Nya toppmobilen från Oneplus lägger fokuset på en förbättrad kamera med många nyheter. Samtidigt fortsätter Oneplus att leverera allt de tidigare varit bra på.
Prestanda i toppklass, imponerande batteriegenskaper, marknadens kanske bästa bildskärm och en kamera med flera väldigt spännande nyheter. Det är mycket som tilltalar oss med nya Oneplus. Enda verkliga nackdelen är den värmeutveckling som gör att den till och från blir obekväm utan skal. Men det är något den delar med flera andra mobiler. Bästa smartphone just nu – vi testar mobilerna i toppsegmentet
Uppdaterad 2021-10-08 med ny prisinformation och information om ny kamerafunktion
2020 breddade Oneplus sortimentet till både mellanklass- och budgetmobiler och i vissa regioner släpptes även en tv. I år har de redan avslöjat att en smartklocka är på gång. Innebär det här att de tappat fokus eller lyckas de fortfarande leverera de premiumtelefoner de är kända för? Vi har testat deras toppmobil Oneplus 9 Pro. Oneplus 9 Pro tar vid efter Oneplus 8 Pro och säljs precis som den i två versioner, en med 8 gigabyte ram-minne och 128 gigabyte lagring och en med 12 respektive 256 gigabyte. Mindre modellen kostade 9 699 kronor och den större 10 699 kronor vid lansering, men bägge har numera permanent tusen kronor lägre pris i flera stora butiker.
Konceptet är fortfarande det samma, en avskalat designad smartphone med byggkvalitet och materiel i toppklass, välvt glas på fram- och baksida, minimal metallram runtom och mjukt rundade kanter och hörn för bästa passform. Med ett undantag, knapparna för volym med mera på sidorna kunde gärna ha fått en extra slipning, då kanterna är aningen vassa.
Telefonen är någon millimeter kortare och smalare än sin föregångare. I gengäld har den blivit marginellt tjockare, närmare nio millimeter istället för åtta.
Mindre böj och nya färger
De mest påtagliga designnyheterna är att den böjda skärmen på framsidan blivit mer nedtonad och påverkar inte bilden i marginalerna alls. Det ger dock fortfarande en viss kantlös effekt på sidorna och gör svepgester bekvämare. Baksidan har fått en ny fyrkantig kamerapanel i hörnet, snyggt inramad och inte allt för utstickande.
Telefonen har också nya färgval. Två stycken med matt glas, antingen i svart eller dämpat skogsgrön, samt en med blank yta och en läcker toning från grått till spegelblankt. Det är den vi testat, men vi hade kanske föredragit en matt modell, då den blanka glasytan baktill har lätt att samla fingeravtryck och damm. De allra flesta lär dock dra på ett skyddande skal. Ett utmärkt greppvänligt matt silikonskal medföljer. Oneplus 9 Pro i tre varianter. Dels för att skydda telefonen, som trots Gorilla Glass och ip68-klassning för vattentålighet givetvis inte är odödlig. Dels för komforten. Alla telefoner med Snapdragon 888-processor som vi hittills testat har en tendens att bli obekvämt varma under intensivare användning. Oneplus 9 Pro blir för övrigt snabbare varm än Xiaomi Mi 11, som vi nyligen testade.
Tunga prestanda och varmt grepp
Det är inte nödvändigtvis negativt, ett varmt chassi innebär att telefonen är effektiv på att leda bort överskottsvärme från processor och grafik, vilket gör att den kan högprestera längre och på den punkten klarar sig Oneplus 9 Pro bättre än Xiaomi Mi 11. Det märks inte i våra benchmarkpoäng, men kör vi ett stresstest med flera mätningar i rad så är den stabil längre. Inte lika länge som prestandakungen bland Androidmobiler just nu, Asus ROG Phone 5, men den har ju å andra sidan ett tjockt och tungt chassi att fördela värmen i.
Den modell vi testar har 12 gigabyte ram-minne av lpddr5-typ. Om det ger någon märkbar prestandaökning mot modellen med åtta gigabyte är svårt att säga, då vi inte har testat den. Men det brukar inte göra någon skillnad för prestanda i enskilda appar. Däremot gör Oneplus en hel del med ram-minnet, som optimerar och förladdar appar du använder ofta för att de ska starta snabbare.
En annan orsak att välja den dyrare modellen är att du då får 256 gigabyte lagringsminne istället för 128. Minnet är av ufs 3.1-typ, men 128 gigabyte kan onekligen bli lite för den som gillar att spela tunga spel och fotograferar eller filmar mycket. Och precis som i 8 Pro väljer Oneplus att inte ha stöd för extra minneskort. Oneplus 9 Pro ligger bekvämt i handen. Så länge du inte spelat spel på den, då blir den snabbt varm. Simkortkläsaren i botten är med andra ord just för sim-kort, två till antalet, och ingenting annat. Kommunikationsmässigt får vi 5g-stöd och snabb 4g, wifi 6 och Bluetooth 5.2 med stöd för alla de bästa ljudprotokollen. Ett fåtal mer avancerade saker som esim, stöd för wifi 6E eller millimetervågs-5g får du klara dig utan.
Skärm i världsklass
Redan förra året övertygade Oneplus med en av branschens bästa bildskärmar, som nu har blivit ännu bättre. Det är en amoled-panel med knivskarp 1 440p-upplösning, lätt rundade hörn och ett litet selfiekamera-hål i övre vänstra hörnet. Ljusstyrkan ska gå att pressa upp till hela 1 300 cd/m2. Med automatisk ljusstyrka har vi inga problem att växla mellan direkt solljus och dunkel inomhusmiljö med full tydlighet.
Skärmen justerar också färgtemperatur med en rgb-sensor med bra resultat. Färgerna matchar dci-p3 och färgkorrektheten i panelen är precis som i 8 Pro i absoluta toppklass. Du får stöd för hdr10+, med 10 bitars färg i panelen och du kan slå på snygg uppskalning för lägre upplöst video, liksom rörelseutjämning, precis som på en bättre 4k-tv. Uppskalning och rörelseutjämning är avslagen och som standard är det 1080p-upplösning, för att spara batteri. Även då är skärmen alldeles utmärkt.
Givetvis har skärmen hög bildfrekvens på 120 Hz, och med lpto-teknik lyckas de leverera en skärm men full skalbarhet på frekvensen. Det innebär att när bilden är stilla uppdateras den inte med mer än 1 Hz frekvens, för att växlar upp vid behov. Det påstår Oneplus i alla fall, men för en användare är det inget som märks av, utan bara något som sparar en hel del batteri. Snygg bild både vid hög och låg ljusstyrka.
Härlig pekrespons
Oneplus 9 Pro har fått ytterligare upptrissad avläsningsfrekvens och ett specialläge för spel som minskar inmatningslagg. Tillsammans med en distinkt och rapp haptisk vibrationsmotor, telefonens allmänt höga prestanda och det väloptimerade gränssnittet OxygenOS fortsätter Oneplus leverera den, enligt oss, smidigaste upplevelsen för en telefon.
OxygenOS 11 har ett par egenheter vi inte gillar, som egna panelen Shelf som dyker upp vid nedsvepningar mitt i skärmen och vars nytta går att diskutera. Men den går enkelt att byta ut mot kontrollpanel och notifikationer, som annars kan vara svår att nå. Men överlag är det stilrent, snabbanvänt och med många små och smarta sätt att anpassa och höja den vardagliga livskvaliteten under aktiv användning.
Telefonen har stereohögtalare med fin klang i ljudet, övertygande stereospridning och rumskänsla med Dolby Atmos-stöd. Det saknas fyllighet jämfört med ett par konkurrerande mobiler, men det är fortfarande tydlig och distinkt bas, mellanregister och diskant. Det som möjligen saknas är det där lilla extra, som manuell equalizer. Nu kan vi välja mellan två profiler för musik och film, samt ett automatiskt läge. Oneplus typiska switch för stör ej-läge finns fortfarande kvar.
Hasselbladskamera, på sätt och vis
Det som kanske mest drar åt sig blickarna är det nya kamerasamarbetet med Hasselblad. Det är lite av kameravärldens Rolls Royce och precis som när Huawei skriver Leica på sina mobiler och Nokia skryter med Carl Zeiss-optik, är det en snygg flex. Nu innebär det inte att det är Hasselblad-hårdvara i telefonen.
Här är det kameratillverkarens rutiner för färg- och signalhantering som är implementerade på mjukvarunivå. Och vi gillar verkligen färgbalansen i bilderna vi tar. De är neutrala och naturliga utan att vi behöver trixa med inställningar. Ett extra kameraläge som ger Hasselbladsliknande bredbildsfoto i två brännvidder kom sedan med en app-uppdatering under året.
Kamerapanelen består av fyra linser, en huvudkamera, en vidvinkel, en telefoto samt en stödkamera som tar monokroma bilder och inte används aktivt, utan kompletterar foton med extra ljusinformation. Huvudkameran har en specialversion av Sonys nya 48-megapixelsensor, IMX789. Den levererar allmänt hög kvalitet och snabb, pålitlig fokus i alla miljöer vi försöker fotografera i, men vad som gör den intressant är ett par funktioner som höjer den ur mängden.
En har just med fokus att göra, omni directional autofocus, som gör det lättare att fokusera på objekt i olika vinklar och i periferin av kamerans synfält. Ett annat är stöd för 12 bitars raw-format. Och ett tredje, kanske det viktigaste, är ett nytt system för hdr. Digital overlap hdr (dol-hdr) tar fler bilder med olika exponering exakt samtidigt, istället för i serie som traditionell hdr i en mobilkamera. Det gör att hdr-foto inte får samma problem med rörliga objekt som tidigare. Att det står Hasselblad på kameran är mindre intressant än den nya Sony-sensorn under ytan.
Lyfter fram nyanserna
För att utforska det skulle vi behöva mycket kontrollerad testmiljö och en bra referenskamera. Vad vi kan konstatera är att i miljöer som kräver mycket dynamik i bilden, klarar sig Oneplus 9 Pro alldeles utmärkt, med fina subtila detaljer i nästan svarta partier, och nyanseringar och jämna toningar mot en ljus himmel och i direkt solsken. Den har dock en tendens att överdriva detaljskärpa i efterbehandling, även om en del av det löste sig med en mjukvaruuppdatering som kom precis efter lanseringen.
Som standard har kameran, som i stort sett alla alla nu för tiden, ai-driven motivigenkänning. Med den på får en del utomhusfoton en tendens till svagt blåstick, men slår vi av det får vi dels bättre egen kontroll på tagna bilder, och mer neutrala färger. Foton på kvällen och natten blir också övertygande bra, med ett automatiskt men relativt snabbfotande långexponeringsläge.
Vidvinkelkameran har även den en ny Sony-sensor, fast en annorlunda på 50 megapixel. Den tar bilder med lika snygg färghantering som huvudkameran, men den har inte riktigt samma höga dynamik och tappar en del detaljer i mörka ytor. Annars fotar den skarpt med brett synfält och stabil linskorrigering.
Med vidvinkelkameran går det också att växla till ett makroläge. Men det är kamerans svagaste punkt. Bildkvaliteten är visserligen god, men vi kommer inte tillräckligt nära motivet för att det ska kännas som det är någon poäng med det.
Zoom-kameran har lägre upplösning och ger en allmänt ljusare och mindre färgmättad bild, men skärpan vid optisk inzoomning på upp till 3,3 x är det inget fel på, även när vi maxar med digital inzoomning till 30x är det gott om detaljer, om än inte så snyggt. Oneplus får här ett plus i kanten för jämn och stabil bildstabilisering, med bra kombination av optiskt och digitalt. Kameraappens färg på avtryckarknappen, liksom slutarljudet, ska efterlikna en riktig Hasselbladskamera. Men då majoriteten troligen aldrig upplevt det blir det en designflirt som inte riktigt gör någon skillnad.
8k, eller 120 Hz
Detsamma kan sägas för filmning som har ett utmärkt stabiliseringsläge. Det fungerar dock bara i 30 Hz. Det går annars att filma ända upp till 120 Hz med 4k. Eller i 8k upplösning, men då med som mest 30 Hz. Även här bidrar fokustekniken och dol-hdr till en jämnare och rappare upplevelse. Är det något vi saknar från Oneplus är det mer verktyg som gör filmningen lättare för användaren, som den typ av följsam zoom och smartare ljudhantering som en del konkurrenter har.
Den sista biten i smartphonepusslet är batteriet och här får vi allt vi kan begära. För det första ett stort batteri på 4 500 mAh, som i kombination med den smarta lpto-skärmen och Androids och OxygenOS rutiner för energieffektivitet ger oss riktigt bra batteritid. Vi kan strömma 1080p-video i nästan ett helt dygn, så länge vi håller oss från att aktivera uppskalningen. Vill du surfa, mejla, jobba i dokument och spela musik emellanåt håller den nästan lika länge.
Givetvis finns det saker som drar extra energi, som att spela spel och filma högupplöst, och enstaka andra appar drar också mer ström än de borde, men det är inte beroende på vilken telefon du har. För det mesta lär du klara ett eller ett par dygn i taget dm du är en inte alltför intensiv användare. Att ladda batteriet går blixtsnabbt. Oneplus 9 Pro har stöd för både extra snabb trådad laddning upp till 65 watt och trådlös laddning upp till 50 watt med egna Warpcharge-standarden. Warp Charge 50 Wireless Charger är mer cool än praktisk. Du kan lika gärna plugga in usb-kabeln direkt i telefonen och ladda den dubbelt så snabbt utan fläktbrus.
Coolt tillbehör som du kan vara utan
Trådlös laddare säljs separat, och vi är inte säkra på att den är värd att köpa. Full trådlös laddning på en timme är grymt imponerande, men det är en laddare som kräver både separat och skrymmande plats och som ger ifrån sig ett konstant fläktsurr. Med medföljande usb-laddare får du ännu snabbare laddning, med full laddning på precis under en halvtimme, och dessutom tyst sådan. Har du tålamod kan du givetvis ladda långsammare trådlöst med en valfri vanlig qi-laddare.
Samsung Galaxy S21 Ultra får nu sällskap i 2021 års mobiltopp. Samsungs toppmobil är den vräkigare av de två med fler funktioner och mer imponerande siffror samt lite extra kvalitet i kameran. Men Oneplus kontrar med en blixtsnabb upplevelse i batteri, bildskärm och gränssnitt, tyngre prestanda för krävande appar och spel, en kamera som även den är överraskande bra, till ett mycket humanare pris.
Specifikationer
Produktnamn: Oneplus 9 Pro Testad: Mars 2021 Tillverkare: Oneplus Systemkrets: Snapdragon 888 Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz Grafik: Adreno 660 840MHz Minne: 8/12 GB Lagring: 128/256 GB Bildskärm: 6,81 tum amoled med ltpo, 1440 x 3216 bildpunkter, 120 Hz Kameror: 48 megapixel + 50 megapixel vidvinkel + 8 megapixel 3x telefoto, 2 megapixel monokrom med led bak, 16 megapixel fram Anslutningar: Usb 3 typ c Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, gps, Galileo, nfc Operativsystem: Android 11 med OxygenOS 11 Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, trådlös snabbladdning, omvänd trådlös laddning, vattentät (ip68). Batteri: 4 500 mAh, 22h 40min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 19h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 31h samtal Storlek: 16,3 x 7,36 x 0,87-1 cm Vikt: 197 gram Rek. pris: 8 690 kr (8/128 GB), 9 690 kr (12/256 GB) hos Prisjakt.