Alla trivs inte med upplägget med att ha en dator, oavsett hur snygg eller hur slimmad den är, i tv-bänken.
Mer än bara tv-spel

Xbox 360 blev en stor besvikelse för dem som hoppats på samma flexibilitet som en chippad gammal krysslåda. Men om du äger en dator med Windows XP MCE 2005, eller Vista, kan du utnyttja konsollen till en hel del mer än bara spelande. Microsoft har nämligen byggt in en klient som gör Xbox 360 till en Media Extender till Windows Media Center.
Fakta
Tillverkare: Microsoft, www.microsoft.se
Beskrivning: Spelkonsol
Rek. pris: 2 490 kr (core), 3 395 kr (Premium)
Betyg: Xbox 360
+
Grym spelmaskin
Smidig media extender-del
Billig hd-dvd-spelare som tillbehör
Knölig divx-uppspelning
Kräver MCE-dator för htpc-funktionalitet
Högljudd
Endast analoga videoutgångar
Har du redan en mediacenterdator, och om du gillar tv-spel, då är Xbox 360 ett intressant alternativ till extrarummet.
Betyg: 6
Föredetting håller än

Lämna in din ”gamla” Xbox för modifiering, eller köp en färdigchippad, så får du en riktigt smidig lösning för att strömma film och musik via nätverket hemma.
Det enda som krävs är att du lägger in programmet Xbox Mediacenter, och redigerar en textfil med information om vilka nätverksresurser du vill komma åt, sedan kan du spela upp det mesta i film- och musikväg. Boxen startar upp på några sekunder, och gränssnittet är minst lika smidigt som i Windows XP MCE.
Fakta
Tillverkare: Microsoft, www.microsoft.se
Beskrivning: Modifierad spelkonsol
Rek. pris:
2 495 kr (inklusive moddning på www.psxcare.com)
Tar de flesta filformat
Spelkonsol på köpet
Extremt prisvärd
Användarvänlig och snabbstartad
För klen för hd-film
Ingen lösning för tv-mottagning
Microsofts föredetting är klockren som mediacentermaskin om du inte har behov av
tv-delen och hd-stöd.
Det portabla alternativet

Vill du ha en riktigt mobil mediacenterlösning utan att gå miste om möjligheten att spela in tv-sändningar till hårddisk? Då har Archos lösningen på dina problem. Den här modellen är riktigt smidig, och den inbyggda skärmen duger gott för att göra filmer och tv-serier rättvisa när du är ute och reser. Samtidigt ger dockningsstationen (som säljs separat) dig möjligheten att koppla in maskinen till tv:n via komponentanslutning, och programmera inspelningar som sedan lagras på den inbyggda 30-gigabytedisken. Att kopiera och flytta filer mellan dator och mediaspelare är superenkelt, och tack vare en inbyggd wifi-adapter kan du strömma divx-rullar direkt från datorer i nätverket till Archos-spelaren.
Det som sänker helhetsintrycket en aning är att maskinen inte stöder undertexter och att 30 gigabyte kan vara i snålaste laget i längden. Dessutom stöder spelaren inte hd-format, och vill du se en dvd-film måste du ha en separat spelare för detta ändamål i den trånga tv-bänken.
Tillverkare: Archos, www.archos.com
Beskrivning: Portabel mediaspelare med inspelningsfunktion
Rek. pris: 5 500 kr (Med dockningsstation)
+
Snygg och smidig
Skarp skärm
Wifi
Stöder ej undertexter
Inget hd-stöd
En riktigt läcker portabel mediaspelare som även gör sig bra i tv-bänken tack vare DVR Station-dockan.
Linuxnördens dröm

Tyska Dream Multimedia insåg tidigt att vi användare vill göra mer med vår digitalbox än bara se på tv. Med den här satellitmottagaren, som baseras på en 250 megahertz Power pc-processor och som drivs av Linux, kan du ta total kontroll över tv-tittandet.
Tillverkare: Dream Multimedia, www.dream-multimedia-tv.de
Beskrivning: Linuxbaserad digitalbox (för satellitmottagning)
Rek. pris: 4 290 kr (utan hårddisk)
Betyg: Dreambox 7020S
Total flexibilitet
Inspelning med eller utan hårddisk
Kräver massor av tid och en del kunskaper
Ej godkänd av Viasat eller Canal Digital
Ganska dyr
När Dreamboxen släpptes var den glödhet och tidigt ute med unika funktioner. Idag bör den mer ses som en hobbymaskin för Linuxentusiaster än en smidig mediacenterlösning.
Bra tänkt, men inte mer

Netgear är inte den enda tillverkaren med pc-nätverksstämpel som insett att vi konsumeter vill kunna komma åt våra filbibliotek i tv-rummet.
Tillverkare:
Netgear, www.netgear.se
Beskrivning: Mediaspelare
Rek. pris: 2 300 kr
+
Bra idé
Gränssnittet
Installationen
Begränsat filstöd
Stöder inte undertexter
Få produkter har irriterat oss lika mycket som Netgears EVA700 när det gäller installation och gränssnitt. En bra idé räcker inte för ett bra betyg.
Billig medelmåtta

Ett gäng mediaspelare från Pinnacle har passerat M3:s testlabb genom åren, och den senaste heter Showcenter 200 HD. Produktnamnet avslöjar att den här maskinen fixar hd-uppspelning, och då är det komponentanslutning som gäller.
Fakta
Tillverkare: Pinnacle, www.pinnaclesys.com
Beskrivning: Mediaspelare
Rek. pris: 1 500 kr
+
Strömmar hd-film över wlan
Hyfsat billig
Musikuppspelningsdelen
Pinnacles pc-mjukvara
Är du ute efter en billig lösning för att komma åt divx-arkivet funkar Showcenter helt okej, men funktionsmässigt finns betydligt vassare lösningar.
Entusiastlösning med brister

DVP-570HD är en riktigt snygg liten spelare som kan servera de flesta filformat till din tv, även högupplösta filmer (720p, 1080i och 1080p). Hårddisk medföljer inte, men det är riktigt enkelt att själv stoppa in en valfri 3,5-tumsdisk inuti lådan.
På baksidan finns både digitala och analoga utgångar för bild och ljud, och en usb 2.0-kontakt i fronten kan komma väl till pass om disken på insidan blir full, eller om du snabbt och smidigt vill kolla in bilderna från digitalkameran på tv:n. En annan trevlig finess är den inbyggda fm-sändaren, en unik finess i en sådan här spelare.
Tillverkare: Abigs, www.abigs.com
Beskrivning: Hårddiskmediaspelare
Rek. pris: 2 900 kr (utan hårddisk)
+
Stöd för hd
Brett filstöd
Gränssnittet
Högljudd fläkt
Nätverkskopplingen
En mycket kompetent spelare som dock är för krånglig att använda för att betyget skall bli bra.
Betyg: 4
Släpbar allt-i-allo

Bärbar är förstås en definitionsfråga, och fem kilo är ingenting du släpar med dig under armen i onödan. Toshibas nya monstermaskin är dock perfekt för dig som är ute efter en extremt kompetent dator som samtidigt skall agera tv och mediacenter, exempelvis i en trångbodd studentlya. Skärmen mäter mäktiga 17 tum (widescreen) och hd-dvd-läsaren gör att du kan njuta av film i full hd-upplösning. Samtidigt är hårdvaran (Intel T2500-processor och en gigabyte ram) snabb nog för krävande program och spel, och dubbla 120-gigabytehårddiskar räcker för ett fett mediabibliotek.
Tv-mottagaren som medföljer fixar både analog och digital tv (dvb-t). Microsofts Windows XP MCE 2005 ligger förinstallerat och du styr hela härligheten med en fjärr som medföljer. Skärmen är knivskarp och de inbyggda högtalarna funkar utmärkt för filmer och musiklyssnande.
Tillverkare: Toshiba, www.toshiba.se
Beskrivning: Bärbar mediacenterdator med hd-dvd-spelare
Rek. pris: 26 495 kr
+
Hd-dvd-läsare
Snabb
Bra bild och ljud
Extern ir-mottagare för fjärren
Tung
Dyr
En riktigt maxad bärbar dator som klarar det mesta från traditionell pc-användning till uppspelning av hd-film.
Betyg: 7
Dansk med barnsjukdomar

Kiss Technology, sedermera en del av Linksys, har insett att en dvd-spelare bör kunna mycket mer än att spela upp film från skivor. I produktportföljen finns ett gäng modeller med nätverksstöd och hårddisk, och när DP-600 lanserades förra året var vi väldigt förväntansfulla.
Tillverkare: Kiss Technology, www.kiss-technology.com
Beskrivning: Dvd-spelare med nätverksstöd
Rek. pris: 2 995 kr
+
Gott om anslutningar
Bra filstöd
Buggig
Högljudd fläkt
Funktionsmässigt imponerar DP-600 med bland annat stöd för divx hd och möjligheten att streama filer trådlöst, men vår testmaskin hängde sig flera gånger vilket sänker helhetsintrycket ordentligt.
Betyg: 5
LÄS MER:
-Testet:
M3 testar fem hårda htpc-paket:
-Gör det själv:
Mecka ditt eget Mediamonster
-Alternativen:
HT utan PC, M3 testar andra lösningar!
En pc kan som du säkert känner till få för sig att trilskas, och ju fler komponenter och drivrutiner som skall samsas i en burk, desto större risk för att något förr eller senare går snett. Funktionsmässigt slår i och för sig ingenting en fullfjädrad htpc, men ingen har patent på begreppet mediacenter, något som blir tydligt när vi kollar in utbudet av produkter som kan spela upp film och musik, och som kan anslutas till nätverket hemma.
En del lösningar kan inte användas för att spela in tv, andra kräver en dator för lagring av film- och musikbibliotek. Här har vi samlat htpc-alternativen som passerat M3:s testlabb, både nya maskiner och gamla godingar som fortfarande känns intressanta.
Mer än bara tv-spel

Xbox 360 blev en stor besvikelse för dem som hoppats på samma flexibilitet som en chippad gammal krysslåda. Men om du äger en dator med Windows XP MCE 2005, eller Vista, kan du utnyttja konsollen till en hel del mer än bara spelande. Microsoft har nämligen byggt in en klient som gör Xbox 360 till en Media Extender till Windows Media Center.
I praktiken innebär det att du kan se på live-tv, timeshifta och spela in, precis som i en dator med Windows MCE installerat. Med vissa undantag. Vill du exempelvis kunna spela upp divx-film måste du gå omvägen via omständliga tredjepartsprogram, något som faktiskt känns helt idiotiskt. Köper du till en extern hd-dvd-spelare för ett par tusen kan du dock njuta av film i grymt hög kvalitet från din Xbox 360, utan att du behöver ruinera dig. En nackdel i sammanhanget är att du är hänvisad till analog anslutning (vga eller komponent) för hd-upplösning. Det funkar idag, men ha i bakhuvudet att filmbolagen i framtiden kan få för sig att gå över till enbart krypterad digitalsignal för högupplöst material.
Fakta
Tillverkare: Microsoft, www.microsoft.se
Beskrivning: Spelkonsol
Rek. pris: 2 490 kr (core), 3 395 kr (Premium)
+
Grym spelmaskin
Smidig media extender-del
Billig hd-dvd-spelare som tillbehör
–
Knölig divx-uppspelning
Kräver MCE-dator för htpc-funktionalitet
Högljudd
Endast analoga videoutgångar
=
Har du redan en mediacenterdator, och om du gillar tv-spel, då är Xbox 360 ett intressant alternativ till extrarummet.
Betyg: 6
Föredetting håller än

Lämna in din ”gamla” Xbox för modifiering, eller köp en färdigchippad, så får du en riktigt smidig lösning för att strömma film och musik via nätverket hemma.
Det enda som krävs är att du lägger in programmet Xbox Mediacenter, och redigerar en textfil med information om vilka nätverksresurser du vill komma åt, sedan kan du spela upp det mesta i film- och musikväg. Boxen startar upp på några sekunder, och gränssnittet är minst lika smidigt som i Windows XP MCE.
Tv-stöd saknas (även om det går att få till om du äger en dreambox), men du får å andra sidan en spelmaskin som också fungerar som en progressiv dvd-spelare med uppskalningfunktion till 720p. Modifieringen kostar från en femhundring och uppåt, och du kan dessutom ganska enkelt själv stoppa i en fet hårddisk om du inte har en dator på nätverket där du kan lagra hela din filmsamling.
Kolla in www.psxcare.com, eller slå till på en begagnad maskin på blocket för en dryg tusenlapp, så har du den ultimata filmspelaren till extra-tv:n. Xbox generation ett kan vara svår att få tag i ny.
Fakta
Tillverkare: Microsoft, www.microsoft.se
Beskrivning: Modifierad spelkonsol
Rek. pris:
2 495 kr (inklusive moddning på www.psxcare.com)
Betyg: Xbox
+
Tar de flesta filformat
Spelkonsol på köpet
Extremt prisvärd
Användarvänlig och snabbstartad
–
För klen för hd-film
Ingen lösning för tv-mottagning
=
Microsofts föredetting är klockren som mediacentermaskin om du inte har behov av
tv-delen och hd-stöd.
Betyg: 8
Det portabla alternativet

Vill du ha en riktigt mobil mediacenterlösning utan att gå miste om möjligheten att spela in tv-sändningar till hårddisk? Då har Archos lösningen på dina problem. Den här modellen är riktigt smidig, och den inbyggda skärmen duger gott för att göra filmer och tv-serier rättvisa när du är ute och reser. Samtidigt ger dockningsstationen (som säljs separat) dig möjligheten att koppla in maskinen till tv:n via komponentanslutning, och programmera inspelningar som sedan lagras på den inbyggda 30-gigabytedisken. Att kopiera och flytta filer mellan dator och mediaspelare är superenkelt, och tack vare en inbyggd wifi-adapter kan du strömma divx-rullar direkt från datorer i nätverket till Archos-spelaren.
Det som sänker helhetsintrycket en aning är att maskinen inte stöder undertexter och att 30 gigabyte kan vara i snålaste laget i längden. Dessutom stöder spelaren inte hd-format, och vill du se en dvd-film måste du ha en separat spelare för detta ändamål i den trånga tv-bänken.
Fakta
Tillverkare: Archos, www.archos.com
Beskrivning: Portabel mediaspelare med inspelningsfunktion
Rek. pris: 5 500 kr (Med dockningsstation)
Betyg: Archos 604 wifi
+
Snygg och smidig
Skarp skärm
Wifi
–
Stöder ej undertexter
Inget hd-stöd
=
En riktigt läcker portabel mediaspelare som även gör sig bra i tv-bänken tack vare DVR Station-dockan.
Betyg: 7
Linuxnördens dröm

Tyska Dream Multimedia insåg tidigt att vi användare vill göra mer med vår digitalbox än bara se på tv. Med den här satellitmottagaren, som baseras på en 250 megahertz Power pc-processor och som drivs av Linux, kan du ta total kontroll över tv-tittandet.
Om du inte orkar mecka in en egen hårddisk i lådan kan du låta boxen spela in tv till en dator i nätverket. Självklart kan du även streama åt andra hållet och se dina divx-filmer på tv:n, och eftersom boxen kommunicerar via nätverket kan du fjärrstyra den totalt över internet. Exempelvis kan du sitta på jobbet och klicka fram i programguiden vad du vill ha inspelat. Kruxet är bara att lösningen kräver en hel del tid, och kunskaper, för att få till. Räkna inte heller med någon tillmötesgående support från vare sig Canal Digital eller Viasat om det börjar strula med mottagningen. De tar nämligen inte i den här boxen med tång eftersom den ofta förknippas med olaglig cardsharing.
Fakta
Tillverkare: Dream Multimedia, www.dream-multimedia-tv.de
Beskrivning: Linuxbaserad digitalbox (för satellitmottagning)
Rek. pris: 4 290 kr (utan hårddisk)
+
Betyg: Dreambox 7020S
Total flexibilitet
Inspelning med eller utan hårddisk
–
Kräver massor av tid och en del kunskaper
Ej godkänd av Viasat eller Canal Digital
Ganska dyr
=
När Dreamboxen släpptes var den glödhet och tidigt ute med unika funktioner. Idag bör den mer ses som en hobbymaskin för Linuxentusiaster än en smidig mediacenterlösning.
Betyg: 5
Bra tänkt, men inte mer

Netgear är inte den enda tillverkaren med pc-nätverksstämpel som insett att vi konsumeter vill kunna komma åt våra filbibliotek i tv-rummet.
Idén med EVA700 är klockren, anslut den nätta lilla maskinen till din tv så hämtar den filer via ditt trådlösa nätverk, bara du har Windows Media Connect (eller senaste Windows Media Player) installerat på pc:n. Problemet är ”bara” att gränssnittet i Netgears maskin helt enkelt suger. Dessutom fixade inte maskinen alla våra filmfiler, och undertexter till divx-filmer ville inte alls hänga med i överföringen. Bilden blir dock helt okej, och du kan välja mellan att skicka ut videosignalen genom scart-, s-video-, komposit- eller komponentutgång. Hade bara menyupplägget varit smartare och installationen enklare hade vi helt klart gillat Netgears upplägg, men i detta utförande blir det helt enkelt tummen ned.
Fakta
Tillverkare:
Netgear, www.netgear.se
Beskrivning: Mediaspelare
Rek. pris: 2 300 kr
Betyg: Netgear EVA700
+
Bra idé
–
Gränssnittet
Installationen
Begränsat filstöd
Stöder inte undertexter
=
Få produkter har irriterat oss lika mycket som Netgears EVA700 när det gäller installation och gränssnitt. En bra idé räcker inte för ett bra betyg.
Betyg: 2
Billig medelmåtta

Ett gäng mediaspelare från Pinnacle har passerat M3:s testlabb genom åren, och den senaste heter Showcenter 200 HD. Produktnamnet avslöjar att den här maskinen fixar hd-uppspelning, och då är det komponentanslutning som gäller.
Installera Pinnacles mjukvara på en pc i nätverket, sedan hittar Showcenter 200 dina filmer, din musik och din bildsamling. Skaffar du en usb-tv-mottagare från Pinnacle till din dator, kan du även hantera tv-uppspelning och inspelning, men tyvärr fungerar inte detta med vilket tv-kort som helst. Annars är just videouppspelning Showcenter 200:s starka kort, och den fixar att strömma de flesta hd-format galant över trådlöst nätverk med bra flyt i bilden. Musikdelen är dock mindre trevlig. Ett av många exempel är att du inte kan bläddra i musikarkivet medan du lyssnar på en låt.
Vill du ha en billig och enkel lösning för att se divx-rullar från datorn på din tv gör Showcenter 200 jobbet, men ha inte för höga förväntningar på den i övrigt, för då blir du besviken.
Fakta
Tillverkare: Pinnacle, www.pinnaclesys.com
Beskrivning: Mediaspelare
Rek. pris: 1 500 kr
Betyg: Pinnacle Showcenter 200 HD
+
Strömmar hd-film över wlan
Hyfsat billig
–
Musikuppspelningsdelen
Pinnacles pc-mjukvara
=
Är du ute efter en billig lösning för att komma åt divx-arkivet funkar Showcenter helt okej, men funktionsmässigt finns betydligt vassare lösningar.
Betyg: 5
Entusiastlösning med brister

DVP-570HD är en riktigt snygg liten spelare som kan servera de flesta filformat till din tv, även högupplösta filmer (720p, 1080i och 1080p). Hårddisk medföljer inte, men det är riktigt enkelt att själv stoppa in en valfri 3,5-tumsdisk inuti lådan.
På baksidan finns både digitala och analoga utgångar för bild och ljud, och en usb 2.0-kontakt i fronten kan komma väl till pass om disken på insidan blir full, eller om du snabbt och smidigt vill kolla in bilderna från digitalkameran på tv:n. En annan trevlig finess är den inbyggda fm-sändaren, en unik finess i en sådan här spelare.
Tyvärr finns en del negativa saker att nämna också, som sänker helhetsintrycket rejält. Den inbyggda fläkten för ett fasligt oväsen, men framför allt är det oerhört krångligt att stömma material från en pc via nätverket, och även gränssnittet är långt ifrån klockrent. En mycket kompetent maskin som tyvärr faller ordentligt när det gäller handhavandet.
Fakta
Tillverkare: Abigs, www.abigs.com
Beskrivning: Hårddiskmediaspelare
Rek. pris: 2 900 kr (utan hårddisk)
Betyg: Abigs DVP-570HD
+
Stöd för hd
Brett filstöd
–
Gränssnittet
Högljudd fläkt
Nätverkskopplingen
=
En mycket kompetent spelare som dock är för krånglig att använda för att betyget skall bli bra.
Betyg: 4
Släpbar allt-i-allo

Bärbar är förstås en definitionsfråga, och fem kilo är ingenting du släpar med dig under armen i onödan. Toshibas nya monstermaskin är dock perfekt för dig som är ute efter en extremt kompetent dator som samtidigt skall agera tv och mediacenter, exempelvis i en trångbodd studentlya. Skärmen mäter mäktiga 17 tum (widescreen) och hd-dvd-läsaren gör att du kan njuta av film i full hd-upplösning. Samtidigt är hårdvaran (Intel T2500-processor och en gigabyte ram) snabb nog för krävande program och spel, och dubbla 120-gigabytehårddiskar räcker för ett fett mediabibliotek.
Tv-mottagaren som medföljer fixar både analog och digital tv (dvb-t). Microsofts Windows XP MCE 2005 ligger förinstallerat och du styr hela härligheten med en fjärr som medföljer. Skärmen är knivskarp och de inbyggda högtalarna funkar utmärkt för filmer och musiklyssnande.
Det enda negativa vi har att säga om det här alternativet är att den väger som en stationär burk och att den är väldigt dyr. Har du bara pengarna så är Qosmio G30 dock en riktigt snygg, snabb och funktionsspäckad mediacentermaskin.
Fakta
Tillverkare: Toshiba, www.toshiba.se
Beskrivning: Bärbar mediacenterdator med hd-dvd-spelare
Rek. pris: 26 495 kr
Betyg: Qosmio G30
+
Hd-dvd-läsare
Snabb
Bra bild och ljud
–
Extern ir-mottagare för fjärren
Tung
Dyr
=
En riktigt maxad bärbar dator som klarar det mesta från traditionell pc-användning till uppspelning av hd-film.
Betyg: 7
Dansk med barnsjukdomar

Kiss Technology, sedermera en del av Linksys, har insett att en dvd-spelare bör kunna mycket mer än att spela upp film från skivor. I produktportföljen finns ett gäng modeller med nätverksstöd och hårddisk, och när DP-600 lanserades förra året var vi väldigt förväntansfulla.
Du kan ansluta maskinen både till trådbundet och trådlöst nätverk, maskinen stöder hd-format och på baksidan finns både hdmi- och komponentutgång. Och visst, bilden är riktigt bra och funktionerna imponerar, men tyvärr är DP-600 en ganska buggig spelare. Tillverkaren har en historia av att släppa maskiner innan de är riktigt mogna, så du bör räkna med att få installera egna firmware allt eftersom barnsjukdomarna rättas till. Och så ska det naturligtvis inte behöva vara.
Därför blir det bara godkänt för den här maskinen, trots höga ambitioner och bra nytänk från tillverkaren.
Fakta
Tillverkare: Kiss Technology, www.kiss-technology.com
Beskrivning: Dvd-spelare med nätverksstöd
Rek. pris: 2 995 kr
Betyg: Kiss DP-600
+
Gott om anslutningar
Bra filstöd
–
Buggig
Högljudd fläkt
=
Funktionsmässigt imponerar DP-600 med bland annat stöd för divx hd och möjligheten att streama filer trådlöst, men vår testmaskin hängde sig flera gånger vilket sänker helhetsintrycket ordentligt.
Betyg: 5
LÄS MER:

-Testet:
M3 testar fem hårda htpc-paket:
-Gör det själv:
Mecka ditt eget Mediamonster
-Alternativen:
HT utan PC, M3 testar andra lösningar!