Två av de bästa japanska actionspelen någonsin har hittat till Nintendo Switch - men hur håller de idag?
Av P-A Knutsson
M3
För ganska exakt ett år sedan blev vi knockade av PlatinumGames actionfest Nier Automata. Nu sitter vi istället med spelet som kan ses som starten för den japanska utvecklarens strida ström av välslipade actionfester, samt uppföljaren som skalade bort ettans skavanker och bjöd på ännu högre höjdpunkter.
Vi har redan sett samlingen på Wii U och nu har den även hittat till Nintendo Switch – men vad har egentligen förbättrats?
Ett överflöd av allt
Bayonetta liknar inget annat. Även om grunden i mångt och mycket är hämtad från Devil May Cry-serien, gör det uppskruvade tempot och mängder med sekvenser lika storslagna som bisarra att Bayonetta får en helt egen identitet.
Ta bara huvudpersonen Bayonetta, som trots udda kroppsmått och tröttsamma inzoomningar av kroppsdelar är en av de starkaste spelhjältinnorna någonsin med både styrka och attityd. Med en rad vitt skilda vapen (bland annat kedjehunden Chain Chomp från Super Mario) och en attackrepertoar som växer sig allt större under äventyrets gång tar hon sig an både änglar och demoner i rasande takt. Stridssystemet är finslipat till perfektion och det är ett stort nöje att nästan dansa runt slagfältet samtidigt som fienderna förvandlas till en blodig sörja.
De kraftfulla attackerna till trots krävs det stor precision för att ha en chans mot speciellt de större fienderna. Att bemästra den så kallade Witch Time, där tiden saktas ner efter att attacker undviks i sista stund, är även det ett måste för att besegra de jättelika bestar som spelet kastar mot Bayonetta.En finslipad tvåa Bayonetta 2 tar sedan hela härligheten till en helt ny nivå med en ännu större attackrepertoar och så absurda strider att den första delen känns ganska nedtonad i jämförelse. Jättelika bossar och intensiva actionsekvenser avlöser varandra och miljöerna slutar aldrig att imponera. Att handlingen faktiskt går att förstå i den andra delen gör det också mer motiverande att kämpa till slutet.
En etta med ena foten i det förgångna
Förbättringarna i Bayonetta 2 gör det dessvärre uppenbart att ettan inte riktigt är lika bra som den en gång har varit. Kontrollen och striderna håller fortfarande hög klass, men samtidigt irriterar vi oss oväntat ofta över föråldrad speldesign och grådaskiga miljöer.
Dels är det svårt att ignorera den lite för ryckiga kameran, speciellt när den förvärrar vissa strider som redan överdrivet svåra och långdragna. Lägg därtill en rad urusla så kallade Quick Time Events, där en missad knapp betyder direktdöd. Det märks helt enkelt att Bayonetta i grunden har närmare tio år på nacken.
Fler bilder till folket
Något annat som vi blir besvikna över med denna samling är att grafiken i stort sett inte har uppdaterats alls jämfört med Wii U-versionerna. Även om Nintendos Switch inte är något kraftpaket hade vi åtminstone räknat med full hd-upplösning och lite extra lullull i de två äventyren. Men icke, istället tvingas vi dräpa fiender i 720p precis som förr.
Tyvärr ser 720p allt annat än vackert ut på en stor 4k-tv, vilket gör att de snabba och intensiva stridssekvenserna aldrig visas i den prakt som de förtjänar. På den lilla Switch-skärmen passar däremot upplösningen utmärkt och det är en häftig känsla att spela två av tidernas bästa actionspel helt bärbart.
Tråkigt nog lider båda spelen av en del problem med bilduppdateringen i handhållet läge. I dockat läge flyter emellertid allt mestadels på i 60 fläckfria bilder per sekund, något som Wii U aldrig var i närheten av att mäkta med. Så på den punkten har Switch-versionerna en märkbar och viktig fördel.
Två klassiker i gammal förpackning
Bayonetta 1 och 2 är två makalösa actionspel där speciellt den andra delen har stått emot tidens tand väldigt väl. Att kunna spela dessa eminenta äventyr i bärbart format är en smått surrealistisk upplevelse, även om det kanske inte fungerar helt felfritt alla gånger.
Att spela på tv-apparaten ger en mer stabil spelupplevelse, men den låga upplösningen sticker tyvärr en hel del i ögonen. Någon form av grafisk uppiffning jämte de över tre år gamla Wii U-versionerna hade varit både välkommen och välbehövligt.
Men i slutändan är det ändå två utmärkta actionspel som är väl värda din tid. Har du lyckats missa Bayonetta-spelen eller vill ha dem tillgängliga i bärbart format finns det inga ursäkter nu. Om du däremot har spelat de två äventyren tidigare finns det dessvärre inte mycket att hämta här – även om den förbättrade bilduppdateringen är mycket värd.
Fakta Bayonetta 1 och 2
Genre: Action Utgivare: Nintendo Utvecklare: PlatinumGames Plattform: Nintendo Switch, Wii U Testad plattform: Nintendo Switch Pris: 599 kronor Två lysande actionspel i ett paket. Perfekt kontroll. Mängder med minnesvärda och storslagna strider. Extrem design som ger spelet en egen identitet. Stabil framerate i dockat läge Få förbättringar jämte Wii U-versionerna. Den låga upplösningen gör det ibland svårt att hänga med i striderna. Vissa problem med bilduppdateringen i handhållet läge. 720p-upplösning ser inte alltför vackert ut på en modern 4k-tv.