Hot Wheels Unleashed – arkadracing med suverän körkänsla
Leksaksbilarna Hot Wheels har tolkats i spelform otaliga gånger. Oftast har det slutat riktigt dåligt, men inte den här gången.
Av P-A Knutsson
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Suverän körkänsla.
Ypperlig bandesign och goda möjligheter att knåpa ihop egna banor.
Beroendeframkallande upplägg.
Nackdelar
Små misstag, eller slumpen, kan få ödesdigra konsekvenser.
Relativt få bilar och delvis slumpbaserade framsteg.
Säsongspass och annat nedladdningsbart material köpbart från dag ett.
Omdöme
Leksaksbilar, härligt knixiga banor och höga farter är vad som väntar i Hot Wheels Unleashed. Även om variationen tryter både vad gäller tävlingstyper och känslan i fordonen, är det inget som hindrar racen att vara ruskigt roliga. I sina bästa stunder kan Hot Wheels Unleashed till och med mäta sig med tidlösa klassiker som Ridge Racer 7, Micro Machines V3 och F-Zero GX.
När Milestone tar ett stort kliv bort från sina semirealistiska motorcykeltitlar för att istället ta sig an licensierade leksaksbilar, är det lätt att vifta bort det hela som ett försök att dra in snabba pengar i julhandeln. Till en början känns det också precis så, men ju mer vi spelar Hot Wheels Unleashed desto mer imponerade blir vi.
Allt och inget på samma gång
Vi börjar emellertid med att vara negativa surpuppor. För alla som har gått förbi ett Hot Wheels-ställ i valfri leksaks- eller mataffär har säkerligen sett mängden med både påhittade och licensierade bilar. De licensierade fordonen varierar från riktiga racingbilar till allt från Mario Kart och Turtles till Star Wars, medan de egenpåhittade skapelserna representerar allt mellan raketdrivna rullstolar och hamburgare. Det finns tusentals mer eller mindre klassiska modeller i deras repertoar – men i Hot Wheels Unleashed hittar vi endast 60–70 stycken av dessa. Bland de licensierade fordonen hittas till exempel endast en bil vardera från Turtles, Batman, Snobben, Knight Rider och Tillbaka till framtiden. Lägg därtill cirka 15 riktiga bilmodeller och runt 40 unika Hot Wheels-skapelser, så har vi alla fordon som kan köras in i det virtuella garaget.
Det är lite tunt jämte vissa konkurrenter, men oroa er inte! Flera paket med nedladdningsbart material från bland annat Barbie, He-Man och Street Fighter är på gång. Fristående tävlingar och flera säsongspass är redan planerade, så det finns gott om möjligheter att punga ut mer pengar för extra innehåll. Kan det bli bättre?
Leksaksbilar på leksaksbanor
Om vi däremot ignorerar de lite snikna dlc-planerna och det relativt klena utbudet av bilar, vilket ärligt talat inte är jättesvårt, finns det en hel del att glädja sig åt i Hot Wheels Unleashed. Ett beroendeframkallande karriärläge samsas med snabblopp, onlinerace, race på delad skärm, goda möjligheter att måla om sina bilar – och inte minst en helt suverän och någorlunda lättanvänd banskapare.
Det är framför allt karriärläget som, efter en märklig fantasilös start, bjuder på härligt intensiva race på banor som blir mer och mer utflippade. Från relativt normala sträckor med enkla loopar och hopp som värsta hinder, till banor med krokiga vägar utan räcken, glupska ormar och upp och ner-körande. Bandesignen sprudlar av fantasi och variation – vilket gör det extra tråkigt att målen i karriärläget aldrig ändras från att komma etta, topp tre eller slå en viss tid.
Köra – köpa – uppgradera
Simpla uppgifter till trots blir de efter ett tag riktigt utmanande. Då krävs det, förutom skicklighet, att prispengar och insamlade reservdelar används för att skaffa nya bilar och uppgradera de som redan finns i garaget.
Båda inslagen är väldigt begränsade; nya bilar slumpas i huvudsak fram i lootlådor och uppgraderingar kan endast göras i upp till tre steg inom förbestämda områden. Men trots begränsningarna blir upplägget märkligt beroendeframkallande. Det är lätt att fastna och köra ett race till för att kunna uppgradera bilen, eller ha råd med en lootlåda – alternativt någon av de få specifika bilar som går att köpa inom begränsade tider.
Beroendeframkallande behöver däremot inte nödvändigtvis betyda bra. Även om vi delvis gillar upplägget, går det inte att förneka att det är lite väl begränsat för att hålla i längden.
Arkadracing med slir
Det som håller oss fast i Hot Wheels Unleashed är istället själva racen. Gasa, sladda, boosta – ibland är det allt som behövs. De första banorna i kampanjen är som sagt alldeles för enkla och begränsade, men ju längre vi kommer desto mer imponeras, överraskas och utmanas vi.
Faktum är att de lite mer avancerade banorna tillsammans med körkänslan för tankarna till en blandning av Ridge Racer, F-Zero GX och Micro Machines. Det är snabbt, det är svårt och det är ruskigt belönande. Att navigera genom knixiga passager och samtidigt träffa fartplattor, undvika hinder och perfekt slira och boosta genom svängar har inte gjorts så här bra på länge.
Leksaksfysik på hög nivå
Spelets enda större problem är att slumpartade kollisioner när som helst kan förstöra hela race. Eftersom det faktiskt är leksaksbilar det gasas runt med, kan leksaksfysiken göra att en krock med andra förare eller banans kant slutar med en högtflygande piruett, och vi kommer 10–20 sekunder bakom resten av fältet. Game over, i stort sett.
Lyckligtvis är tävlingarna så pass korta att det sällan är irriterande att starta om. Istället gör den klockrena körkänslan och utmanande bandesignen att vi mer än gärna nöter banorna flera gånger i jakt på förstaplatsen.
Vi hade emellertid gärna sett mycket mer variation i tävlingarna. Det är lätt att fastna med några få favoritbilar och spendera i stort sett all tid med dem. Var är racen med enbart arbetsbilar, eller tävlingar som bygger på långsam precision framför ren fart?
Modifiera mera!
Det inslag som sätter prickarna över o i Höt Wheels Unleashed är däremot de genomarbetade möjligheterna att skapa eget innehåll, inte minst via den utmärkta baneditorn. Visst, det tar ett tag att låsa upp de mer avancerade delarna och vissa saker är låsta bakom betalvägar, men även de grundläggande bitarna kan användas för att knåpa ihop mardrömsframkallande passager.
Utöver banbyggande går det också att styla alla bilar i sitt garage. Även om grundformen alltid är densamma, det vill säga du kan inte sätta en bakvinge på en pansarvagn, finns det gott om möjligheter att anpassa både material, färg och loggor på bilarna. Om du vill göra din hamburgarbil till en regelrätt reklampelare för McDonalds, eller tycker att Koenigseggs nya Jesko gör sig bäst i klarrosa metallglitter, är det inget som stoppar dig.
En annan, inte fullt lika användbar möjlighet, är att göra ändringar i bakgrunden som själva racen utspelar sig på. Det är väl egentligen ett småkul inslag, men eftersom det sällan finns tid att beundra bakgrunden under racen faller det platt.
Vilken överraskning!
Vad som däremot inte faller platt är resten av paketet. Visst finns det en del att önska kring variationen vad gäller bilar och målen i karriärläget. För att inte tala om det lite väl snåla utbudet av fordon att leka med. Lyckligtvis spelar det liten roll när körkänslan och bandesignen är bland det bästa vi sett i ett arkadracingsspel på många år. Tävlingarna är lika utmanande som underhållande och jakten på nya bilar är svår att tröttna på.
Nu undrar vi bara vilken subgenre inom racingspel Milestone ska ge sig på härnäst. Vågar vi hoppas på vattenracing?
Hot Wheels Unleashed
Testat: September 2021 Genre: Arkadracing Utvecklare: Milestone Utgivare: Koch Media Plattform: Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X, S, Xbox One, pc, Nintendo Switch Testat på: Xbox Series X Pris: 368 kronor hos Spelbutiken