Inledning
Börjar du snegla på en drönare? Är du osäker på vilken modell som är rätt för dig? Här går vi igenom ett antal tips att tänka på inför drönarköpet, och listar de modeller vi själva har testat det senaste året.Artikeln uppdaterad:
2017-06-08 med test av DJI Mavic Pro
2017-03-02 med test av Hubsan X4 Plus 107P
2017-02-21 med test av Parrot Bebop Drone 2 FPV
Användningsområde
Vad ska du använda drönaren till? Är det en ren leksak, eller har du tänkt att filma eller fotografera med den? Hur viktigt är det med bra räckvidd, och att drönaren är enkel att kontrollera? En viktig punkt är kameran, om du tänkt filma din fastighet och få mjuka fina full-hd-filmer är det givetvis viktigt att du satsar på en modell där kameran håller måttet, eller där du kan montera till exempel en Gopro-kamera själv.Räkna inte med att de billigare modellerna under 2 000 kronor levererar jättebra filmer. Däremot kan de allra enklaste modellerna vara riktigt kul att flyga, framförallt om det är din första drönare. Varför inte börja med att öva upp dina färdigheter med en Hubsan? Kan du kontrollera den i luften kommer inte en större modell vara svårare att hantera rent flygmässigt.
Prisklass
Hur mycket pengar är du beredd att lägga på drönaren, och har du råd att krascha den? För eller senare kommer du maskin att kraschlanda, och om du har tur räcker det med att byta ett rotorblad eller två. Men även erfarna drönarpiloter råkar ut för allvarligare incidenter. Du bör helt enkelt vara medveten om riskerna, och förberedd rent ekonomiskt på att det värsta kan hända.Batteritid
Några minuters flygtid går snabbt och det tar tid att ladda batteriet till de lite större modellerna. Beroende på vad du ska använda din drönare till kan det vara läge att räkna in ett eller ett par extra batterier i budgeten från början.FPV eller inte
Vill du kunna styra drönaren utan att hålla koll på maskinen från marken? I så fall är det läge att fundera på om du ska slå till på en lösning med First Person View, dvs där du i en monitor (eller ett par glasögon) kan se direkt genom drönarens kamera, live.
Regler
Får du flyga drönaren där du tänkt dig, eller är det förbjudet? Innan du slår till på den där jättecoola modellen för 12 000 kronor är det läge att kolla upp vad transportstyrelsen säger, och hur det påverkar dina planer. Reglerna finns att läsa här.
DJI Mavic Pro – betyg 9
DJI Mavic Pro
Proffsig drönare i litet format
Tidigare har vi mest testat mindre drönare som Hubsan X4 Plus och Speed Devil Xblade Nano, drönare som mest är att betrakta som leksaker och som lämpar sig bäst för inomhusbruk (även om Hubsan X4 Plus fungerar bra utomhus under rätt förhållanden).
Denna gång är det dags för DJI:s Mavic Pro, en riktig proffsdrönare utrustad med en kamera. De avancerade funktionerna till trots är den ändå relativt liten och lätt att ta med sig. Och som vanligt när det gäller kamerautrustade drönare påminner vi om att ta en koll på vad lagen säger om kameraövervakning.
Fantastisk flygkänsla
När vi plockar upp Mavic Pro förvånas vi över hur relativt liten och smidig den är, särskilt när den är ihopvikt. Med en vikt på 734 gram och måtten 8,3 x 8,3 x 19,8 centimeter ihopvikt känns den närmare en drönare som Hubsan X4 Plus än konkurrerande proffsdrönare. Den visar sig dock snabbt vara allt annat än plastig och lättvikig som Hubsan X4 Plus, utan utstrålar istället genuin kvalitet.
Vad som tyvärr inte imponerar är manualerna, varken den medföljande snabbstarten i pappersformat eller den mer utförliga digitala manualen som kan laddas ned. Okej, Mavic Pro är en mycket avancerad och komplex drönare med mängder av funktioner och finesser, så en utförlig manual är förstås nödvändig, men samtidigt ställer detta ännu högre krav på att den är pedagogisk och lättöverskådlig. Här misslyckas man rejält.

Styr gör vi med den medföljande fjärrkontrollen tillsammans med en mobiltelefon som monteras i fjärrkontrollens nederdel. Tack vare en mycket bra utformad fjärrkontroll med knappar och reglage placerade på helt rätt ställen och en riktigt bra app går detta smidigt. Responsen är fantastisk, Mavic Pro ligger stadigt i luften och det känns hela tiden som vi har hundra procent kontroll på vår drönare, även när avståndet dras ut rejält (med den medföljade fjärrkontrollen är räckvidden upp till hela sju kilometer).
Avancerade funktioner
Mavic Pro är som sagt (den opedagogiska manualen till trots) riktigt lättstyrd och lättanvänd. Under ytan finns dock en hel del smarta och lite mer avancerade funktioner. Exempelvis hindersensor, intelligenta flyglägen, automatiskt återvändande till startplatsen med hjälp av gps-signaler och Active Track, som låter dig markera något på skärmen och sedan följer Mavic Pro automatiskt detta objekt.
På tal om kamera så är även denna mycket bra med en videoupplösning på 4k och 30 bilder per sekund samt bilder på 12 mp.

Att Mavic Pro inte är någon leksak märks inte minst genom möjligheten att växla över till ”sportläget” i vilket den når den smått svindlande hastigheten 65 km/h (cirka 18 m/s). Som motsats till detta finns även ”stativläget” som både drar ned hastigheten på drönaren och känsligheten i spakarna för att lättare kunna flyga i trängre utrymmen, exempelvis inomhus.
Kort sagt, bakom den skenbart enkla ytan döljer sig en riktigt proffsig, komplex och avancerad drönare.
Omdöme
Mavic Pro är en fantastisk proffsig, stabil och lättflugen drönare med en bra kamera. Den enda små nackdelarna är ett par opedagogiska manualer och en prislapp som är rejält saftig.
DJI Mavic Pro
Tillverkare/kontakt: DJI, www.dji.com / Eledun, www.elefun.se.
Systemkrav: Smartphone med IOS eller Android.
Storlek: 19,8 x 8,3 x 8,3 centimeter (ihopfälld).
Vikt: 734 gram.
Batteritid: 27 minuter.
Räckvidd medföljande kontroll: 7 kilometer.
Kamera: 12 mp (4 000 x 3 000 bildpunkter).
Video: 4K @ 30 fps eller 1080p @ 96 fps.
Minne: Micro sd.
Övrigt: I paketet ingår drönare, fjärrkontroll, fyra extra propellrar och 16 gb Micro sd-kort.
Cirkapris: 11 000 kronor.


Relativt liten och smidig.
Lättanvänd och lättstyrd.
Bra batteritid.
Bra kamera.
Bra app.

Dålig manual.
Dyr.

Parrot Bebop Drone 2 FPV – betyg 8
Parrot Bebop Drone 2 FPV
Uppgraderad drönarfavorit
Det har gått några år sedan Parrot släppte sin första AR Drone, men fortfarande är det samma kocept som gäller. Även nya Bebop Drone 2 är framtagen för att du ska kunna komma igång och flyga snabbt även om du inte tidigare hanterat en drönare. Eller quadrakopter som de egentligen heter. När vi trycker på Take off-knappen startar maskinen och lyfter ca en halvmeter för att sedan där ligga och hovra.

I paketet vi testar ingår en handkontroll av lite enklare modell, men den är riktigt enkel att hantera. Du får snabbt kläm på de två styrspakarna och efter bara en stunds övning har vi total kontroll över drönaren. Här finns även en hållare till din smartphone, med programmet Freeflight Pro kan du nämligen se ut genom videokameran i Bebop Drone 2, och sköta inspelning och ta stillbilder.
Flyg med mobilapp
Om du vill kan du även hantera drönaren helt och hållet med mobilappen. Vi upplever räckvidden som förvånansvärt bra när vi testar med en Ipad Air 2, uppskattningsvis fixar den mer än 150 meter på en större öppen yta. Men det är inte lika lätt att styra drönaren med touchkontrollerna på skärmen som med fysiska spakar. För dig som verkligen vill gå all in är det den större fjärrkontrollen Skycontroller som gäller, en riktigt robust kontroll med upp till 2 km räckvidd, men då drar prislappen också iväg ordentligt.
Den största förbättringen jämfört med förra Bebop Drone-modellen är batteritiden. Medan vi tidigare ständigt fick ha reservbatterier på laddning klarar den nya modellen att flyga betydligt längre på en laddning. 25 minuter säger specifikationen, men räkna med mellan 15-20 minuter i alla fall beroende på hur du flyger. Det är numera också enklare att byta batteriet än tidigare.
Lite trist kamera
Kameran i Bebop Drone 2 verkar vara densamma som i föregångaren, i alla fall om vi tittar på specifikationerna. 14 Megapixels sensor, digital bildstabilisering och 180 graders betraktningsvinkel. Bilden är helt okej men inte mer. Vi får inte till de där riktigt skarpa och fina full hd-filmerna som vi vill kunna njuta av på led-tv:n, resultatet blir istället en aning blaskigt. Bilderna lagras fortfarande på internminne (8 gb stort) och du tankar enklast över det via usb-anslutning till en dator. Ett minneskort hade varit betydligt smidigare.
I paketet vi testar medföljer en FPV-mask (First Person View), vilket består av en hållare till mobilen där du sedan kör Freeflight-appen. Här kan du sedan se bilden strömmande live direkt i glasögonen vilket är väldigt häftigt. På grund av fördröjningen är det ganska svårt att flyga på det här sättet men det är helt klart ett coolt koncept och någonting du absolut måste testa om du är det minsta intresserad av drönare.
Omdöme
Parrots nya Bebop Drone 2 är riktigt lättflugen, och den är samtidigt tålig om du har oturen att krascha. Vi uppskattar den förbättrade batteritiden och flexibiliteten när det gäller val av kontroll, men vi hade högre förväntningar på kameran. Det här paketet är ändå riktigt prisvärt med tanke på att du får med både kontrolenhet och FPV-headset.

Mycket lättflugen
Räckvidden
Tålig konstruktion
Bra batteritid

Plastig handkontroll
8 GB intern minne
Kameran

Fakta Parrot Bebop Drone 2
Pris: 5 490 krTillverkare: Parrot
Information från: Conrad
Kamera: Cmos 14 Mpixel fisheye (180 grader)
Video: 1080p (30 fps), digital stabilisering
Stillbilder: 4096 x 3072
Batteritid: 25 min (2700 mAh)
GPS: Ja
Minne: 8 GB Internt
Räckvidd medföljande kontroll: 300 meter
Kommunikation: Wifi, 2.4 GHz, 5 GHz
Betyg: 8 av 10

Äldre tester (2015, 2016)
Nine Eagles Galaxy Visitor 6 RTF

Den här drönaren ser inte mycket ut för världen men den är stabil att flyga och klarar 10 minuters flygtid. Dessutom kan den strömma video i hd-

Fakta: Nine Eagles Galaxy Visitor 6 RTF
Flygtid: 10 minuter.Laddtid: 60-70 minuter.
Upplösning video: 1280x720p (30 fps).
Upplösning foto: 1280x720p (96 dpi).
Minne: 2 GB minneskort medföljer.
FPV-stöd: Ja.
Sensorer: 3-axligt gyro.
Gps: Nej.
Räckvidd: 200 meter (100 meter i FPV-läge).
Storlek: 20 x 20 x 5,5 cm.
Vikt: 115 gram.
Pris: 1 995 kronor.
Läs mer:


Bra funktioner för pengarna
Lättflugen

Plastig sändare
Ryckig video

Blade Helis Nano QX FPV BNF

Den här tåliga och lilla drönaren klarar bara en flygtid på runt fyra minuter, men då är det också fyra väldigt roliga minuter. Det finns olika lägen att välja mellan, beroende på om du är van drönarflygare eller nybörjare – och det går som brukligt även att sända videoströmmar live via den inbyggda

Fakta: Blade Helis Nano QX FPV BNF
Flygtid: 4-6 minuter.Laddtid: 30-40 minuter.
Upplösning video: 720p (30 bilder/sekund).
Upplösning foto: 1 280 x 720.
Minne: Minneskortplats (medföljer ej).
FPV-stöd: Ja.
Sensorer: 3-axligt gyro.
Gps: Ja.
Räckvidd: Uppgift saknas.
Storlek: 14 x 14 cm.
Vikt: 22 gram.
Pris: 1 700 kronor

Bra Safe-läge
FPV-kamera
Tålig

Kort flygtid
Sändare kostar extra

Parrot Bebop Drone

Är du redo att ta steget upp från Hubsanklassen? Men kanske ändå vill satsa på en modell som inte kräver lika mycket av dig som förera som en DJI-

Fakta: Parrot Bebop Drone
Tillverkare: Parrot, www.parrot.com
Flygtid: 22 minuter.
Laddtid: 60-90 minuter.
Kamera: 14 megapixel med bildstabilisering och 180 graders vinkel.
Upplösning video: 1 920 x 1 080p (30 fps).
Upplösning foto: 4 096 x 3 072px.
Minne: 8 GB flash.
FPV-stöd: Ja
Sensorer: Optisk flowsensor, ultraljudssensor, trycksensor
Gps: Ja
Räckvidd: 300 meter (2 km med Sky Controller)
Storlek: 28 x 32 x 3,6 cm (utan skydd), 33 x 38 x 3,6 cm (med skydd)
Vikt: 390 gram (utan skydd)
Pris: 4 800 kronor (inklusive Sky Controller)

Kameran
Massor av bra funktioner
Lättflugen

Förhållandevis dyr
Gränssnittet i appen

DJI Phantom 3 Professional

DJI förknippar vi sedan en tid tillbaka med riktigt bra drönare för entusiaster och dig med höga krav (och gott om pengar). Phantom 3 imponerade ordentligt på oss när vi testade den, liksom föregångarna i samma serie. Den inbyggda kameran filmar i 4k med utmärkt resultat och appen DJI Pilot öppnar upp för massor av inställningsmöjligheter och information.

Och överlag är flygmöjligheterna med den här drönaren är enorma. Den kostar en rejäl slant så det är inte roligt om du skulle råka krascha den, men det här är utan tvekan en riktigt bra modell! Här hittar du testet.
Fakta DJI Phantom 3 Professional
Tillverkare: DJIVikt: 1280 gram
Storlek: (diagonalt med propellrar) 59 cm
Maxhastighet: 15 m/s
Flygtid: 15-20 minuter
Kamera: Sony EXMOR 1/2.3”
Lins: FOV 94° 20 mm f/2,8
ISO: 200-3200 (video) 100-1600 (foto)
Slutare: 8s-1/8000s
Minneskort: Micro SD, max 64 Gb, Class 10 eller UHS-1. 16 GB medföljer.
Räckvidd: Upp till 2 km
Frekvens: 2,4 GHz ISM
Pris: 7 500 kronor

Bettyg 9 av 10



Walkera Scout X4
Den här modellen från Walkera har vi inte testat själva, men vi har varit på plats när den flyger. Det är en direkt konkurrent till Phantom och Walkera har kryddat den med funktioner som visserligen är möjliga att utrusta Phantom med, men som här ingår från början. Hit hör ”Follow me”-funktionen som gör att Walkera Scout x4 kan följa efter dig automatiskt.Väljer du varianten som har deras ”groundstation” kan du rita upp förutbestämda rutter på din smartphone eller surfplatta. Du kan t ex rita en cirkel runt ett kyrktorn och sedan flyger Walkera Scout X4 automatiskt runt och fångar en snygg panorering utan att du behöver styra den själv.
Walkeras kontroll har inbyggd monitor som tar emot bilden från flygmaskinen. Kontrollen är dessutom mycket bekväm att hålla i, och känns mer gedigen än den plastiga diton till Phantom 2. Walkera går att köpa med kamera och då heter den Ilook+, en kopia av Gopro.
För den som är tveksam till den kameran går det även att köpa en variant med en fördragen Gopro-videokabel så att du i stället kan använda din Gopro-kamera. En cool funktion är att du kan fälla upp landningsställen. Det ser riktigt häftigt ut när du startar och ställen fälls in, men det har faktiskt också en praktisk funktion och det är att risken för att ställen ska råka komma med i bild, som de kan göra ibland när du filmar från en Phantom 2, är mindre. Nackdelen är att kameran hänger mer fritt och skulle du få ett haveri eller krocka så är risken större att det blir kameran som får ta första smällen.
Pris: Från cirka 6 000 kronor.
Fler modeller från Walkera
Walkera QR X350 Pro – hittar hem
Det här är en modell som funnits ett tag. Den är väldigt liten och behändig. Den har liksom Phantom 2 och Walkeras Scout X4 gps-funktioner som gör att den kan hålla positionen och automatiskt hitta hem. Liksom storasyster Scout x4 lovar den videoöverföring av bilden på upp till två kilometer. Det finns dock en avgörande skillnad: det elektroniska gyrot till kameran har två motorer i stället för tre, vilket gör att det inte är lika lätt att få bilden stabil.
Pris: Från cirka 4 500 kronor.
Walkera Tali H500 – lite kaxigare
Den här drönaren har sex propellrar och motorer och det gör att den blir stabilare, dessutom är den till skillnad från den lilla Qr X350 utrustad med en treaxlig gimbal till kameran. Landningsställen är uppfällbara, precis som på nya Scout x4 och den kan också förprogrammeras att flyga runt föremål automatiskt. Det här är modellen för dig som vill flyga med fler propellrar och vill ha en lite större maskin. Den är helt enkelt lite kaxigare.Pris: Från Cirka 5 300 kronor
Spreading Wings S1000+
Den här bjässen har åtta armar som går att fälla ihop som ett paraply. Den lyfter lätt en systemkamera, till exempel Panasonic GH4 eller en Canon 5D Mark III. Det gör att den som fotomaskin givetvis levererar bättre bilder än om du har en farkost som endast lyfter en Gopro.Maskinen väger mer än fyra kilo och kan väga som mest elva kilo när den lyfter. Batterierna håller cirka en kvart. Den här maskinen är ingenting du köper till barnen. När drönarna kommer upp i den här storleken blir det inte roligt om du träffas av propellrarna och med tanke på startvikten vill du inte att den ska störta in i sommarstugan eller falla ner på motorhuven på din bil.
Vi har inte flugit den, det kändes säkrast så, men rent tekniskt är den egentligen inte svårare att köra än en Phantom. Det blir bara dyrare om du skulle göra fel och den skulle gå i backen. Konstruktionen är dock rejäl och den klarar det mesta. De som jobbar med den här modellen har beskrivit den som en arbetshäst. Det här är maskinen för professionella filmmakare och för dig som vill starta postorder via luften.
Pris: Från cirka 15 000 kronor och uppåt.
