Med 8T erbjuder Oneplus nu ett mer lockande nerbantat flaggskepp än Oneplus 8 var. Plan skärm med snabbare respons, justerad prislapp och gör den till ett tydligare alternativ till Oneplus 8 Pro, och den ligger bra till i konkurrensen med andra heta höstsläpp i samma klass. Vi är inte helt övertygade av valet av kamerafunktioner, men de som väl sitter där levererar god kvalitet. Bästa smartphone just nu – vi testar mobilerna i toppsegmentet
Oneplus har i flera år varit väldigt enkla att hålla reda på. Ett flaggskepp på våren med ett nytt modellnummer, och sedan ett nytt, vässat flaggskepp på hösten med samma nummer men ett T på slutet. Även förra året, när de utökade till två på våren, vanliga Oneplus 8 och Oneplus 8 Pro, matchades bägge av uppgraderade T-modeller samma höst. Då räknar vi inte in McLaren Edition-versionerna, eftersom det är specialutgåvor i begränsade upplagor. Testad produkt: Oneplus 8T Pris: Från 6 499 kr på Oneplus.
I år har de mixat upp det hela, med mellanklassmobilen Oneplus Nord, och nu med Oneplus 8T. Det kommer alltså ingen Oneplus 8T Pro, så Oneplus 8 Pro får fortfarande ses som tillverkarens verkliga flaggskepp. I alla fall inte samtidigt som 8T. Om Oneplus har något mer i rockärmen senare under året låter vi vara osagt. Oneplus 8T är i stora drag en Oneplus 8, jämförbar i pris och funktioner, fast med en del intressanta uppgraderingar.
Vi kan börja med priset, 6 490 eller 7 490 kronor, beroende på om du vill ha en med 8 gigabyte ram och 128 gigabyte lagring eller 12 respektive 256 gigabyte. Det gör den faktiskt en tusenlapp billigare än Oneplus 8 när den släpptes, och vad en Oneplus 8 kostar som minst ute i butik idag. Den verkar uppenbart prissatt för att konkurrera med mobiler som Samsung Galaxy S20 FE, Xiaomi Mi 10T Pro. Även de har flaggskeppsprestanda men dämpar ambitionerna på enstaka punkter för att kunna hålla nere priset.
Snabb men inte snabbast
Prestandamässigt bjuds vi här, precis som i de två, på en Snapdragon 865. Alltså inte det senaste och vassaste från Qualcomm, men fortfarande i tveklös flaggskeppsklass. Oneplus säger sig dessutom ha jobbat extra på värmehanteringen i 8T, så det ska gå att spela spel i långa sessioner utan att överhetta kretsarna. Lagringen har även blivit snäppet snabbare med ufs 3.1 istället för 3.0.
Det är framför allt tre saker som är nya på Oneplus 8T jämfört med Oneplus 8: skärmen, kameran och batteriet. Eller egentligen fyra om vi räknar in mjukvaran, men på den punkten förväntar vi oss att 8-serien får en uppgradering om inte alltför länge och kommer ikapp. Börjar vi med skärmen är det mest uppenbara att den är platt istället för böjd i kanterna. De böjda kanterna var en av de saker vi ogillade med Oneplus 8, så det är helt klart positivt att vi nu får ett platt alternativ till Pro-modellen igen. Oneplus 8T är millimetern bredare än Oneplus 8. De är bägge relativt breda lurar, vilket kan vara något att tänka på om du är intresserad av en. Den har samma storlek och upplösning, 6,55 tum med 1 080 x 2 400 bildpunkter, kamerahål i ena hörnet och rundade hörn. Utan böj på långsidorna får den inte samma kantfria upplevelse och luren blir marginellt bredare. Det är inget som påverkar greppvänligheten. Det var en relativt stor mobil redan innan och är det fortfarande.
Rappare och starkare skärm
Men det är en ny skärmpanel som vässats i funktion och kvalitet. Den har nu fått samma bildfrekvens som Pro-modellen, 120 Hz, och samma snabba avläsningsfrekvens för peklagret på 240 Hz. Det ger den en ännu mer direkt och rapp känsla att använda.
Skärmen ska ha fått bättre färgkorrekthet, och Oneplus skryter här med ett JNCD-värde på 0,3, vilket ska vara långt under färgavvikelse som du kan se med blotta ögat. Men även Oneplus 8 var mycket bra på den punkten och vi kan inte säga att vi ser skillnad på dem på den punkten. Men påtagligt är att skärmen har fått extra ljusstyrka, upp till cirka 1 100 cd/m2 för extra tydlighet i starkt solljus, och en extra ljussensor för att ge mer precision i ljusupptagnigen om du kör automatisk ljusstyrka.
Här hittar vi en ny funktion som ser snygg ut, men som i själva verket blir lite irriterande – ställer vi ljusstyrkan manuellt så tonar den långsamt över till den valda styrkan. Det tar ett par sekunder, och på den tiden vet vi inte om vi valt rätt ljusstyrka eller måste justera om. Det är bara en liten detalj, men i en telefon där allt annat upplevs som rappt och omedelbart blir det en udda upplevelse. Oneplus 8T har en högtalare i botten och använder samtalshögtalaren upptill för att levererea stereo. Den är också behaglig och kraftfull för just samtal. Högtalarna på Oneplus 8T verkar vara samma som i Oneplus 8, stereo med ren och välbalanserad ljudåtergivning, men inget märkvärdigt. Det är lite tunt med fyllighet i både mellanregister och bas, men god detaljåtergivning. Telefonen har Dolby Atmos-stöd och du kan välja mellan film- eller musikläge, eller låta systemet anpassa ljudet automatiskt. Det finns dock inget sätt att manuellt ställa in equalizer. Med hörlurar anslutna aktiveras en handfull extra ljudalternativ, som möjlighet till flat ljudåtergivning, och några förinställda ljudprofiler, men fortfarande ingen manuell kontroll.
Dubbla batterier för maxad laddning
Det andra som är nytt är ett aningen större batteri på 4 500 mAh. Det kanske kan vara bra med mer högfrekvent och ljusstark skärm. Vi får ungefär motsvarande batteritid som i Oneplus 8. Aningen längre vid videoströmning trots högre ljusstyrka, men där dras bildfrekvensen ner automatiskt.
Det mest intressanta med batteriet är att det stödjer en ny nivå av snabbladdning, med hela 65 Watts effekt med medföljande rätt så biffiga Warp Charge-laddaren. Med den fyller vi batteriet från runt 5 procent upptill fullt på under trekvart, och på bara en kvart är det mer än halvfullt. Oneplus uppnår det genom att batteriet inuti i själva verket är två stycken som laddas parallellt.
Laddaren kan också leverera upp till 45 Watts effekt för andra enheter, så du kan med fördel plugga in den för att strömförsörja en nyare laptop eller till exempel fylla på batteriet i din Switch. Det du varken får här eller i Oneplus 8 är trådlös laddning.
Fyrdubbla kameror, men vi saknar en
Kameran har som i så många andra mobiler just nu flyttat till en rektangulär panel i ena hörnet baktill, och består av fyra sensorer. Det är lite en mix av vad du får i Oneplus 8 Pro Oneplus 8 och Oneplus Nord. Huvudkameran är samma 48 megapixels Sony IMX586-sensor som i Oneplus 8, och vi får också en vidvinkelkamera på 16 megapixel.
Dessa fotar ungefär lika bra som förut, vilket innebär god grundkvalitet men inte i absoluta toppklass bland flaggskeppen. Oneplus har trimmat framför allt filmegenskaperna i luren, men snyggare och jämnare videostabilisering och ett nytt lågljusläge som gör att du kan få bättre resultat vid nattfilmning. Det fungerar ungefär som Nattvy-läget för foto, men i realtid, och är inte riktigt lika effektivt på att lyfta upp en mörk bild.
Vidvinkelkameran har blivit lite extra vidvinklig med 123 graders lins. Den har god skärpa överlag, neutral färgpalett och möjlighet till snygg linskorrigering. Utöver det sitter här en separat makrokamera som i Oneplus Nord, fast lite mer högupplöst. Fjärde kameran är inte en telefotozoom, det får vi klara oss utan här. Istället är det en 2 megapixels monokrom kamera. Det den gör är ger lite extra ljusinformation vid användning av huvudkameran, precis som färgfilterkameran i Oneplus 8 Pro. Fyra kameror och två blixtar.
Nytt gränssnitt övertygar
Oneplus brukar vara tidigt på bollen med nya Android, och i år blir de som en del tidigare år först med att släppa en mobil med nya versionen i Sverige, eftersom Google forfarande nobbar oss och officiellt inte säljer Pixel här. Oneplus 8T levereras med Android 11 och ett helt nytt OxygenOS-gränssnitt.
Skillnaderna i original-Android mest handlar om uppgradering i systemen bakom – schemalagt mörkt läge, aviseringshistoprik, skärminspelning och en handfull andra saker som även återfinns i Onellus 8T. Men OxygenOS handlar även om en rejäl uppdatering av den visuella upplevelsen, med uppstramning av formspråket, typografin och skärmupplägget i startskärm och egna apparna.
Vi gillar en del nyheter, som den genomtänkta indelningen av startskärmen och var och hur man aktiverar olika funktioner med svepning i olika skärmzoner. En sak vi däremot direkt stänger av är att vi kommer till onödiga extraskärmen Shelf när vi sveper ner mitt på skärmen, istället för till rullgardinsmenyn med notifikationer och snabbinställningar. Men det är givetvis en smaksak, och lätt att anpassa på egen hand.
En del av de presenterade nyheterna runt aktiv låsskärm verkar inte vara aktiva på vår testenhet. Kanske är det något som kommer med en framtida uppdatering. Om inte har Oneplus lyckats dölja de funktionerna så väl att vi inte kan hitta dem. OxygenOS 11 är stramare och renare än någonsin. Och då var det redan stramt och rent till att börja med. Oneplus vill inte kalla detta för en ersättare till Oneplus 8, utan pratar om den som ett komplement. Men låt oss vara ärliga, om du inte desperat måste ha böjd skärm är Oneplus 8T ett likvärdigt eller bättre val på alla andra punkter.
Den enda andra anledningen att hålla sig till vårens modell vore att Oneplus 8T kommer i två färger, och ingen av dem är en anonymt svart modell. Här får du valen Aquamarine Green och Lunar Silver, eller turkos och grå på ren svenska. Den biffigare 256 GB-versionen finns bara i Aquamarine Green. De har inte heller den matta yta som du kan få med gröna Oneplus 8. Men det är allt som talar till dess fördel.
Specifikationer
Produktnamn: Oneplus 8T Testad: Oktober 2020 Tillverkare: Oneplus Systemkrets: Snapdragon 865 Processor: 1st Kryo 585 2,84 GHz, 3 st Kryo 585 2,42 GHz, 4 st Kryo 585 1,8 GHz. Grafik: Adreno 620 Minne: 8/12 GB Lagring: 128/256 GB Bildskärm: 6,55 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter, 120 Hz Kameror: 48 megapixel + 16 megapixel vidvinkel + 5 megapixel makro + 2 megapixel monokrom med led bak, 16 megapixel fram Anslutningar: Usb 3.1 typ c Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 6, bluetooth 5.1, a-gps, galileo, nfc Operativsystem: Android 11 med Oxygen OS. Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sím, vattentålig (ip68), transparent skal Batteri: 4 500 mAh, 22h 45min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 18h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35h samtal (3g) Storlek: 16,1 x 7,4 x 0,84 cm Vikt: 188 gram Rek. pris: 6 499 kr (8/128 GB), 7 499 (12/256 GB) Pris: Från 6 499 kr på Oneplus.