Gravel bjuder på fula bilar, udda fysik – och enorm spelglädje.
Av P-A Knutsson
M3
När utvecklare klämmer ut spel år efter år finns det en stor risk att de blir framstressade eller snarlika varandra. Det är emellertid inte något som den italienska studion Milestone bryr sig om för fem öre. Trots att de knåpade ihop MX GP3 och Moto GP 17 förra året, har de under det nya årets tre första månader dessutom hunnit färdigställa Monster Energy Supercross och Gravel. Men till skillnad från de flesta av deras andra alster är Gravel ett racingspel med bilar; är det verkligen något som studion behärskar?
Snygg grafik, avancerad fysik och många bilar? Ha!
Väldetaljerade bilmodeller, finslipad körkänsla och ett brett bilutbud är tre grundpelare som i stort sett alla bilspel brukar jaga. Men Gravel är inte som andra bilspel. Istället är bilmodellerna knappt godkända, fysiken minst sagt förenklad och bilutbudet extremt begränsat inledningsvis – och blir inte mycket bättre senare heller. Inte heller får vi inhandla, trimma eller styla bilar. Istället låses nya fordon och färger upp genom att köra tävlingar och gå upp i nivå – som på den gamla goda tiden.
Välkommen till The Gravel Channel
När vi startar Gravel möts vi av en enkel huvudmeny som innehåller precis det som förväntas: en enspelarkampanj, snabbrace, tidsattack, onlinerace och veckobaserade utmaningar. Dessvärre är det inte mycket mer än enspelarkampanjen som är något att bry sig om.
Dessbättre är kampanjen inte alls så pjåkig, trots en löjlig men ack så passande inramning där vi får ta del av den påhittade kanalen The Gravel Channel. Vid sidan av några mellansekvenser som är lika töntiga som fantastiska är det egentligen inte mycket mer än race efter race som ska klaras för att låsa upp nya tävlingar och bilar, men tack vare de varierade racen blir det aldrig tradigt. Ena stunden kör vi i halvöppna ökenlandskap, för att i nästa ta oss an regelrätt banracing och därefter halka runt i snömodd.
Vid sidan av enspelarkampanjen finns ett intressant onlineläge som skulle kunna bjuda på en hel del underhållning. Tyvärr har det varit ont om mänskliga motståndare de gånger vi har försökt spela online, så det är svårt att säga något mer än att onlineläget verkar vara lovande i alla fall.
Gasen i toppen och bromsen i botten
Sedan har vi körkänslan och fysiken, den kanske viktigaste delen i bilspel. Gravel är i grunden väldigt lättkört och förlåtande med höga farter, snabba svängar, häftiga hopp och spektakulära kollisioner. Det går visserligen att ställa in mer realistiska köregenskaper, men eftersom spelet är så arkadinriktad är det inget som rekommenderas.
Spelet gör sig alltså bäst med gasen i botten och ett måttligt användande av bromsen – och det är vansinnigt kul att köra alldeles för snabbt genom de varierade banorna som bjuder på allt ifrån realistisk banracing till mer överdrivna och öppna banor fyllda med hinder och bråte.
Fysik från den bra delen av helvetet
Just hopp, hinder och motståndarbilar är för övrigt något som framkallar både djupa suckar och hysteriska skrattanfall. Fysiken som hanterar kollisioner är nämligen lite speciell, snällt sagt. Ojämnheter i marken eller kollisioner med andra bilar kan med lite otur slunga upp din bil tio meter upp i luften där den gör piruetter likt en konståkerska, medan till synes obetydliga hinder kan få din bil att tvärstanna eller studsa över till den andra sidan av banan.
Om detsamma hade hänt i Gran Turismo eller Forza hade sågen varit igenom fotknölen för länge sedan, men den smått utflippade fysiken passar alldeles utmärkt i Gravels oseriösa inramning. Dessutom gör den generösa tillbakaspolningsfunktionen att det aldrig är några problem att rätta till misstag – oavsett om de beror på dig, fysiken eller rena buggar.
Medelmåttigt, men ack så underhållande
Det är sannerligen inte svårt att hitta fel och brister i Gravel. Å andra sidan är det precis lika lätt att trycka gasen i botten och bara njuta av den härligt överdrivna körkänslan. Sällan har vi tagit oss an ett bilspel som har varit så här roligt att köra, trots att många saker kunde och kanske borde ha varit så mycket bättre.
Vårt största problem med Gravel är egentligen prislappen. Att spelet är utvecklat med en lägre budget än vanligt är uppenbart, vilket i även avspeglas i prislappen i till exempel Tyskland, England och USA. I vårt avlånga land lanseras däremot Gravel till fullpris. Att vänta på en prissänkning är med andra ord en bra idé, för under den ruffiga ytan finns ett riktigt guldkorn fyllt med spelglädje.
Fakta Gravel
Genre: Racing Utgivare: Koch Media Utvecklare: Milestone Plattform: Playstation 4, Xbox One, PC Testad plattform: Playstation 4 Pro Pris: 599 kronor En stor skopa spelglädje Fina miljöer Varierade banor och spellägen Hopplös fysik som framkallar många skratt Fula bilar En del tekniska problem Ojämn svårighetsgrad Hopplös fysik som framkallar många konstiga krockar