Microsoft får mer och mer konkurrens på pc-sidan. Lanseringen av Windows 8 mottogs inte direkt med öppna armar bland konsumenterna, och den egna surfplattesatsningen Windows RT har inte anammats av några andra tillverkare än Microsoft själva, och nu Nokia. Samtidigt gör Google succé med billiga Chromebook, och surfplattorna blir alltmer kraftfulla.
Här testar vi just Android-plattor, för att se hur bra rustade de är att utmana en vanlig liten bärbar pc. De som har släppts det senaste året har prestanda och skärmkvalitet nog att överglänsa billigare små bärbara datorer. Med fler och fler proffsiga Android-appar på Google Play är det väldigt lite som inte plattan kan göra lika bra som din bärbara.
Vi har därför tittat på hur bra plattorna klarar sig för dig som vill lämna den bärbara datorn hemma på semestern, jobbresan eller långhelgen på landet.
Fokus ligger lite extra på skärmkvalitet och ljusstyrka för utomhusbruk, liksom konstruktion och tålighet. Vi har också lagt extra vikt vid hur bra plattornas prestanda är för just den typ av jobb du vanligen gör på datorn, från att skriva mejl till att jobba i kontorsappar.
Däremot tittade vi inte så mycket på vilka extra appar tillverkaren skickar med, eftersom det numera finns så många kraftfulla appar att ladda ned. Hellre då en ”ren” platta som du kan fylla efter dina egna behov. Ett och annat mervärde i app-form kan dock ge bonuspoäng.
Två saker som avgör i bedömningen är tillgången till mobilt bredbandsmodem, och möjligheten att jobba som på en dator med riktigt tangentbord. Flera av de plattorna kommer med tangentbordsdocka eller fodral och ställ med inbyggt tangentbord, och i de allra flesta fall finns det bra tillbehör att köpa till.
Om tillverkaren inte har ett eget tangentbord innebär det inte diskvalificering. Det finns gott om fodral och tangentbord – för att inte tala om fodral med inbyggt tangentbord – från tredjepartstillverkare.
På samma sätt är inte avsaknaden av mobilt bredband ett automatiskt underkännande. Du kan alltid skaffa en mobilrouter eller surfa via telefonen.
Direkt från testlabbet
Utmaningen med att göra allt på en gång
Utvecklingen har gått fort för mobiler och surfplattor. Med snabbare hårdvara, högupplösta skärmar och bättre kompatibilitet med allsköns externa tillbehör (som bildskärm, mus, tangentbord, skrivare och lagring) borde surfplattorna vara redo att konkurrera direkt med pc.
Det som just nu står i vägen för det är själva operativsystemen. De är kapabla att köra kraftfulla avancerade appar. Problemet är att köra mer än en app åt gången på ett smidigt sätt. Och jag vill inte göra en sak i taget, jag vill göra 15.
Så här kan det se ut när jag jobbar på min ganska slöa gamla bärbara dator: Wikipedia i tre webbläsarflikar, nätforumet och nyhetssajterna i fem till, Skype i hörnet, och ett Excel-ark och två Word-dokument som jag klipper och klistrar information mellan i högt tempo. Samtidigt som Spotify skvalar musik och jag renderar en videofilm med så pass mycket processorkraft som datorn kan avvara i bakgrunden. Orsaken till att jag inte kan göra det här på en modern surfplatta är inte att den är för slö.
Problemet sitter i gränssnittet. En surfplatta tror att den är en mobiltelefon, eller åtminstone är Android och IOS skrivna med telefonens lilla skärmyta i tankarna, och det finns inget smidigt sätt att få överblick bland och växla mellan aktiva appar. Men med tio eller till och med numera elva och tolv tums skärmyta och upplösningar långt över full hd, finns det ingen anledning till den begränsningen.
Ska Android bredda sig i skärmstorlek och användningsområde, såsom många tillverkare verkar vilja, behöver de lösa det problemet. En del halvdana försök har gjorts från Samsung, Asus och LG, men ännu har ingen riktigt lyckats.
Ett framtida surfplatteslag står mellan pc-plattor med Windows 8 på ena sidan och Android/IOS-plattor på den andra. Om de traditionella plattorna ska ha någon chans för användare med många bollar i luften krävs nya tankesätt, direkt från Google. Om de nu inte är mer intresserade av att sälja Chromebook …
Mattias Inghe, testredaktör

Lätt och lyxig Sony
Sony gjorde storslam två gånger om förra året, med 2013 års bästa surfplatta,
Xperia Tablet Z, liksom bästa smartphone, Xperia Z1. En sak de hade gemensamt var att de bägge var vattentäta. Det kan låta som en marginell fördel, men tänk dig en surfplatta som du inte behöver oroa dig för att ta ut i regnet, eller kan sjunka ned i ett bubbelbad med. Dessutom var Tablet Z snabb som få, underbart tunn och lätt och fortfarande skönt välbyggd.
Uppföljaren Xperia Z2 Tablet visar att Sony fort-farande är i täten. Z2 Tablet är 6,4 millimeter tjock, en millimeter tunnare än Apples tidigare rekordtunna Ipad Air. Sony-plattan väger också bara 439 gram, med god marginal lättast i testet. Vi kan hålla i enheten med en hand utan att hand-leden blir det minsta trött. Föregångaren hade glas både baktill och framtill, men nu är det ett hårt plastmaterial på baksidan. Trots det behåller den kvalitetskänslan. Priset är också ganska högt, versionen med inbyggt 4g-modem går loss på 5 700 kronor.
Precis som föregångaren är den vattentät, ip58-klassad vilket innebär att den är tät ned till 1,5 meter i 30 minuter. Den är också extra säker mot inträngande dammpartiklar. Det här gör att alla kontakter måste sitta bakom små och lite pilliga luckor. Förutom hörlursutgången – den är tydligen vattentålig utan skydd.
Det här är den första plattan vi sett som bygger på nya kretsen Snapdragon 801, en uppgradering från den tidigare snabbaste Snapdragon 800. Skillnaden i prestanda är inte enorm, men jodå, det går ett par snäpp snabbare.
Framför allt har den en extra gigabyte arbetsminne, vilket är bra för den som vill ha många saker igång samtidigt. Plattan har en batteritid ungefär enligt förväntan. Bättre än vissa, men inte i klass med de plattor i testet som har extra tilltagna batterier.
Bildskärmen är i full hd och lite till, 1 920 x 1 200 bildpunkter. Det är en bit lägre än de allra mest högupplösta, men det är något som vi inte lägger så stor vikt här. Det ser fortfarande mycket bra ut på en platta med 10-tumsskärm, och då är det viktigare hur pixlarna återger ljus och färger.
Här imponerar Sony rejält, med hög ljusstyrka, distinkt svärta i mörka partier, bra koll på färgskalor där emellan och väl avvägd färgmättnad i bilden. Vi testade med film, spel, kontorsdokument, webbsidor och foton, och det kändes så där lagom rätt i alla lägen.
I dagsläget är det den klart bästa plattan för handhållen surf och film, men den kräver lite kreativt tänkande för att kunna utnyttjas till kontorsjobb. Sony säljer inget eget tangentbord till Xperia Z2 Tablet. Eller jo, det finns ett, men ännu inte med svenska tecken. Bästa alternativet för den som lockas av Sony-plattan är att skaffa Sonys fodral med inbyggt stöd för cirka 250 kronor, och sedan ett löst bluetooth-tangentbord.

Vi testade Xperia Z2 Tablet tidigare i våras, och då fick den full pott. Men det var med surf och media i hemmet i åtanke. För tio av tio i detta test hade vi krävt bättre batteritid och tangentbord på köpet.
Sony är fortfarande bäst, men med skrivglasögonen på är den inte riktigt lika förkrossande överlägsen.
+ Utmärka prestanda. Tunn och lyxig. Vattentät. Bra bildskärm.
– Dyr. Ingen egen ”notebook”-lösning.


Ris och ros för Asus
Asus Transformer-serie är klassisk bland surfplattor och var först med att kombinera en platta med ett tangentbord. TF701T är som alla lite dyrare Asus-plattor en exceptionellt välbyggd platta med solitt bakstycke i borstad metall, glasyta framtill och hög byggkvalitet i alla detaljer.
Plattan går att köpa med eller utan tangentbordsdelen. Tangentbordet är lika välbyggt som plattan, och ger oss inte bara skrivmöjligheter, utan en liten musplatta och reservbatteri. Även utan extra batteri klarar sig plattan hyfsat i vårt batteritest. Plattan är ganska tung, och i kombination med tangentbordet väger den som en 13-tums notebook.
I Transformer Pad TF701T sitter kretsen Tegra 4 från Nvidia. Den har numera ett drygt år på nacken men är fortfarande ett mycket populärt val bland tillverkare, då den ger både hög prestanda och bra batteritid till ett överkomligt pris. I TF701T ser den dessutom ut att prestera lite bättre än i andra plattor med Tegra 4.

Skärmen får både plus och minus. Den är trevligt högupplöst med 2 560 x 1 600 bildpunkter, och Asus har en smart funktion som låter dig ställa in färgtemperaturen. Problemet är att den är ovanligt ljussvag, och standardinställningen ger den väldigt murriga, varma färger.
+ Goda prestanda. Högupplöst skärm. Välbyggd. Extra batteri i tangentbordet.
– Tung. Ljussvag skärm. Måttligt batteri. Inget mobilt bredband.


HP håller stilen
Slatebook X2 10 är en platta som har stått sig bra i tiden. Precis som Asus Transformer Pad är det en trevligt välbyggd platta med hög lyxkänsla. Den funkar mycket bra som ersättare till en bärbar pc eftersom den har en tangentbordsdocka som gör att den i princip blir en liten notebook när den är inkopplad. En skillnad är att HP inte har inbyggt batteri, och att batteritiden i själva plattan inte är lika bra. En positiv sak är att den har läsare för fullstora sd-kort, vilket är bra för att föra över bilder från en digitalkamera.
Även här sitter det en Tegra 4, men med en snäppet långsammare processor. Vi märker enbart marginell skillnad mellan dem i de flesta situationer, men HP halkar efter en aning i spelprestanda. Fort går det ändå, det är nog inga Android-spel som känns sega här.
Slatebook X2 har ett pris som ligger en tusenlapp under snarlika Asus Transformer Pad, och det finns tre uppenbara saker som det kan bero på. För det första bristen på extra batteri i tangentbordet. HP kompenserar dock med lite större batteri i plattan, något som leder till ett par timmar extra driftstid och aningen högre vikt. För det andra är kameran riktigt trist, bara två megapixel och knappt bra nog till Facebook-bilder.

För det tredje är skärmen ”bara” i 1 920 x 1 200 bildpunkter. Vi tycker dock att full hd på 10 tum är bra nog. Och HP:s skärm har något högre ljusstyrka och mycket bättre färger.
+ Goda prestanda. God ergonomi. Batteritiden. Bra extra appar. Priset.
– Dålig kamera. Hög vikt. Inget mobilt bredband.


Batteriet bäst hos Lenovo
Lenovos platta är över två centimeter tjock, väger över sex hekto och har den slöaste processorn i testet. Det låter inte imponerande. Men Lenovo har tänkt efter och satsat på praktisk användning och extrem batteritid. På ena sidan sitter det som annars gör den här mycket snygga plattan tjock: ett stort runt batteri med betydligt bättre kapacitet än någon annan platta just nu.
Vi kan spela högupplöst film hela dagen utan att behöva ladda. Dessutom fungerar den runda klumpen som ett ergonomiskt grepp, och innehåller ett praktiskt utfällbart stöd.
Prestanda är som sagt inte i klass med resten av testets plattor. Här sitter systemkretsen Snapdragon 400, lillebror till snabba Snapdragon 800, med fyrkärnig 1,6 gigahertz Krait-processor. Det är inte så illa det, men framförallt har Snapdragon 400 en svagare grafikkrets. Så mer krävande spel och en del bildbehandlig kan få problem. Å andra sidan drar den lite ström, vilket bidrar ytterligare till ökad batteritid.
Vi har testat Yoga Tablet tidigare, men då en version med lågupplöst skärm. Med 1 920 x 1 200 bildpunkter, och dessutom god ljusstyrka och bra kontrast är den en riktigt bra platta för just media. Den som vill kunna jobba på den kanske vill köpa till Lenovo BKC600, ett specialskärmskydd som också är ett utmärkt bluetooth-tangentbord inklusive musplatta. Det kostar runt 900 kronor.

Enda nackdelen med det är att du får en pryl till som då och då behöver laddas.
+ Annorlunda design. Smart inbyggt stöd. Mycket bra batteritid.
– Måttligt bra prestanda.


Smart och snabb Samsung
Samsungs senaste plattor i toppklassen heter Galaxy Tab Pro och finns i åtta, tio och tolv tum. Vi testar den bästa tiotummaren, och den har har ett lädermönstrat plastbakstycke. Ytan är skönt gummimatt och mycket greppvänlig. Trots låg vikt känns plattan solid och stadig. Materialet i ytorna är mestadels plast. Samsung bör förbättra de fysiska knapparna för volym med mera. De är pilliga och saknar respons.
Det mesta i Galaxy Tab Pro 10.1 går undan rejält. Du kan jobba med tunga webbsidor, multitaska med flera appar på samma skärm – allt går utan större problem. Det finns många extrafunktioner i plattans gränssnitt. Välmenat från Samsungs håll men det kan lätt få motsatt effekt och bli rörigt att navigera.
Batteritiden är fullt acceptabel, vi använde plattan i tre dagar någon timme då och då utan att behöva ladda den, och vid test med kontinuerlig uppspelning av högupplöst You-tubevideo tuffade den på i åtta timmar. De flesta plattorna kör ett lite äldre Android, men Galaxy Pro 10.1 är en av två som har senaste Android-versionen 4.4 Kitkat. Det uppskattas, då det optimerar prestanda en aning till.

Det finns ingen tangentbordsdocka till Galaxy Pro 10.1, men det går att köpa bärfodral med bordsställ och Samsungs slimmade bluetooth-tangentbord EE-BT550. Total extrakostnad blir ungefär en tusenlapp, och tangentbordet är ganska klumpigt att bära med sig.
+ Goda prestanda. Mycket bra bildskärm. Tangentbord och pekpenna.
– Tung och klumpig. Plastig konstruktion. Inget mobilt bredband.


Tung Toshiba med bra skärm
I höstas testade vi Toshiba Excite Pro, som då var den enda plattan (förutom redan antika Google Nexus 10) med en bildskärm som i antal punkter kunde konkurrera med Ipad. Den har också utmärkta egenskaper för övrigt. Fina färger, god kontrast och fullt godkänd ljusstyrka, plus bra högtalare. Att kolla på film på den, till och med 4k-film, är en upplevelse.
Snabb var den också, med samma hårdvara under skalet som HP Slatebook X2 10, och med i princip identiska prestanda. Nya Excite Write är i princip exakt samma platta, men med nytt fokus på skrivande. Du får med ett rejält bärfodral som funkar som skärmskydd, bordsställ och har ett inbyggt tangentbord. Tyvärr måste det bluetooth-synkas till plattan och laddas separat.
Fodralet gör en redan tung och plastig platta tjockare och plastigare. Toshiba vinner inga designpriser, och tangentbordet är jobbigt trångt och saknar muskontroll.
Du får också med en pekpenna och det finns möjlighet att köra handskrifttolk istället för skärmtangentbord. Pennan i sig är inget vidare, en plastig pinne med billig känsla och det är ingen tryckkänslighet i skärmen. Vill Toshiba konkurrera med Samsung Galaxy Note får de rycka upp sig.
+ Goda prestanda. Mycket bra bildskärm. Tangentbord och pekpenna.
– Tung och klumpig. Plastig konstruktion. Inget mobilt bredband.

Om du inte vill köra Android
Givetvis kan det vara en god idé att se vad de andra operativsystemen har att erbjuda.

IOS är också ett kraftfullt surfplattesystem. Apples Ipad hör konstant till de bästa plattorna på marknaden. Senaste plattorna Ipad Air och Ipad Mini Retina är bägge tunna, lätta, extremt välbyggda och kraftfulla, om än inte riktigt lika snabba som de bästa Android-plattorna. IOS har massor av smarta appar för nytta och nöje. Bland annat får man de utmärkta kontorsprogrammen Pages, Numbers och Keynote på köpet. Apple har inget speciellt tangentbord till Ipad, utan rekommenderar själva Logitechs fodral och tangentbord, som också säljs i Apples webbutik.

Windows RT är Microsofts eget surfplattesystem som i dagsläget finns i Microsoft Surface, Surface 2, Nokia Lumia 2520 samt en handfull äldre modeller från till exempel Asus och Dell. Systemet ser ut och fungerar precis som Windows 8, även om det går att köra färre program. RT har Office-paketet förinstallerat och ett växande bibliotek appar i egna app-butiken. Risken är dock fortfarande att du kan sakna en och annan app som du är van vid från IOS eller Android.
Den främsta Windows RT-plattan är Surface 2, en mer eller mindre komplett ersättare till en liten bärbar pc, speciellt om du köper till Keyboard Cover som håller hög klass och och har bakgrundsbelysning. Den är samtidigt, med sina 11 tum, större och klumpigare än de flesta Android-plattorna och även Ipad.
Fakta om Android-plattorna
Klicka på tabellen för att se i stort format

Så gjorde vi urvalet – och testet
Vi bjöd in alla tillverkare som antingen hade surfplattor till salu som matchade våra kriterier eller som hade plattor på gång som skulle passa.
Kraven på plattorna var: Surfplatta med Android 4.2 eller senare, ca 10 tums skärm, lanserad senaste året och med minst full hd-upplösning i skärmen.
Av de åtta tillfrågade hade fem plattor att skicka. Sedan kompletterade vi med en platta som vi lånade direkt från en lokal butik.
Datorerna prestandamättes med Antutu Benchmark X, 3dmark, och Sunspider 1.02. Prestanda bedömdes också med laddning och navigering i tunga pdf-dokument med Google Quickoffice, uppspelning av 1080p-video via Youtube och navigering i webbläsaren Chrome på diverse tunga webbsidor. Vi testade också att ansluta dem till en stationär Windows-pc med virtuellt skrivbord. Skärmljusstyrkan mättes med kalibrator.
Batteritiden mättes vid uppspelning av 1080p-video från Youtube via wifi med 100 procent skärmljusstyrka.