Expertbetyg
Fördelar
- Uppkopplad
- Smidig app som kan skapa olika avgränsningsområden
- Moppningsfunktionen
- Riktigt bra pris
Nackdelar
- Fastnar lätt i lösa föremål
- Kommer inte åt ända in i hörnen
- Plastig och något billig materialkänsla
- Lång uppladdningstid
Omdöme
Med S990 tar Cleanmate ett rejält kliv framåt. Uppkopplingen ger en rad fördelar och alla inställningar och kommandon sköts enkelt via appen. Roboten kräver dock ett pedantiskt hem utan småhinder för att kunna arbeta avbrottsfritt. Prismässigt utmanar S990 rejält och får tillverkaren bara ordning på mjukvaran bör vissa betydligt dyrare konkurrenter se upp!
Läs vårt stora test av robotdammsugare
Testad produkt: Cleanmate S990
Pris: Från 3 490 kronor via Prisjakt
Det har gått några år sedan vi första gången fick möjlighet att testköra en modell från Cleanmate – fem år för att vara exakt.
Udda funktioner som bakteriedödande uv-lampa samt våtmoppningsfunktion är något vi inte stött på tidigare. Och med den tidens mått klarade sig robotdammsugaren riktigt bra jämfört med testets mer namnkunniga deltagare.
Tänk på detta innan du köper en robotdammsugare
Genom åren har modellen blivit ordentligt frånsprungen. Mycket beroende på avsaknaden av uppkoppling, ett relativt irrationellt rörelsemönster och bristfällig schemaläggning, vilket även kan tillskrivas modellen S900 som vi testade förra sommaren. Båda dessa modeller dras även med en del brister rent prestandamässigt. De har problem med framkomlighet och de missar en hel del damm i hörnorna.
Mer avancerad än tidigare
Den relativt nya modellen S990 är glädjande nog betydligt mer avancerad än föregångarna. Designen har fått sig ett rejält lyft och skillnaden jämfört med tidigare modeller är markant.
Sett enbart till det visuella skulle den utan problem kunna passera som en nära släkting till Xiaomi Roborock, vilket är ett gott betyg. Förutom de två små touchknapparna i form av start/stopp samt aktivering av trådlöst nätverk är ovansidan befriad från skärmar och fysiska reglage.
Centralt placerad hittar vi en mindre upphöjd del där lasern, som används för att läsa av hemmets struktur, är placerad. För att navigera och kartlägga alla rum är S990 utrustad med 15 rörelse- och ir-sensorer. Tillsammans ger dessa hjälpmedel en bild av hemmet som sedan lagras och visualiseras i den tillhörande appen där du sedan kan skapa olika städ- eller avgränsningszoner.

En potentiellt riktigt bra app
Tyvärr dras appen med en del buggar, som enligt distributören ska åtgärdas i en kommande uppdatering. I dagsläget ”glöms” kartan över hemmet bort allt som oftast, vilket omöjliggör städning i de olika zonerna vi har ritat upp.
Gränssnittet just vid rumsindelningen är lite pillrigt, det är svårt att få till perfekt även när vi förstorar upp kartan till max. Appen tappar även emellanåt kontakten med dammsugaren, vilket gör att du behöver ta bort den och lägga till den på nytt för att kunna styra den via appen. Det här kan ibland vara en tidsödande process och är ett återkommande irritationsmoment.
Här finns annars en hel del vettiga funktioner. Timer, städhistorik och systemuppdateringar liksom eventuella felmeddelanden, som skickas direkt om roboten stöter på ett hinder och fastnar. Här ställer du även in vilket städläge som ska användas (intensivt, tystgående eller auto) samt hur stor vattenmängd som ska användas vid våtmoppning.

Ja, för precis som i fallet Xiaomi Roborock Mi S5 kan S990 även våttorka golvet. Istället för att komplettera med en extra tillsats byter du här ut dammbehållaren mot en kombinerad damm- och vattentank med inbyggd reglerbar vattenpump. Båda behållarna har Hepa-filter för filtrering och rening av luften.
Prestandamässigt tycker vi S990 gör ett bra jobb, även när det gäller våttorkning av golvet. Den navigerar sig fram hyfsat intelligent, håller en acceptabel ljudnivå och fångar upp en hel del damm och skräp. När den börjar få ont om batteri har den inga problem att hitta tillbaka till laddningsstationen för att hämta ny kraft.
Vissa hinder har den dock svårt för. Ligger det en strumpa eller en lös sladd i vägen, kan du ge dig fasen på att den kommer att fastna och avbryta städningen. Även hörn har roboten problem med, den kommer inte åt ända in. Rullborsten är en hybrid med både nylon- och gummiborstar där exempelvis hårstrån fastnar.
Specifikationer
Modell: Cleanmate S990
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Cleanmate
Körtid: 120 min
Uppladdningstid: 300 min
Dammbehållare: 0,5 liter (Vatten/damm-behållaren 0,23/0,22 liter)
Sidoborstar: 2
Kartläggning: Laser och ir
Kommunikation: Wifi
Tillhörande App: Ja
Kartfunktion: Ja
Med rumsindelning: Ja
Mått: 300 i diameter x 96 mm
Vikt: 2,8 kg
Rek. pris: 3 990 kronor
Pris: Från 3 490 kronor via Prisjakt