Expertbetyg
Fördelar
- Tunga prestanda.
- Utmärkt bild och ljud.
- Många smarta funktioner för spel.
- Stort, snabbladdat batteri.
Nackdelar
- Stor och tung.
- Obekvämt varm vid laddning.
- Bitvis bökig gränssnitt
Omdöme
Tack vare toppad hårdvara och effektiv kylning, förbättrade sätt att anpassa telefonen för bästa spelupplevelse och även gott om egenskaper som du har glädje av utanför spelandet får du i Asus Rog en högpresterande telefon med utmärkt skärm och imponerande ljud. Vikten och den mindre imponerande kameran kan dock vara orsak för många att tveka. Det här är en utmärkt gaming-maskin med mervärde, snarare än en vanlig smartphone du även kan spela på.
Bästa smartphone just nu – vi testar mobilerna i toppsegmentet
Asus ROG Phone 5
Pris: Från 8 499 kronor hos Asus.
Förra upplagan av ROG Phone kom 2020, men redan nu är det dags för uppföljaren. ROG Phone 5 heter den, trots att föregångaren var nummer 3. Detta är inte helt ovanligt för asiatiska tillverkare, då nummer 4 ses som ett oturstal. Det kommer att släppas par lyxiga modeller av ROG Phone 5 senare i år, bland annat en med en läcker extra oled-skärm på baksidan. Men den som går att få tag på först är standardmodellen. Och den är inte så blygsam den heller.
Den finns i tre olika versioner med olika mycket ramminne och lagring, åtta gigabyte ram och 128 gigabyte lagring, 12 gigabyte ram och 256 gigabyte lagring och slutligen en modell med 16 gigabyte ram och 256 gigabyte lagring. Någon plats för sd-kort finns inte, det är dessa 128 eller 256 gigabyte du får hushålla med. Det kan kanske kännas snålt om du är en som vill ladda ned många och stora spel, filma mycket och bunkra upp med offline-video. Men det räcker långt för de allra flesta användare.
Det här är en av de maffigaste mobilerna på marknaden. Om vi bortser från en del stöttåliga mobiler och enstaka äldre modeller är den längre, tyngre och tjockare än konkurrenterna. Orsakerna till detta är en ovanligt stor skärm och mer batteri än vad de allra flesta konkurrenter kan erbjuda.
Tung men bekväm
Trots att den väger hela 238 gram går det inte att kalla den obekväm. Den har en mjukt rundad baksida som gör den mycket greppvänlig oavsett om du använder den i horisontellt eller ser på film i landskapsläge. Men visst, om du är obekväm med stora format och vikt, så är det här inte telefonen för dig.

Telefonen har också en del utstickande gaming-estetik som du antigen charmas av eller inte kommer att gilla alls. Det mest påtagliga är den glödande ROG-loggan på telefonens baksida. Som standard lyser den rött, men det är rgb-belysning som kan programmeras med ljuseffekter eller valfri statisk färg. Den går också givetvis att stänga av, vilket kan vara bra om du vill spara batteri. Den går också att ställa in som statusdiod, så att den kan signalera vid sådant som inkommande samtal, meddelanden, batteriladdning med mera.
Det mesta med ROG Phone är fokuserat på spel, med hårdvaruval, design och mjukvara anpassad för att ge en så bra spelupplevelse som möjligt. Det handlar om allt från att leverera rätt bild och ljud, att bygga kylning för längre spelsessioner, möjliggöra smart och smidig styrning av spel med anpassningsbara specialknappar och tiltkontroller, samt mycket annat smått och gott.
Allt detta börjar givetvis med prestanda. Det här är första mobilen vi testar med nya Snapdragon 888, som levererar ett lyft i både cpu- och gpu-prestanda på mellan 10 och 20 procent jämfört med föregångaren Snapdragon 865+. Och då den är byggd på 5 nanometers teknik gör den det med mindre energiförbrukning och lägre värmeutveckling.

Grym prestanda som håller
Precis som förra årets värstingkrets från Qualcomm verkar 888 ligga snäppet före konkurrenter som Samsungs Exynos- och Huaweis Kirin-kretsar i grafikprestanda, men drar jämnt eller ligger snäppet efter i cpu-kraft. Men skillnaden där är mest akademisk och varierar stort i olika typer av tillämpning. Det här är en brutalt snabb systemkrets med gott om datorkraft till allt och bra grafik är ju det viktigaste för spel-vinkeln. Med mycket och snabbt ramminne, med ufs 3.1-hastighet på lagringen, går det mesta undan.
Det ROG Phone 5 gör utöver en ”vanlig” smartphone är att den optimerad för att du ska kunna utnyttja kraften i telefonen. En del av detta är kylning som snabbt transporterar överskottsvärme ut i chassit.
Det gör att mobilen kan hålla hög prestandanivå under längre perioder, något du verkligen vill om du spelar ett grafikintensivt spel. Annars kan bildfrekvensen bli lidande efter en stunds spelande. Värmen på baksidan hamnar precis i mitten av telefonen, det är inget som stör nämnvärt när vi spelar spel och håller den på kortsidorna.

Smarta tillval för den som vill ha mer
Här har också Asus en extra lösning för att ytterligare kyla av telefonen; Aeroactive Cooler är en fläkt som leder bort ytvärme, som snäpps fast på baksidan och ansluter till telefonen med en pogo pin-kontakt. Det är ett extra tillbehör som säljs separat – telefonen funkar fint även utan. Vi testar spel och grafik-benchmarks med och utan fläkt och kan inte se någon skillnad. Men med fläkten påkopplad håller sig prestandan och bildfrekvensen stabilare under längre spelperioder. Dessutom kan den användas som ett behändigt stativ med utfällbart stöd på baksidan. Den har även ett par knappar, som kan kan ställas in för användning när du spelar. Telefonen har dessutom touchknappar på ena långsidan med tryckkänslighetsinställning och haptisk feedback, vilket gör dem till virtuella trigger-knappar.
Dessa, liksom rörelser som tilt, rotation och skakande av mobilen, kan knytas till kontroller i individuella spel. Det är bökigt att administrera och hur bra det funkar beror helt på respektive spel, men överlag går det att få bra extra kontroll.

Tillsammans ger de dig nästan samma kontroll som hos till exempel Nintendo Switch. Förutom att du styr rörelse med kontroller på skärmen. Även det går att lösa med andra tillbehör. Asus har en egen spelkontroll som kan bluetooth-kopplas eller dockas, så du får spakar och knappar på sidorna av telefonen. Det finns också ett fäste som gör att du kan montera den ovanpå en Playstation 4-, Xbox- eller Stadia-kontroll och använda dem för att spela.
Världsklass på bild och ljud
ROG Phone 5 har en stor amoled-skärm täckt av tåligt Gorilla Glass Victus. Även skärmen är anpassad med spel i fokus med hög bildfrekvens på 144 Hz, hög samplingsfrekvens för pekkontroll, och svarstider ned till en millisekund. Som standard är den inställd på ett automatiskt läge för bildfrekvens. Det innebär att det bara är vissa spel som kan utnyttja alla 144 Hz. Annars växlar den mellan 60 Hz och 120 Hz.
Men det är inte bara en bra skärm för spel, den håller toppklass i alla aspekter. Den har ett färgomfång en bra bit över dci-p3-standard, utmärkt färgkorrekthet, ljusstyrka upp till 1 200 cd/m2 och stöd för hdr10+. Den går problemfritt att använda i starkt solljus och att titta på en film i den är en riktigt lyckad upplevelse.

Inte minst tack vare ljudet. Telefonen har symmetriska framåtriktade stereohögtalare som levererar mer och snyggare ljud än någon annan mobiltelefon. Det är kick i basen, utmärkt detaljrikedom i ljudbilden och det går att få extra rymd i ljudbilden med simulerad, men för den delen inte överdriven, extra stereospridning av ljudet. Vill du plugga in hörlurar får du dessutom ljudet levererat från en ovanligt bra dac och hörlursförstärkare.
Dubbla batterier
Alla dessa funktioner, prestanda och snabb och ljusstark skärm blir givetvis påfrestande för batteriet. Därför är det trevligt att det är ett riktigt stort sådant. Eller snarare två halvstora. Här sitter dubbla batterier på 3 000 mAh styck.
En fördel med uppdelade batterier är att du kan ladda bägge samtidigt, så länge du har en laddare med tillräcklig effekt. Den som medföljer telefonen är en biffig kloss på 65 Watt. Med den inpluggad går batteriet från nästan tomt till fullt på lite drygt 50 minuter.
Att göra så bör dock inte bli en vana, då det kan tära på batteriets livslängd. Du får ett gäng verktyg för att justera och anpassa batterihanteringen efter dina behov. Till exempel kan du sätta den att laddas till max 80 procent. Då håller batteriet för fler laddcykler.
Asus säger att den nya batterilösningen ska tillåta för svalare laddning, men telefonen blir fortfarande obekvämt varm om du vill greppa den under snabbladdning. Därför är det ett plus att du får med ett skyddande skal till telefonen. Det skyddar inte bara telefonen mot stötar och slag, utan skyddar dig från en obekvämt varm mobil.

Lägre klass på några punkter
Det är mycket som är extra med ROG Phone, som det faktum att det är en av de första mobilerna med wifi 6E-stöd och att den har dubbla usb-portar, så att du ska kunna plugga in strömkabeln där det är mest bekvämt för dig medan du spelar. Men den saknar ett par egenskaper vi ofta ser i premiummobiler, som trådlös laddning, stöd för e-sim och ip-klassad vattentålighet.
Kameran är likaså inget som Asus lägger mycket fokus på. Här sitter en kamerauppsättning som är bra för en mellanklassmobil, men som inte är särskilt märkvärdig för en dyrare mobil. Den har Sonys 64-megapixelsensor IMX686 som huvudkamera och en 13-megapixel vidvinkelkamera och en separat 5-megapixel makrolins.
Standard- och vidvinkelkamerorna tar bra bilder med neutrala färger och fin dynamik, men all form av zoom är digital och bilden tappar snabbt skärpa när vi överskrider 2x. Den saknar egenskaperna för att ta en bra bild i dunkelt ljus, men annars är det svårt att klaga. Makrolinsen ger vi inte så mycket för dock. Dels fotograferar den inte på riktigt nära håll, dels får vi konstigt varma toner i bilden.

Priset för en ROG Phone 5 är inte hutlöst med tanke på vad du får för pengarna. Enklaste modellen kostar 8 499 kronor och ska du ha en med extra allt kostar det 10 499 kr. Men det här är en telefon som inte kommer att passa alla. Det biffiga formatet, hårt spelfokus och bara genomsnittliga kamera, samt avsaknad av en handfull egenskaper dyrare telefoner ofta har, gör den till en nischpprodukt. Men är mobil gaming din grej kan det just nu inte bli bättre. Att den dessutom är alldeles lysande som mediemobil är också en bonus!
Specifikationer
Produktnamn: ROG Phone 5 ZS673KS
Testad: Mars 2021
Tillverkare: Asus
Systemkrets: Snapdragon 888
Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660 840MHz
Minne: 8/12/16 GB
Lagring: 128/256 GB
Bildskärm: 6,78 tum amoled, 1 080 x 2 448 bildpunkter, 144 Hz
Kameror: 64 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 5 megapixel makro med led bak, 24 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c + pogo pin (sida), usb 2.0 typ c + headset (botten)
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6E, bluetooth 5.1, gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med ROG UI
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, Airtriggers, rgb-dioder, skal. Dockningsport till aktiv kylare (köps separat).
Batteri: 2st 3 000 mAh, 17h 40min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 23h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 41h samtal (3g)
Storlek: 17,3 x 7,72 x 1,03-1,15 cm
Vikt: 238 gram
Rek. pris: 8 499 kr (8/128 GB), 9 499 kr (12/256 GB), 10 499 kr (16/256 GB)
Pris: 8 499 kr hos Elgigantenr (8/128 GB), 9 390 kr hos Proshop (12/256 GB), 9 848 kronor hos CDON (16/256 GB)
Prestanda
Antutu Benchmark: 735 526 poäng
Geekbench 5: 3 723 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 131 poäng
3dmark Wild Life: 5 716 poäng
Läshastighet, lagring: 1 979,81 MB/s