Samsung Neo Qled QN900A: 8k och mini led som gränsar till storhet
Är det dags för 8k att slå igenom på allvar? Samsung gör här sitt hittills mest ambitiösa försök att etablera 8k-tv i premium-klass. Men det är andra saker med deras nya topp-tv som imponerar mer.
Nya bildprocessorn utnyttjar upplösningen bättre än tidigare, men det är svårt att hävda att användare har så mycket att vinna på 8k, i alla fall i 65-tumsformat. Mini-led är dock ett bra lyft för kontrasten, om än inte hundraprocentigt. Det är en väldigt bra tv, med färg i toppklass, smart automatik och väldigt läcker design. Men priset, ett stort påslag för en inte lika stor kvalitetshöjning, tar alltjämt emot. Läs vårt test av tv-apparater med mini-led
Redan 2018 testade vi Samsungs första 8k-tv, den gången en 75-tummare med ett pris på 70 000 kronor. Två år senare och 8k har fortfarande inte blivit vardagsmat. Konkurrenter som LG och Sony har släppt enstaka modeller, framförallt vansinnigt dyra 8k oled-byggen. De flesta köpare ser ännu inte 8k som en ny standard för premium-tv. Det gör dock utan tvekan Samsung och de satsar allt mer på 8k tv. De 8k-oled som finns är än så länge för galet dyra för att vi ska kunna ta dem på allvar för en normal konsument. Dessutom finns de bara i 75 tum eller mer. I valet mellan en “vanlig” topp-tv från Samsung och en från till exempel Sony blir det en fajt både mellan oled och lcd, samt mellan 4k och 8k. Årets premiummodeller från Samsung har dock en extra nyhet, mini led-bakbelysning, som gör att de kommer närmare oled-klass i kontrast- och ljuskontroll. Vi återkommer till det.
Anslutningar i en låda
Men låt oss börja med det yttre, och konstatera att Samsung här har byggt en exceptionellt snygg tv. Den har till skillnad från oled-tv-apparater en jämntjock tv-panel och saknar en ryggsäck för all elektronik. Den är bara en och en halv centimeter tjock, vilket är löjligt tunt för att vara en tv med fullmatris-bakbelysning. Och den blir aldrig mer utstickande än så. En väggmontering med Samsungs egna väggfäste ger bara några få millimeters glipa till väggen. Vill du ställa tv:n på en bänk får du en enkel men snygg central fot.
Hemligheten här är som i tidigare topp-tv från Samsung One Connect-boxen. All tv-elektronik, bildprocessor, bildingångar och anslutning för kraft, sitter i en separat låda som sedan ansluts till själva skärmen med en kabel. Denna har fått en snyggare och smartare utformning än tidigare år och är nu bara några centimeter platt. Det gör den enklare att stuva undan där den inte tar onödig uppmärksamhet. One Connect-boxen gömmer sig på ett exemplariskt sätt om du har bordsmonterad istället för väggupphängd tv. Bordsmonterad är den ännu smartare, och snäpps fast bak på foten med magneter. Det enda problemet med detta är att bild- och antenningångar blir centralt placerad på baksidan och därmed blir aningen svåråtkomliga.
Sidorna är rätvinkliga och silverglänsande, med galler för dels värmeavledning, dels sidriktade högtalare. Framsidan är även den iögonfallande. Det är nästan inga marginaler alls runt skärmen, utan bildytan börjar bara någon millimeter från sidorna. Det är en extra halv centimeters i nederkant, men intrycket överlag på tv-soffa-avstånd är att du bara ser bildytan.
Det känns nästan konstigt och om du inte har en lugn och jämn vägg bakom tv:n kan det finnas en risk att det blir störande. Men det är nog en vanesak. Alla paneltillverkare strävar mot detta, så vi lär se fler kantfria tv framöver.
Designen avrundas med samma kompakta minimalistiska fjärrkontroll som Samsung kört i sina bästa tv senaste åren. Den har en ring i mitten, volym-och kanalkontroll, en handfull knappar för till exempel mikrofon, smart-tv-meny och tre appar: Netflix, Prime Video och Samsung TV Plus.
Samsung TV Plus är en ny app som strömmar en handfull tablå-tv-kanaler, en mix av film, nyheter, serier och diverse annat. Det finns också en del vod-innehåll, men det mesta är i tablåform. Dessa kanaler nås även i kanalguiden när du ställt in dina vanliga tv-kanaler. Samsung TV Plus, bonuskanaler till din tv. Mini-fjärr med evighetsbatteri Den enkla fjärrkontrollen räcker bra för navigering i det smidiga Tizen-gränssnittet. Det som vi tycker saknas är snabb väg från fjärrkontrollen till en inställningsmeny och till val av bildkällor. Det måste vi nu in i systemet och stega oss fram till med flera onödiga klick.
En rolig sak med fjärrkontrollen är att den har inbyggt batteri som laddas via usb c, så du behöver aldrig böka med batteribyte. Det går att använda vilken mobilladdare som helst eller ansluta till en usb-port på en dator. Men den har också solceller på baksidan, lägg den på fönsterbrädet till och från och den kan räcka för evigt.
8k är bättre, men inte mycket
QN900A är vacker att skåda. Är då bilden också lika snygg? Att 8k ger någon enorm fördel över en 4k-tv har vi svårt att se. Åtminstone inte i 65-tumsformat. På ett normalt sittavstånd från din tv är punktätheten så hög vid 4k att pixlar ändå inte går att urskilja med blotta ögat, det handlar inte om att du får se fler detaljer i bilden.
Det finns inte mer än enstaka 8k-filmklipp att hitta i skrivande stund, enstaka demofilmer på diverse sajter och en och annan naturfilm på Youtube är nog bästa chansen att uppleva äkta 8k idag. Här får vi faktiskt wifi 6-stöd för att säkerställa strömning av 8k-material, som kan vara en viss utmaning. Det hade vi gärna sett i fler tv, då det ger mindre buffringsrisk för alla strömmade mediatjänster.
Det finns ett fåtal tillfällen med äkta 8k-bildkällor där vi kan urskilja skarpare linjer på QN900A än med samma film i en 4k-tv sida vid sida. Samsung pratar själva om en ”lugnare bild” och högre kvalitet i uppskalning. Och visst håller uppskalningen hög klass, men om det beror på att vår 4k-tv är en billigare, äldre tv eller om det är de extra pixlarna som gör susen, är svårt att säga.
Samsungs flerbilds-funktion Multi View gör att vi uppskattar 8k mer. Även små fönster vid sidan av blir detaljerade. Använder du din tv så här finns det orsak att sitta närmre och då gör dubbel pixeltäthet en klar skillnad. Det är uppskalning från 4k som är mest intressant. Här har Samsung en ny bildprocessor, Neo Quantum Processor 8K, som gör ett bra jobb både med att skärpa till 1080p-material och att göra 4k-video mer detaljerad och skarp. Om det går att få upp 1080p-video till perfekt 8k låter vi dock vara osagt. Sätter vi näsan mot skärmen för att se vad som sker på pixelnivå är det fortfarande oskarpt och en hel del artefakter.
Vässad ljuskontroll
Flyttar du riktigt nära en 8k-tv för att till exempel spela spel med omslutande känsla finns det en viss fördel och du kan uppleva bra detaljerad bild om ditt källmaterial har rätt kvalitet. Men å andra sidan finns det ingen spelhårdvara idag som kan rendera 8k med acceptabel bildfrekvens.
Den större vinsten för upplevelsen tycker vi är mini-led-bakbelysningen, som ger ett stort lyft för kontrast och svärta i bilden. Det är egentligen inte någon unik eller ny teknik, utan en vidareutveckling av zonindelad bakbelysning i matris, så kallad fald (full array local dimming). Med hjälp av nya typer av dioder och avskärmning mellan zonerna kan dimningszonerna byggas mycket tätare och dessutom kontrolleras snabbare, vilket ger mer precis bakbelysning och mer oled-liknande kontrastkontroll. Supertunn skärm, i alla fall för en led med lokal dimning som denna. Det är alltid lite av lotteri med lokal dimning. Det går fortfarande att se de individuella zonerna. I vissa fall är det också uppenbart att mini-led-dioderna har en aning lagg jämfört med lcd-pixlarna, så att upptändning och nedsläckning av bakbelysningen släpar någon bråkdel av en sekund. Det gör att enstaka typer av bilder, som att svepa kameran över en stjärnhimmel eller på andra sätt följa en ljuspunkt på en mörk yta, fortfarande innebär en mindre snygg upplevelse än med en oled-skärm. Pixlar sida vid sida har också fortfarande påtaglig blooming-effekt, men fördelen med mini-led är att den blir väldigt lokal.
I andra situationer och filmscener briljerar bakbelysningen. Den kan bättre skärma av delar av bilden för total svärta medan andra skiner på med panelens höga, nästan bländande maxljusstyrka. Vi pratar upp emot 3 000 cd/m2, i alla fall i teorin på små ytor. Det kan ingen oled matcha, inte ens den senaste generationens kraftfulla paneler.
Bra automatik, begränsad detaljkontroll
Tittar du på filmer och tv-serier med rätt hdr-format kan du få en riktigt intensiv upplevelse. Precis som tidigare toppmodeller från Samsung finns här stöd för hdr10 och hdr10+. Och nu även hdr10+ Adaptive, som kombinerar metadata i filmen med sensorinformation om ljusförhållanden i rummet för att optimera hdr-upplevelsen.
Det som saknas här är Dolby Vision-stöd. Inte för att det nödvändigtvis är bättre rent tekniskt, men det är den valda hdr-standarden hos flera videotjänster. I de fallen får du inte lika optimerad återgivning, även om allt annat med tv:n gör ett bra jobb med att hålla bildkvalitet i topp.
Panelens kvantpunktsteknik ger dig ett stort, rikt färgomfång, och QN900A gör ett bra jobb med att förvalta det. Neutral färgåtergivning i Filmmaker-läget och ett mångsidigt standardläge som är enkelt att justera efter eget tycke och smak. Med betoning på enkelt. Det är mycket mindre möjlighet att detaljinställa bilden än hos konkurrenternas toppmodeller. Köper du en Samsung är det för att få bra bild utan en massa krångel än för att få en optimerad cineastupplevelse med maximerad manuell detaljkontroll.
Det märks inte minst i Intelligent-läget, Samsungs helautomatiska läge som utefter rådande ljussituation och ai-stödd analys av vad som visas på skärmen tar över all bildjustering. Även anpassning av ljud om du vill. Det fungerar för det mesta utmärkt och vi känner väldigt lite behov av att hoppa runt mellan bildlägen manuellt. Undantaget är möjligen för att manuellt växla till Filmmaker-läget om vi vill ha den där verkligt avskalade originalåtergivningen av en film. Framsidan är i princip utan skärmkanter.
Jämnare bild, men inte perfekt
Vill du ha extra jämn bild, till exempel i en sportsändning där du vill följa snabba händelser, har även Samsung vässat rörelseutjämningen. Inte lika mycket som nya Sony och Panasonic-modellerna, men ett klart lyft från vad vi sett tidigare från Samsung. Den är väldigt bra på att hålla skärpa på snabba objekt, men det blir en del hack och artefakter i bilden vid större kamerasvepningar.
Vi föredrar att slå av Intelligent läge för ljudet, då det mest dämpar volymen på ljudet både från musik och filmer. Här hade vi gärna sett fler fasta ljudprofiler att växla mellan. Nu finns Normalt och Förstärkt. Du kan justera klangen med en grafisk equalizer, men du kan inte spara inställningarna att växla till. Det hade varit ett stort plus.
För ljudsystemet har potential. Med den tunna formen får vi aldrig någon riktig tyngd i basåtergivningen i QN900A, men vad den gör bra gör den riktigt bra. Samsungs system för ljudpositionering som följer händelserna i bilden är den mest korrekta i branschen och verkar aldrig träffa fel. Ljudet är rent och välbalanserat, om än inte lika klockrent detaljerat som i till exempel Sony Bravia XR A90J, som ljudmässigt är en av de bästa tv vi hittills testat i år.
Mer ljud, särskilt tryck i basen, går givetvis att lösa med ett externt ljudsystem, en soundbar eller subwoofer ansluten via arc, earc eller optisk utgång. Samsungs Q Symphony-system gör det lätt då det direkt kombinerar inbyggda högtalare med ljud på ett övertygande sätt. Samsungs smarta ljudanpassning som kan lyfta fram röster om det är buller i rummet är också ett plus i kanten.
Tizen levererar utan att krångla till det
Tv-systemet är som sagt Samsungs egna Tizen. Det är och förblir ett snabbnavigerat och enkelt system, där fokus ligger på de enskilda apparna. Du ser alltid din aktuella bildkälla i bakgrunden och växlar snabbt mellan en handfull smart-funktioner och dina favorit-appar. Här finns stöd för alla viktiga mediaappar för svensk publik, samt många mindre och nischade mediatjänster utöver det. Samsung smart-tv-system Tizen är snyggt och lättanvänt, men vissa saker tar onödigt lång väg att navigera sig fram till. Utöver det är det mesta bekant. Integreringen av ett Smartthings-gränssnitt, så att du kan kontrollera ditt smarta hem från tv:n, röststyrning med Bixby, i alla fall om du är bra på engelska samt funktioner för att spegla skärmbild från en Samsung Galaxy-mobil.
Slutligen får Samsung som alltid tummen upp för bra spelfunktioner. Du har fullt hdmi 2.1-stöd med rätt datahastighet, stöd för variabel bildfrekvens och stöd för Gsync och FreeSync Premium Pro. Insignals-laggen är på cirka 10 millisekunder, vilket får anses vara mycket bra.
Är det dags att ta 8k på allvar? Ja, kanske. Det har vissa fördelar, men då kanske främst på större format än 65 tum. QE65QN900A har en hög prislapp jämfört med andra 65-tummare och även om det justerats ner från 8k-debuten för tre år sedan, liksom från förra årets 8k-modeller, så är det en saftig prislapp på den. Det är svårt att se att de extra pixlarna är värda det. Nu vill vi sätta tänderna i Samsungs 4k-toppmodell QN95A och se om vi verkligen upplever någon skillnad.
Snarare är det mini led-tekniken som vi gillar mest, med bättre kontrast och luminanskontroll än någonsin i en lcd-tv. Den löser inte alla problem, men lyfter upplevelsen markant. Samsung gör också mycket annat rätt. Den här tv:n har högklassig bildprocessor som övertygande skalar upp, den levererar rent och snyggt ljud, är utmärkt för gaming, och har den läckraste designen på en tv just nu med sin så när som kantfria upplevelse och smarta One Connect-box.
Specifikationer
Produktnamn: Samsung Neo Qled QN900A Testad: Augusti 2021 Tillverkare: Samsung Paneltyp: Va-lcd Storlek: 65, 75, 85 tum Upplösning: 8k uhd, 4320p Bildfrekvens: 40-120 Hz Lokal dimning: Mini-led Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, hdr10+ Adaptive Operativsystem: Tizen 6.0 Ljud: 6.2.2, 80 Watt Anslutningar: OneConnect med 4st hdmi 2.1 (earc på en port), 3st usb 2, lan, digital audio ut Trådlöst: Wifi 6, bluetooth Mått (på bord), 65 tum: 143,3 x 30 x 89,2 cm Vikt, 65 tum: 30.1 kg Energiklass: G Väggfäste: Vesa 400×300 mm Rek pris: 47 990 kr (65 tum), 62 990 kr (75 tum), 89 990 kr (86 tum) Pris: Från 47 990 kronor på Prisjakt