Crash Team Racing Nitro-Fueled: Vacker och utmanande nostalgichock
Activision återupplivar klassiska plattformsracern Crash Team Racing från 1999 och visar hur en remake ska se ut.
Av Evelina Galli
M3
Vi lever i en era där nyversioner dominerar spelscenen. Efter succén med retro-osande Crash Bandicoot N.Sane Triology kommer Activision nu med ännu en gammal goding från förr. I år släpper de därför en helt och hållet remastrad version av racingspelet Crash Team Racing från 1999.
Den som är bekant med originalet vet att du i CTR får följa Crash Bandicoot och hans vänner i ett försök att rädda jorden, ett race i taget, från att bli en parkeringsplats tillhörande onda utomjordingen Nitros Oxide.
Du kan välja mellan att spela i ett klassiskt läge, där du väljer en karaktär och bil och spelar som denna storyn ut, eller successivt under spelets gång kunna samla på oss diverse karaktärer och beståndsdelar att växla mellan. Tyvärr gör dessa konfigurationer inte någon som helst skillnad annat än estetiskt.
Utmanande och oförlåtande
Det som alltid särskilt racingspelen i Crash Bandicoot-serien från konkurrenterna, till exempel Mario Kart, är svårighetsgraden. Hastighetsmässigt är CTR snabbare än Mario Kart, men långsammare än Team Sonic Racing, och är mindre förlåtande och kräver mer skicklighet än båda. Om du vill kunna spela på någon annan nivå än lättast möjliga räcker det inte att hålla ner gasen, svänga och hoppas på det bästa. Förutom att hålla oss på banan måste du även undvika hinder såsom spindlar och gruvvagnar.Banorna är knappast snällt utformade – om du inte hoppar i rätt tid eller missar att svänga får du ingen hjälp att hålla dig på banan. Det gäller att hålla full kontroll över karossen, att studsa mellan väggarna kostar värdefulla sekunder och kan i värsta fall resultera att du hamnar i en fälla såsom en eld eller köttätande växt.
Om du tror att du ska kunna rädda upp din sistaplacering med hjälp av de power ups som kan plockas upp i trälådorna längs banan kommer du bli besviken. Lådorna är sparsamt utplacerade, och de flesta innehåller olika typer av fällor som placeras ut bakom dig för att i bästa fall fördröja dina motståndares framfart i några sekunder. Andra skyddar dig mot yttre attacker, och några få kan riktas för att göra livet surt för de i din absoluta närhet.
Välgjorda och vackra banor
Grafiken slår oss med häpnad när vi först startar spelet. Detaljrikedomen och känslan i miljöerna är betydligt bättre än förväntat. Sättet miljöerna och komponenterna reagerar när du eller något annat krockar med dem är på en helt annan nivå än andra spel i samma genre. Explosionerna är en av elementen som är slående realistiska och välgjorda i Crash Team Racing.
Som titeln föreslår får du i Crash Team Racing Nitro-Fueled tävla på 31 banor tagna från Crash Team Racing samt uppföljaren Crash Nitro Kart från 2003. Precis som de tidiga spelen fortsätter spelet även utanför banorna.
Istället för att välja med hjälp av en ordinär meny kör du mellan olika världar och väljer bana genom att köra in i dess portal. Det här är gulligt och retromysigt, men onekligen lite opraktiskt då kartan du ska orientera dig med är fast och tvådimensionell, vilket leder till att vi flera gånger av misstag startar fel tävling och kör fel.
Själva banorna är otroligt noggrant utformade och trogna originalet. Till skillnad från konkurrenterna Team Sonic Racing och Mario Kart är de alternativa vägarna inte helt självklara och ger därför en extra känsla av tillfredsställelse när vi väl lyckas hitta dem.
Många banor och spellägen att utforska
Du tar dig genom världarna genom att vinna tävlingar och allteftersom låsa upp fler banor. Här tävlar du inte i lag som i Nitro Kart eller Team Sonic Racing, utan på egen hand. Varje värld avslutas såklart med en boss som utmanar oss på en av banorna från världen.
Denna tävling är svårare då din motståndare har obegränsad tillgång till en viss typ av föremål, till exempel giftflaskor och bomber. I övrigt är dessa slutbanor inte svårare än andra tävlingar.
Vill du ha en utmaning ska du istället försöka dig på att köra om banorna efter att du vunnit dem en gång, den här gången som CTR- eller relik-race. I CTR-läge gäller det att sluta på förstaplats och dessutom plocka upp bokstäverna C, T och R längs tävlingens gång.
Relik-alternativet är ett klassiskt race mot klockan där du ska köra så snabbt som möjligt och dessutom krossa trälådor för att få sekundavdrag. Båda de här lägena är brutalt utmanande, oavsett vilken svårighetsgrad du valt.
Det finns även en uppsjö av olika banor och lägen att utforska utanför kampanjläget. Under Arkadfliken kan du till exempel spela capture the flag och andra battle royale-liknande race, antingen själv eller med en vän. I Arkaden finns bland annat två olika typer av Capture The Flag-spel.
Utöver kampanj- och arkad-alternativen kan du självklart tävla mot andra spelare online. Då vi testat CTR innan allmänheten fått tillgång till spelet kan vi inte uttala oss om hur stabilt onlineläget är, men då den här typen av spel ofta gör sig bäst tillsammans med andra är det ett självklart komplement till enspelarläget. Allt som allt bjuds du på ett relativt innehållsrikt spel med få upprepningar om du inte själv väljer att spela om banorna.
Ologiska och knepiga kontroller
Activision har helt enkelt gjort ett strålande jobb när det kommer till att återskapa och putsa upp det nu 20 år gamla spelet för en ny generation, samtidigt som man behållit nostalgikänslan för att ge mervärde till spelare som är bekanta med originalet till Playstation. Det finns dock en aspekt de misslyckats totalt med: kontrollerna. Oavsett vilket av de två kontrollalternativen du väljer finns det förbättringspotential.
När du börjar spela är kontrollens defaultläge onödigt krångligt. Du gasar med X (motsvarande A på Xbox), någonting de flesta spel vid det här laget bytt ut mot R2/RT. Det här är såklart en referens till originalspelets kontroller, men det hela blir ohållbart när du inte bara tappar all känsla i accelerationen, utan även på något sätt måste vidhålla farten samtidigt som du aktiverar power ups med O/B och bromsar med fyrkant/X. Den alternativa setupen är bättre, men fortfarande ologisk.
Omdöme
De knepiga kontrollerna kombinerat med den utmanande svårighetsgraden och den oförlåtande uppbyggnaden av banorna, gör Crash Team Racing till en tillfredsställande upplevelse för den vana spelaren – men till en frustrerande upplevelse för nybörjaren som letar efter ett trevligt och avslappnande spel att åtnjuta i vänners lag. Det här är helt enkelt spelet för dig som tröttnat på orättvisan och simpelheten i spel såsom Mario Kart, men inget komplement för dig som letar efter en festaktivitet.
Fakta Crash Team Racing
Genre: Plattformsracing Utvecklare: Beenox Utgivare: Activision Release datum: 21 juni 2019 Plattformar: Nintendo Switch, Playstation 4 & Xbox One Testat på: Playstation 4 Pro Pris: Switch: 368 kronor hos Spelbutiken. PS4: 319 kronor hos Netonnet. Xbox: Från 344 kronor hos Prisjakt. Vacker och detaljrik grafik. Välbearbetade och nostalgiosande banor. Utmanande och tillfredsställande tävlingar. Kontrollerna. Ojämn svårighetsgrad. Ingen egentlig skillnad mellan karaktärer/konfigurationer.