Alla kan inte vinna, det vet vi sedan förut. Däremot innebär det inte att vi inte uppskattar alla sköna deltagare. För att hedra dem som nästan vann vår retro-tävling visar vi här upp tio av våra favoritbidrag. Vissa har coola burkar, andra följer inte ens tävlingskriterierna men har istället en skön story bakom sin ännu fungerande relik.
Egentligen skulle vi ha velat ge ett förstapris till alla, men vi lovar att ett litet tröstpris åtminstone kommer med posten inom kort.
Med detta sagt – över till retro-chocken. Håll till godo!
Juvelen i kronan är min Panasonic med grön skärm, som fortfarande är 100% fungerande. Alla gamla disketter är det dock sämre med, endast ett fåtal fungerar, mycket illa. De två andra, en Ericsson och en Zenith, är fungerande, men smådjur verkar ha byggt bo i både 3.5 och 5.25-diskettenheterna, så jag får nöja mig med det sköna orange-röda och blåa ljuset och köra diagnostics, hehe.


En av de första PC kompatibla pen-datorerna. Bootar fortfarande med Windows for Pen Computing. Pennan på bilden hör dock till en Fujitsu Stylistic 2300.

upp min gamla Macintosh PowerBook 160 från början av 90-talet. Den var ganska bra och avancerad på sin tid tror jag, och den tickade igång så snällt idag också.
mörker; jag fick mixtra med kontrast och ljusstyrka emellanåt. Men jag klandrar inte den stackars datorn, törstande efter omtanke och ömhet i mina föräldrars mörka källare. Självklart vill den ha ompyssling när den äntligen blir hågkommen; det är många års svartsjuka på min PowerMac G3 och min iBook som lever under det smäckra 90-talsskalet. Fast nyare datorer har ingen grön trackball att locka fingar med…




Datorn är utrustad med 3 1/2 ” intern diskettstation vilket var
ganska nytt 1986 när jag köpte den (8990:- + moms). För att bli kompatibel med andra PC-maskiner var jag tvungen att köpa en extern 5 1/4″ station (1995:- + moms), även den fungerar fortfarande. Får dock erkänna att jag hittar inte originalnätdelen, den har nog havererat, men hade en annan från nästan samma tid.

Datorn är en gammal Toshiba 3100/20 med Windows 2,03, tror den är från tidigt 80-tal.
Min pappa använde den väldigt länge som ordbehandlare och jag och mina bröder spelade World class leaderboard och Prince of Percia på den. Den fungerar fortfarande alldeles utmärkt endast batteriet är trasigt. Men det märks att de byggde bättre och stabilare datorer förr i tiden. Min nya dator som är två år gammal är just nu inne på lagning för 4:e gången!!!, bränt moderkort en gång, firewire port trasig en gång, skärmen en gång och nu vet de inte…. Men det är en annan historia 😛

Hej jeg har denne olding af en bærbar en Epson HX20 som har været min fars fra 1982 og som jeg fik ca i 1990. Dette er jo en rigtig bærbar da den selvfølgelig kører Microsoft W……. øhh Basic. Størelsen på den er A4 og den vejer kun 1.7 kg. Den er med dual CPU ! og har 16kb ram+32kb rom Tænk jer DUAL CPU i 1982 !! 2 x Hitachi 6301 på 0,614 MHz. Den er jo hyper moderne 😉 Skærmen er 120×32 monochrom. Den er fuldt funktions dyktig og er med indbygget printer og båndstation. Der er indbygget opladeligt batteri og det er de originale celler og de virker stadig !!!! Jeg har også den originale manual og lader til den. Men jeg er stoppet med at bruge den da jeg har glemt alt om at programere i Basic. Så det ville være bedre med en lidt nyere bærbar!
Och vinnaren i retrotävlingen blev…
Egentligen skulle vi ha velat ge ett förstapris till alla, men vi lovar att ett litet tröstpris åtminstone kommer med posten inom kort.
Med detta sagt – över till retro-chocken. Håll till godo!

Christoffer Lindvall
Här kommer en bild på mig när jag besöker retro-hörnan hemma hos mina föräldrar. I bakgrunden står en gammal Mac och en Amiga 1000. Atarin fick inte plats och fick stå under bordet… Jag har fått en dedikerad plats där mina gamla reliker står och dammar tills jag ibland får lust att lira RAF, Nibbles, Pacman eller bara kör mina gamla QBasic program.Hittade häromdagen en fungerande diskett med min dagbok från lågstadiet, samt ett program som jag och en polare skrev med vilket vi kunde chatta över nollmodemkabel – så grymt! Vi var high-tech-kungar när vi chattade i klassrummet i 3an på lågstadiet.
“640K ought to be enough for anybody.” Bill Gates (ibland håller jag med)

Ulf Nyström
Denna Mitac 5024 från 1996 är den dator som haft den i särklass hårdaste, längsta och mest varierande tjänstgöring bland de burkar jag använt.Den är från 1996, jag köpte den av min kollega 1998, han fick lite högre laptopkrav när han började med digitalfotografering i fältjobb 1998 (själv började jag inte förrän 1999…). Den har varit med om mycket, bl.a. så blev den tidigt överkörd(!) av geolog-expeditionens Land Rover Namibiaöknen (låg i mjuk laptopväska, den klarade sig nästan helskinnad). Den har fungerat som bordsdator, fältdator, stått på lab kopplad till analysinstrument, den har använts vid många videopresentationer på konferenser, ända bort i Japan.
Datorn har ett batteripack (NiMeH), i det andra facket kan man alternera mellan diskettstation, CD-spelare och ett extra batteripack. Datorn är upphottad till 32 MB RAM = max. Pentium 133 MHz. HD:n var 1.5 GB, nu sitter en 4 GB:are i den. Jag har lyckats proppa in “Windows 98 lite”, från början hade den 3.1 och under sin storhetstid 95.
Fästena till skärmens gångjärn har gett sig ett par gånger, men Plastic Padding har gjort underverk. Notera min fina ögla för att fästa wire i.
Den blir ruskigt het undertill, så man vågar inte riskera någon bättre bordskiva. Så på förekommen anledning pallar jag alltid upp den lite från bordsskivan.

Jonas Gustavsson
Här är en bild på mig och två intressanta (?) bärbara datorer. Min fars första dator, en Toshiba T1200 från 1987 (fast denna köptes nog 1988). Modellen fyller alltså 20 år i år. Jag letade upp den bland allt annat datorskrot i morse. Den startade direkt och jag hittade några gamla basic-program på den som jag gjorde 1994. När jag ändå var nere i källaren drog jag fram en Dauphin DTR-1, från 1993 ca.En av de första PC kompatibla pen-datorerna. Bootar fortfarande med Windows for Pen Computing. Pennan på bilden hör dock till en Fujitsu Stylistic 2300.

Andreas Bergström
Jag stötte på er roliga tävling på Internet. Den fick mig att letaupp min gamla Macintosh PowerBook 160 från början av 90-talet. Den var ganska bra och avancerad på sin tid tror jag, och den tickade igång så snällt idag också.
Allt verkar fungera, bara skärmen var lite ombytlig efter tio år i
mörker; jag fick mixtra med kontrast och ljusstyrka emellanåt. Men jag klandrar inte den stackars datorn, törstande efter omtanke och ömhet i mina föräldrars mörka källare. Självklart vill den ha ompyssling när den äntligen blir hågkommen; det är många års svartsjuka på min PowerMac G3 och min iBook som lever under det smäckra 90-talsskalet. Fast nyare datorer har ingen grön trackball att locka fingar med…

Peter Gustafsson
Jag har en fullt fungerande HP110 Plus med tillbehör som släpptes 1985. Det var en upphottad variant av HP110 där man bland annat kunde byta den annars hårt inbyggda mjukvaran genom ROM chip som installerades under en lucka. Plus modellen har också större skärm (80×25 tecken mot 80×16). RAM minnet kan också uppgraderas från 256kB till hela 1MB. Denna finess fanns inte på standardvarianten av HP110.Datorns batterier är blybaserade och det bidrar till den mäktiga vikten. Processorn är en 16-bitars 80×86 från Harris som arbetar i 5,33MHz.
Standardvarianten av HP110 levererades med DOS 2.11, PAM (Personal Application Manager), Lotus 1-2-3 och Memomaker förinstallerat. HP110 Plus levererades däremot endast med DOS och PAM. Ytterligare mjukvara fick köpas till men de ROM baserade applikationerna möjliggjorde större valfrihet. Till och med Microsoft Word kunde väljas.
Notera även 3.5″ diskettstationen och printern. Alla tillbehör anslutes med det seriella gränssnittet HP-IL. Gissa om det tar tid att spara en fil till diskett!?

Matti Pietilä
Datorn är en IBM PPC som jag hottat upp med 640 Kb internminne från 256 Kb och jag har plockat bort B: floppyn och ersatt den med en hårddisk på hela 20 MB. Floppyn har jag ersatt med en extern läsare för 3.5” disketter.Jo, nog botar den alltid men tangentbordet är det lite si och så med. Man får hamra ordentligt på det för att det ska börja fungera klanderfritt. Det tror nämligen att en massa knappar är nedtryckta samtidigt och då piper datorn ilsket.
Jag hoppas att kunna byta ut den mot den erbjudna bärbara för PPC:n förtjänar att gå i pension hehe…

Peter Björnfors
Såg att ni hade en tävling för gamla reliker så jag tänkte att jag skulle anmäla min fotpall.I minst 10 år har jag haft en Osborne 1 som fotpall under skrivbordet på jobbet. Tanken har varit där någon gång att försöka starta den, och se om den ger något livstecken ifrån sig men jag har alltid fegat ut när det kommer till att stoppa sladden i väggen. Kalla mig gärna feg, men tio års sparkande kan få den bästa dator att glappa, tillsätt lite damm och smuts samt 220 friska volt och sedan är det bara de glada kamparna som saknas runt lägerelden.Nåväl idag så släpade jag hem den för test och inte fungerade den inte. Jag skruvade isär den, under sonens ivriga påhejande (han vägrade att tro att det var en bärbar dator), och pillade lite på sladdarna. Inget resultat. Jag kunde konstatera att diskettenheterna fungerade, i alla fall de små röda lamporna, för a och b drive.
Tanken for tillbaka till en TV som fanns i hemmet på 70-talet och som krävde minst 10 minuters uppvärmning innan bilden behagade uppenbara sig. Testade med samma taktik på min fotpall och lät den stå påslagen medan jag gick och bredde mig en macka. På vägen tillbaka möts jag av ett grönt sken som bara kan betyda att min fotpall faktiskt även är en dator.

Tommy Andersson
Kul idé! Letade fram min gamla Bondwell 8 och visst fungerar den fortfarande. En PC med 8088 processor utan hårddisk men den gamla startdisketten med DOS 2.11 var OK.Datorn är utrustad med 3 1/2 ” intern diskettstation vilket var
ganska nytt 1986 när jag köpte den (8990:- + moms). För att bli kompatibel med andra PC-maskiner var jag tvungen att köpa en extern 5 1/4″ station (1995:- + moms), även den fungerar fortfarande. Får dock erkänna att jag hittar inte originalnätdelen, den har nog havererat, men hade en annan från nästan samma tid.
Displayens kontrast är under all kritik och man kan förvåna sig över att man stod ut. Det är en CGA-display med 640 x 200 pixlar (monokrom förstås). Man nog ana texten på bilden…
Skrev några beräkningsprogram på maskinen i TurboPascal. Tror faktiskt att ett av programmen fortfarande används emellanåt.
Egentligen föredrog jag redan då Mac och har även en fungerande MacPlus från samma år (men den räknas väl inte som bärbar…) men ville man leverera programvara var det ju PC som gällde även innan windows.

Valter Lundgren
Datorn är en gammal Toshiba 3100/20 med Windows 2,03, tror den är från tidigt 80-tal.
Min pappa använde den väldigt länge som ordbehandlare och jag och mina bröder spelade World class leaderboard och Prince of Percia på den. Den fungerar fortfarande alldeles utmärkt endast batteriet är trasigt. Men det märks att de byggde bättre och stabilare datorer förr i tiden. Min nya dator som är två år gammal är just nu inne på lagning för 4:e gången!!!, bränt moderkort en gång, firewire port trasig en gång, skärmen en gång och nu vet de inte…. Men det är en annan historia 😛

Henrik
Hej jeg har denne olding af en bærbar en Epson HX20 som har været min fars fra 1982 og som jeg fik ca i 1990. Dette er jo en rigtig bærbar da den selvfølgelig kører Microsoft W……. øhh Basic. Størelsen på den er A4 og den vejer kun 1.7 kg. Den er med dual CPU ! og har 16kb ram+32kb rom Tænk jer DUAL CPU i 1982 !! 2 x Hitachi 6301 på 0,614 MHz. Den er jo hyper moderne 😉 Skærmen er 120×32 monochrom. Den er fuldt funktions dyktig og er med indbygget printer og båndstation. Der er indbygget opladeligt batteri og det er de originale celler og de virker stadig !!!! Jeg har også den originale manual og lader til den. Men jeg er stoppet med at bruge den da jeg har glemt alt om at programere i Basic. Så det ville være bedre med en lidt nyere bærbar!
Och vinnaren i retrotävlingen blev…