Josef Fares It Takes Two bjuder på ren och skär spelglädje
Det är svårt att inte tänka på ordspråket ”Den som gapar efter mycket…” när vi ser alla vitt skilda spelmoment It Takes Two bjuder på. En oro som snabbt försvinner.
Av P-A Knutsson
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Samarbete av bästa sort.
Klockren kontroll.
Galen variation.
Nackdelar
Stundtals ojämn svårighetsgrad.
Några delar är långdragna och röriga.
Ibland pratas det väl mycket i mellansekvenserna.
Omdöme
Precis som i deras tidigare spel är det samarbete som står i fokus, men denna gång i en betydligt charmigare och nästan överdrivet varierad skrud – där det ibland kan kännas som att vi kastas mellan helt olika spel. Men på något sätt känns äventyret aldrig spretigt, snarare det motsatta. Från det första steget känns både spelvärlden och kontrollen självklar och det är en fröjd att ta sig förbi alla hinder som står i vår väg. Det här är fantasi och spelkänsla i Nintendoklass.
Det må ha tagit över 25 år, men nu har vi äntligen fått ett spel baserat på den klassiska Mary-Kate och Ashley-komedin It takes Two. Tack vare Josef Fares goda kontakter får vi återigen träffa Steve Guttenberg, Kirstie Alley och… va? Är det här något helt annat? En kärlekskomedi om två plattformshoppande garndockor och en pratande bok!? Vad i hela…
Mamma, pappa, barn
It Takes Two kretsar kring två bittra föräldrar redo för skilsmässa, samt deras sorgsna dotter som är van att bli åsidosatt på grund av allt tjafs. Tack (?) vare en mystisk, och väldigt pratglad, bok måste emellertid skilsmässoplanerna läggas på is eftersom de två vuxna surpupporna hastigt och lustigt förvandlas till garndockor. Det blir snabbt uppenbart att de måste samarbeta för att kunna bli sina gamla jag igen. Eller kanske bättre versioner av sina gamla jag, tack vare äventyret som väntar.Nej, grundstoryn i It Takes Two är kanske inte den mest originella – men den fungerar och det är lätt att känna för karaktärerna. Faktum är att samspelet och känslorna mellan huvudpersonerna och dottern faktiskt sköts bättre här än i många filmer som bygger på samma premiss. Å andra sidan ligger ribban för den typen av film inte direkt på Duplantis-nivå.
Det krävs faktiskt två
Lyckligtvis är det här inte en kass film, utan ett spel. Ett ovanligt bra och nyskapande spel, till och med. Precis som Hazelights förra titel A Way Out bygger It Takes Two helt på samarbete mellan två personer; antingen online eller i samma soffa. Det spelar ingen roll så länge ni är två och kan kommunicera – och tål att skärmen i stort sett alltid är delad på två.
Att samarbete är ett krav märks också på själva spelupplägget. Spelarna måste hela tiden hjälpas åt för att klara av hinder och pussel som står i vägen, och det är sällan spelarna gör exakt samma saker. Under vissa sekvenser kan det nästan kännas som att det är två olika spel som spelas, men allt vävs hela tiden samman på smarta sätt.
När spelupplägget skiljer sig så pass mycket mellan varje bana, för att inte säga inom olika passager på samma nivå, är det lätt hänt att upplevelsen blir både spretig och opolerad. Lyckligtvis är det en fälla It Takes Two graciöst hoppar över, pekar på och skrattar åt.
Från det ena till det andra
För It Takes Two är, överlag, ruskigt polerat. Kontrollen för tankarna till Nintendo-perfektion och trots att kluriga manövrar väntar bakom varje hörn beror våra misslyckanden aldrig på en trilskande kontroll. Vi hoppar, flyger, åker båt, kastar spikar, springer i taket, spränger getingar, leker i snö – allt med finess och precision. Titt som tätt stöter vi även på fristående minispel, där vi får möjligheten att tävla mot vår spelpartner i allt ifrån precisionshopp till pilkastning. För att inte tala om alla fantasifulla och utmanande bosstrider.
Variationen i It Takes Two är nästan överdriven. Spelet uppfinner sig hela tiden på nytt och vi förundras över hur spelmekaniken förändras, utan att spelupplevelsen blir ett dugg splittrad. Äventyret känns aldrig som en minispelssamling eller tydligt uppdelat i “shoot em up-banan”, “flygbanan” eller “racingbanan”. Alla förändringar är organiska och fullkomligt logiska sett till galenskaperna som händer runtom oss.
Det mest negativa med alla skiften i spelmekaniken är att vissa partier kan bli utdragna och röriga. Vägen framåt kan vara svår att förstå, eller bara svår. Äventyret är mestadels lite lagom utmanande, men vissa partier är kluriga – särskilt om en av spelarna inte har så stor spelvana.
Från fyra till fem
Vi har mestadels spelat It Takes Two på Playstation 5, men har även testat Playstation 4-versionen. Båda bjuder på mer eller mindre likartade upplevelser, även om grafiken får ett stort lyft på den nya konsolen. Även bilduppdateringen sköter sig finfint på femman, medan den svajar till med jämna mellanrum på den äldre konsolen. Lyckligtvis var det inget som påverkade knixiga situationer allt för mycket.
En nackdel för Playstation 5-spelare är att It Takes Two kräver två Dualsense-kontroller, trots att spelet i sig inte använder kontrollens finesser på något sätt. Om du inte vill eller kan skaffa en extra kontroll är det alltså online-läget som gäller – eller spela Playstation 4-versionen som ingår. Det går också bra att spela Playstation 5-versionen online med någon som endast har en Playstation 4.
På tal om online ger It Takes Two möjligheten att ladda hem spelet gratis och spela tillsammans med en person som köpt spelet. Perfekt i dessa covid-tider.
Så här ska det se ut!
Oavsett vilket format du väljer väntar ett fantastiskt roligt äventyr fyllt med spelglädje. Sällan har vi blivit så överraskade över alla fantasifulla spelmoment som hela tiden avlöser varandra. Allt träffar kanske inte mitt i prick, men det är ändå omöjligt att inte imponeras stort över helheten.
Nu är frågan vad Josef Fares och hans Hazelight ska göra härnäst. Varför inte ett Battle Royale-spel där 100 personer ska hjälpas åt för att ta sig vidare? Det första spelet där ingen någonsin kommer att ta sig förbi det första hindret.
It Takes Two
Testat: Mars 2021 Genre: Äventyr Utvecklare: Hazelight Utgivare: EA Originals Plattform: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series S/X, pc Testat på: Playstation 4 Pro, Playstation 5 Pris:Från 378 kronor på Prisjakt