Expertbetyg
Fördelar
- Ingen handhållning – belönande att hitta lösningen själv
- Fascinerande ”djurliv” och vackra miljöer
- Många smarta pussel
Nackdelar
- Ingen handhållning – frustrerande att stirra sig blind efter lösningen
- En del murriga och otydliga områden
- Endast ”klick-svängar” och teleportering
Omdöme
Paper Beast är ett vr-spel som tar vara på teknikens unika fördelar. När vi tar på oss headsetet förflyttas vi bokstavligt talat till en helt annan värld, fylld med vackra vyer, ett minst sagt underligt djurliv och smarta pussel. Tyvärr möts vi också av en del geggiga miljöer, en delvis begränsad kontroll samt en del pussel som snarare framkallar frustration än glädje. I slutändan är Paper Beast en annorlunda och fascinerande upplevelse, men de sista bitarna saknas.
Testat spel: Paper Beast
Pris: 309 kr (endast digitalt) hos PlayStation Store.
Det här spelet liknar inget annat! En gammal klyscha som sällan är något att bry sig om, men med vr-headsetens intågande har faktiskt många klassiska spelkoncept fått ett helt nytt liv. Ändå blir vi förbluffade när vi spelar Paper Beast, för det här liknar verkligen inget annat.

I en värld full av liv
Efter en psykedelisk och hysteriskt färgsprakande kpop-konsert kastas vi plötsligt in i något helt annat – istället för skrikiga färger och peppig musik möts vi av vida sanddyner och vindens brus. Snart ser vi underliga pappersliknande djur som vandrar över sanden i jakt på växter och vatten. Men vi ser också rovdjur eller hungriga växter, också gjorda av papper i olika former, som inte ser de andra djuren som något annat än vandrade matlådor.
Det är lätt att bli förtrollad av världen som målas upp runtom oss, inte minst när de underliga djuren vandrar fram för att undersöka oss. Det är nästan så att vi känner deras pappersosande andedräkt i vår nacke.
Även miljöerna trollbinder oss. Ena stunden står vi i en mörk öken där det plötsligt börjar vräka ner oljiga bokstäver från himlen, för att i nästa åka ballong över sanddynerna och därefter smyga runt i isiga grottor. Det är synd att kvaliteten på miljöerna är så ojämn bara – vissa vyer är fantastiskt vackra, medan andra mest ser ut som blåbrungrön gegga.

Papper, möt gegga
Vad vi ska göra i denna märkliga och vackra värld är inte helt lätt att förstå. Att vi, på klassiskt spelmanér, ska ta oss framåt är uppenbart. Men vad som är framåt är inte alltid lätt att förstå. I vår väg står dessutom ett antal, ofta diffusa, pussel som ska lösas.Klurigheterna är i grunden fysikbaserade, men ofta på smarta och oväntade sätt. Vi får bland annat mata skalbaggar och använda deras bajs, flytta på vattenätande växter för att transportera vatten och leka med sköldpaddor för att skapa dammar. Lösningarna är aldrig direkt långsökta, men ibland stirrar vi i en halv oändlighet på pusselbitarna tills vi lyckas kombinera dem på rätt sätt.
Paper Beast handlar mycket om att vara observant, att undersöka miljöerna och experimentera med olika vätskor, växter och djur. Pusslen i sig är egentligen inte särskilt komplexa, men eftersom vi inte får någon som helst handhållning är det lätt hänt att förvirrat irra runt i det tillgängliga området. Det är extra frustrande när irrandet beror på att den ibland grötiga grafiken gör att vi missförstår pusslet.

Smidig och klumpig på samma gång
Det går att använda både en vanlig handkontroll eller en Move-kontroll för att manipulera miljöerna eller få pappersdjuren att följa vår pipa. Överlag fungerar båda metoderna utmärkt och att vi kör fast i pusslen går aldrig att skylla på kontrollen.
Däremot måste vi ändå sätta en dumstrut på kontrollen, tyvärr. Av någon anledning har nämligen utvecklarna valt att enbart implementera klick-svängar och teleportering för att navigera de spännande miljöerna. Rent spelmässigt är kontrollsystemet tillräckligt finslipat för att inte irritera, men inlevelsen och utforskarglädjen får helt klart en törn av den begränsade rörligheten.
Vi har full förståelse för att vissa mår illa av ”normal” rörelsekontroll i vr-spel, men det är tråkigt att vi som inte har dessa problem ändå måste dras med pålagda begränsningar.

Ojämnt med klen bonus
Vid sidan av kampanjen finns också ett läge där det fritt går att mecka med pappersdjur, fysik, vatten och jord. Hela den lekfullhet och imponerande fysik som huvudäventyret bjuder på finns också i sandlådeläget, men med ännu större frihet. Det finns med andra ord goda förutsättningar för att lattja runt i den underliga världen och njuta av det digitala livet. Men tyvärr fastnar vi inte riktigt för sandlådeleken; den är lite för ofokuserad och otydlig för sitt eget bästa – något som i slutändan gäller hela Paper Beast.
Paper Beast
Testat: April 2020Utvecklare: Pixel Reef
Plattform: Playstation VR
Testad plattform: Playstation 4 Pro
Pris: 309 kr (endast digitalt) hos PlayStation Store.