Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
- Överraskande goda prestanda
- Färgglad design och bra byggkvalitet
- Rent Android 10
- Intressanta nya kameror
Nackdelar
- Något tung
- Tveksam inbyggd högtalare
- Något ljussvag bildskärm
Omdöme
Motorola fortsätter att visa varför de dominerar i de lägre prisklasserna. Det här är ytterligare en av många billigare kvalitetstelefoner de levererar på senare tid. Det är bra kvalitet på det mesta, så länge du orkar med lite extra vikt.
Läs vårt stora test av mobiler i mellanklass

Testad produkt: Motorola One Hyper
Pris: 3 990 kr på Webhallen.
I väntan på att vikbara Razr börjar levereras passade Motorola på att släppa ytterligare en mellanklasslur på svenska marknaden med namnet Motorola One Hyper. Det här är kanske deras mest flaggskeppsaktiga av de många One-modeller som släppts under senaste året, alla med lite olika inriktning på framförallt kameran – en med actionfilmkamera, en med makrolins, en med extra optisk zoom.
Jättetest: Årets bästa flaggskeppsmobiler
One Hyper är en återgång till en mer rättfram uppsättning kameror, bara en normallins och en vidvinkellins, men är istället en uppgradering av telefonen i allmänhet. Det gäller framför allt designen, men också operativsystemet och ja, även kameran.
Två färgglada alternativ
Till det yttre tar mobilen nya grepp. Dess iögonfallande design, med färgalternativen djupt blå eller lila färg – de kallas Deep Sea Blue och Fresh Orchid – och mönstrade detaljer på baksidan, heltäckande flärpfri skärm med rundade kanter framtill och en pop up-kamera för selfies på ovansidan. Det är en rejält tilltagen mobil med skärm på 6,5 tum och vikt på 210 gram.
Dess baksida är i glasliknande blankplast av hög kvalitet, vilket kombinerar ett lyxigt utseende med lite tryggare tålighet än premiummobilernas glasbaksidor. Här sitter också en fingeravtrycksläsare som fungerar snabbt och problemfritt. Vi slipper det inne i skärmen, vilket hittills aldrig varit en bra idé förutom i de allra mest kraftfulla mobilerna.
Och det är viktigt att den fungerar bra, eftersom pop up-kameran (som är rätt så långsam att fälla upp) gör ansiktsidentifiering till en omöjlighet. Det är inte ens ett alternativ i systemet. För övrigt har telefonen dubbla sim-kortplatser varav en fungerar som sd-kortläsare, 3,5 millimeters hörlursuttag i topp och monohögtalare med kraftfullt om än inte särskilt rent ljud i botten.
När vi såg att One Hyper har stöd för Dolby Audio höjdes förhoppningarna om stereoljud, men för att få glädje av det behöver du alltså plugga in hörlurar. Då låter det dock övertygande bra.
Stor men ljussvag
Skärmen är en 1080p ips-panel som ger en snygg bild med neutrala färger, men det är inte den där extra lystern i tonerna som de bästa skärmpanelerna kan leverera. Vi har inga exakta siffror på färgomfånget, men den ser ut att hålla åtminstone srgb-klass. Kanske lite mer, men inte mycket. I systemet finns ett alternativ för ”naturliga”, ”förstärkta” och ”mättade” färger, men skillnaden mellan messa är rätt så marginell.
Ljusstyrkan är också lite mesig, vi kommer som bäst upp i strax under 500 cd/m2. Det kan innebära en del problem med synligheten i starkt dagsljus. Skärmytan har dock fått relativt bra reflexbehandling, vilket kan hjälpa på den punkten.
One Hyper har samma processor, ram-minne och grafik som Motorola One Zoom från i höstas, men vi får trots det påtagligt bättre prestanda. Det gäller både rena benchmark-mätningar och upplevd snabbhet i tunga appar som Photoshop Mix och Google Lens. Enda orsaken till det som vi kan komma på är att vi här får Android 10 istället för 9. Det är givetvis bara positivt.
Stort och snabbladdat batteri
Mindre positivt är att den stora ips-panelen drar mer ström än amoled-skärmen i Motorola One Zoom. Med 4 000 mAh batteri får vi fortfarande bra siffror, över 10 timmar strömmad video på full ljusstyrka, eller 15-17 timmar surfande och mejlande med dämpad skärm. Batteriet stödjer snabbladdning på upp till 27 Watt och egna Turbocharge-laddaren med den effekten medföljer.Tydligen finns det en alternativ modell som klarar upp till 45 W laddning för amerikanska marknaden. Men den verkar vi inte få hit. Däremot ser laddningskapaciteten i verkligheten ut att vara lite högre. Vi testade att plugga in en multiladdare som anpassar effekten från mellan 5 och 60 watt, och då går det ännu lite snabbare att ladda.

Den sista stora nyheten i One Hyper är kameran. Det är som sagt inte en så nischad och exotisk kamera som i många tidigare One-modeller, men huvudkameran har en helt ny sensor, på hela 64 megapixlar. Det är Samsungs GW1-sensor, och den ser ut att göra ett bra jobb för att sitta i en mellanklasskamera.
Snyggt i nedsamplat läge
Vi har vissa problem med en autofokus som tappar greppet om bilden ibland vid oväntade tillfällen, men med tålamod blir foton skarpa och snygga. I standardläge producerar den nedsamplade 16 megapixel-bilder med fin dynamik i ljuset, men med lite för varma färgtoner för att kännas helt korrekt.För det mesta lär du inte vilja gå upp till fulla 64 megapixlar – det är bara onödigt stort – och på pixelnivå tappar den då detaljer. Kameran klarar annars dunklare ljus utan stora kvalitetsförluster, men lyfter inte upp ljuset så mycket inomhus som en del konkurrerande mobiler. Vidvinkelkameran på 8 megapixlar har 118 graders synfält och kan ta snygga landskapsbilder, men saknar lite lyster i färgerna.
Du kan filma i 4k, men med lite svajig bildstabilisering och ryckig fokus. Stabiliteten vid filmning ökar avsevärt när vi går ner till 1080p. Selfiekameran på rejäla 32 megapixlar övertygar med riktigt skarpa bilder, bra hudtoner och stabilare fokus än huvudkameran.

Specifikationer
Produktnamn: Motorola One HyperTestad: Januari 2020
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Snapdragon 675
Processor: 2st Kryo 460 Gold 2 GHz + 6st Kryo 460 Silver 1,7 GHz
Grafik: Adreno 612
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för micro sd upp till 1 TB
Bildskärm: 6,5 tum ips, 1080 x 2340 bildpunkter
Kameror: 64 megapixel + 8 megapixel vidvinkel med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, Wifi 5, bluetooth 5, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 10
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 4 000 mAh, 10h 10min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 17h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 28h samtal (3g)
Storlek: 16,2 x 7,7 x 0.9 cm
Vikt: 210 gram
Rek. pris: 3 990 kr
Pris: 3 990 kr på Webhallen.
Prestanda
Antutu Benchmark 8: 224 125 poängGeekbench 5, cpu: 1 535 poäng
3dmark Sling Shot Extreme, grafik: 1 189 poäng
Androbench, lagring: 496,81 MB/s