Stor guide: Skaffa solceller – allt du behöver veta
Sol, vind och vatten. Det är källorna till det som benämns som grön el och som påstås vara den renaste och skonsammaste sättet, både för miljön och klimatet, att framställa. Vind- och vattenkraft har adopterats av den storskaliga industrin medan utvecklingen av kommersiella solpaneler i allt större utsträckning vänder sig till privatmarknaden. Bara under 2020 anslöts 22 000 nya solcellsanläggningar till elnätet, enligt statistik från Energimyndigheten.I dag finns närmare 70 000 solcellsansläggningar anslutna till elnätet. Den samlade effekten för de installerade anläggningarna ligger nu på över 1 gigawatt. Det betyder också att i samtliga svenska kommuner finns minst en ansluten solcellsanläggning, enligt uppgifter från Energimyndigheten.

Under de senaste åren har mycket av den fossila energiproduktionen fasats ut ur Sverige. Både den förda politiken och det generellt ökade intresset för miljöfrågor och hållbarhet har varit en pådrivande orsak till att en omställning påbörjats. Detta stämmer också till eftertanke hos gemene man om att föra en mer hållbar livsstil. För många blir en installation av solceller på villataket ett sätt att hjälpa till att öka andelen förnybar energi i samhället och i förlängningen bidra till en mer hållbar miljö.
– De flesta av våra kunders beslut vilar just på att kunna lägga till ytterligare ett sätt att bidra till en mer hållbar miljö. De har oftast redan minskat på bilkörning till förmån för cykel och är flitiga sopsorterare. Man investerar i solceller mer med hjärtat än med plånboken, säger Janne Ström, solcellsinstallatör på Solcellen Ellen AB.
– Solcellsbranschen är en ung bransch, men som redan hunnit kämpa med olika regeländringar. Det har verkligen svängt fram och tillbaka med vad som gäller och det har inte funnits någon tydlighet eller långsiktighet kring regler eller ens myndigheter som kan styra upp vad som ska gälla för branschen, säger Janne Ström.

Just avsaknaden av långsiktiga regler gör det också svårt att ta fram realistiska avkastningskalkyler på investeringar i solceller, menar han. Men kunder räknar gärna själva på hur lång tid det ska ta att räkna hem investeringarna. Oftast landar kalkylerna på runt sju till nio år.
– Kalkylerna är framtagna utan hänsyn till framtida regeländringar, skattehöjningar, elpriser och att det är status quo på marknaden. Utifrån att branschen också i framtiden kommer att vara utsatt för nya regeländringar håller inte kalkylerna i längden. Det är just av den anledningen vi valt att inte göra avkastningskalkyler till våra kunder – för ingen vet vad som gäller om några år, säger Janne Ström.
Men med en inställning från början att en investering i solceller tas hem på lite längre sikt än nio år kan det i slutändan bli en bra affär. Innan du sätter igång med att installera solceller finns det en del du bör känna till för att undvika kostsamma fallgropar. Här ger Janne Ström sina bästa råd och vad du behöver veta.
Det här får du i princip göra själv
Det du själv får göra är att köpa in solpaneler och växelriktare, bära upp solpanelerna på taket, montera bärskenor i tak och i solpanelerna samt montera solpanelerna i skenorna. Övrigt arbete som att koppla ihop likströmskontakter i solpanelerna, koppla in växelriktare, ansluta anläggningen till elnätet och driftsätta anläggningen måste utföras av en särskilt certifierad elinstallatör.Oavsett om du vill göra en del av arbetet själv eller om du lägger ut hela arbetet på entreprenad ska du alltid börja med att anlita en solcellsinstallatör. Köper du själv in materialet till din anläggning och fäster det på taket innan du kontaktat en solcellsinstallatör är risken att du får en solcellsinstallatör som inte vill ta uppdraget.
En solcellsinstallatör vill från start ha kontroll över att materialet som köps in är godkänt och följer de svenska regelverken, att en föranmälan görs på korrekt sätt samt att kontakter med olika myndigheter tas i rätt ordning. En solcellsinstallatör köper inte ens in material innan de först fört en diskussion med nätdistributören för att säkerställa att anläggningen får driftsättas samt får besked om hur många solcellspaneler som får sättas upp. Först därefter görs inköpen och du får också hjälp med att köpa in godkänt material. Vill du göra en del av jobbet själv så instruerar solcellsinstallatören exakt hur du ska göra och kontrollerar därefter att arbetet är korrekt utfört.
Växelriktare
Växelriktaren omvandlar likström till växelström och är den del som är dyrast att köpa in till solcellsanläggningen. Kostnaden för en växelriktare ligger mellan 10 000 och 50 000 kronor. Tidigare gick det att köpa vilken växelriktare som helst bara den var ce-märkt. Men kraven har successivt ökat och nu måste du vara mer noga med att verkligen välja en växelriktare som är godkänd.
Många frestas av att köpa begagnade växelriktare – men att en växelriktare tidigare används i en solcellsanläggning betyder inte att den längre är godkänd. När solcellsinstallatören gör en föranmälan hos nätägarna måste de också uppge exakt vilken växelriktare som ska använda samt dess värden. Först därefter kan nätägaren godkänna en eventuell driftsättning. Växelriktaren är också den delen av anläggningen som kommer att gå sönder först, räkna med att behöva byta ut den efter cirka 15-20 år.

Taket
Bara för några år sedan pratades det om vikten av vinkeln på taken samt att hus i söderläge hade bäst förutsättning för att få ut så mycket effekt som möjligt ur en solcellsanläggning. Men sedan dess har tekniken utvecklats, solpanelerna har både blivit billigare men också effektivare. I dag går det att sätta upp solpaneler på vilken takvinkel som helst men också på hus i öst- och västerläge. Dock producerar en anläggning i söderläge 100 procent medan öst- och västerläge producerar cirka 80 procent.Moderna solpaneler tar också effektivare upp solstrålning vid molniga dagar. Innan en installation görs måste du ha kontrollerat att taket är i gott skick (tänk på att en solcellsanläggning har en livslängd på minst 25 år). Har du ett eternittak kräver det speciell utrustning och en solcellsinstallatör som är utbildad att genomföra den typen av arbete.
Paneler eller integrerat
För vissa är estetik en viktig grej och då kan integrerade solceller i takpannor kännas lockande. Och visst är det odiskutabelt snyggare med inbyggda solceller i ett tak. Men – det är både dyrt och ger sämre effekt. Behöver du byta ut hela taket då kan integrerade solceller vara en bättre affär då du gör allt i ett samtidigt. Tänk också på att bygglov kan krävas för att installera integrerade solceller.Antal solpaneler
Det finns faktorer som begränsar hur många solceller du kan sätta på ditt tak – ytan på taket, budgeten, amperen på huvudsäkringen (vanligast är 16 ampere) samt din årliga energiförbrukning. Regelverket säger att du inte får sätta upp fler solceller än vad din elförbrukning är under ett år. Producerar du mer el än vad du själv förbrukar anses du inte längre vara en mikroproducent, vilket innebär att du kan åläggas att betala dyra straffavgifter samt att du straffar ut dig själv från tillgången till bland annat skattereduktion, bidrag och kostnadsfri försäljning av el i elnätet.
Att sälja el
När driften av din solcellsanläggning går igång har du också fått en mätare med två abonnemang installerat, det ena abonnemanget för inkommande och det andra för utgående el. Den el du inte förbrukar som du själv producerar kan du antingen sälja i elnätet alternativt kvitta ackumulerat överskott under vintern när din anläggning inte genererar el.Det är en skön känsla för vilken villaägare som helst att få sin första elräkning i februari på bara några hundralappar, speciellt efter en kall vinter. Kolla med olika elleverantörer vilka avtal de erbjuder för inköp av solel och utifrån den informationen kan du välja vad som passar dig.
När driften är i gång
Redan från dag ett när din solcellsanläggning är i drift kommer dina energikostnader att minska och bli jämnare. Den investering som du gjort ligger någonstans mellan 125 000-180 000 kronor. Dina driftskostnader minskat och du har ökat värdet på ditt hus i och med installationen. Vissa tillverkare ger också solcellerna effektgaranti på 25 år. Med tiden kommer dock produktionen att sjunka något, vilket beror på att materialet i anläggningen påverkas och slits av vädret. Solceller på taket kräver heller inte något större underhåll. Du är nu i princip självförsörjande på en elkälla som är tyst, lukt- och utsläppsfri. Via webben har du också möjlighet att övervaka din anläggning och få detaljerad information vad det är som drar el i ditt hus och hur mycket.Så förbereder du dig
- Ta reda på hur stor din takyta är.
- Kontrollera skicket på ditt tak – tänk på att en solcellsanläggning har en livslängd i minst 25-30 år.
- Kolla hur många ampere din huvudsäkring har samt vilken dimension elkabeln till ditt hus har. Det är viktigt att ha rätt dimension på kabeln vid försäljning av elöverskottet.
- Kolla brandskyddet med ditt försäkringsbolag. En solcellsanläggning består av många anslutningspunkter som skulle kunna orsaka en brand. Detta är extra viktig att kontrollera om du bor i par- eller radhus.
- Din anläggning ska inte producera mer än vad du vanligtvis producerar på ett år, kontrollera hos din nätleverantör hur stor din förbrukning är.
- I de flesta fall krävs inget bygglov för solcellsanläggningar. Men det finns alltid undantag. Kontakta byggnämnden i din kommun för information om vilka regler som gäller lokalt.
- Ta in offerter från olika solcellsinstallatörer. I offerterna ska du jämföra pris per watt, prestandan i komponenterna, produktgaranti samt design på panelerna. Var noga med att kontrollera solcellsinstallatörerna – har de funnits länge på marknaden, referenser och kundomdömen och att de inte är konkursmässiga.
Från den 1 januari 2021 infördes en skattereduktion för arbets- och materialkostnad vid installation av solcellsanläggning. Den ersätter det tidigare solcellsstödet till privatpersoner med ansökningsstopp den 7 juli 2020. Det ökade intresset för att investera i solceller har gjort att medlen i solstödet inte räcker till alla.
Regeringen har i vårändringsbudgeten från den 14 april 2021 föreslagit ett tillskott till solstödet på 260 miljoner kronor för att fler privatpersoner ska kunna ansöka om ett investeringsstöd. Om förslaget blir verklighet vet man först efter att vårbudgeten behandlats av riksdagen den 16 juni. Läs mer om solcellsanläggningar och solstöd här.Källa: Energimyndigheten
Då måste du söka bygglov
Vanligtvis krävs det inget bygglov vid installation av solceller. Detta gäller under förutsättning att solcellsanläggningen följer takets eller byggnadens form. Men regler kommer alltid med undantag. Att först inte kolla gällande krav på bygglov kan göra en dyr investering ännu dyrare.Bor du inom ett område med detaljplan kan du med stor sannolikhet att behöva söka bygglov, om anläggningen innebär att byggnaden byter färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial eller avsevärt påverkar byggnadens yttre utseende på annat sätt. Från denna lovplikt finns dock vissa undantag.
– Utanför detaljplan är det normala att det inte krävs bygglov. Men kommunen kan ändå ha infört bygglovsplikt även utanför detaljplan genom s.k. områdesbestämmelser. Om det finns en utökad lovplikt i områdesbestämmelserna, kan solfångare och solceller alltså kräva bygglov trots att byggnaden är utanför detaljplan, säger Fredrik Ingmarson, utredare på Boverket.
Viktigt att tänka på också är att den som missar att söka bygglov riskera inte bara sanktionsavgifter från kommunen, utan kan också föreläggas att plocka ner hela anläggningen från sin byggnad.
– Tumregeln är annars att det oftast inte krävs något bygglov för en anläggning som följer takets eller byggnadens form, säger Fredrik Ingmarson.
Det innebär att om panelerna måste vinklas ut från fasaden eller taket, exempelvis på ett platt tak eller ett tak med liten lutning så kan det krävas bygglov. Men för att veta vad som gäller i det enskilda fallet så måste man alltid kontakta byggnadsnämnden i den egna kommunen. De kan hjälpa till med att bedöma om en anläggning kräver lov eller inte och de har också information om vad som gäller enligt detaljplaner eller områdesbestämmelser som kan vara aktuellt för just den byggnad som anläggningen är tänkt att monteras på.
– Det är därför alltid bra att kontrollera vad som gäller hos byggnadsnämnden innan man sätter igång och monterar en anläggning, säger Fredrik Ingmarson.
Boverket har också generell information på sin hemsida om när det krävs bygglov för installation av solfångare och solcellspaneler
Bygglov krävs om:
- solcellsanläggningen måste vinklas ut från huset
- du bor i ett område med detaljplan med bestämmelser om exempelvis färg eller byggnadernas utformning
- byggnaden eller området har ett förhöjt miljömässigt – eller kulturhistoriskt värde
- anläggningen ska integreras i taket
- ditt hus ligger i ett område som är av riksintresse för totalförsvaret
- installationen bidrar att ditt hus behöver förstärkas
- anläggningen påverkar brandskyddet på ett uppenbart sätt
Källa: Boverket.
Läs mer om solcelssinstallation
- I Facebookgrupperna Solceller & Solenergi Forum & Tips och Solceller Energilagring Mikroproduktion Forum kan du få mer information om vad du bör tänka på när du ska installera solceller.
- När du driftsatt din solcellsanläggning kan du ta del av andras erfarenheter i gruppen Vi som redan har solel.
Kom igång: Pris, avtal, teknik och installation
Villa eller radhus
Översyn
Till att börja med bör taket som solcellspanelerna ska monteras på inspekteras. Lutning, vädersstreck och eventuell skuggning från träd, annan bebyggelse, eller liknande, behöver dokumenteras. Viktigt är även själva takets skick. Eftersom en solcellsanläggning håller minst 25 år så behöver även taket installationen görs på helst inte behöva renoveras under den tiden. Även antal kvadratmeter tak som går att installera solpaneler på behöver uppskattas. Många leverantörer har på sina webbplatser verktyg för att beräkna takyta, antal soltimmar, etcetera, för att du enklarare ska kunna bilda en uppfattning om vad din installation kan ge för effekt.Teknik
Kristallina kiselsolceller utgör cirka 95 procent av världsmarknaden och är den dominerande tekniken som används. Solcellerna finns i två utföranden: Monokristallina solceller anses jämfört med polykristallina solceller ha en marginellt högre verkningsgrad men har även ett något högre pris. Välj paneler som har beteckningen IEC 61215 som är en global certifiering som utfärdas av den globala organisationen IECEE, (IEC System for Conformity Assessment Schemes for Electrotechnical Equipment and Components).Bygglov
Från och med den 1 augusti 2018 behövs inte bygglov för byggnader inom ett detaljplanelagt område så länge solcellerna följer takets lutning eller husets form. Undantag kan finnas exempelvis om huset är k-märkt eller om solpanelerna placeras på ett sätt som avviker från husets originalutseende. Kolla därför med din kommunala byggnadsnämnd innan installationen påbörjas.
Försäkring
Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och kontrollera om din hemförsäkring täcker skador som till exempel att solcellspanelerna börjar brinna eller blir stulna (vilket faktiskt förekommit). Observera att detta är skador som ligger utanför produkternas och installationens garantiavtal.Referenser
Det förekommer tyvärr oseriösa aktörer även inom solcellsbranschen. I värsta fall kan det handla om firmor som systematiskt går i konkurs utan ha installerat något. I andra fall saknar företagen behörighet och kunskap för att installera en solcellsanläggning på rätt sätt. Referenser till ägare av befintliga installationer kan därför minska stress och bekymmer nu och inför framtiden. Det finns numera även oberoende sajter där du finna seriösa företag:Avtal
Här gäller den gamla principen om att inte hugga på första bästa erbjudande, utan lägga ned lite tid på att ta in offerter från olika företag och jämföra dem. Oftast skiljs det på produktgarantin som tillverkaren garanterar och installationsgaranti som faller på installationsfirman. Normalt sett brukar produktgarantin vara på över 20 år, medan installationsgarantin ligger på tio år. Ett tips här är att ha koll på dagens elförbrukning i kWh så att det blir lättare att bedöma nyttan med installationen.Mikroproduktion
Ett upplägg som kan tilltala villaägare är att solcellsanläggningen ansluts till elnätet via en av landets cirka 450 elkraftsleverantörer. Själva anslutningen brukar vara kostnadsfri. Sedan säljer den som äger huset överskottselektricitet när förhållandena är gynnsamma för att sedan kunna köpa el från kraftbolaget till ett rabatterat pris då anläggningen inte producerar så mycket el. Mikroproduktion från förnybar energikälla är avdragsgill och ingår därför som en del av vinsterna med solcellsinvesteringen.Installation
Enligt Elsäkerhetslagen klassas en solcellsanläggning som en starkströmsanläggning. Därför behöver en behörig fackperson utföra installationen. I annat fall kan den vara olaglig. En genomsnittlig solpanelsinstallation på ett villatak brukar ta två-fyra arbetsdagar i anspråk.Pris
Priset för en färdiginstallerad solcellsanläggning på 5 kWh ligger på 100 000–140 000 kronor före investeringsstöd eller avdrag. Priset varierar med val av teknik, leverantör och installationens svårighetsgrad. Kostnaden sjunker med 20 procent om investeringsstöd erhålls, alternativt med nio procent om du väljer rot-avdrag. Observera att det inte går att plocka ut både investeringsstöd och rot-avdrag samtidigt.Solel i fritidshuset
I princip är tillvägagångsättet att skaffa en solcellsanläggning till sitt fritidsboende identiskt med att installera det på taket av en villa. Men om stugan på landet saknar anslutning till elnätet, eller inte har elkablage draget inomhus överhuvudtaget, blir läget ett annat.Antingen görs en särskild installation med korttidslagring av överskottsel, och att solcellerna kan stänga av sig själva när de har full kapacitet, eller så väljer man, som i husvagnar och båtar, att använda 12 volts el för belysning, mindre kylskåp och laddning av dator och mobil.

I handeln finns färdiga paket att sätta upp själv från cirka 2 000 kronor och uppåt. En lite större installation kostar från 15 000 och uppåt. Observera att installationen även här kan behöva behörig fackman för att vara godkänd.
Utnyttja solenergin – så funkar det
En enskild solcell producerar en mindre mängd el. Därför seriekopplas de i paneler. Solcellspaneler består till två tredjedelar av glas. Huvudkomponenterna, själva cellerna, är av kisel.Solpaneler är i regel rektangulära med en dimension på 1 x 1,7 meter och har en märkeffekt på mellan 285 och 340 watt. En solcellsanläggning består av tiotals seriekopplade solpaneler, vilket för en vanlig villa blir till en anläggning på mellan 5 000 och 15 000 watt. Observera begreppsskillnaden: en solcellspanel alstrar el, medan en solfångare alstrar (ofta vattenburen) uppvärmning.
Solljuset träffar solcellerna och då bildas likström. Den leds till en växelriktare (inverter på engelska) som omvandlar likströmmen till 230 volt växelström, alltså vanlig hushållsel. Den leds vidare till en el-central som monteras i huset för vidare användning för exempelvis belysning och apparater.
Om man så vill kan även en särskild elmätare installeras av ett kraftbolag som innebär att fastighetsägaren kan få ersättning för den överskottselektricitet som anläggningen alstrar vid gynnsamma förhållanden.