1. Rätt inställningar vid rätt tillfälle
Svårt att veta vilka inställningar som är bäst för dig? Här går vi igenom några enkla exempel att börja med:Upplösning och fps:
- Full HD (1080p), 30 fps: Ger inte alltför stora filer men ser ändå bra ut så länge det inte ska visas upp på gigantiska skärmar.
- 4k, 60 fps: Maxat resultat, men också gigantiska filer.
- Full hd, 120 (eller mer) fps: Material som senare kan saktas ner.
ISO och slutartid:
- Mellan 100–500 ISO, slutartid under 1 sekund: Passar bäst under bra till väldigt bra ljusförutsättningar.
- ISO över 1 000, slutartid över 1 sekund: Passar bäst till dunklare miljöer, kommer ge en lite grynigare bild och mer rörelseoskärpa, men samtidigt ljusare resultat.
2. Fota och filma i mörker
Det finns fler knep att ta till med när det kommer till att filma i dunkla miljöer. Det första är att testa att stänga av bildstabiliseringen.

Flera kameror har redan förinställda lägen just till för mörkerfilmning, men de är ofta väldigt gryniga och lite svåra att fotografera med. Anledningen är att dessa inställningar drar upp iso till högsta möjliga och detsamma med slutartiden. Det ger ljusast möjliga resultat, men inte nödvändigtvis det snyggaste.
Vi föredrar att istället ta över tyglarna och själva anpassa inställningarna beroende på vad vi fotar. Oavsett kan det vara bra att försöka ha kameran på ett stativ eller i alla fall så stadigt som möjligt vid mörkerfilmning.
3. Undervattensfilmning
De flesta actionkameror som släppts de senaste åren är vattentäta ner till 10 meter, vilket gör att de passar utmärkt för att ta med på en simtur eller kanske snorkling bland koraller om du har möjlighet. Här finns det en superviktig inställning att hålla koll på: lås skärmen. Trycket gör nämligen att alla kameror med touchskärm kommer få fnatt om du inte låser skärmen innan du dyker ner.Två tillbehör som vi rekommenderar att experimentera med är en stativpinne och en sfärisk lins till din kamera. Pinnen låter dig komma närmare fiskarna och annat vattenlevande, medan linsen låter dig fånga den där coola, brutna vattenytan på bild.

4. Få till vloggen
Actionkameran fungerar utmärkt för dig som vill filma dina dagliga bravader, den är enkel att ta med på språng och erbjuder högkvalitativt material. Men det finns vissa tips att tänka på när du väljer actionkamera för att få till bästa möjliga vlogg.För det första, håll utkik efter en kamera som erbjuder att filma utan fisheye-effekt. Fisheye kallas det vidvinkel-objektiv som passar toppen för landskapsbilder, men skapar en minst sagt osmickrande look när det kommer till att fotografera ansikten.

Nästa aspekt att spana efter är vilka möjligheter det finns att koppla en extern mikrofon till kameran, då många vloggare vill prata med sina tittare.
Om kameran inte kommer med en display som går att vinkla eller redan sitter placerad framme vid linsen så att du kan se dig själv när du filmar, kolla om det går att köpa en extern display.
Tips: Prata med kameran
Visste du att flera av de senaste actionkamerorna kommer med integrerad röststyrning? Det här låter dig till exempel sätta på kameran, ändra läge samt börja filma eller fotografera även när du har händerna fulla, eller står en bit bort från kameran. Kolla upp om din kamera stöder detta samt vilka kommandon och språk som finns tillgängliga.
5. Redigera som proffsen
Tycker du fortfarande ditt material inte ser ut som dina favorit-Youtubers videoklipp? Inga problem, det här beror förmodligen på att det mesta av magin uppstår i efterhand vid klippbordet. Här är tre saker att testa för att få fram ett proffsigt videoklipp:
Tempoväxlingar
Moderna actionkameror låter oss filma i många bilder per sekund, vilket gör att materialet ser bra ut även när vi saktar ner det, eller för den delen spolar upp det. För riktigt snygga videoklipp, laborera med att dra ner på och dra upp tempot under delar av videoklippet. Till exempel sakta ner när du är mitt i ett hopp, och snabba upp det hela under transportsträckorna.Vill du ta ut svängarna rejält, testa att spela ett par sekunder av ett klipp baklänges och se vilken effekt det ger.
Tänk på övergångarna
När det gäller att klippa filmer är det lätt att dras med och lägga på den ena flashiga övergången efter den andra. Det här må fungera i Star Wars-filmerna, men utöver det är less is more oftast regeln att följa. De flesta Youtubers håller sig till rena klipp utan övergångar om det inte är för att betona någonting speciellt.Lägg på musik
Lite sköna beats gör vilken video som helst bättre! Lägg på en passande melodi och kanske till och med försök tajma klippen med rytmen för ett riktigt ballt resultat. Det finns massor av material som är fritt att använda under Creative Commons-licensen på nätet. Bland annat Soundcloud och Youtube erbjuder hela bibliotek med musik. Glöm inte att dubbelkolla vilka rättigheter som gäller för den specifika låten.
6. Redigera filmerna, helt gratis!

Lightworks
Lightworks är ett riktigt bra gratislaternativ till annars omåttligt populära Adobe Premiere Pro. Här kan vi redigera upp till 60 fps, vilket passar utmärkt för actionkamera-fotografen. Du kan även redigera i flera spår, precis som i Premiere Pro. Finns till både Mac och Windows.Ladda ner Lightworks här!

Quik
Självklart kan du även redigera dina videoklipp direkt i mobilen. Quik är Gopros egen app och passar därför utmärkt för klippning av den video du får från din actionkamera, oavsett märke. Här finns massor av funktioner, såsom möjlighet att lägga på text, redigera färgnyanser, klippa och klistra, och mycket mer.Ladda ner Quik till Android och IOS här!