I fjol lanserade Nintendo för första gången ett nytt spelkoncept till sin egen spelkonsol Switch: Nintendo Labo. De här spelen är inte bara en liten kassett, utan kommer med ett helt paket innehållandes en bunt kartongark som byggs ihop för att skapa nya tillbehör till Nintendo Switch. Genom att utnyttja Switch olika sensorer och funktioner skapas helt nya upplevelser.
Nu har Nintendo släppt två uppföljare i samma serie. Den här gången är det olika VR-upplevelser du bygger ihop av kartongen. I sann Nintendo-anda är det ju såklart inte bara några ordinära glasögon som byggs ihop, nej det är bara början. Istället får du här bland annat bygga ihop kanoner, elefanter och fåglar som alla möjliggör olika typer av nya funktioner och spel. Så här ser kartongbitarna som ska vikas ihop till vr-headset ut.Labo: Veckla, vik, gör om Användare som är bekanta med de tidigare Labo-kiten kommer snabbt känna igen konceptet, här har ingenting förändrats när det kommer till gränssnitt eller hur de olika beståndsdelarna viks ihop. Labo består av tre delar: Make, Play och Discover.
Under Make får vi trycka ut tillbehörens beståndsdelar ur kartongark. Sedan viks dessa enligt bestämda veck innan de slutligen, efter instruktioner på Switchskärmen, vecklas ihop till de olika kreationerna. Ibland med hjälp av medföljande klistermärken, gummisnoddar eller plastöglor, men en stor del av pysslandet består just av vikandet. En stor del av Labo upplevelsen är inte alls i vr-läget utan här, där vi följer instruktioner för att vika ihop de olika tillbehören. Kanske är det för att nyhetens behag har svalnat vid det här laget, eller för att de olika skapelserna liknar varandra mer i den här gången jämfört med tidigare Labo-kit, men vi blir snabbare uttråkade den här gången än tidigare. När vi återigen måste vika femtioelva veck i ännu en kartongbit suckar vi lite för oss själva, oavsett hur peppiga Switchens tillrop är.
Förvånansvärt uppslukande
Även om konceptet är sig likt från tidigare kit, så är spelupplevelsen under fliken Play väldigt annorlunda mot föregångarna. I de ursprungliga Labo-kiten vek vi ihop diverse fristående tillbehör som sedan blev spel, till exempel pianon, akvarium eller motorcyklar.
Här har Nintendo istället tagit till sig virtuell verklighet och samtliga upplevelser bygger på att Switchens skärm placeras framför ett par medföljande linser för att skapa en vr-effekt, likt Google Cardboard. Bland de roligare spelen i Labos vr-kit är när vi får skjuta på söta utomjordingar. Det här låter såklart väldigt instabilt och inte alls som någonting som skulle kunna ge en lika uppslukande upplevelse som andra vr-headset. Men faktum är att vi blev förvånande över hur pass bra denna enkla lösning fungerade.
Synfältet är nästintill helt täckt av skärmen och miljöerna följer med i hela 360 grader runt omkring oss. Det är tillräckligt övertygande för att den som i vanliga fall blir illamående av vr-headset även ska bli det här. Trots enkelheten är upplevelsen förvånansvärt uppslukande. Men hur väl Nintendo än försökt att göra upplevelsen så övertygande och underhållande som möjligt går det inte att frångå faktumet att vårt vr-kit är gjort i just kartong. Och hållbarhet hör inte direkt till kartongens starka sidor. Det slits snabbt efter en tids användning och är ömtåligt mot fukt.
Då Labos primära målgrupp, tro det eller ej, inte är teknikjournalister på 20+ år, utan barn och ungdomar lär det inte ta många sessioner innan spelkontrollerna råkar illa ut.
Det finns även andra brister med denna enkla konstruktion. Bland annat blir skärmen lite suddig och det går aldrig att få till full fokus, någonting som fungerar bättre på mer avancerade vr-headset.
VR Plaza och Discover
Nintendo har gjort sitt bästa för att Labo inte ska tappa sin charm efter första spelet, genom att inkludera VR Plaza med diverse minispel och en skapande del där användaren kan bygga sina egna små påhitt. Många av spelen bygger även på att de ska spelas med eller mot en vän.
Trots att det sammantaget blir ganska många olika minispel inkluderat i det här paketet så känns det lite snålt när vi efter att ha tillbringat någon timme med att vika, veckla och pilla ihop en avancerad konstruktion bara får ett eller två riktiga minispel och fyra avskalade, repetitiva banor som ibland gränsar till obehagligt sterila.
Den sista fliken, Discover, är för de mer kreativa bland oss som vill ta det hela vidare och skapa egna kreationer med Labo. Det här var någonting vi nyfiket utforskade med de första kiten, men också något som var lite för avancerat för de flesta i målgruppen. Med facit i hand var det ingenting som slog igenom på bred front. Under fliken Discover kan användaren programmera egna vr-spel.Omdöme Trots att det innovativa konceptet är väldigt imponerade, plus att vi onekligen blir underhållna under tiden vi pysslar med Labo, kan detta knappast räknas till en av Nintendos stora succéer. Vi måste även erkänna att vi inte plockat upp våra första Labo-kreationer någon mer gång efter de inledande veckorna. Vi misstänker att samma sak kommer ske med vr-paketen.
Fakta: Nintendo Labo
Plattform: Nintendo Switch Utvecklare: Nintendo Innehåller: Kartongark med beståndsdelar samt mjukvara med instruktioner. Rek. pris: 849 kronor. Pris: 748 kronor hos Spelbutiken. Nytänkande. Förvånansvärt välfungerande. Utmanande även för rutinerade spelare. Stundtals enformigt. Snålt med ”riktiga” spel.