Design och prestanda
Testad produkt: Philips 65OLED803Pris: Från 34 990 kronor hos Prisjakt.
Det tog sin lilla tid innan den nederländska teknikjätten Philips på allvar gav sig in i oled-racet. Till en början inledde man något trevande genom att satsa på 55-tummare, men i år har tillverkaren äntligen även siktat in sig på det större 65-tumsformatet. I våras testade vi deras 65OLED873 – och även om det fanns några mindre, negativa punkter med den modellen imponerades vi över bildkvaliteten, designen och faktiskt även ljudbiten (som ju verkligen inte brukar vara någon höjdare annars).
Samtidigt har Philips också sin Ambilight-teknik, som verkligen får deras modeller att sticka ut i den allt mer likriktade branschen.
Läcker design – men glöm soundbar
Om vi börjar med det sistnämnda satsar Philips fortsatt på minimalism. Detsamma kan visserligen sägas om de flesta konkurrenterna, men Philips sticker ändå ut extra mycket här. Fötterna består nämligen av två kromade stänger, som placerar 65OLED803 väldigt långt ned på tv-bänken. Det ser läckert ut, men gör också att utrymmet under tv:n inte direkt är generöst. Glöm att du får plats med en soundbar här.Även baksidan skiljer sig en del. Ovansidan är lika tunn som väntat, men mitt på hittar vi en extra bashögtalare som ska ge mer tryck än vad vi annars är vana vid. Värt att nämna är att toppmodellen 65OLED903 är utrustad med Bowers & Wilkins-ljud, något vi får klara oss utan här.

Vi kan naturligtvis inte prata om designen utan att nämna Ambilight. Vi har testat 65OLED803 i hemmiljö under ett par veckor, och får nog lov att revidera vår tidigare åsikt något. Det är inte bara en riktigt häftig funktion, utan tillför faktiskt en del inlevelse och gör att det blir behagligare att se på tv i nedsläckta rum.
Extra häftigt är det under sportsändningar, när ljuset följer efter vad som händer. Har du Hue-belysning i bostaden går det också att synka Ambilight med den – och här är möjligheterna hyfsat stora. Tv:n känner bland annat av hur nära dina lampor är placerade, och kan därmed anpassa effekterna efter det.
Android med buggar
Mjukvaran är i vanlig Philips-ordning Android TV, som fortsatt har svårt att hänga med LG:s Web OS och Samsungs Tizen. Inte för att det saknas särskilt mycket sett till funktioner och appar, utan snarare för att det är lite för krångligt att navigera. Nu är ju Oreo på väg även till Android TV, och ska vi tro förhandssnacket kommer det bli ordentligt mycket bättre. Enligt Philips själva får dock 65OLED803 vänta på Oreo till efter årsskiftet.Tyvärr upplever vi en del buggar under testperioden. Vid några tillfällen får vi varken ljud eller bild när vi startar upp tv:n, och vid andra tillfällen hänger sig systemet i ett par sekunder när vi bläddrar runt i Android TV. Förmodligen lär det fixas med kommande uppdateringar.
Philips fortsätter också med sin märkliga tradition att lägga in ett eget operativsystem, och därmed har vi alltså två operativsystem i samma tv. Det känns lika förvirrande som tidigare.

Vi får med två stycken fjärrkontroller, som ju även var fallet med 65OLED873. Till att börja med har vi en traditionell fjärrkontroll, med alla knappar du kan tänka dig och mer därtill. Baksidan pryds nämligen av ett tangentbord, för att underlätta vid tillfällen då du behöver skriva (exempelvis vid sök).
Den andra kontrollen är en långsmal kromad stav, som signalerar att du ska kunna använda den som pekdon likt LG:s variant. Någon sådan funktion finns dock inte här; istället är den utrustad med en mindre styrplatta för att navigera i menyer – och är i övrigt sparsmakad på knappar. Skulle du vilja kan du även använda den för att röststyra, men då Google Assistent på svenska ännu inte har nått Android TV låter vi bli att utvärdera det.

P5 fortsätter att imponera
Bildmässigt satsar Philips som nämnt på en uppdaterad P5-processor. Den var utmärkt redan som den var, men presterar nu ännu lite bättre. Mest uppenbart är att färgåtergivningen verkligen sticker ut. Direkt ur kartong har vi svårt att komma överens med den, främst på grund av att den dels är något skrikig, dels har väldigt mycket röda nyanser som skapar en lite onaturlig känsla. När vi exempelvis spelar Red Dead Redemption 2 börjar vi undra om inte de annars bleka cowboysarna har fått sig en ordentlig solbränna.Efter en del justeringar blir det dock väldigt mycket bättre, med ett resultat som ger liv och lyster åt vilket material som helst. Är du van vid mer subtil färgåtergivning lär det ta ett tag att vänja sig – och skulle du absolut inte gå igång på det extra trycket i färgerna går det att välja ett mer neutralt bildläge. Även här behöver vi finjustera en del för att nå ett resultat som vi är nöjda med, men efter ett tag får vi fram en subtil färgåtergivning som helt klart klarar av att ge de bästa modellerna ett rejäl match. Det här är också en tv som presterar väldigt bra hdr-material. Vi får ordentlig svärta och riktigt imponerande konstrastomfång.
Vidare briljerar 65OLED803 när det kommer till att skala upp material. Netflix-serier i 1080p ser riktigt bra ut här, särskilt tillsammans med vad Philips kallar för Perfect Natural Reality – och som lägger på ett slags fejkat hdr-filter. Nackdelen är att mörka partier tenderar att få en del brus.

P5-processorn ska även ha beröm för dess rörelsefilter, men det gäller att vara försiktig i valet av lägen. För film får vi naturliga rörelser, men väljer vi att istället använda exempelvis sport-läget märks en del irriterande effekter.
Omdöme och betyg
Halvdan för spel
En negativ punkt är att 65OLED803 inte är den vassaste modellen när det kommer till spel. Input lag ligger på 37 milliesekunder, en bit över LG:s, Samsungs och Panasonics toppmodeller. Kanske inte något gemene man lär märka särskilt mycket av, men om du främst hade tänkt köpa en tv för att spela på finns det bättre alternativ.Ljudmässigt nämnde vi inledningsvis högtalarna på baksidan, och de behövs verkligen (om du nu inte använder dig av golvhögtalare), eftersom det inte går att placera en soundbar under tv:n. Lyckligtvis får vi riktigt bra tryck i dem, mycket bättre än i stort sett samtliga konkurrenter. Med det sagt går det inte att jämföra med ett externt ljud, framför allt blir det lite otydligt i mellanregistret och de där riktigt låga tonerna saknas.

Omdöme
65OLED803 är en annorlunda oled-tv ur flera aspekter. Designen är väldigt minimalistisk, ljudbilden betydligare rikare än hos konkurrenterna och färgåtergivningen riktigt speciell. Det är också en tv som når upp till otroligt höga nivåer, framför allt sett till hdr och uppskalning.Visserligen kräver tv:n att du optimerar inställningarna på egen hand, men ger du den bara lite tid får du en bild som fungerar väldigt bra för film och tv-serier, oavsett upplösning. Nu hoppas vi bara att Philips tar sig i kragen när det kommer till spel och mjukvara.
Fakta Philips 65OLED803
Testad: November 2018Tillverkare: Philips
Tv-typ: Oled
Storlek: 65 tum
Upplösning: 4K (2160p)
Hdr: Ja (HDR10+ och HLG)
Operativsystem: Android Nougat (7.0)
Ljud: Tvåkanal (Stereo)
Anslutningar: 4 st hdmi, 3 st usb, scart, komponent, optisk s/pdif
Energiklass: B
Mått: 1 449 × 842 × 280 mm
Vikt: 27,4 kg
Pris: Från 34 990 kronor hos Prisjakt.

Grym hdr.
Rika färger.
Bra ljud.
Ambilight.
Bra uppskalning.

Inte optimal för spel.
Kräver en del justeringar.
Android TV med eget förvirrande operativsystem.