Design, skärm och prestanda
Honor 8 blev en av förra årets största överraskningar i mobilvärlden. Inte för att den stack ut särskilt mycket – det var i princip en Huawei P9 med nytt skal, ett par skillnader i funktioner, och lite lägre pris. Men den visade sig träffa helt rätt i stil, funktion och prisläge (och rejält med marknadsföring) och blev en av de bäst säljande lurarna förra året.Bästa smartphone just nu: Test av 20 bästa mobilerna i toppsegmentet
Nu är det dags för Honor 9, och återigen är det senaste P-modellen, Huawei P10, som varit förlaga. I alla fall när det gäller den tekniska plattformen.

Nära men inte riktigt maxprestanda
Till att börja med har Honor 9 samma systemkrets som P10, Huaweis egna Kirin 960, vilket är deras kraftfullaste just nu. Huawei brukar precis som Apple uppgradera till ny processorgeneration på hösten, så Honor 9 lär bli en av de sista modellerna med den. Prestandan kan inte direkt matcha de senaste 10-nanometersproceccorerna i bästa flaggskeppen men det går rejält snabbt. Speciellt med tanke på prislappen.
Samsung-stil med Honor 8-blått som val
Den mest uppenbara skillnaden jämfört med P10 hittar vi i designen. P10 lånar designdrag av Iphone 7, medan Honor 9 istället är snarlik en Samsung Galaxy S7, med sin böjda baksida i och platta framsida. Vårt testexemplar ser dessutom extra mycket ut som en Galaxy S7 tack vare färgvalet, olika toner av silvergrått. Det är kanske den tråkigaste av de tre färger Honor 9 kommer i. Den karakteristiskt blå finns lyckligtvis fortfarande kvar, samt en helsvart.
En kombinerad hemknapp och fingeravtrycksläsare sitter nu på framsidan under skärmen, i samma avlånga design som gamla Galaxy-modeller. Till skillnad från Huawei P10 får vi här också traditionella touchkontroller vid sidan av den för navigering. Vi uppskattade att P10 försökte något nytt, men på den punkten föredrar vi nog det traditionella. Du kan ställa in telefonen att fungera som P10 med enknappsnavigering, men varför någon skulle vilja göra det är mer än vi begriper.
Skärmen är en ips-panel på 5,15 tum med bra ljusstyrka och färgåtergivning. Om det inte är samma som i Huawei P10 är det i alla fall en extremt snarlik variant. Honor 9 har dock en fördel, den har fått oleofobisk ytbehandling, vilket P10 saknar. Det gör att den är lättare att hålla ren från fettfläckar och fingeravtryck.
Ljud, kamera och batteritid
P10-kamera med små skillnader
Honor 9 har också i stort sett samma kameralösning som Huawei P10, vilket är en vidareutveckling av den dubbelsensor som Honor 8 hade. Ena sensorn är numera uppgraderad till 20 megapixlar, vilket därmed blir nya maxupplösningen på foton.Kameran fungerar som så att vid normalfotande används bägge sensorerna och bildprocessorn kombinerar dem till ett foto med dubbla ljusinformationen för bättre kvalitet. 20-megpixelsensorn har inget färgfilter, så du får extra bra gråskaleinformation (vilket är viktigare för precisionen än färg-data). Dessutom kan den användas solo för riktigt bra svartvita bilder.

Det verkar dock vara ett par mindre skillnader i kameran. Vi är inte säkra på om Honor 9 har samma Leica-optik som P10, och vi saknar den optiska bildstabilisator som 12-megapixelsenorni P10 har. Det märks främst när vi filmar, då den digitala stabilisator i Honor 9 tar vid och ger stadig bild men med de där typiska svajiga artefakterna som digital stabilisator dras med.
Bättre för musik
En sak som uppgraderats är ljudet. Huawei själva nämner ingenting om ny eller förbättrad dac eller förstärkare, men med riktigt bra inställningsmöjligheter, framför allt en equalizerfunktion som är framtagen tillsammans med Monster, går det att få riktigt bra tryck och detaljerad ljudbild. Samtalskvaliteten med luren vid örat är också den bra, med hög maxvolym och fin röståtergivnnig.Telefonens inbyggda högtalare hör också till de bättre vi stött på i en mobil. Visst är det fortfarande ”mobilklass”, vilket innebär nästan obefintlig bas och skrälligt på maxvolym, men det låter fortfarande bättre än de flesta konkurrenterna. Tyvärr är det bara en högtalare i ena änden, så stereo får du klara dig utan.

Tveksam batteritid
Batteritiden är möjligen det svagaste kortet, detta trots ett generöst tilltaget batteri på 3200 mAh. Skärmen verkar dra extra ström och tömmer batteriet fortare än de flesta andra nya telefoner, vilket känns märkligt då den på den punkten borde klara sig precis lika bra som Huawei P10. I vårt test med strömmad webbvideo (1080p Youtube-film via wifi med full skärmljusstyrka) klarar den sig bara i drygt fem timmar, vilket vi inte anser vara godkänt.Andra saker, som att läsa webbsidor, spela musik, ringa samtal och köra sociala appar verkar den klara av bättre. Här får vi mer godkända resultat, men inte mer än så. Just batteritiden är något som många tillverkare tagit tag i under 2017 och förbättrat rejält. Här behöver Huawei hänga med i utvecklingen.
System, fakta och betyg

Flexibelt system med en del onödigheter
Honor 9 kör Android 7.0 med gränssnittet EMUI, och det har inte ändrats nämnvärt från tidigare gånger vi tittat på det. Det är ett mycket anpassningsbart system, där du själv kan välja att köra i IOS-stil med alla appar på startskärmarna, eller i Android 6.0-stil med app-menyn separat via en ikon. Här finns också en hel hög med extra funktioner att utforska, allt från färginställningar och blåljusfilter för skärmen till gästprofiler, filkryptering, medföljande virusscanner från Avast och en handfull extra egna appar.Hur mycket du använder och uppskattar allt detta är en smaksak. Själva föredrar vi nog lite mer minimalism i utbudet. Tyvärr kommer Honor 9 också förladdad med en del onödiga tredjepartsutvecklade program vi inte bett om, som Tripadvisor och Ebay-appar och ett gäng inte särskilt bra spel som vi hellre hade uppskattat att få ladda hem själv om vi ville. De går alla att avinstallera, så det är inget stort minus, men dock ett extra irritationsmoment.

Omdöme

Fakta Honor 9
Tillverkare: HuaweiFunktion: Smartphone
Systemkrets: HiSilicon Kirin 960
Processor: 4x Cortex A72 2,4 GHz + 4x Cortex A53 1,8 GHz
Grafik: Mali-G71 MP8
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,15 tum ips, 1080×1920 bildpunkter (428 ppt)
Kameror: 20+12 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc, ir
Operativsystem: Android 7.0 med EMUI 5.1
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim
Batteri: 3 200 mAh, 5h 20min webbvideo (wifi), 7h 50min blandad användning (4g), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 14,7 x 7,1 x 0,75 cm
Vikt: 155 g
Pris: 5 000 kr (tillverkarens rekommenderade pris)
Prestanda
Antutu Benchmark 6: 151 502 poängGeekbench 4: 6 552 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 28 867 poäng

Goda prestanda för pengarna
Bra och lättanvänd kamera
Kraftfullt ljud i högtalare och hörlurar
Massor av nyttiga extra funktioner
Bra pris

Tveksam batteritid
Gränssnittet inte för alla
Lite väl mycket bloatware