Guide: Så kommer du igång med Google Assistent på svenska
Uppdaterad 2018-09-11:Nu finns Google Assistent även för IOS
I mitten av augusti släpptes äntligen Google Assistant på svenska, men då bara för Android. IOS-användare som föredrar Googles röstassistent framför Siri fick hålla sig till tåls – fram tills nu.Med en uppdatering i dag har IOS-versionen av Assistant fått stöd för svenska såväl som norska och danska. Appen fungerar både på Iphone och Ipad och kräver IOS 10 eller senare. Här kan du ladda ned Google Assistent för IOS!
Så kommer du igång med Google Assistent (på Android)
Under lång tid har Androidanvändarna kastat avundsjuka blickar på Siri, alltså den röststyrda assistent som finns inbyggd i Iphone och andra Appleprodukter.Läs även: Vi testar Google hom – så bra är röststyrning på svenska
Google Assistent är inbyggd i Android, så det enda du behöver göra är att hålla hemknappen intryckt i någon sekund. När du gör det startar Google Assistent automatiskt och du ser ett par pratbubblor på skärmen.

För att interagera med appen kan du ställa frågor och ge kommandon. Det här kan du förstås göra via tangentbordet, men det smidigaste är att använda mikrofonen och rösten.
Smart prat
Google Assistent går att använda för relativt enkla saker som att ställa väckarklockan, ringa ett samtal eller spela upp en låt. Det går även utmärkt att skriva textmeddelanden eller anteckningar med rösten – det enda som krävs är att du pratar någorlunda tydligt.Men det som gör Google Assistent mest intressant är tjänstens förmåga att ge svar på nästan alla frågor, till exempel ”Vad blir det för väder i morgon?”, ”Hur mycket är 27 euro?” eller ”Vad är meningen med livet?”
Assistenten tolkar din fråga efter bästa förmåga, gör en Google-sökning och presenterar svaret med en digital röst som låter förvånansvärt naturlig. Den minns också din tidigare fråga, vilket gör att du kan ställa följdfrågor.
Eftersom Google Assistent har koll på din plats kan du också ställa frågor som ”Var ligger närmaste apotek” eller ”Hur åker jag till Nyköping?”
Än så länge är möjligheterna i svenska Google Assistent något begränsade, men på sikt är tanken att du ska kunna shoppa, boka biljetter och styra lamporna och andra prylar i ditt digitala hem.
Det här kan du inte bara göra i mobilen utan även i de smarta högtalarna Google Home, men tyvärr är den svenska versionen av Google Assistent ännu inte tillgänglig där.
Så funkar Google Assistent

1. Starta
För att starta Google Assistent håller du nere hemknappen i någon sekund.2. Skriv
Du kan ställa en fråga genom att skriva på det virtuella tangentbordet.3. Tala
Genom att trycka på mikrofonen kan du ställa frågor med rösten.4. Plåta
Du kan använda kameran för att exempelvis skanna en qr-kod eller en text.5. Tips
Vill du ha tips om vad Google Assistent kan göra? Klicka här!6. Konversation
Samtalet mellan dig och assistenten visas här.7. Hjälp
Här får du hjälp och tips – och du kan ändra inställningarna.8. Din dag
Din kalender visas här tillsammans med väderprognoser och annan viktig information.9. Svep
Gör fönstret för Google Assistent större eller mindre.10. Fråga
När du ställt en fråga eller givit ett kommando visas den i en grå pratbubbla.11. Svar
Assistentens svar visas också i en pratbubbla – tillsammans med mer information.
Frågor och svar om Google Assistent
1. Hur installerar jag?
Om du kör Android är Google Assistent redan installerad på din enhet. Du behöver med andra ord inte göra någonting. Kör du däremot IOS får du installera appen separat. Det gör du genom att öppna App Store och söka efter Google Assistent.Förutsättningen för att du ska kunna använda Google Assistent är att du kör minst kör Android 5 eller IOS 10.
Fungerar Google Assistent inte på din enhet? I så fall är det bara att vänta och hoppas att det snart börjar att fungera. Appen håller fortfarande på att rullas ut.

2. Vad får jag för information?
Första gången du kör Google Assistent måste du bestämma vilken information du ska få. Gör dina val och peka på Nästa.3. Hur använder jag Google Assistent
Du startar Google Assistent med hemknappen, alltså den runda knapp som du hittar längst ned i mitten på skärmen. Tryck ned den någon sekund så öppnas appen.Om du vill använda röstinmatning trycker du på mikrofonen. Den förvandlas nu till fyra färgglada punkter, som visar att telefonen är redo att ta emot ditt röstkommando.
Som du ser går det även att välja att styra Google Assistent med tangentbordet och kameran.

4. Var hittar jag inställningsmenyn?
För att ändra inställningarna i Google Assistent öppnar du Utforska, det vill säga kompassikonen högst upp till höger. Välj Mer, alltså ikonen med tre punkter och peka på Inställningar.
5. Vad är Voice Match?
Med hjälp av funktionen Voice Match kan du ge kommandon till Google Assistent även om din enhet är låst. Du säger bara Hej Google (eller OK Google) för att aktivera den. Enligt Google gör Assistentens röstidentifiering att den inte släpper in någon annan än just dig, men det här kan förstås vara en säkerhetsrisk.För att aktivera funktionen öppnar du inställningarna och väljer Voice Match. Klicka på plus-tangenten och följ instruktionerna. I skrivande stund får vi dock inte den här funktionen att fungera.

6. Sparas min information?
Hela Googles affärsidé handlar om att samla information för att skräddarsy reklam – och Google Assistent är inget undantag. Ogillar du det här bör du undvika att använda appen.För att se vad som sparas om dig och plocka bort känsliga uppgifter kan du surfa till myactivity.google.com och leta upp Google Assistent-händelser.
Första testet
Uppdatering 2018-09-05:Utrullningen av Assistent snart färdig
Ni är många som mejlat och frågat när Googles svenskspråkiga Assistent hamnar i just era mobiler. Nu, verkar svaret vara, eftersom många fått tillgång till tjänsten under natten till onsdag. I dag har flera redaktionsmedlemmar lyckats väcka Assistent efter att ha hållit in hemknappen på sina telefoner. Alla har dock inte haft samma tur, ska tilläggas.Google själva skriver till oss i ett mejl att assistenten snart rullats ut helt till Android-användare, och att IOS-appen dyker upp inom kort. För att se vad din nya mobilkompis är kapabel till kan du spana in Googles svenska sida för Assistent. Vi kommer också att publicera en kom igång-guide och andra nyttiga tips under de närmaste veckorna.
Tidigare (2018-08-15):
Nu finns Google Assistent i Sverige
Äntligen får Apples Siri lite konkurrens på assistentfronten i Sverige. Google Assistant lanserades skarpt för lite mer än två år sedan, och kan på vissa sätt ses som en vidareutveckling av sökassistenten Google Now. Mer maskininlärning, ett större utbud av tjänster och funktioner och möjligheten till löpande tvåvägskommunikation är några av de mer markanta skillnaderna.Medan länder som Storbritannien, Tyskland och Frankrike 2017 fick tillgång till Googles assistent i såväl telefoner som i den smarta högtalaren Home har vi svenskar fått vänta. Nu är språkförbistringen äntligen ur världen och i dag kan svenskarna säga hej till Google Assistent, som tjänsten heter i vårt land.
Missa inte: M3:s Evelina Galli om Google Assistent i onsdagens Nyhetsmorgon
Inom ett par veckor finns Assistent tillgänglig för kompatibla Androidenheter. Den som kör IOS kommer kunna ta del av Assistent som app, meddelar företaget. För IOS gäller version 10 eller senare, och för Android krävs 5.0 Lollipop eller senare. Utrullningen sker gradvis. De smarta högtalarna bidar dock fortfarande sin tid – men lansering lär ske senare i år.
Vi på M3.se har fått prova på en betaversion av den svensktalande Assistent i någon veckas tid. På Android aktiveras assistenten genom att vi håller in hemknappen i någon sekund, alternativt hojtar den välbekanta frasen “Ok Google”. Precis som i fallet med Siri, alltså. Assistent vaknar till liv och frågar vad hon kan hjälpa till med.
Observera att nedanstående reflektioner baseras på en förhandsversion av Assistent.

Eftersom vi vet att Google älskar att lägga in små påskägg (gömda knasigheter) i alla olika tjänster provar vi raskt med “Sjung en sång för mig”. Direkt börjar den kvinnliga robotrösten sjunga en fyndig cover-version av Små grodorna, där de kväkande djuren bytts ut mot internettroll. Hyperaktuellt! Assistent kan också dra dåliga skämt, skrämmas, prata rövarspråk och kommentera Melodifestivalen.
Även om man kan ha mycket kul med sin nya ai-kompis så är Assistent i grund och botten en nyttotjänst. Du som avundsjukt sett hur din Iphone-användande kamrat i flera års tid satt väckningslarm, skapat påminnelser och ringt samtal med hjälp av Siri kan nu ungefär göra samma sak. Vi provar att tända och släcka ficklampan, aktivera wifi och bluetooth med rösten – allt fungerar utan mankemang.
Några första prövningar
Ovanstående kontroll av telefonens funktioner hör till den mest grundläggande nyttan med Google Assistent. Vi ger oss på ett par mer avancerade funktioner för att bedöma hur bra de funkar:“Skicka ett meddelande”: Detta kommando tar dig till meddelandeappen där du får säga vem du vill skriva till och vad som ska skrivas. Inläsningen fungerar snabbt och smidigt, men vi får problem med att lägga till skiljetecken, frågetecken och utropstecken eftersom vi inte vet de svenska kommandona. Vi kommer nog antagligen att använda funktionen framöver, men då för mer primitiva meddelanden.

“Skapa en inköpslista”: Fungerar knappt över huvud taget. Vi får frågan om vad vi vill lägga till och svarar grundläggande saker som “ägg” och “mjölk” utan att Assistent hajar vad vi pratar om. När testredaktör Mattias Inghe råkar gå förbi och prata om chipset (för telefoner) reagerar hon dock raskt. Det hela blir en smula komiskt och antagligen dras listfunktionen med lite barnsjukdomar.
“Hur gick det i AIK:s senaste match?” Google Assistent är riktigt vass när det kommer till sport och resultat. Vi får reda på att AIK slog Elfsborg med 1-0 i söndags och kan sedan gå vidare för att se en fullständig tabell över Allsvenskan. Smidigt så det förslår och visar Assistents kompetens när det gäller att ta reda på svar på konkreta faktafrågor. Vi har hittills inte lyckats ställa en fråga hon inte kan svara på.
“Finns det några bra tapas-ställen i närheten?”: Detta kommando listar ett gäng restauranger efter hur nära de ligger, komplett med en liten Google Maps-karta, snittbetyg och öppettider. Oerhört smidigt, även om sökresultaten varierar något de fem gånger vi frågar samma sak.
“Spela Madonna på Spotify”: Förutsatt att du har Spotify installerat på din enhet kommer appen att öppnas och en populär spellista sättas igång. Fungerar utan anmärkning, och det går även bra att pausa och avsluta musikuppspelningen med hjälp av rösten. Funkar med de musikappar du har installerade.
Lovande integration med Actions on Google
Eftersom Assistent är nyfödd här i Sverige kan vi inte räkna med samma omfattande integration av rösttjänster från tredje part som i exempelvis USA. Men en handfull varumärken har tagit fram tjänster som byggts in direkt i Google Assistant. Här märks bland annat Sveriges Radio, SJ, Sas, Ica och H&M Home. Vi kan alltså zappa mellan radiostationer, läsa recept, kolla tågförseningar och annat nyttigt utanför själva Google-ramverket.Läs också: Storföretagen hoppar på direkt nu när Google kan prata svenska
“Prata med SJ” säger vi och Google Assistent hämtar en annan hjälpreda som kan svara på våra tågrelaterade frågor. Så här såg konversationen ut (varning för lång bild):

En måste-lansering i grevens tid
Sett till hur ny Google Assistant faktiskt är så dröjde det inte oacceptabelt lång tid innan tjänsten nådde Sverige. Tar man i beaktande hur länge vi kunnat prata svenska med Siri, däremot, så känns det som att Android-ägarna väntat en hel evighet på den här satsningen.Mycket saknas fortfarande, som kontroll av smarta prylar i hemmet (förutom Casta), shopping, bokning av biobiljetter och andra bekvämligheter som är möjliga i USA. En del funktioner kändes också lite buggiga i vår testversion, som Assistents svar “Nu förstod jag inte. Du kan exempelvis prova att lägga till ägg” när vi bad om att få lägga till just det i vår shoppinglista. Funktionen för att visa foton är också oprecis och det är svårt att precisera vad vi vill titta på från kamerarullen. Ibland funkar det inte alls.
Å ena sidan känns taligenkänningen väldigt vass. Vi provade med diverse dialekter och även om vår “skånska” är långt ifrån äkta vara så imponerades vi av Assistents förmåga att uppfatta vad vi sa. Omkringliggande samtal uppfattas nästan lite för bra, och du får se till att ha tyst runt omkring dig för att Assistent inte ska gå bananas när du försöker säga något. Gränssnittet är rappt och det är inga problem att behålla flytet i en konversation med Googles digitala röstassistent.
Att få svenska Assistent i luren kommer nog att ändra de flestas mobilanvändande i någon mån, och då till det bättre. Inte många företag därute är lika framåtlutade som Google när det kommer till maskininlärning, och vi väntar oss massor av ny funktionalitet framöver. Något annat vi väntar oss är att få se Assistent i fler typer av prylar framöver. Vi hoppas att vi inte får vänta allt för länge.
Saker du kan prova med Assistent
Nöje:
“Kan du prata rövarspråk?”
“Skräm mig”
“Vad tycker du om Melodifestivalen?”
“Sjung en sång för mig”
“Vem är din mamma och pappa?”
Planering:
“Sätt ett alarm till XX”
“Kommer det regna imorgon?”
“Finns det några bra pizzerior i närheten?”
“Hur lång tid tar det att promenera till XX?”
Media:
“Spela XX på Netflix”
“Spela en rolig kattvideo på Youtube”
“Vilken låt är det här?” *när musik spelas*
Kommunikation och språk:
“Sms:a XX att…”
“Hur säger man god morgon på tyska?”
“Skicka ett mejl”
“Ring mamma”
Kunskap och vetande:
“Hur många mål gjorde Harry Kane i VM?”
“Vem är Sveriges statsminister?”
“När går nästa tunnelbana till XX?”