Fitbit Charge 4 – smartaste aktivitetsbandet på marknaden
Letar du efter ett aktivitetsband med extra allt? Då kan Charge 4 vara någonting för dig.
Av Evelina Galli
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Inbyggd gps
Fibit Pay
Motiverande Active Zone Minutes
Nackdelar
Designen börjar kännas förlegad
Begränsade smartfunktioner
Omdöme
De flesta användare kommer förmodligen nöja sig med en Inspire HR eller Charge 3, men för den som letar efter ett aktivitetsarmband med extra allt och inte är intresserad av pris eller design är nya Charge självklara valet. Förutom nya funktioner gör även sömnmätningen och batteritiden från tidigare Charge-modeller denna fjärde generation till en perfekt kompanjon i vardagen.
Skillnaden mellan funktionaliteten hos en smartklocka och aktivitetsarmband blir allt mindre, och Fitbits senaste lansering tar ytterligare ett steg mot att göra armbanden smarta.
Testad produkt: Fitbit Charge 4
Pris: 1 090 kronor hos Proshop Charge 4 har för första gången kontaktlös betalning med hjälp av nfc-chip och Fitbit Pay – men kanske mest etfterlängtat av allt, inbyggd gps. Tidigare Charge-band har förlitat sig på en parkopplad mobiltelefon för att till exempel kartlägga en löprunda, men här kan vi alltså gå ut och springa utan mobiltelefon och ändå se precis var vi sprungit i den tillhörande appen i efterhand. Charge 4 har nu fått inbyggt nfc-chip som möjliggör kontaktlös betalning med Fitbit Pay.
Trots alla extra funktioner är Charge 4 lika smidig och lätt som föregångaren. Den passar såväl stora som små handleder, även om den stundtals kan bli obekväm och snudd på smärtsam när den hamnar snett på grund av sin utskjutande undersida. Vi hade önskat att Fitbit vid det här laget hade jobbat på att minska skärmkanterna något, då designen numera börjar se förlegad ut. Den svartvita skärmen är i övrigt riktigt trevlig och ljusstark.
Stanna i zonen
Även om de största nyheterna ligger i hårdvaran jämtemot föregångaren har Charge 4 även fått en ny funktion när det kommer till mjukvaran. Fitbit lanserar nu vad de kallar Active Zone Minutes, eller aktiva zon-minuter. Det här är ett sätt för Charge 4 att mäta när hjärtat pumpar lite extra. Oavsett om det är under ett spontant danspass i köket eller ett träningspass registrerar Fitbit att du är i en aktiv zon och ger dig poäng beroende på puls och hur länge du håller igång. Vad som utgör den aktiva zonen anpassas efter användarens fysik. Funktionen gör det den ska och ger oss ytterligare mål som känns mer motiverande än till exempel kalorier eller antal steg.
Precis som tidigare produkter från Fitbit ska Charge 4 även kunna känna av och tracka träningspass automatiskt utan att du behöver mata in dem. Det här fungerar bra under promenader – till och med vår tur till affären räknas – men mindre bra när vi till exempel kör ett aerobicspass hemma. Detta trots att det är en av de sju träningsformerna som Charge 4 ska kunna registrera automatiskt. Utöver dessa sju finns ytterligare nio träningsformer som behöver registreras manuellt av användaren. Här finns allt ifrån kickboxning till golf att välja mellan.
Begränsade smartfunktioner
Så betyder alla smarta funktioner att Charge 4 en gång för alla tagit aktivitetsarmbanden upp till samma intelligensnivå som smartklockorna? Nej. Trots att Charge 4 är Fitbits smartaste träningsarmband hittills finns det stora begränsningar. Det handlar inte bara om att armbandet inte lyckas med den automatiska träningstrackingen – vilket även många exklusivare smartklockor ofta missar – men också om hur mycket vi kan anpassa bandet enligt våra preferenser. Det är i den tillhörande appen som den riktigt intressanta statistiken och funktionerna finns, såsom sömnmätning och närmare information om våra träningspass. Vi kan till exempel visserligen välja från vilka appar vi vill få notiser, men inte anpassa vilka notiser mer specifikt. Vi kan inte heller anpassa vibrationsmönster för de olika notiserna, eller för den delen stänga av vibrationen och enbart låta skärmen lysa upp vid en notis. Precis som tidigare måste en stor del av funktionerna göras via appen snarare än i armbandet. Det här gäller sömnmätning, byte av klocktavla, ja, egentligen allt som inte är att lägga till ett träningspass.
Specifikationer
Produkttyp: Aktivitetsarmband Anslutningar: Wifi, bluetooth, nfc, app. Skärm: 1 tum oled pekskärm (gråskala) Batteritid: Upp till 7 dagar enligt tillverkare. Under testperioden drygt 90 timmar (4 dygn) med sömnmätning samt ett träningspass om dagen. Funktioner: Accelerometer (3 axlar), optisk pulsmätare, altimeter (höjdmätare), relativ SpO2-sensor, gps. Vattentät: Ja. Rek. pris: 1 699 kronor. Pris: 1 090 kronor hos Proshop Inbyggd gps Fibit Pay Motiverande Active Zone Minutes
Designen börjar kännas förlegad Begränsade smartfunktioner