Mini-led och mikro-led – här är de nya teknikerna för tv
Det händer en hel del intressant för tv-köpare i år. Ett par riktigt spännande tekniker håller på att introduceras – mini-led och mikro-led. Men vad innebär de och vad är skillnaden?
I flera av de större tv-tillverkarnas utbud har två nya begrepp dykt upp. Det antyddes om dem redan förra året, men det är i 2021 års tv-sortiment som köpare på allvar kommer att få stifta bekantskap med dem. Vi pratar om mini-led och mikro-led, två tekniker för tv-skärmar (och datorskärmar), som trots att de låter mycket snarlika är två vitt skilda saker. När de andra två typerna av tv dessutom kallas oled eller bara led, är det ännu lättare att blanda ihop begreppen.
Mycket av förvirring har att göra med hur vi använder termen “led”. Led är en förkortning av light emitting diode och är just det: en diod som ger ifrån sig ljus. I det som lite felaktigt ofta kallas för en led-tv är dioden bara en källa för bakgrundsljus, med ett lager av lcd-kristaller (liqud crystal display) framför, som blockerar eller släpper igenom ljuset på utvalda ställen, vilket generar bilden du ser.
En enkel led-tv har led-dioder på sidorna och jämn bakbelysning över hela ytan. Det funkar bra för att få hög ljusstyrka och snygga färger, men lcd-lagret kan inte till hundra procent blockera bakgrundsljuset, det som egentligen ska vara svart i bilden blir som bäst mörkgrått. I en tv med hög kvalitet kan det bli mycket djupt mörkgrått, men aldrig helt svart. Foto: TCLTCL X10 var först ut med mini-led. I år kommer det fler, både från TCL och konkurrenterna. Därför har många dyrare och bättre led-tv-dioder (eller lcd-tv) monterade bakom skärmen, dessutom är skärmytan indelad i lokala dimnings-zoner. Då kan den släcka ned delar av skärmen som ska vara mörka, medan den lyser upp andra delar som är ljusare. Har bilden ljusa och mörka partier precis intill varandra gör det ingen större nytta, men i många situationer kan det ge bättre kontrast och mer livfull bild.
Mini-led: Lokal dimning, fast bättre
En del tv har bara ett fåtal stora dimningszoner, medan vissa har fler. Ju fler och mindre de är, desto större möjlighet att kontrollera ljuset, vilket resulterar i snyggare kontrast. Några av förra årets bästa modeller med lokal dimning hade runt 70-80 dimningszoner.
Mini-led-tv är egentligen inget annat än en vidareutveckling av detta, men istället för kanske som mest hundra dimningszoner pratar vi istället om tusentals, som inte är mer än några kvadratcentimeter stora. Detta är möjligt tack vare mindre dioder och ledare, som tar mindre plats.
Tv-tillverkarna arbetar också med design av monteringen och ljusspridningen, så att de kan byggas så tunna som möjligt och för att ljusläckaget mellan två dimningszoner ska bli minimalt. Foto: TCLSmå, täta dioder för bakbelysning, kvantpunktslager för färg, lcd-lager och slutresultatet. Resultatet blir en tv som kan kombinera ljusstyrkan hos en vanlig led-tv med en svärta och kontrastupplevelse mer lik en oled-tv. Det är inte en perfekt lösning, det blir fortfarande inte hundraprocentig svärta i en dimningszon där vissa pixlar ska lysas upp, en del så kallade blooming-effekter går inte att undvika. Det går inte heller att bygga den lika tunn som en riktig oled-tv.
Premium och strax under
Vill du ha en oled-tv med möjlighet till liknande ljusintensitet får du betala dyra pengar för det. Även då finns en övre gräns för hur intensivt en oled-tv kan lysa. En bit över 1000 cd/m2 går att få ut, men sedan tar det stopp. En bra led- eller mini-led-tv kan lysa ännu starkare, vilket är bra för sådant som hdr-filmvisning.
Mini-led är inte supernytt. TCL släppte en modell redan till julen 2019 med namnet 65X10. I januari presenterades flera nya modeller från 55 till 85 tum, som förhoppningsvis också kommer till Sverige under året. Foto: LGLG släpper många mini-led i år, fyra olika serier med flera storlekar. I år har även Samsung, Philips och LG introducerat mini-led i sortimentet, och det är inte omöjligt att andra tillverkare följer efter. Samsungs går under namnet Neo QLED, Philips två serier med mini-led har just MiniLED med i namnet medan LG kallar sina mini-led-tv för QNED.
Mikro-led: Utmanar oled
Det allra bästa för kontrasten är givetvis att skippa bakbelysning helt och hållet så att varje pixel är sin egen ljuskälla. Då kan alla andra pixlar, förutom de som ska lysa, förbli kolsvarta. Det är så oled fungerar och även nya mikro-led. Minimala röda, gröna och blå dioder placerade tätt intill varandra, som tillsammans bildar en pixel som återger hela färgspektrumet.
Den lysande kontrasten och färghanteringen i oled har gjort tekniken dominant bland dyrare tv-apparater. Förutom Samsung, som har valt att skippa oled-paneler i sina tv. Tekniken levererar mycket bra bild, men har också en del nackdelar. Begränsad ljusstyrka, risk för pixelinbränning och allmänt kortare livslängd på dioderna. Foto: SonySonys mikro-led är än så länge bara en kommersiell display-produkt. Nu börjar mikro-led komma som ett gångbart alternativ. Det är en teknik med ännu mindre diodstorlek än dioderna i mini-led samt en annan teknik för att tillverka panelerna. Men slutresultatet är det samma – en bild med hundraprocentig kontrast och mycket hög precision på färger och ljusnivåer, samt stort färgomfång. Fast med fördelen att du kan få högre ljusstyrka och längre hållbarhet.
Från business till hemmabio
Mikro-led har funnits ett tag för kommersiella skärmar för sådant som utomhusreklam. Främst från Samsung, LG och Sony. Sony har i flera år pratat om att ta sin Crystal led-skärm och göra en hemma-tv av den. Men Samsung hann före, de första tv-modellerna med mikro-led för hemmabruk presenterades under CES i vintras och kommer att bli tillgängliga för köp under våren.
Det är dock ingenting som du kommer rusa till närmsta butik för att köpa. Än så länge är det stora, dyra och lyxiga produkter som du troligen behöver specialbeställa. De två första modellerna kommer ha måtten 110 respektive 99 tum. Mindre storlek som 75 tum finns på kartan, men när de kommer att bli tillgängliga är ännu inte officiellt. Foto: SamsungSamsung blir först med mikro-led i hemmet. Men litet är det inte och troligen allt annat än billigt. Konkurrenterna ser också vart vinden blåser och är fullt medvetna om att mikro-led kan bli framtidens tv-teknik. Men då måste givetvis formatet krympa ännu mer och vi vet ännu inte var priserna för Samsungs första produkter landar. Men det ska bli spännande att se.