Vi har hårdtestat HTC:s senaste modulära vr-headset och är mäkta imponerade. Men är den höga prislappen berättigad för att uppleva avancerade spel i virtuell verklighet?
Av Raphael Cano Felix
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Hög upplösning möjliggör mer övertygande vr-världar
Håller bra koll på alla dina rörelser och tappar sällan synk
Nackdelar
Tillbehörskompabiliteten är en egen vetenskap
Fortfarande dyr
Omdöme
Vive Cosmos Elite har samma komfortabla design sedan tidigare. Den modulära designen gör det enkelt för befintliga Vive Cosmos-användare att uppgradera genom att enbart köpa till den nya faceplaten. Vi hade dock önskat att HTC passat på att även utveckla mindre och smidigare kontroller istället för att förlita sig på de stora och något klumpiga från första generationens HTC Vive. Test av VR-headset
HTC Vive Cosmos Elite tar den rumskaliga vr-upplevelsen från fjolårets Vive Cosmos och förfinar den ännu mer med hjälp av basstationerna från original-Vive. Resultatet är en immersiv upplevelse som både imponerar och övertygar.Genom åren har vi sett allehanda lösningar för spel i virtuell verklighet, allt från kartongbaserade adaptrar för mobiltelefoner till prestandakrävande alternativ för datorer. Oculus, HTC, Sony, Samsung och Google är exempel på utvecklare som försökt locka till sig konsumenter till den förhållandevis nya tekniken. Intresset för de relativt enkla kartongerna har visserligen svalnat av till förmån för de mer avancerade, men också dyrare alternativen.
En av de vr-utvecklare som försökt vidareutveckla det nuvarande vr-konceptet är HTC. Senast med Vive Cosmos försökte de skapa en friare vr-värld där headsetet skannade av omgivningen utan hjälp av så kallade “basstationer”.
Samtidigt släpptes nya, ljusförsedda versioner av Vive-kontrollen samt en tillhörande trådlös adapter för själva headsetet (som såldes separat). Därför blev vi lite förvånade över att nya Vive Cosmos Elite delvis går tillbaka till basstationer och äldre kontrollmetoder. Det behöver dock nödvändigtvis inte vara något negativt.
Uppgradera din gamla Vive Cosmos
Det rör sig alltså om en vr-uppsättning som liknar mer originalet HTC Vive än fjolårets “friare” modell. Prestandamässigt ligger både Vive Cosmos och Vive Cosmos Elite på topp, med en upplösning på 2880 x 1700 (1440 x 1700 per öga). Här slutar dock likheterna. Vive Cosmos Elite har samma rumskalning som Vive Cosmos men förlitar sig på de äldre, väggmonterade “basstationerna” istället för algoritmer och ljusförsedda handkontroller. Detta för att erbjuda en mer precis upplevelse. HTC:s Vive-kontroller är något otympliga, men fungerar riktigt bra i symbios med headsetet och basstationerna.
Faktum är att vår testenhet levererades tillsammans med två första generationens basstationer och två äldre Vive-handkontroller. Har du redan investerat i en Vive Cosmos kan du med enkelhet byta ut själva Cosmos-faceplaten och ersätta den med elitmodellen, tack vare den modulära designen på HTC:s vr-headsets. Dock förutsätter det såklart att du köper till basstationer och de äldre modellerna av kontrollerna. Det är en djungel att sätta sig in i vad som är och inte är kompatibelt, men överlag måste vi ändå prisa HTC för att vi kan återanvända tillbehör i symbios med ny teknik.
Vr-rum eller vr-hörna — du väljer
Att fixa till ett dedikerat “vr-utrymme” tar sin tid och kan bitvis vara krångligt. Den största behållningen med just Vive Cosmos Elite är den mer precisa rumskalningen. Och för den absolut bästa upplevelsen kommer du att behöva bereda plats. Det hänger såklart på hur mycket utrymme du kan avvara mellan de båda basstationerna. Då dessa är a och o är det också viktigt att de sitter stadigt. Här uppskattar vi valfriheten att både borra hållare direkt in i väggen eller använda oss av tripods. Utöver dessa medföljande basstationer är Vive Cosmos Elite även kompatibel med mer moderna, SteamVR-kompatibla basstationer.
Då vi vill testa enheten till det yttersta väljer vi att fixa till en så stor spelplan som våra basstationer tillåter, det rumskaliga. Här krävs en ledig yta på minst 2 x 1,5 kvadratmeter och max 3,5 x 3,5 meter (kan göras ännu större med separata SteamVR-kompatibla basstationer). Vi får själva justera ytan genom att förflytta oss med Vive-kontrollerna i högsta hugg. Just detta inledande moment kan strula och tog oss ett par försök att få till ordentligt. Vill du för all del bara spela stillastående eller sittandes är även det möjligt att anpassa. Men frågan är då om du verkligen behöver en sådan dyr uppsättning som Vive Cosmos Elite.
Half-Life: Alyx fortfarande det stora dragplåstret
När vi väl har konfigurerat vår rumskaliga spelplan är det dags att ge sig i kast med vr-spelen. För många är Half-Life: Alyx det främsta skälet till att köpa ett vr-headset, och så även för oss. Lyckligtvis har även HTC förstått det och för tillfället bundlas alla Vive Cosmos Elite med Valves efterlängtade uppföljare. Half-Life: Alyx är också på många sätt just det spel som bäst visar vad Vive Cosmos Elite går för. Särskilt vad gäller tracking av kontroller och headset. Samtliga avancerade rörelser synkas naturligt, exempelvis när vi laddar om vapen eller drar till oss objekt med hjälp av gravitationshandskarna. Half-Life: Alyx är ett av spelen som bäst visar vad virtuell verklighet verkligen går för.
Vi vrider och vänder på objekt samt löser finurliga, tredimensionella pussel som om vi verkligen vore på plats. Och när fienderna hopar ihop sig känner vi av adrenalinet när vi fumlandes laddar om våra skjutvapen. Mer inlevelserikt än så är svårt att finna i andra fps, även sådana som utvecklats med just vr i åtanke. Allra bäst kommer tekniken till sin rätta i trånga utrymmen där vi kan dra nytta av vår virtuella och rumskaliga spelplan, för att utforska alla vrår. Utan att använda knapparna på kontrollerna för att förflytta oss.
Spela hundratals vr-spel via Viveport Infinity
Givetvis finns det även mer lättillgängliga vr-upplevelser för Vive Cosmos Elite. Den som köper headsetet får också ett sex månader långt medlemskap på HTC:s egen speltjänst, Viveport Infinity. Här kan prenumeranter välja och vraka ur ett stort utbud av nedladdningsbara vr-titlar.
Det är också härifrån vi laddat ned samtliga andra titlar vi testat tillsammans med Vive Cosmos Elite. Bland dessa finner vi boxningsspelet Creed: Rise to Glory (baserat på Rocky-filmerna), zombieshootern Arizona Sunshine samt vr-versioner av mobilklassikerna Angry Birds och Fruit Ninja.
Av dessa imponerades vi mest av Creed, vars snabba gameplay alltid var i synk med våra huvud- och handrörelser. Allt utan att påverka själva bilduppdateringsfrekvensen. Givetvis är dessa titlar inte lika imponerande som Half-Life: Alyx, och extra påtagligt blir det i Arizona Sunshine. Det är ett underhållande spel i sig, men skillnaden i finesser är som skillnaden mellan dag och natt. Dock infinner sig inlevelsen även här, mycket tack vare den höga upplösningen i headsetets skärmar.
Imponerande hårdvara, men var är spelen?
Efter att ha spenderat en hel del tid med HTC Vive Cosmos Elite kan vi gott konstatera att headsetet, åtminstone rent hårdvarumässigt, är precis det vi efterfrågar av en vr-upplevelse. Superklar och krispig grafik samt innovativa lösningar som gör under för inlevelsen. Och såklart flaggskeppsspelet som ska övertyga skeptiker och nej-sägare.
Problemet med vr är inte priset i sig, här finns nämligen många olika lösningar och HTC:s modulära design är en av dessa. Sladdhärvor och liknande går också att fixa till för en extra slant, för den som verkligen blir störd av att ha en sladd hängandes från huvudpartiet á la Matrix.
Antalet tillgängliga spel för den nya tekniken är inte heller fy skam. Vi har genom åren testat en hel del underhållande vr-spel som får oss att förundras varför fler inte intresserar sig för virtuell verklighet. Innerst inne vet dock alla att det är AAA-spel som säljer hårdvara. Det räcker inte med Resident Evil VII och Half-Life: Alyx. Vi behöver helt enkelt en drös med nya upplevelser som bygger vidare på de innovationer som introducerats. Annars riskerar vr-genren att fortsätta enbart locka en mindre skara entusiaster.
Specifikationer
Testad: Juli/augusti 2020 Vad: Vr-headset för pc Tillverkare: HTC Skärm: Dubbla diagonala på 3,4 tum vardera Upplösning: 1440 x 1700 per öga Bilduppdateringsfrekvens: 90 Hz Synfält: 110 grader Övrigt: Ansluts via Displayport, har inbyggda stereohörlurar och mikrofon Pris: 10 847 kronor på Cdon.