Test: Sony Bravia 55XH90 är en utmärkt tv till det mesta
I denna 55-tummare går Sony på offensiven med bakbelyst lokal dimning och fin färghantering. Det imponerar, även om ett par extra egenskaper inte är med från start.
Med både kraft och finess i bilden, kristallklart ljud och ett smart anpassat Android som ökar användarvänligheten gillar vi Sonys nya fullmatris-led-tv skarpt. Den levererar i bild, ljud och de flesta funktioner. Och har du tur och tålamod kan du även hitta den till ett riktigt bra pris. Kommer bara de lovande uppdateringarna som kompletterar funktionaliteten så blir den en ännu bättre köp. Stort test av 4k-tv på 55 tum
Det är alltid spännande att leta Sony-tv i svenska butiker, för priset på dem kan variera vilt. Och de är ofta med i kampanjer hos de stora återförsäljarna. Så är även fallet med nya Bravia XH90. Den 55-tumsmodell vi har testat här finns i en handfull olika modeller, där enda skillnaden verkar vara olika design på foten, men då och då kan en av dem säljas för ner mot 10 000 kronor, trots att det rekommenderade priset ligger på 17 000 kronor. Testad produkt: Sony Bravia 55XH90 Pris: Från 15 990 kronor hos Prisjakt.
Ett mer stabilt pris för den ligger på 15 990 kronor, viket är ett stadigt pris på precis den variant vi testat. Det är snäppet högre än konkurrenter som Samsung Q80T och Panasonic HX940, men inte så mycket dyrare att det känns som en avgörande faktor.
XH90 sticker ut en aning designmässigt, med en ljust silverglänsande tunn kant som ramar in tv-bilden, och extra smala fötter. Dessa monteras på superenkelt, de bara skjuts in underifrån och fäster med ett klick. Sedan är det bara att ställa upp tv:n.
Fötterna sitter ut mot kanterna så det gäller dock att du har en bred nog tv-bänk. Det här är en så kallad full array led-tv, vilket innebär att den har dioder rakt bakom och lokala dimningszoner. Det gör att den blir ganska jämntjock baktill. Men det är faktiskt riktigt snyggt, med rena linjer och smarta rännor att diskret dra kablar i.
Precis som i fallet med Samsung Q80T hittar vi inga uppgifter om exakt hur många lokala dimningszoner det handlar om, men vi blir helt klart övertygade av dynamiken och kontrasthanteringen i tv:n. Det går att få både djup svärta och gnistrande ljus, och det mesta däremellan. Uppskalning sköter tv:n också utmärkt. Kanske bäst av alla just nu, i alla fall med 1080p-bildkälla, som kan bli ruskigt livfull och skarp. Det kan dock kosta på i vissa situationer, som vid svepande kameror som orsakar viss hackighet. Annars är rörelsehanteringen med äkta 4k-material utmärkt.
Fina färger med rätta balansen
Skärmpanelen håller fin klass med 100 Hz-frekvens och nästan dci p3-färgskala tack vare färghantering av kvantpunktstyp. Då det är en va-panel blir det lite variationer i kontrast och vitpunkt i för snäv betraktningsvinkel. Det är något som vissa va-baserade tv gör bättre än andra. Här märks skillnaden lite tydligare än i till exempel Samsung Q80T. I standardläge är den också lite gräll i färgerna till en början, men det går ganska lätt att finjustera. Sedan blir det en profil som känns välbalanserad för det mesta. Utöver bildprofilen Standard finns bildlägena Biograf, Spel, Grafik, Bilder och Personlig. Personlig är inte fri profil som du kan justera själv (du kan justera alla) utan en som uppges göra så lite eget med originalsignalen som möjligt, precis som de som kallas Cinema Mode eller Creator Mode i en del konkurrenters modeller. Det finns också en funktion där tv:n väljer läge åt dig, men det blir vi inte helt kloka på.
Tv:n har ljussensor och du kan aktivera automatisk anpassning av ljusstyrka och kontrast efter ljuset i rummet, men den verkar inte riktigt ha den finess i den funktionen som vi till exempel ser i årets Samsung-modeller.
Små men bra högtalare
Vi får väldigt snyggt ljud om än lite tunt i basen. Här sitter bara två 10-wattselement i nederkant. Förstår vi saken rätt är dessa kompletterade av extra tweeters i modellerna på 65 tum och uppåt, men de får vi inte i 55-tummaren. Trots det är ljudet utmärkt rent och detaljerat och lika behagligt även när vi trycker på med hög volym.
Det är dock lite snålt med möjlighet att ställa in ljud. Vi har equalizer och viss kontroll av surround men inga möjligheter att spara undan en profil. Val av några färdiga ljudprofiler hade också varit välkommet.
Till tv:n får vi en slimmad, avlång fjärrkontroll med traditionell knappuppsättning, samt snabbknappar för Google Play och Netflix. Då det är en Android-tv gläds vi också åt bluetooth-koppling, inbyggd mikrofon och dedikerad Google Assistent-knapp.
Android, och lite till
Operativsystemet är Android TV 9 med ett litet antal förladdade tredjepartsappar, däribland Twitch, SVT Play, Netflix och Prime Video. Sedan har du givetvis tillgång till Google Plays rika apputbud, och som alltid i en Android-tv inbyggd Chromecast. Det är inga mängder appar förinstallerade, men Sony guidar dig till de populäraste svenska apparna i Google Play-butiken. Android är ett funktionsrikt system med hela Googles apputbud som stor styrka, men det är i originalutförande inte perfekt anpassat för just en tv. Det tar många av tillverkarna tag i genom att anpassa gränssnittet så att just vanliga tv-inställningar är lättare att få fram. Sony gör det bättre än de flesta med en snygg och anpassningsbar extrameny. Det blir det plus i kanten för.
Sony har utlovat firmwareuppdatering som ska uppgradera hdmi-portarna från 2.0 till 2.1 och därmed även ge stöd till earc, variabel bildfrekvens och andra smarta funktioner inför framtiden. Men när detta sker vet vi inte ännu. Det känns som om det kan vara dags för det åtminstone tills Sonys egna nya Playstation 5 släpps. På samma sätt har det utlovats en uppdatering som ger stöd för Apple Airplay och Homekit.
Specifikationer
Produktnamn: Sony Bravia 55XH90 Testad: Augusti 2020 Tillverkare: Sony Paneltyp: Va-lcd Storlek: 55 tum Upplösning: 4k uhd, 2160p Bildfrekvens: 100/120 Hz Lokal dimning: Bakbelyst matris Hdr: Hlg, hdr10, Dolby Vision Operativsystem: Android TV 9 Ljud: 2×10 Watt, riktade tweeters Anslutningar: 4st hdmi 2.0 (2.1 med kommande uppdatering), komposit, 2st usb 2.0, lan, digital audio ut, hörlur Trådlöst: Wifi 5, bluetooth Energiklass: A Mått (på bord): 123 x 77,7 x 34 cm Vikt: 16,5 kg Väggfäste: Vesa 300×300 mm Rek pris: 17 000 kr Aktuellt pris: Från 15 990 kronor hos Prisjakt.