Megapixlar, linser, brännvidder, bildprocessorer, specialfunktioner och ai. Det är mycket att hålla reda på om du vill hitta den rätta kameramobilen för dig.
Kameran är en av de saker som mobiltillverkarna jobbar hårdast på att fullända och utveckla, och är en av de mest avgörande sakerna för många användare när de ska välja en ny mobil. Men det är en komplex del av telefonen och det kan vara svårt att hålla fokus på vad med en kamera som egentligen är viktigt och vad som skiljer en bra från en mindre bra. Här tar vi oss en titt på några av de vanligaste aspekterna och reder ut begreppen.
Upplösning är inte allt
Den vanligaste specifikationen man ser när det gäller mobilkameror, och digitalkameror i allmänhet, är upplösningen, som anges i antal megapixlar på sensorn. I smartphonens ungdom var det vanligt med 2-4 megapixlar i kameran, sedan blev 8 megapixlar mer eller mindre standard, och idag har de flesta mobiler mellan 12 och 16 megapixlar. Senaste året har det dykt upp en lite ny typ av mobilkamerasensorer med 40, 48, 64 och nu till och med 108 megapixlar.
Det innebär inte nödvändigtvis att dessa kameror är bättre. Många av de bästa mobilkamerorna kör fortfarande med 12-och 16-megapixelsensorer, till exempel Apples och Sonys mobiler. Vanliga kompakt- och systemkameror är inte heller nödvändigtvis mer högupplösta. Faktum är att en bild på 8 till 10 megapixlar är tillräckligt för ett snyggt och skarpt foto för a4-utskrift.
Så vad ska man då med fyra gånger så mycket pixlar till, eller ännu mer? En orsak är att om du fotar högupplöst kan du ta bilden och i efterhand beskära ner den och fortfarande få tillräckligt många pixlar för en skarp bild både på skärm och vid utskrift eller tryck. Eller så kan du zooma digitalt i kamera-appen, vilket egentligen innebär att ju beskär bilden direkt vid fototillfället och bara använder en del av kamerasensorn. Sensorn är kamerans centrala komponent. Det är här ljus- och färginformation samlas upp och blir till ettor och nollor. Det vanligaste som anges om sensorer är antalet pixlar, men storleken på ytan är också viktig. Sensorer i mobilkameror är av naturliga skäl realtivt små, vilket är den stora utmaningen för mobiltillverkarna; att trots det få dem att så mycket som möjligt fota som en proffskamera.
Ljuset är viktigt
Det fungerar i alla fall i teorin, men hur bra det blir beror på mycket mer än upplösningen på kamerasensorn. Det viktiga för en kamera är hur mycket ljus sensorn får in. Då mobilkameror av naturliga skäl är små och kompakta (man vill ju inte ha en mobil som är flera centimeter tjock) är linser och sensorer också det, och det innebär kort och gott mindre mängd ljus per pixel.
Blir en bild för mörk kompenserar kameran det genom att justera upp ljusnivån i bilden digitalt, men det kan inte ske utan kvalitetsförlust. Ofta får bilder då extra brus eller problem med att återge korrekta färger. Vissa kameror med mer avancerade bildprocessorer, smarta kameraappar och höga prestanda klarar detta bättre än andra. Vilka som gör det bra och dåligt är dock inget du kan läsa dig till i specifikationerna, utan det gäller att läsa på i recensioner och omdömen, eller prova på själv först.
En lins eller flera?
De flesta mobilkameror idag har två eller flera linser. Eller egentligen handlar det om två eller flera separata kameror som hanteras i samma gränssnitt i telefonen. Ibland används två eller flera kameror tillsammans för att skapa en bild. Det kan handla om att bilden från två sensorer slås ihop digitalt, och på så sätt får bilden i princip dubbelt så mycket ljus att jobba med. Eller så handlar det om kameror med olika funktion som samarbetar för att skapa vissa effekter.
En vanlig sak kameror har dubbla linser till är så kallad bokeh-effekt. Det innebär att du får extra kort skärpedjup, så att bara det du fokuserar på blir skarpt, saker som är i bakgrunden blir suddiga. I vissa telefoner kallas detta för porträttläge eller till exempel i Samsungs mobiler heter det Livefokus. Men funktionen är den samma.
En vanlig kamera gör detta med en stor bländaröppning. Det är kort och gott inte möjligt på en mobil, där bländaren är antingen liten, eller jätteliten. Istället används en andra lins för att få ett visst djupseende i kameran (på samma sätt som du har djupseende tack vare två ögon), och tillsammans med smarta rutiner i kameraappen kan den fejka kort skärpedjup och lägga suddighetsfilter på delar av bilden.
I många lite billigare kameror är det allt den andra linsen gör. Men i många kameror har den linsen även andra funktioner. Den kan till exempel vara en vidvinkelkamera eller en lins för optisk zoom. Många av de bästa mobilerna har därför tre linser. Eller till och med ännu fler för olika specialfunktioner. Xiaomi Mi Note 10 Pro är en mobil med på pappret det mesta och bästa i mobilkameraväg. Sensor med stor yta och hela 108 megapixlars upplösning, optiskt zoomobjektiv med 5x förstoring, separat vidvinkelkamera, och separat makro-objektiv. Och mycket mer. Betyder det att den är bäst att fota med? Inte garanterat, bildprocessor och mjukvara i telefonen spelar stor roll för slutresultatet. Men jadå, Note 10 Pro är även rätt så bra på det, och hör till de bättre kameramobilerna just nu.
Optisk eller digital zoom
Optisk zoomfunktion, eller telefoto-lins som flera tillverkare kallad sina för, är bra av flera orsaker. Den viktigaste är att du kan zooma in på saker på avstånd utan att få den kvalitetsförlust du får med digital zoom. En digital zoom tar en liten bit av sensorns yta och skalar upp den. Så en inzoomad bild kan inte utnyttja sensorns hela antal pixlar.
Så en optisk zoom är klart bättre. I alla fall i teorin. Eftersom den optiska zoomen är en separat lins med separat sensor så finns ju risken att den sensorn eller optiken inte håller samma kvalitet som huvudkameran du oftast använder. Vi har sett en hel del premium-mobiler som även de haft besvär med detta. Men de flesta nyare flaggskepp klarar det bra.
Hur mycket den optiska zoomen zoomar in brukar anges som 2x eller 3x vilket innebär att storleken på det du tittar på blir dubbel till tredubbel i sökaren. Det finns enstaka telefoner med större optisk zoom, den största vi sett är på 5x, men det är svårt att få plats med i en telefon, då optiken för det rent fysiskt blir avlång. Kamerorna kan sedan zooma in mer, men då är det digital zoom som tar över. En del mobiler kan kombinera digital och optisk zoom och lite smart bildbehandling till riktigt imponerande inzoomningseffekt.
Vidvinkel, makro, med mera
Sedan kan det finnas andra linser. Vanligt numera är en uppsättning med tre kameror, en vanlig, en optisk zoom… och sedan även en vidvinkellins. Många tillverkare kallar sin vanliga kamera för vidvinkel (och då är den för det mesta lite mer vidvinklig än konkurrenternas, men inte mycket), och har sedan en riktig vidvinkel de kallar för ”supervidvinkel” eller något liknande. Bli inte förvirrad av det, detta är en ”vanlig” vidvinkellins och ingenting annat.
I de flesta premiumkameror är det antingen en zoom-kamera eller denna vidvinkelkamera som också används för djupseende som möjliggör bokeh-foto. Du behöver inte leta efter en separat lins för det, utan den kameran göt då bägge sakerna automatiskt.
Vidvinkelkamera är intressant om du vill ta extra mäktiga landskapsbilder utomhus, alternativt om du vill få plats med så mycket som möjligt av ett rum på ett och samma foto. Problemet med det är att vidvinkellinser förvränger perspektivet, så att till exempel horisonter kan bli lätt böjda, och objekt nära kameran får så kallad fiskögaeffekt.
Utöver dessa tre kan mobilen också ha andra linser och sensorer baktill. En handfull mobiler har en separat liten kamera för att ta makro-foton, det vill säga extrema närbilder på kort avstånd, ungefär två centimeter eller mindre. En del mobiler kan fota i makro-läge med sina vidvinkelkameror istället. Det kan låta konstigt att optiken för att ta stora landskapsbilder funkar även på pyttesmå motiv, men med vissa typer av vidvinkelkamera går det utmärkt.
En annan typ av sensor som ser ut som en kamera men inte riktigt fungerar som en är en ToF-sensor. Det är en speciell typ av sensor som skickar infrarött ljus och mäter hur snabbt det studsar tillbaka. På det sättet får mobilen koll på hur långt bort olika objekt är. En 3d-karta över rummet, kan man säga. Det används i kameror för att till exempel få extra snabb och korrekt autofokus och extra snabb och bra bokeh-fotning. Fiskögaförvrängningen kan bli påtaglig i vidvinkelkameror. En del mobiler har en funktion som kan “räta upp” bilden digitalt.
Ai, och andra specialfunktioner
Utöver detta kan mobilens kameraappar innehålla en mängd smarta och behändiga funktioner och hjälpmedel som gör det lättare för dig att ta en bra bild. Det är till exempel vanligt med ai-baserad motivigenkänning. Det innebär att telefonen kan se att du försöker fotografera ansikten, eller mat, eller landskap, och så vidare, och anpassar inställningar i kameran efter det. Så allt du behöver göra är att peka och klicka.
Det kan vara behändigt, men där finns också en risk att kameran ”tar över” och ställer in saker och ting på annat sätt än du vill. Lyckligt vis har tillverkarna lärt sig att användarna vi ha valfrihet, och ett ai-läge går nästan alltid att stänga av. Vanligt är också att kameraapparna har ett manuellt eller ”pro”-läge där du får ställa in sådant som fokus och exponeringstid precis som på en klassisk kamera.
Lägg till det möjligheten att svepa med kameran och få panoramabilder, specialläge för nattfoto med extra lång exponeringstid, lägga på filter, göra stopmotion-animeringar och mycket mer… En del mobiler har mängder av sådana extrafunktioner, medan andra håller sig till det grundläggande. Mobilkameraapparna kan innehålla mängder av extra fotolägen och funkioner.
Stadig bild och bra mikrofon för filmning
Slutligen ska vi inte glömma filmning. Alla mobilkameror är också videokameror. Här är det inte så viktigt hur stor sensorn är, alla kan numera i teorin filma i 4k-upplösning (det är ungefär 8,3 megapixel). Frågan är snarare om sensorn är snabb nog att leverera det i minst 30 bilder per sekund, och om telefonen är kraftfull nog för att ta emot det. Därför är det ovanligt att billigare mobiler klarar av att filma i 4k. Och endast några av de allra bästa klarar av 4k i 60 bilder per sekund.
Men full hd, 1080p, bör de flesta klara av. Och då är det andra saker som avgör kvaliteten. Till exempel hur bra bildstabiliseringen är. De flesta mobiler (och kameror i allmänhet) har funktioner som stabiliserar bilden så att den inte konstant skakar för att du är darrig på handen. Det är användbart även när du fotar, speciellt om du zoomar in mycket, men framförallt vid filmning.
Det finns två typer av bildstabilisering, optisk och digital. Optisk innebär att optiken är mjukt upphängd och kan ignorera mikro-skakningar i kamerahuset. Elektronisk stabilisering innebär att kameran med hjälp av gyro och genom att se rörelser i bilden digitalt, kan kompensera för dessa. Bäst resultat brukar det bli med en kombination, men det finns också flera mobiler som gör ett övertygande jobb med bara elektronisk stabilisering.
Glöm inte också att video har en helt annan aspekt som inte egentligen har med kameran att göra. Du kan filma hur snyggt som helst men om det inte också låter bra så kan det förstöra en filmning. Om det känns som en punkt som är viktig för dig, läs på lite extra om mobilernas mikrofoner. Det kan dock vara svårt att hitta både omdömen om och specifikationer på.