Honda e är på många sätt en riktigt cool framtidsbil och den är både pigg och smidig att köra i stadsmiljö. Komforten är dock inte bra och priset lite väl högt, men den här bilen har ändå förutsättningar att ge Volkswagen ID3 konkurrens. Honda Jazz Hybrid: Prisvärd och praktisk crossover-suv
Liksom Volkswagen ID3 har Honda e under flera år omgärdats av rykten och läckta bilder innan produktionsversionen visades upp för ett år sedan. Nu har bilen börjat rulla ut på svenska vägar, och den drar onekligen blickar till sig när vi kör den i Stockholmsområdet under en vecka.
Charmig design och moderna funktioner
Formerna är tuffa, moderna, i våra ögon ett riktigt chartroll som onekligen drar blickar till sig. Bilen är väldigt liten och de bortskalade sidobackspeglarna, som ersatts av kameror och invändiga digitala backspeglar, förstärker de slimmade formerna. Annars är det främst invändigt bilen verkligen sticker ut. Hela instrumentpanelen, från backspegel till backspegel, består av skärmar. En rejäl förarskärm där vi är vana att ha en fet display, och en likadan bredvid för din medpassagerare fram. Mycket skärmar, men inte helt optimalt när vänster sidobackspegel skyms av ratten och handen. Digitala sidobackspeglar har vi sett tidigare, bland annat i Audi E-tron, och är en lösning med både för- och nackdelar. I det här fallet hamnar vänster backspegel lite väl nära ratten, vilket gör att den skyms en del. Om du dessutom kör med tio-i-två-fattning, då syns den nästan inte alls. Bilen är dock skarp och fin, och andra fördelar är lägre vindmotstånd och vindljud. Nu är inte den här bilen tyst och välisolerad, något vi återkommer till. Laddkontakten är placerad upp till på motorhuven.
Bilen startar när vi sätter oss i den och har nyckeln med oss, vi behöver inte ens trycka på startknappen. Vi väljer bara ”växel” med knapparna i mittkonsolen, och sedan är det bara att köra. Du har två körlägen att välja mellan, normal och sport, och det som skiljer är främst hur direkt motorn reagerar på gaspedalen. Här finns bra med kraft och imponerande vridmoment, bilen skjuter iväg som ett skott och är riktigt kul att köra. Du kan välja mellan vanligt rull eller mer regenererande som aktivt laddar batteriet så fort du släpper gasen.
Inget för långresor
Vi tar oss omkring 14–15 mil på en laddning, beroende på hur vi kör, vilket gör att bilens användningsområde naturligtvis blir ganskla begränsat. Det här är helt klart en pendlarbil för storstan och inget du ger dig ut på långresa med. Det är knappt att vi kan storhandla med bilen då en fullpackad Ica-kasse inte ryms på höjden i det minimala bagageutrymmet.
Bilen ska gå att snabbladda till 80 procent på 30 minuter, via en vanlig 220-kontakt och 10 ampere tar det en natt att ladda upp batteriet. En laddbox är alltid att föredra oavsett om du behöver ladda snabbt eller inte, och Honda erbjuder en egen sådan. Kameror istället för utstickande backspeglar är coolt och ger lägre vindbrus och luftmotstånd.
Även om det hade gått att åka långt i den här bilen är det inget vi hade velat göra. Komforten är helt enkelt under all kritik. Dels är kvaliteten i själva bygget tveksam. Det klongar i bildörrarna och isoleringen är inte bra. Dessutom är stolarna inte bekväma, de känns snarare som billiga stela kontorsfåtöljer från Ikea än bilstolar. Baksätet ska vi inte tala om, här gnällde till och med småbarn över att det var trångt åt benen trots att vi körde fram stolen ordentligt.
Den allvarligaste missen komfortmässigt är dock att det saknas mittarmsstöd. Väldigt underligt då man enkelt kunnat ha ett sådant över de små förvaringsfack som finns där och som flertalet övriga biltillverkare erbjuder.
Snyggt MMI och feta skärmar
MMI:t är ganska enkelt att förstå sig på, och vi gillar upplägget med en extra skärm för din medpassagerare. Med en hdmi-ingång i mittkonsolen tänkte vi att detta kunde vara en perfekt lösning för portabel underhållning. Den här funktionen går dock inte att använda under körning vilket gör den tämligen värdelös. Vi gillar dock att här finns en 230-kontakt, förutom usb- och 12-voltsuttag.
Bilen har moderna förarhjälpmedel som skyltavläsning, adaptiv farthållare, lane assist och kameror och parkeringssensorer runt om. När vi kör in på garageuppfarten tvärnitar bilen redan 40–50 centimeter från garagedörren, trots att vi kör försiktigt. Lite väl aggressiv ”hjälp” helt enkelt. Den adaptiva farthållaren fungerar bra, och lane assist-funktionen är godkänd, men det blir väldigt mycket visuella varningar i instrumentpanelen om att vi måste greppa ratten och att vi passerar en filmarkering, trots att vi kör korrekt och håller (lite löst) i ratten.
Honda e är uppkopplad med e-sim men anslutningen till mobilen och apparna var ännu inte aktiverade. Vi hoppas få tillfälle att testa dessa funktioner längre fram.
Specifikationer
Tillverkare: Honda Pris: 399 950 kr (exklusive miljöbonus) Motor: Elmotor med 154 hk Batteri: 36 KWh Drivning: Bakhjulsddrift Angiven räckvidd: 200 km Prestanda: 0–100 km/h på 8,3 sek Toppfart: 145 km/h
Mitt jobb som chefredaktör är att se till att innehållet vi producerar håller högsta möjliga kvalitet. Kontakta mig om du har frågor eller synpunkter på det vi publicerar!