bara för det. Det här är en mobilkamera och de fysiska gränserna för sesnor och optik sätter gränserna. På samma sätt finns det en Cinema Pro-app för att filma med inställningar och lägen som emulerar proffsutrustning.
Telefonen levereras med Android 10, och en uppdatering till Android 11 finns på schemat men det är inte officiellt när den kommer. Gränssnittet håller sig nära Androids original, men med ett par tillägg som vi gillar, som Sonys egna sätt att hantera delad skärm för att köra dubbla appar och utmärkta Stamina-läget för extra lång standby-tid på batteriet. En del annat, som en mestadels störande sidomeny och ett gäng oönskade tredjepartsappar, hade vi kunnat vara utan.
Sony har haft det tufft på mobilfronten på senare tid, med tappade marknadsandelar globalt, men i Sverige har vi alltid haft en extra vrå i våra hjärtan för deras egensinniga telefoner. Och med lurar som denna är det lätt att se varför. Det här kan vara en av årets trevligaste mobiler helhetsmässigt, även om den inte leder prestanda- eller funktionsracet på någon enskild punkt. Sonys telefonen har klassisk skärmknappsnavigering som standard, men det är lätt att ställa om till moderna svepgester.
Specifikationer
Produktnamn: Xperia 5 II XQ-AS52 Testad: Oktober 2020 Tillverkare: Sony Systemkrets: Snapdragon 865 Processor: 1st Kryo 585 2,84 GHz, 3 st Kryo 585 2,42 GHz, 4 st Kryo 585 1,8 GHz. Grafik: Adreno 620 Minne: 8 GB Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB Bildskärm: 6,1 tum amoled, 1080 x 2520 bildpunkter, 120 Hz Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 12 megapixel 3x telefoto med led bak, 8 megapixel fram Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 6, bluetooth 5.1, a-gps, galileo, nfc Operativsystem: Android 10 med Xperia UX. Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sím, adapter till 3,5 mm hörlur, vattentålig (ip68), Batteri: 4 000 mAh, 17h 10min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 16h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 32h samtal (3g) Storlek: 15,8 x 6,8 x 0,8 cm Vikt: 163 gram Rek. pris: 8 990 kr Pris: 8 833 kr på ComputerSalg.