Pin-koder, undertexter och experiment
Blockera innehåll med pin-kod
I barnfamiljer som delar på samma Netflix-konto kan det ibland vara lämpligt att skydda visst innehåll från de minstas nyfikna blickar. Eller hindra din partner från att smygtitta på den där serien ni följer tillsammans. Netflix erbjuder pin-koder för ändamålet, och numera kan de även användas för att blockera specifika film- eller tv-serietitlar.Läs även: Bästa filmerna på Netflix just nu

Gör så här:
1. Hovra över nedåtpilen uppe till höger.
2. Välj sedan Konto följt av Föräldrakontroller.
3. Skriv in ditt kontolösenord en gång och välj Skapa PIN-kod. Sedan plitar du ned en lämplig kombination om fyra siffror och trycker på Spara.
4. Välj skyddsnivå (yngre barn, äldre barn, tonåringar eller vuxna), eller börja skriva in namnet på en specifik titel du vill blockera.
När blockeringen är satt behövs den kod du angett för att en användare ska kunna ta del av det numera pin-skyddade innehållet.
Fixa större undertexter eller byt färg
Om du tycker att undertexterna på Netflix är för små eller för stora går det att ändra på. Du kan också välja bland ett antal olika typsnitt och skuggvarianter för att finjustera texten ännu mer till din belåtenhet. Bakgrundsfärger går också att ställa in om det är så att du vill ha bättre kontrast på texten.
Gör så här:
Gå in på Konto och välj sedan Undertextutseende längst ned på sidan. Under Typsnitt kan du sedan välja mellan sju olika sådana, och till höger ange vilken färg texten ska vara i. Fyra olika alternativ för skuggor kan också väljas mellan – såväl som bakgrundsfärg på hela textblocket (fönster) eller bara ytan som ligger direkt under texten (bakgrund). En förhandsvisning högst upp på sidan visar hur det kommer se ut. När du är klar, tryck på Spara-knappen.
Guide: Så använder du vpn med Apple TV – och kollar tv från andra länder
Var med och experimentera
Med jämna mellanrum bestämmer sig Netflix för att prova nya grepp. Ett av de nyare exemplena rörde tv-serierekommendationer mellan avsnitt, vilket inte blev särskilt populärt, men i framtiden kan det blir tal om mer användbara saker. Som användare kan du själv välja om du vill vara “testkanin” för Netflix.Gör så här:
Gå in på Konto och välj sedan Testdeltagande. När reglaget är satt till “På” kommer du att ingå i den testgrupp som kan råka ut för nya funktioner och förändringar innan de lanaseras brett. “Av”-alternativet ser till att inget sådant sker, utan ger dig bara den vanliga Netflix-upplevelsen.
Få stenkoll på utbudet
Läs även:Svårt att välja? Kör en roulette!
Hör du till skaran som ofta har svårt att hitta något nytt att se på Netflix? Det är inte så konstigt, eftersom tjänsten i största allmänhet är ganska stökig att navigera runt i. Som tur är finns det tredjepartslösningar som hjälper den tvehågsne på traven. Netflix Roulette från Reelgood är en av dem.
Gör så här:
Gå in på Netflix Roulette. Här får du ange vilken genre du är intresserad av. Kryssa i om du vill se en film eller tv-serie och även ange en minimigräns för vilket betyg alstret får ha på filmsajten IMDB. När allt är klappat och klart trycker du på Spin för att få tjänsten att slumpa fram något åt dig. Tryck sedan på Watch och välj Netflix-ikonen för att hamna rätt och få filmen/-tv-serien att spelas i ett nytt fönster, eller snurra roulettehjulet igen om titeln inte föll dig i smaken.
Läs också: Nu kan Google Assistant koppla din röst till din Netflix-profil
Bättre utbudskoll med Flixable
Vi gav Netflix-navigeringen en liten känga i det förra tipset, och om du håller med finns det bättre sätt att sovra i utbudet än att använda själva tjänsten i fråga. Flixable, exempelvis, som med en simpel och kraftfull filtreringsfunktion ger dig superkoll på utbudet.
Gör så här:
Gå in på Flixable. I den första vyn ser du vilka filmer som lagts till mest nyligen (det finns också en flik för tv-serier). Nu kan du använda filtreringen för att få sökmotorn att lista filmer utifrån specifika kategorier som betyg, årtal och genre. Notera att betygen i ursprungsvyn är IMDB-konkurrenten TMDB, men IMDB:s betyg syns när du väl klickat på en titel. När du hittat något att se väljer du bara Titta på Netflix.
Reportage: Så fungerar tekniken bakom Netflix (och därför börjar det bli läskigt)
Hitta dolda kategorier med smart tillägg
Netflix har en del funktioner under huven som inte alltid är synliga för oss användare. En av dem är de dolda kategorier som ibland samlar filmer inom väldigt specifika nischer. Dessa kan du få tillgång till genom ett smart insticksprogram för Chrome, som gör att du slipper spara ned specifika kategorikoder för att komma åt de olika genrerna.
Gör så här:
Surfa in på Chrome Web Store och leta sedan upp tillägget Better Browse. Klicka på “Lägg till tillägg” och bege dig sedan tillbaka till Netflix för att utforska en kategorivärld du inte visste fanns. Skulle du vilja ta bort ett tillägg vid senare tillfälle kan du klicka på de tre vertikala punkterna i Chrome (längst upp till höger) och sedan hovra över Fler verktyg för att hitta till menyvalet Tillägg. Sedan är det bara att inaktivera eller ta bort Better Browse for Netflix.
Stryp data och rensa historik
Stryp dataförbrukningen med sänkt kvalitet
Om din bandbredd inte räcker till för att strömma Netflix-innehåll kan det vara läge att justera inställningarna för dataanvändning. För att få bättre kontroll över dataförbrukningen rekommenderar vi att du själv anger videokvalitet i stället för att köra allting på auto.
Gör så här:
Gå in på Konto och sedan Uppspelningsinställningar. Här får du välja videokvalitet med alternativen auto, låg, medium och hög. Netflix har även varit bussiga och angett snittförbrukningen bredvid varje inställning, så att du lättare kan planera ditt tittande utifrån surfpotten. Välj smärtgräns själv!
I den här vyn hittar du även kryssrutan för automatisk uppspelning – bocka ur den om du själv vill välja när nästa avsnitt av en tv-serie ska spelas upp när föregående tar slut.
Se hur allting började – eller rensa i historiken
Netflix har loggat allt du tittat på ända sedan du först aktiverade ditt konto. Historiken finns även tillgänglig för dig som användare, och låter dig dessutom radera innehållsposter om du av någon oklar anledning skäms över dina tv-vanor.
Gör så här:
Gå in på Konto och klicka dig vidare till Streamingaktivitet. Här hittar du en lång lista över varje startad uppspelning – skrolla ända till botten för att se vad du tittade på allra första gången. Här kan du också rapportera ett problem kring en specifik titel eller trycka på den överstrukna cirkeln för att ta bort uppspelningen ur tittarhistoriken. Varför du skulle vilja göra det vet vi inte – men det går i alla fall.
Spara data och utrymme på mobilen
Ändra videokvaliteten på nedladdningar
Nedladdningsbara titlar är en riktig räddare i nöden under långa flygresor eller sommarvistelser på vischan där du kanske saknar fast internetuppkoppling. För att spara in på mobilens surfpott och lagringsutrymme går det att ändra kvaliteten på innehållet du laddar ned.
Gör så här:
1. Gå in i Netflix-appen på din telefon och dutta på menyikonen (tre vågräta streck).
2. Välj sedan App-inställningar och gå vidare till Videokvalitet för nerladdning. Här får du två alternativ: Standard (förvalt) eller Hög, som förbrukar mer data och tar mer plats på telefonen – men som låter dig titta med högre kvalité. Välj det som passar bäst för stunden, men glöm inte att ändra tillbaka när nöden kräver det.
Bevara mobildatan
Det här tipset gäller specifikt för dig som kör Netflix på en IOS- eller Androidenhet. I appen kan du kontrollera när Netflix får förbruka mobildata, och ange besparingsnivån för din datamängd.
Gör så här:
Gå in i Netflix-appen och dutta återigen på menyn (tre vågräta streck) och välj App-inställningar > Mobildataanvändning. Det förvalda alternativet torde vara Automatisk, som balanserar dataförbrukningen med videokvaliteten.
Om du vill kan du slå av detta med reglaget för att istället välja något av alternativen Endast Wi-Fi, Spara Data eller Maximala Data. Det första alternativet låter dig bara strömma över wifi-nätverk. Alternativ nummer två låter dig titta ungefär 6 timmar/GB. Det sista valet tokmaxar bildupplösningen och kan sluka 1 GB data på blott 20 minuter – så var försiktig!
Ta kontroll över säkerheten
Kolla vem som kollar
Som regel brukar Netflix, via mejl, varna dig när obehörig aktivitet upptäcks på kontot. Om du ändå misstänker att någon tagit sig in på ditt konto kan du ta fram en lista på ip-adresser och fysiska platser där kontot använts den senaste tiden.
Gör så här:
Välj alternativet Konto på valfri enhet. Sedan letar du upp alternativet Den senaste streamingaktiviteten. Den här sidan är inte att förväxla med Streamingaktivitet, utan presenterar i stället en lista över platser och ip-adresser där ditt konto varit aktivt på sistone. Du ser också vilken enhetstyp som använts. Upptäcker du någon misstänkt aktivitet? Gå genast vidare till nästa tips!
Logga ut överallt!
Får du en varning om obehörig aktivitet från Netflix – eller själv upptäcker mystiska tittare på ditt konto – så är det dags att logga ur hela klabbet. Därefter bör du byta lösenord bums.
Så gör du:
Under alternativet Konto och rubriken Inställningar hittar du rubriken Logga ut på alla enheter. Genom att göra detta kommer du att kasta ut alla inloggade från ditt Netflix-konto inom 8 timmar. Sedan kan du välja Ändra lösenord och säkra kontot mot framtida intrångsförsök.