Instax Wide 300: Klumpig kamera ger pappersbilder direkt i handen
Direktbildskameran Fujifilm Instax Wide 300 gör vad den ska, men kvaliteten på bilderna är låg.
Av Jan Sandbladh
M3
När jag var liten hade jag, som så många andra, en plastig analog Instamatic-kamera. Jag tog, med stor noggrannhet och på noga utvalda motiv, mina 24 bilder. Sedan skickade jag iväg filmen för framkallning och fick tillbaka en bunt med mer eller mindre misslyckade bilder. Det var motiv i motljus, suddiga motiv, kapade motiv och motiv som var helt ointressanta.
Det jag minns tydligast var besvikelsen när de framkallade bilderna dök upp i brevlådan. Varje gång jag skickade iväg filmrullen för framkallning var jag övertygad om att jag denna gång fått ihop 24 små mästerverk och varje gång blev jag lika besviken.
När jag sedan var lite äldre fick min pappa låna hem en Polaroid-kamera. Jag var till en början väldigt imponerande, men bara en handfull bilder senare insåg jag att Polaroidkamera bara var ett sätt att få sina misslyckade bilder i handen mycket snabbare (och dyrare). Det är ur denna springa på ovansidan av kameran som bilderna kommer ut. Att år 2016 testa en direktbildskamera känns både nostalgiskt och lite märkligt. Men trots att de bilder som spottas ut ur kameran kvalitetsmässigt i mångt och mycket är skrämmande lika de bilder jag tog i slutet av 70-talet är det förvånansvärt roligt att få de färdiga bilderna direkt i handen. Och att se bilden växa fram på det vita fotopappret är precis lika magiskt som det var för den lilla pojken för 40 år sedan.
Låg bildkvalitet
En direktbildskamera som Fujifilm Instax Wide 300 kan förstås inte jämföras med digitala kameror, varken fristående eller inbyggda i mobilen. Jämför man kvaliteten på bilderna så är det som natt och dag, men det är ju inte det som är poängen.
Plåtar du med en direktbildskamera får du direkt en pappersbild i handen (eller nja, efter 2-3 minuter) och det är detta, varken mer eller mindre, som är vitsen med det hela.
Så hur klarar sig Fujifilm Instax Wide 300 som direktbildskamera? Jodå, riktigt hyfsat. Som namnet antyder tar den bilder i bredbildsformat där själva bildytan är 9,9 x 6,2 centimeter stor. Det går att med en enkel handrörelse ställa in skärpan på 0,9 till 3 meter eller 3 meter till ”oändligt”. Genom att sätta på en separat närbildslins går det också att ta bilder på 40-50 centimeters avstånd. Att växla fokus går långsamt och gör i praktiken ingen större skillnad. Visst kan vi se skillnaden när vi tittar noga, men den är marginell. Att glömma eller strunta i att byta fokus är med andra ord inte hela världen. En bild tagen med Fujifilm Instax Wide 300 (till vänster) jämfört med en bild tagen med en Iphone 6s Plus (till höger). Varken bilder på riktigt nära eller långt håll blir dock särskilt bra, men på 2-3 meters håll blir de helt okej. I alla fall under gynnsamma ljusförhållanden.
Fujifilm Instax Wide 300 har också en funktion för att med ett enkelt knapptryck göra bilderna ljusare eller mörkare, men när vi testar blir resultatet det samma som för växlandet av fokus. Den praktiska skillnaden mellan slutresultaten är ytterst marginell och inte värd besväret.
Slutligen finns en inbyggd blixt som, till vår förvåning, ger ett riktigt bra resultat. Faktum är att den fungerar bättre än blixten i den Iphone 6s Plus som vi tar referensbilder med.
Stor och klumpig
Fujifilm Instax Wide 300 är en stor och klumpig sak som dessutom känns väldigt plastig. De 612 gram som anges som vikt är utan batterier, filmkassett, kamerasnodd och extern närbildslins. Med allt detta väger den ytterligare nästan 200 gram.
Varje filmkassett innehåller 10 bilder och går att få tag på för en dryg hundralapp. Bildpriset blir med andra ord en tia styck, kostnaden för själva kameran oräknat. Så här ser paketet med två gånger tio bilder ut. Räkna med att betala drygt 200 kronor för detta. Även om Fujifilm Instax Wide 300 är otymplig till formatet är den föredömligt enkel både att komma igång med och att använda. Inte ens vår sjuåring som får vara med och testa har, på gott och ont med tanke på att bilderna kostar tio kronor styck, några som helst problem med att använda kameran.
Omdöme
Fujifilm Instax Wide 300 gör vad den ska och kvaliteten på bilderna är, i alla fall bitvis, okej. Har du inget behov av att få pappersbilder direkt i handen finns dock ingen anledning att köpa kameran (annat än som en väldigt dyr leksak).
Det finns mängder av billigare alternativ som ger bilder med betydligt bättre kvalitet.
Fakta: Fujifilm Instax Wide 300
Tillverkare/kontakt: Fujifilm, www.fujifilm.eu Bildstorlek: 62 mm x 99 mm. Snittkostnad per bild: Drygt tio kronor. Blixt: Inbyggd. Strömförsörjning: 4 st aa-batterier. Storlek: 16,8 x 9,6 x 12,1 cm. Vikt: 612 gram (exklusive batterier med mera). Cirkapris: 1 400 kronor.
Lätt att använda. Godkänd bildkvalitet under rätt förutsättningar.
Plastig, stor och klumpig. Bitvis medioker bildkvalitet. Hög kostnad per bild.