Handla tokbilliga prylar från Kina – allt du bör tänka på innan köpet
Det finns mycket pengar att spara på att shoppa direkt från Kina, men också en del fallgropar. Här är prylarna du kan spara mest på, och de du ska undvika.
Om du gillar att spara en hacka och ofta handlar prylar av olika slag kanske du redan har upptäckt de kinesiska butikerna, som säljer direkt från fabrikerna utan flera mellanhänder. Om inte – välkommen till en värld av Apple Watch-armband för några tior, blixtar för mindre än halva priset, billiga sporttillbehör och de roligaste presenter du kan hitta.
Shoppa runt – här är sajterna du kan handla från
Det finns många sajter som säljer prylar direkt från Kina, ofta direkt från tillverkarna. Vi kan inte gå igenom en lista med alla, så vi har valt ut tre vi dels har personlig erfarenhet av och som dessutom har relativt höga omdömen på Trust Pilot. Wish Den hetaste av Kinatjänsterna just nu. Wish är en shoppingtjänst som kopplar samman flera olika butiker. Det är alltså egentligen inte en egen återförsäljare, utan snarare en slags förmedlare som listar mängder av produkter från återförsäljare över hela världen. Wish finns både som webbsajt och som app för IOS och Android.
Läs mer: Stor guide till Wish Dealextreme Kanske den populäraste sajten, med pålitliga leveranser extremt (ha!) många elektronikprylar. Alltid gratis porto, på beställningar över 180 kronor som rek med försändelse-id. Du kan välja till expressport. Light in the Box En av de äldsta butikerna; har funnits i tio år. Inte specialiserad på elektronik utan säljer kläder, skor, väskor, hemprodukter och ja i princip allt du kan tänka dig. Porto kostar oftast, och kan gå på ett par hundralappar. Har tullgaranti som tillval – om du åker på tull ersätts du. Mini in the Box En annan butik som drivs av Light in the Box men fokuserar på elektronik och roliga prylar, presenter och partytillbehör. Alltid gratis porto, uppgraderas till express om du handlar för 375 kronor eller mer. Ali Express och Alibaba Det var här hela köpa-billiga-saker-från-kina-trenden startade. De här två giganterna inom näthandel (båda ägs av Alibaba) med oförskämt billiga prylar har allt. aliexpress.com alibaba.com
Tull, garanti, säkerhet – allt du bör tänka på
Att beställa saker från länder utanför EU för med sig en del du måste tänka på för att inte drabbas av obehagliga överraskningar.
Tull och moms
Varor som importeras till EU ska tullas och skattas. Det innebär inte att du alltid kommer behöva betala – många billigare saker som skickas med posten hamnar rakt i brevlådan (Dealextreme påstår att bara 1 procent av skickade varor beläggs med tull). Men du bör ändå räkna med att det kan komma en avi från posten som ber dig betala för att hämta ut paketet.
Garanti
Det här kan vara en betydligt större risk än tull. Om du köper dyrare elektronikprodukter och de går sönder på något sätt har du i princip inga rättigheter. EU:s konsumentlagstiftning gäller inte, och utöver att sajterna ersätter produkter som var skadade redan vid leverans har de inga garantier. Det behöver inte betyda att du bara ska hålla dig till riktigt billiga grejer, men det är definitivt något att ha i åtanke.
Säkerhet
Elektriska prylar och framför allt de med litium-jonbatterier kan utgöra en brandfara. Tänk till exempel på skräckhistorierna om piratladdare. Vår rekommendation är att undvika produkter som ska anslutas till vägguttag, och att ta det försiktigt med uppladdningsbara batterier.
Nästa sida: Bästa prylarna – här sparar du mest
Bästa prylarna att köpa – här sparar du mest
För några år sedan kunde du hitta led-lampor, hdmi-kablar och andra vanliga elektronikprylar betydligt billigare hos dessa butiker än i Sverige. Idag ser det lite annorlunda ut och många av dessa är ungefär lika billiga eller i vissa fall till och med billigare i Sverige. Så när du shoppar runt, glöm inte att alltid kolla på Prisjakt vad motsvarande prylar kostar här. Från svenska butiker är leveranser snabbare och du har skydd av garanti och konsumentlagstiftningen.
Mobilskal, Apple Watch-armband och andra ”dumma” tillbehör
Tillbehör till mobiler, plattor och datorer som inte har någon elektronik eller precisionsoptik är ett säkert kort. De kostar inte mycket och kan vara rejält mycket billigare än i Sverige. Apple Watch-armband är ett typexempel där du kan skaffa en uppsättning olika stilar för bara några hundralappar.
Fotoutrustning
Hobbyfotografer som inte har råd med proffsgrejerna som säljs i svenska butiker kan fynda i Kina, speciellt på ljussättning. Blixtar, fjärrutlösare, stativhållare, ljusboxar och så vidare kostar en bråkdel. Vad sägs till exempel om Yongnuo YN568EXII för 860 kronor (kostar 2 190 enligt Prisjakt)?
Presenter
Svårt att komma på vad du ska ge i present till nån som ”har allt”? I de här butikerna hittar du allt från roliga tesilar och kaffemuggar, till yoga-utrustning, smycken, kaffekvarnar och hur mycket annat som helst. En spiralizer för hemgjord zucchinispaghetti för 45 spänn, eller kanske en slev som mäter vikten på innehållet för 64 kronor. Lampor En produktkategori där du kan hitta riktiga fynd är lampor av olika slag – ficklampor, cykellyktor, campinglyktor och så vidare. En baklykta till cykeln för 28 kronor kanske smakar? Vad sägs om en liten tålig ficklampa för bilen eller sommarstugan på 2200 lumen inklusive batterier och laddare för 122 kronor? Eller varför inte en pannlampa för kvällsjoggaren på 800 lumen för 37 spänn?
Adaptrar och andra småprylar
Behöver du en mini displayport-till-vga-adapter, eller kanske en ny usb-hubb? Elektronikprylar som kostar under 200 kronor i Sverige kan du ofta få för under 100 från Kina. Med gratis frakt och några köp under året blir det en del. En 4-portars usb 3-hubb som kostar minst 140 kronor i Sverige kan du få för halva priset. Ägare av nya Macbook Pro eller annan dator med usb-c kan få en usb-hubb med inbygd usb-c-sladd för 75 spänn.