Fifa 19: Realism och taktiska genidrag tar fotbollsserien till nya höjder
Med Champions League-licensen i ena handen och bättre fysik och realism i den andra viftar EA Sports med flera viktiga argument till varför du ska köpa ett Fifa-spel även i år.
Hösten är verkligen fotbollsfantasternas tid. De stora ligorna drar igång ute i Europa, Champions League-gruppspelet börjar och till och med Allsvenskan börjar bli spännande. Och så får vi ett nytt Fifa, förstås – EA:s serie med fotbollsspel som varit igång ända sedan 1993. Vi imponerades av förra årets upplaga och blev därför ganska förtjusta när vi fick prova Fifa 19 på E3-mässan i somras. Mycket är sig nämligen likt, men ett gäng viktiga nyheter har tillkommit samtidigt som uppskattade spellägen finslipats ytterligare.
Hurra – Champions League!
En av de viktigaste nyheterna – och tillika ett enormt dråpslag mot rivalserien PES – är att EA norpat licensen för att spelifiera Champions League. Det blir vi påminda om direkt vid uppstart, eftersom introduktionsmatchen i år utgörs av finalen i världens förnämsta fotbollstävling. PSG på ena sidan och Juventus med sin Cristiano Ronaldo på den andra. Inramningen är fantastisk; publiken vrålar och viftar med sina flaggor och grafiken har i år fått sig ytterligare ett lyft. Champions League-läget har också fått nya kommentatorer i form av Derek Rae och Lee Dixon. 2018-19-års Champions League-final spelas på Wanda Metropolitano-station i Madrid. Så sker även i Fifa 19. Att komma igång med en Champions League-säsong går lätt som en plätt, och vi blir särskilt förtjusta i möjligheten att lägga till vilket spelbart lag som helst i någon av de åtta grupperna. Däremot känns det bökigt att de förinställda grupperna inte representerar hur det ser ut i verkligheten 2018. IFK Göteborg (haha) har av någon anledning fått plats i turneringen tillsammans med norska Haugesund.
Vi väljer Roma, som tydligen inte alls ska spela mot CSKA Moskva, Real Madrid och Viktoria Plzen. Mycket manuellt jobb krävs alltså för att göra grupperna autentiska. Möjligen ändras det här vid spelets lansering – grupplottningen ägde trots allt rum för bara ett par veckor sedan. Vi hoppas och tror i alla fall att så blir fallet. Stort plus för slumpfunktionen som kan skapa väldigt originella grupper!
Det känns som att EA förvaltat sin nya licens på bästa tänkbara sätt
Undermenyerna för Champions League är väldigt smidiga och det går fort att hoppa till nästa match. Lite nyheter kring tävlingen, bästa målgörare och grupptabeller finns att beskåda i den centrala hubben. Du måste inte spela en hel turnering, utan kan hoppa direkt till olika skeden i tävlingen och även spela enskilda Champions League-matcher med eller mot dina vänner såväl som online. Mycket valfrihet, med andra ord, och det känns som att EA förvaltat sin nya licens på bästa tänkbara sätt.
De nya kommentatorerna känns inte vassare än duon Martin Tyler och Alan Smith, men bjuder i alla fall på välbehövd variation. Tyvärr hänger de inte med ordentligt i vad som händer på plan, utan hetsar ofta upp sig över en målchans när bollen redan parerats bort av målvakten. Det är inget som drar ned vårt betyg eller så, och med tanke på hur schysst presenterat det nya läget är överlag så drar vi ett förlåtande streck över saken. Europa League finns nu också spelbar, vilket är en tröst för den som håller på Arsenal eller något annat traditionellt topplag på dekis.
Fotbollsgodis på plan
Nog om Champions League – det viktigaste för de allra flesta brukar handla om hur spelet flyter under matcherna. Och Fifa 19 levererar verkligen på den här punkten. EA har satsat på realism i år, dragit ned hastigheten något och i stället fokuserat på äkthetskänslan i bollmottagningar, glidtacklingar och finter. Ordet “äkta” inkluderar även slarv som inte är så lätt att påverka för den som spelar; en spelare med kass teknik har lättare för att drälla när hen ska ta emot en viktig passning än exempelvis Neymar. Möjligheten att tajma skott känns något svåranvänd och lite onödig. Paulo Dybala skjuter bra nog som det är. Och passningarna har blivit ännu bättre! För bara två utgåvor sedan var djupledsspelet katastrofdåligt, men nu är det läckrare än någonsin. Vi imponeras av våra ai-kamraters förmåga att förutse kluriga framspelningar och ta okonventionella vägar för att möta bollen – något som blir särskilt tydligt vid kontringar och krossbollar. Bakom skotten ligger en ny sorts tillfredsställande tyngd och interaktionen överlag har blivit mindre “fladdrig” till förmån för äkthetskänslan.
Några frustrationsmoment återstår dock. Målvakterna rör sig förvisso bättre och gör snyggare räddningar i Fifa 19, men tenderar att fastna – de har ibland svårt att äga straffområdet och plocka upp bollar som ligger mitt framför fötterna på dem. Mittförsvaret släpper gärna viktiga markeringar och ger motståndaren fri lejd framför mål; du kan därför räkna med lika många korpen-misstag på inläggsspel som i Fifa 18. Däremot har backarna blivit något bättre på att hålla en rak försvarslinje och eliminera djupledshot.
Dina spelare reagerar tydligt och snabbt när du byter taktik – en fröjd!
En ny funktion, kallad tajmade skott, ska i teorin låta dig dra iväg välplacerade rökare som ökar chansen att de går i mål. Nja, känner vi i praktiken. För att lyckas krävs det, som namnet på funktionen antyder, att du tajmar utförandet med en dubbeltryckning på skottknappen – den senare måste ske precis när spelarens fot träffar bollen. Trycker du för tidigt blir resultatet helt patetiskt. För oss var funktionen helt enkelt inte värd det, och de tajmade skotten kan också slås av i inställningsmenyn. Fifa 19 innehåller en mängd olika taktiker för hur dina spelare ska bete sig på plan. Taktik-delen har fått sig en rejäl ansiktslyftning. EA lanserar det helt nya upplägget under flaggen Dynamic tactics, som låter dig skräddarsy hur spelarna ska agera i fyra olika scenarion – från extremt defensivt till extremt offensivt. Presspel, bredd på uppställningen och hur högt backlinjen ska stå kan finjusteras in i minsta detalj.
Du växlar mellan offensiv/defensiv-inställningarna under match precis som tidigare år, men dessa kan allså konfigureras individuellt för att möta specifika hot. Det är oklart hur mycket tid casual-spelaren kommer lägga på de nya taktikmomenten, men för mer seriösa kommer det här att bli guld värt. Dina spelare reagerar tydligt och snabbt när du byter taktik – en fröjd att se.
Fifa, som är inne på sitt tredje år med Dice Frostbite-motor, är också snäppet snyggare även i år. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad som blivit bättre, men klart är att de spelaransikten som skannats in blivit mer verklighetstrogna och detaljerade. Fifa 19 är ett väldigt snyggt spel, men något grafiskt jättehopp gentemot 18 får vi inte.
Nya spellägen – och Resan fortsätter
Fifas mest grundläggande läge, Avspark, har gjorts om. Den som spelar lokalt kan nu ställa in en egen avsparksprofil för att hålla koll på sin statistik, vilket är kul för den som vill analysera och förbättra olika delar i sitt spel. Mer noterbart är en mängd nya avsparkslägen; vi kan exempelvis nu välja att spela utan regler för kort, frisparkar och offsides. Roligt i all sin enkelhet, men efter ett par regellösa drabbningar blir det svårt att ställa om till “vanliga” Fifa-regler. Tro oss!
De nya regelverken är perfekta för den som ägnar en kväll i soffan med sina polare
Vår favorit bland nyheterna är tveklöst Vinna eller försvinna. När du gör mål kommer en av dina spelare att tvingas lämna planen. Vem det blir är helt slumpat. Satsa på ett par snabba mål följt av sköldpaddsförsvar, eller spara på krutet till matchens slutskede? Det är upp till dig. Den som går upp med två-tre mål tidigt i en drabbning kommer att spela i kraftig motvind, så det gäller att spela sina kort rätt.
Det finns också regler som ger dubbla mål när de görs via distansskott, eller att poäng bara räknas om du sätter bollar via nickar eller volleyskott. De nya regelverken är perfekta för den som ägnar en kväll i soffan med sina polare, och vi hoppas att EA lägger till ännu fler framöver. Ska Alex Hunter nå kontinentala framgångar i Real Madrid-tröjan, eller blir pressen för stor? Spela Resan så kommer det att klarna. Resan, Fifas storydrivna enspelarläge, får glädjande nog leva vidare. Vi följer fortfarande Alex Hunters karriärresa till toppen och tvingas hela tiden göra val som påverkar historien och människorna runt omkring honom. Denna gång är Resan förelat på hela tre spelbara karaktärer: Alex själv som tar sig an Champions League, hans vän Danny Williams som harvar på i Premier League och Alex syster Kim, som ska spela landslagsfotboll med USA. Introduktionsmatchen i årets upplaga äger dock rum mellan Arsenal och Coventry på en gyttjig gräsplätt i 60-talets England. Mer än så berättar vi inte, men det är sjukt snyggt gjort.
Har du spelat Fifa 17 eller 18 kan du upplägget vid det här laget. Träningar och matcher varvas med cinematiska mellansekvenser som för handlingen framåt. Det är fortfarande väldigt snyggt gjort och det är lätt att fatta tycke för karaktärerna. Du väljer hela tiden vems story du vill föra framåt – vi följde EA:s rekommenderade väg och blev definitivt inte besvikna.
Det är extra kul med damfotbollen, som Fifa tagit på allt större allvar de senaste åren. Viktigt och välbehövt. EA har bekräftat att Resan når sitt slut i och med Fifa 19, men vi ber en stilla bön om att vi får stifta bekantskap med nya protagonister på ett liknande sätt i framtiden.
Omdöme:
Det finns inte mycket att ogilla med årets spel i Fifa-serien. Tyngdpunkten på realism känns helrätt, Champions League-licensen får massvis med kärlek och de befintliga spellägena har förbättrats och gjorts mer flexibla.
Vassare passningar, taktisk valfrihet och fler cykelsparkar än någonsin tidigare får oss att falla pladask för Fifa 19. Med smartare målvakter, fler inskannade spelaransikten och lite fräscha nyheter i de spellägen som lämnats relativt orörda (som karriärläget) hade det känts helt komplett.
Fakta Fifa 19
Genre: Sportspel Utgivare: Electronic Arts Utvecklare: EA Sports Format: Playstation 4 och 3, Xbox One och 360, Nintendo Switch, PC Testat format: Playstation 4 Pris: 599 kronor till PS4 och Xbox hos Netonnet. 599 kronor till Switch hos CDON. 499 kronor till PC hos CDON. Lansering: 28 september Äntligen Champions League Spelet på plan imponerar Djupare taktikmöjligheter Kul med nya regelverk Målvaktsspelet övertygar inte Enformiga kommentatorer Tajmade skott känns knepigt