Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
- Gott om smarta funktioner
- Hög byggkvalitet
- Möljlighet till Z-wave
Nackdelar
- Ganska begränsat via Z-wave
- En del jobb att installera
- Omständligt att administrera
- Relativt dyrt
Omdöme
I grunden är det här ett stabilt och välbyggt kod- och brick-system till dörren som gör jobbet med hög säkerhetsnivå. För den som har tålamodet att sätta sig in i systemet så är det ingen brist på funktionalitet. Men jämfört med användarvänligheten vi får i konkurrerande system så ligger det i dagsläget en bra bit efter. Tiden börjar springa ifrån ID Lock, och vi hoppas de tar nya tag och kommer ikapp.
Stortest: Smarta och uppkopplade lås
Testad produkt: ID Lock 150
Pris: Från 3 689 kronor via PrisjaktFrån Norge kommer ID Lock 150 , ett komplett låssystem som ersätter allt i dörren: låshus, dörrhandtag, och låset både inne och ute. Till skillnad från vredlåsen har du här alltså inte kvar vanligt nyckellås på utsidan, utan det är ersatt av en kontrollpanel med kodlås och läsare för nyckelbrickor.
Det ställer lite högre krav på att just din dörr är kompatibel med låset. Den följer den vanligaste svenska industristandarden för låshus. Så har du en relativt ny dörr är det troligen fritt fram. På ID Locks kundcenter-sidor finns det tydliga riktlinjer för vad som gäller, så du kan kontrollera det själv. Det har en långsmal design, dryga 33 centimeter på höjden, så det finns också en liten risk att det krockar med ett för lågt placerat överlås.
Utsidan är givetvis vattentålig med IP55-klassning och består av en sifferpanel med bakbelysta touch-knappar och en yta att lägga nyckelbrickor mot. Du kan välja mellan tre olika stilar, en vit, en svart och en i ljusgrå metall. På insidan sitter ett nyckelvred och en knapp som dels kan snabblåsa, dels sätter låset i inställningsläge med ett långtryck.
Installation för den händige
Montering kan göras på egen hand om du vet vad du gör. Kan du byta ett komplett vanligt lås och dörrhandtag är detta inte svårare. Det kan dock behövas lite snickeri i form av extra håltagning i dörren. Även slutbecket kan behöva bytas ut. Det medföljer ett av rätt typ.
ID Lock är i grund och botten ett fristående system där du programmerar in åtkomstkoder, gör alla inställningar och aktiverar nyckelbrickor direkt från kontrollpanelen med bara ljudsignaler och en statusdiod under knappsatsen som guidning. Det kan bli ett frustrerande jobb med ett öga konstant i manualen för att inte missa ett steg eller knapptryck.
Du kan dock med lite tålamod göra rätt så mycket den vägen. Det går som sagt att skapa pin-koder och hantera systemets rfid-nyckelbrickor. Du får fem i förpackningen men kan köpa extra och lägga till upp till 25 stycken. Du kan dock inte kombinera bricka och pin-kod för dubbel säkerhet.
Flera funktioner för extra säkerhet
Utöver det kan du ange en tillfällig pin-kod som kan vara begränsad i antal inpasseringar eller i tid. Det kan vara bra om till exempel hantverkare behöver tillgång till bostaden. Du kan även ställa in sådant som volym på de ljudsignaler låset ger ifrån sig, och aktivera automatisk låsning av dörren.ID Lock har eget låshus och känner av om dörren är öppen eller stängd, och kan snabbt automatlåsa. Den ger även ifrån sig ett påträngande larm om dörren öppnas med låskolven ute, vilket är ett tecken på misstänkt inbrott. Larm avaktiveras med en giltig pin-kod.
ID Lock har ingen egen app för trådlös styrning, utan för det förlitar de sig på Z-Wave-uppkoppling till valfri smarta hemmet-hubb. En Z-Wave-modul köper du separat för cirka 690 kronor och den är lätt att installera på en plats intill batterierna. Att aktivera upptäckningsläge är sedan lite bökigt men därefter går parkopplingen till vår hubb, en Animus Home 2.0, snabbt och problemfritt. Det är en av de hubbar som ID Lock uppger ger oss bäst funktionalitet tillsammans med låset.
Mer uppkoppling, tack
Här kan vi främst göra två saker: låsa och låsa upp via hubbens gränssnitt inklusive snabbt se låsets status, samt sätta eller ta bort pin-koder. Vi får också rikligt med notifieringar om låsets aktivitet och eventuella varningar. Det går även gå att komma åt flera av låsets olika inställningar den vägen, som tillfälliga servicekoder, master-kod och högtalarvolym.Det involverar dock att manuellt mata in Z-Wave-kommandon som går att hitta i en tabell i modulens manual, vilket inte är direkt smidigt. Det kan givetvis vara så att det är mer användarvänligt i någon annan smart-hubb, men i de flesta ser inte möjligheten till det ut att finnas alls.
Det finns faktiskt en mobilapp till låset, men den är bara till för att uppdatera dess inbyggda programvara. Detta görs via bluetooth, så uppenbarligen har den även bluetooth-mottagare. Att det inte också finns en enkel app som ansluts samma väg för att enklare göra inställningar känns som en missad möjlighet. En sådan skulle också lätt kunna förses med låskontroll tycker vi, till exempel med samma pin-koder som till frontpanelen.
Specifikationer
Produktnamn: ID Lock 150Testat: Juni 2020, uppdaterad oktober 2022
Tillverkare: ID Lock
Låstyp: Komplett låshus, låsklass 3
Systemkrav: Smarthubb med Z-wave
Anslutning: Z-wave med modul, bluetooth för firmwareuppgradering
Övrigt: Z-wave-modul (tillval), 5st nyckelbrickor
Batteri: 8 st AA
Batteritid (angiven): Ca 1 år
Storlek: 5,9 x 33,7 x 4 cm*
Pris: Från 3 689 kronor via Prisjakt
*Låspanel inomhus, handtag ej medräknat