P20 Pro: Skärm, design och prestanda
>> Hoppa till testet av Huawei P20Huawei presenterade vårens nya mobiler P20 och P20 Pro sista veckan i mars, och direkt efteråt gick de att beställa i svenska butiker. Det är ungefär samma skillnader på P20 och P20 Pro som det var på P10 och P10 Plus. De har samma design, processor och grundegenskaper, men skiljer sig åt i storlek, skärmteknik, kamera och enstaka andra egenskaper.
Video. Mattias Inghe går igenom de fem coolaste nyheterna i Huaweis nya flaggskeppsmobil.
De nya lurarnas utseende är lite av en mix mellan Huawei P9 med sina skarpare hörn och en Iphone X med glasbaksida, kamera i hörnet, flärp-skärm och blankpolerad, rundad metallram. Men P20 har en hel del som sticker ut och gör den unik. Inte minst färgvalen Twilight och Pink Gold.

Baksidan tonar från en färg i botten till en annan högst upp. I guldversionen är det subtilt, men i Twilight, som skiftar från grönblått till lila, är det mycket tydligare. Vi tycker det är riktigt snyggt, men är du tråk-konservativ så finns också en helsvart modell. Tyvärr blir luren praktiskt först med skal på. Glasbaksida är ömtåligt och drar till sig smuts, och luren är så hal att den riskerar att glida ur handen och av bordskanter. Ett enkelt skyddande skal medföljer.

Ovankanten har flärp i Iphone X-stil, men den är betydligt mindre än Apples. Dock fortfarande en osnygg detalj, men då skärmen är längre än 18:9 så stör den inte upplevelsen vid uppspelning av bredbildsfilm. Det finns även en inställning för att ”stänga av” flärpen. Den försvinner inte utan visar fortfarande system- och notifieringsikoner, men blir till en diskret svart list.
Fingeravtryck på rätt plats
Trots avlång skärm har P20 Pro fingeravtrycksläsaren längst ner på framsidan, vilket vi alltid föredrar. Den fungerar också som hemknapp och kan ställas in att sköta all navigering, så att du kan få ännu mer skärmyta. Läsaren är snabb och pålitlig, men vi får göra om registreringen av fingret ett par gånger för att få ett bra avtryck. P20 Pro stödjer även ansiktsigenkänning, även den övertygande snabb. Kameran har dock inte 3d- eller ir-stöd vilket behövs för riktigt säker biometri.De inbyggda högtalarna ger ett klart och kraftfullt ljud. I horisontellt läge växlar de till stereo, med surround tack vare Dolby Atmos. Stereospridningen är dock lite skev; ena högtalaren är konstant mer högljudd. För röstsamtal gillar vi dess klara ton, men den är lite tunn i mellanregistret, så vi får pressa upp volymen extra när omgivningen är bullrig.

Huawei har skippat 3,5-millimetersuttag. En adapter och ett par in-ear-lurar för usb-c medföljer. Ljudkvaliteten för media är god, men inte i klass med de allra bästa mobilerna för musik. Tack vare stöd för aptX HD, LDAC och nya standarden HWA för bluetooth kan du dock få riktigt hög bitrate trådlöst.
Prestanda och batteri som Mate 10 Pro
Prestandamässigt tillför inte P20 Pro något nytt. Den har samma Kirin 970-krets som Mate 10 Pro, och i dagsläget ligger den ett snäpp efter de mest kraftfulla konkurrenterna. Du lär sällan uppleva skillnaden, då det bara är i extremfall som telefonerna utnyttjar prestandan fullt ut. Den presterar faktiskt marginellt bättre än Mate 10 Pro, troligen tack vare ny mjukvara, Android 8.1 och ny version av egna gränssnittet EMUI.Vi vissa tillfällen kan telefonen bli lite obekvämt (men inte oroande) varm, speciellt när vi pressar grafikkretsen, eller när batteriet snabbladdas. Det är ytterligare en orsak att ha ett skal på. Med biffigt batteri på hela 4 000 mAh är driftstiden mycket övertygande och effektiva strömsparfunktioner förbättrar sådant som standbyläge. Trådlös laddning hade varit ett plus, men det skippar Huawei än så länge.
Huawei påstår att de har den mest kraftfulla AI-motorn, men det är inget som vi har pålitliga verktyg för att verifiera. Det ska i alla fall hjälpa till att optimera lagring och systemprocesser. När det gäller lagring finns det inga alternativ, vi får 128 GB inbyggt och ingen plats för extra sd-kort.

Huawei P20 Pro: Test (forts.)
Trippelkamera och jättesensor
Kameran är dock huvuddragaren. Det mest uppenbara är att den har fått en tredje lins som ger P20 Pro optisk zoom, fast här med annan brännvidd och 3x zoom istället för konkurrenternas 2x. 3x-läge och en 5x ”hybridzoom” ser riktigt bra ut. Sensorn bakom är på 8 megapixlar, så när vi går över till högre inzoomning än 5x så verkar den byta till huvudsensorn och heldigital zoom istället.Den är å andra sidan vansinnigt högupplöst med 40 megapixlar. Det innebär inte automatiskt bättre kvalitet, förutom att den i teorin kan att ta skarpare bilder vid kraftig digitalzoom. Sensorn är också större till ytan än konkurrerande mobiler. Vi har inte sett en så stor sensor i en smartphone sedan smått extrema Lumia 1020. P20 Pro har också samma 20 megapixlars monokroma sensor som tidigare modeller. Allt detta ger kameran ett ISO-omfång som ingen konkurrent kommer i närheten av, bättre dynamik i bilder och mindre brus i mörkerfoto. Åter igen; i teorin.

Utmanar och utklassar
Så, lever den upp till förväntningarna? När det gäller det grundläggande – detaljer, färgbalans, hdr-dynamik och brusnivåer – absolut! Optiken håller måttet så att den högupplösta sensorn kan göra sitt jobb. En extra rgb-sensor gör att vitbalansen sällan träffar fel. Fyra sorters autofokus, inklusive laserfoto med utökad räckvidd och AI-assistans gör den träffsäker och snabb.Den levererar rent tekniskt en kvalitet som i de flesta situationer antingen matchar eller slår konkurrenterna. Inte på varje punkt, Iphone X har till exempel fortfarande vassare efterbehandling med effektivt brusfilter. Å andra sidan behövs mycket mindre brusreducering här.
Kvaliteten vid fotning i kvällsljus är det ingen annan aktuell mobil som kan matcha. Speciellt om vi går över till ett specialläge som heter Natt. Med hjälp av AI tar den bilder med lång exponeringstid utan att skakig hand orsakar okärpa. Dynamik blir mer lik en riktig DSLR-kamera än vad vi förväntar oss av en mobil.

Hjälpsam men lynnig AI
Huawei har vässat kamerans AI med utökad motivigenkänning för automatiska inställningar. Bildstabilisering och fokus har nu AI-assistans, och vi får även aktiv hjälp med bildkomposition i vissa lägen. Tar vi ett gruppfoto ser den till att ingen hamnar utanför bild, till exempel.Det låter ju trevligt, men det kan även bli rätt så påträngande. När intelligensen inte är intelligent nog och tror att en grön bordsduk är en buske, eller insisterar på absurd färgmättnad när den detekterar blå himmel i en landskapsbild till exempel. Den ”vet bäst” lite väl ofta mot vår vilja, och är inte heller helt konsekvent. All denna handhållning går lyckligtvis att välja bort i inställningarna, eller genom att växla till ett pro-läge som även fotar i RAW-format
Som videokamera är den fortfarande bra men mindre fantastisk. Den filmar i 4k i 30 bilder per sekund, har ett 960 bilder per sekunds superslowmotion-läge i 720p och bra kombinerad optisk och digital bildstabilisering. Men vi föredrar fortfarande LG V30 och Iphone X för normalfilmning, och ingen slår slowmotionläget i Galaxy S9 Plus.
Omdöme
Med P20 Pro går Huaweis P-serie från nästan toppklass till verklig toppklass, och det är kameran och batteriet som gör det. Utstickande design och egensinnigt gränssnitt gör att helheten blir lite spretig, och det blir en fråga om personlig smak om du uppskattar dessa eller inte.Fakta Huawei P20 Pro Dual CLT-L29C
Testad: April 2018Tillverkare: Huawei
Systemkrets/processor: Hisilicon Kirin 970 / 4st Cortex-A73 á 2,36 GHz, 4st Cortex-A53 á 1,84 GHz
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB
Bildskärm: 6,1 tum oled, 18,7:9 bildförhållande, 1080×2240 bildpunkter (408 ppt)
Kameror: 40 megapixel rgb, 20 megapixel monokrom, 8 megapixel telefoto m led bak, 24 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 1 typ c med displayport
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.1 med EMUI 8.1
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, vattentålig (IP 67), dual sim (standby)
Batteri: 4 000 mAh, 13h 40min webbvideo (wifi), 12h 10min blandad användning (4g), ca 25h samtal (3g)
Storlek: 15,5 x 7,4 x 0,8-0,95 cm
Vikt: 180 gram
Pris: 8 590 kr hos CDON.
Prestanda
Antutu Benchmark 7.0: 209 799 poängGeekbench 4: 6 839 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 31 152 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 2 979 poäng

Goda prestanda
Kul och utstickande design
Extremt bra foto-kamera
Utmärkt batteritid

En del irritationsmoment i design och gränssnitt
Ingen trådlös laddning
Huawei P20: Test
Vårsläppen från Huawei brukar alltid komma i par, precis som till exempel Iphone 8 och Iphone 8 Plus eller Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus. Huawei P20 Pro som vi testade tidigt i april är kanske årets hittills mest intressanta flaggskeppsmobil, med sin unika jättekamera på tre linser, sitt stora batteri och sin egensinniga design. Men trots att den började säljas tidigare dröjde det till nu innan vi fick tag på ett testexemplar av Huawei P20.Den har givetvis en hel del gemensamt med sitt storasyskon. Den har liknande design, likheter i hårdvara och samma versioner av operativsystem och gränssnitt – allra senaste Android 8.1 med egna gränssnittet EMUI 8.1 ovanpå. Som alltid är det lite egensinnigt och rörigt, men mer avskalat och strömlinjeformat än någonsin. Huawei är definitivt på rätt väg på den punkten.
Spara tusenlappar
Den skiljer sig också på några viktiga punkter. Till att börja med priset. P20 går att få tag på för cirka 6 300 kronor, vilket gör den över 2 000 kronor billigare än P20 Pro-modellen. Till det priset blir ju givetvis frågan; vad får vi kompromissa med.
Den mest uppenbara skillnaden på dem är storleken. P20 har skärmstorlek på 5,8 tum istället för 6,1 tum, men samma avlånga bildförhållande (18,7:9). Det gör den ett par millimeter smalare, och det gör faktiskt stor skillnad för hur greppvänlig den är. Den blir mer behändig att hantera, tack vare bättre grepp och en aningen lägre vikt.
Konstruktionen är annars nästan identisk. P9 har glas framtill och baktill, polerad aluminiumram runtom, skärm som går ända upp i kanten upptill med liten flärp för webbkamera och högtalare, men som lämnar en centimeters marginal nedtill för att få plats med en fingeravtrycksläsare och hemknapp.
Små och stora skillnader
Helt identisk är det dock inte. Istället för att glaset rundar av och möter metallramen, är det här en plastrand på en knapp millimeter emellan, både fram och bak. Den förtar inte kvalitetsintrycket mer än marginellt, men på ljusa modeller som den rosa vi testat, så syns den ganska tydligt på baksidan. P20 Pro har även en sådan rand på framsidan, men mycket tunnare.En sak som däremot känns som en större nackdel är att P20 har sämre vattentålighet än P20 Pro, ip53 istället för ip67. Det innebär att den i princip tål en rejäl regnskur, och att den även har sämre skydd mot finkornigt damm.
Vi får också andra färgval, en diskret svart, en djupt blågrön och en vagt laxrosa kallad Pink Gold med samma typ av toning som Twilight-modellen av P20 Pro. Twilight finns också till P20, men säljs inte i Sverige.

Ips och mono
Skärmen är inte bara mindre, det är också en ips-panel istället för en amoled. Den gör ett acceptabelt jobb utan att direkt imponera, med godkänd ljusstyrka och möjlighet att slå på automatiskt färgton utefter ljuset i rummet. Vi föredrar dock att ställa in det manuellt, då den drar åt allt för varma toner på egen hand.Annars har skärmen samma antal pixlar som den i P20 Pro. Vi får 1 080 på bredden och 2 160 på höjden, plus 80 extra pixelrader som sträcker upp på vardera sida av flärpen i ovankant. Det gör alltså att vi har full 18:9-bild även utan flärp, vilket är trevligt för att till exempel spela upp bredbildsvideo. Givetvis får vi här samma möjlighet att mörka ned den delen, så att den bara visar diskreta ikoner. Men det blir inte lika snyggt som med en amoled-skärm med helsvarta pixlar.
Ljudegenskaperna är desamma, så när som på att vi inte får stereoljud ut högtalaren i horisontellt läge som i P20 Pro och Mate 10 Pro. Det är fylligt och rent ljud, både ur högtalaren i botten och med hörlurar vid usb-c-adapter. Den har också stöd för flera högupplösta ljudprotokoll via bluetooth.

Stabila prestanda
Huawei P20 är byggd på systemkretsen Kirin 970, samma som i P20 Pro och förra höstens Mate 10 Pro. Den ger oss rejält med prestanda, men inte riktigt i absoluta toppklass just nu. Apple A11, Exynos 9810 och Snapdragon 845 ligger mellan 15 och 30 procent bättre till i de flesta moment.Batteriet är inte så enormt som i P20 Pro eller Mate 10 Pro med sina 4 000 mAh-batterier. Här får vi nöja oss med 3 400 mAh istället. En stor ips-skärm innebär att den drar lite extra när ljusstyrkan är ställd högt, men det behöver vi knappast ha hela tiden.
P20 har däremot mindre minne än P20 Pro, fyra gigabyte istället för sex. Lagringsmöjligheterna är annars desamma: stor 128 GB Flash-enhet och ingen sd-kortplats. Då den enda andra stora skillnaden är kamerorna, gissar vi att det just är hanteringen av extra mycket bilddata som P20 Pro använder de extra gigabyten till.
Kameran håller hög klass
Här sitter istället såvitt vi kan se exakt samma kamera som i Mate 10 Pro. Det innebär en 12 megapixel rgb-sensor och en 20 megapixel monokrom. Det som saknas från P20 Pro är alltså den nya extra stora och högupplösta rgb-senorn och den tredje telefoto-linsen. Saknar vi dessa? Ja, lite grann.Med olika optik på de två sensorerna klarar den fortfarande av pålitlig 2x optisk zoom, och detaljåtergivning och brushanteringen är övertygande. Kameran har även fått samma utökade ai-funktion som P20 Pro. Det är en till lika delar hjälpsamt och till lika delar frustrerande funktion som ofta ger dig snyggt resultat, hjälper till med bildstabilisering, hdr-balans och ljusnivåer. Men den tvingar även på fotografen färgfilter och bildkompositionsassistens beroende på motivet.

Kamerans ai går att stänga av, men vi hade gärna sett att det gick att avaktivera enskilda delar av den istället. En ai-assisterad funktion som fungerar separat är Nattbild, som tar en serie bilder med olika ISO under cirka fyra sekunder. Därefter komponerar den ihop ett skarpt slutresultat även vid handhållet kameraskak, som har en mycket större dynamik än vad en mobilkamera egentligen kan mäkta med. Resultatet är inte riktigt lika bra som i P20 Pro, men nästan.
Omdöme
Vi klassar P20 och P20 Pro som en premiumtelefoner på samma sätt som både Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus är flaggskepp. Orsaken att välja P20 istället för P20 Pro är främst det behändigare formatet. Fast med mindre batteri, ingen oled, sämre vattentålighet och mer normal kamera är det inte riktigt samma sak. Huawei P20 är fortfarande en bra telefon, men en som inte gör någonting unikt och intressant. Då vi konstant trissar upp kraven räcker det inte till ett toppbetyg denna vår. Vi förstår varför det är P20 Pro som Huawei satsar mest på. Visst, den är dyrare, men bättre på nästan allt.Fakta Huawei P20 Dual sim
Testad: April 2018Tillverkare: Huawei
Systemkrets/processor: Hisilicon Kirin 970 / 4st Cortex-A73 á 2,36 GHz, 4st Cortex-A53 á 1,84 GHz
Grafik: Mali-G72 MP12
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB
Bildskärm: 5,8 tum ips, 18,7:9 bildförhållande, 1080×2240 bildpunkter (428 ppt)
Kameror: 12 megapixel rgb, 20 megapixel monokrom m led bak, 24 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 1 typ c med hdmi
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.1 med EMUI 8.1
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, vattentålig (IP53), dual sim (standby)
Batteri: 3 400 mAh, 10h webbvideo (wifi), 9h 10min blandad användning (4g), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 14,9 x 7,1 x 0,8-0,9 cm
Vikt: 165 gram
Pris: Från 6 271 kronor hos Prisjakt.
Läs vår jämförelse av operatörernas bästa erbjudanden på P20-serien här!
Prestanda
Antutu Benchmark 7.0: 205 052 poängGeekbench 4: 6 766 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 29 737 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 002 poäng

Goda prestanda
Intressant design
Bra kamera
Lägre pris

En del irritationsmoment i konstruktion och gränssnitt
Inte riktigt vattentät
Ligger efter P20 Pro på det mesta