Med tidigare modeller från Drax i åtanke är Superior utan tvekan den mest angenäma bekantskapen hittills. Kvalitetskänslan är hög rakt igenom och sett till designen finns inget att anmärka på.
Av Andreas Bergsman
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Komfortabel, även vid lägre sträckor.
Starkt motor, snabb acceleration.
Förvaringsutrymmet.
Genomtänkta stöldskyddsfunktioner.
Nackdelar
Pris.
Omdöme
Drax Superior uppför sig tryggt på vägen och är ett riktigt bekvämt alternativ för såväl pendlaren som för nöjesåkaren. Ett generöst förvaringsutrymme och flertalet smarta stöldskyddslösningar i kombinationen med underhållande köregenskaper samt konstant uppkoppling hamnar på plussidan. Baksidan är ett relativt högt pris, men kvalitetskänslan är överlag påtaglig och sammantaget blir slutbetyget högt. Stort test av de bästa elmopederna
Till att börja med är Superior riktigt komfortabel. Den stora sadeln rymmer två åkande och undertill finns ett i sammanhanget riktigt rymligt förvaringsutrymme. Utöver batteriet finns det till och med plats för en integralhjälm (alternativt ytterligare ett batteri för dubblerad räckvidd), vilket är ovanligt i produktkategorin.I samma utrymme finner vi även laddningskontakten till vilken nätsladden kan dras genom en glipa i sadelns underkant. Smidigt om du vill ladda elmopeden utomhus då adaptern ligger skyddad.Bra förvaringsutrymme i sadeln. Batteriet kan givetvis även lossas för att tas med och laddas i hemmet eller på kontoret. Kraftpaketet är fastlåst i underkant vilket gör det betydligt svårare att stjäla för eventuella klåfingriga spekulanter, och för att låsa upp används samma nyckel som till tändningslåset.Laddkontakt samt nyckellås för att lossa på batteriet.Just stöldskydd av olika slag är som bekant ett högaktuellt ämne och Drax har här gjort allt vad man kan begära på området. Förutom det låsbara förvaringsutrymmet och den effektiva lösningen för att säkra batteriet finns här också ett stöldlarm som när det aktiveras ger ifrån sig en ljudande signal i kombination med att bakhjulet låser sig.
Ljusstark och tydlig display
Reglagen känns både logiskt och användarvänligt placerade på vardera sida av styret. En extrafunktion värd att nämna är backväxeln som aktiveras genom att hålla dedikerad knapp intryckt. Kan tyckas onödig men är faktiskt riktigt användbar om hojen ska vändas i snävare passager eller trängre utrymmen. Den centralt placerade och helt digitala displayen är ljusstark och informationsflödet förmedlas utan några som helst problem även i ett solkysst dagsljus. Här serveras det mest väsentliga i form av batteristatus i stapelform och procentenhet, hastighet, utetemperatur, klocka samt trippmätare. Överskådligt och bra!
Drivkällan består av en mittmotor på 3 kW och den är en riktig pärla. Den svarar fint och kraften kommer omedelbart när vi gasar iväg. Accelerationen är i sammanhanget brutal och vi kommer snabbt upp i maxhastighet, i detta fall 47 km/h, en fart motorn mäktar hålla även i stigningar längs med vägen.
Ligger fint på vägen
Uppträdandet är tryggt och ekipaget ligger tryggt på vägen. Dämpningen är fin och känns väl anpassad för såväl ett par mils jobbpendlande som till ren nöjeskörning på slingrigare landsvägar. Till skillnad från de flesta modeller på marknaden har Drax Superior endast ett körläge, vilket i ärlighetens namn känns ovidkommande. Erfarenheten talar för att de flesta ändå väljer ”prestandaläge” istället för att begränsa maxhastighet och acceleration. Som vi tidigare nämnde är Superior med ett inbyggt sim-kort konstant uppkopplad, vilket för med sig ett par användbara funktioner. I den tillhörande appen kan du med hjälp av en kartfunktion lokalisera mopeden och även ta del av olika former av körhistorik, rapportera stöld av fordonet, ställa in stöldlarmets känslighet och ändra färg i displayen.
I appen finns även möjlighet att ladda ner alternativa ljudfiler för fordonets olika funktioner (startljud, larmsignal, blinkers etcetera) som sedan via bluetooth skickas till fordonet.
Specifikationer
Modell: Superior Testad: September 2020 Tillverkare: Drax Typ: Elmoped klass 1 Motor: elektrisk, mittmotor Effekt: 3kW Räckvidd (enligt tillverkaren): upp till 80 km Batteri: Litiumbatteri 64V 30Ah 1920wh Laddtid: 5–6 timmar Laddcykler: 700–800 Antal körlägen: 1 Maxhastighet: 47 km/h Hjul: 12 tum Broms bak:/fram: Skivbroms Fordonsvikt: 78 kilo Batterivikt: 12 kilo Garantier: Moped 2 år, batteri 1 år Rek pris vid test: 29 995 kronor Pris: 32 995 kronor hos Köp en Scooter