Nexus 7 från 2012 har varit min högra hand sedan jag köpte den förra hösten. Den har följt med mig på äventyr och jag har aldrig haft några större problem med den. Skärmen har slutat svara ett par gånger och vid vissa tillfällen har den startat om sig själv. Men jag har alltid sagt ”man får vad man betalar för”. Nexus 7 var, och är fortfarande, en av de mest prisvärda surfplattorna som finns på marknaden. Fram tills nu förstås.
Under 2013 har det lanserats en hel drös sjutummare på marknaden. Dessa har varit av varierande kvalitet. Allt ifrån Acers Iconia till Samsungs Galaxyplattor. Valmöjligheterna har aldrig varit större. Men det har alltid varit en fråga om vilken platta som har bäst prestanda för pengarna, och det är fortfarande Nexus 7:an från 2012 som går om alla andra plattor.
Men nog om förra årets modell. Det är gamla nyheter. Och skräp (överdrift) jämfört med årets modell. Nexusplattan från 2013 är praktiskt taget bättre på allt. Plattan har fått uppgraderad hårdvara, mer ljusstark och högupplöst skärm, blinkande lampa på framsidan för aviseringar, en till kamera, en helt ny baksida och den är lite smalare och lite längre och mycket tunnare än tidigare. Allt detta i ett paket som kostar 30 dollar mer än förra årets modell.
På papper är Nexus 7 praktiskt taget en Nexus 4 fast större och med en full hd-skärm. I plattan sitter det alltså en Qualcomm Snapdragon S4 Pro med en fyrkärnig Kraitprocessor med klockhastigheten 1,5 GHz och grafikprocessorn Adreno 320. Tillsammans med 2 GB arbetsminne och 16/32 GB lagringsutrymme är det inte mycket Nexus 7 inte klarar av.
I benchmarkprogrammen Antutu och 3dmark presterar enheten bättre än förväntat. I Antutu, som för övrigt stresstestar processorn, grafikprocessorn och arbetsminnet var för sig, får plattan ungefär 18 500 poäng. Jämför vi med den förra generationens Nexus 7, som fick runt 12 500 poäng, så är det en klar förbättring. I 3dmark, som testar enhetens spelprestanda, gör också årets version av Nexus 7 väldigt bra ifrån sig. Den tidigare plattan fick 4 321 poäng och årets version får 6 876 poäng i samma test. Det är en förbättring på 2 500 poäng.
Även om denna uppgraderade version av Snapdragon S4 Pro inte är någon Snapdragon 600 eller 800, så kommer du troligtvis aldrig, eller i alla fall väldigt sällan, märka av några problem med prestandan. Visst, du kan inte titta på 4k-filmer på plattan, men detta är ett icke existerande problem då det knappt finns något ultrahögupplöst material att titta på. Att titta på eller strömma serier och filmer med 1080p-upplösning fungerar utan problem. Att spela på plattan går som på räls. Riptide GP2 flyter på med väldigt många bilder per sekund.
Men om du mot förmodan inte tycker att 18 500 poäng i Antutu duger så finns det en lösning på detta. Det går att öka prestandan markant genom att roota enheten och installera andra versioner av Android, som Cyanogenmod eller Paranoid Android. Du kommer då få runt 22 000 poäng i Antutu och i 3dmark får du strax över 11 000 poäng om du använder Paranoid Android. Det är lite pilligt, men med tanke på att det är en ökning på minst 20 procent så är det faktiskt värt.
Den nya skärmen som sitter i Nexus 7 är, utan tvekan, den bästa uppgraderingen från förra årets modell. Den ips-märkta lcd-skärmen är inte bara mer högupplöst, 1920 x 1200 pixlar, utan också betydligt mer ljusstark än den tidigare versionen. Den är till och med mer ljusstark än många andra plattor på marknaden, inklusive de äppelmärkta rackarna. Nexus 7 (2013) har 583 nit medan Ipad 4 har 407 nit. Sjutummaren klår också den tidigare ljusstyrkemästaren Samsung Galaxy Note 8 vars skärm har 480 nit. I praktiken betyder detta att du kan sitta utomhus och avnjuta diverse filmer eller böcker utan några större svårigheter. Givetvis drar det mer batteri att köra med väldigt hög ljusstyrka, men det är något som vi får leva med.
Lyxig känsla och stabilt bygge
Formen på plattan har förändrats på ett år. Borta är baksidan av gummi och i stället får vi en i hårdare plast. Den texturerade gummibaksidan gjorde att plattan inte gled runt i handen när den användes. Denna nya baksida av en hårdare plast ger Nexus 7 en lyxigare känsla. Att plattan har blivit smalare är också något som är väldigt bekvämt. Den är mycket skönt att hålla med en hand. Oavsett om du bara låter plattan ligga i handen eller om du greppar den så känns den stabil och inte allt för tung.
De nya måtten är 200 x 114 x 8,7 mm. Den har alltså blivit lite smalare, lite längre och rätt mycket tunnare. Vikten har också minskats med ungefär 50 gram med denna generation, från 340 gram till 290. 50 gram kanske inte låter som en extrem viktminskning, men tillsammans med den nya tjockleken på 8,7 mm så gör det väldigt stor skillnad. Plattan är mer kompakt och tack vare det mer stabil.
Trots den nya tjockleken har Asus klämt in ett batteri på 3 950 mAh och induktionsladdning. Induktionsladdningen, som jag för övrigt älskar, fungerar egentligen bättre i teorin än i praktiken. Det går fortfarande otroligt långsamt att ladda via induktion och behöver du ladda upp enheten snabbt så är det betydligt bättre om du sätter i en kabel.
Nexus 7 2013 kommer med den senaste versionen av Android, alltså 4.3. Det är inte så stor skillnad mellan 4.2.2 och 4.3. Det nya är praktiskt taget att du kan lägga in barnsäkra profiler, så att du slipper miljonhöga mobilräkningar när din unge har spelat Candy Crush. Andra nyheter är att du kan använda Bluetooth Smart för att koppla ihop enheter utan att det ska dra allt för mycket batteri, samt möjligheten att strömma bild till tv-apparater med Miracast-stöd.
Få mjukvarunyheter
På mjukvarufronten är det egentligen inte så mycket nytt. Den nya kameraapplikationen låter dig skapa fotosfärer. Google Now har fått några extra kort som dyker upp när du använder tjänsten. Men eftersom vi bor i Sverige och inte i USA får vi inte uppleva alla godsaker tjänsten har att visa upp.
Andra nyheter Googles egna applikationer som Google Play Spel, som låter dig samla bedrifter i spel i form av achievements och som gör det lättare att spela med andra över internet, och Google Play Böcker.
Mer om nyheterna i Android 4.3 kan ni läsa här:
Android 4.3 – små men betydelsefulla nyheter
Kameran på plattans baksida är inte världens bästa kamera. Den tar kort med upplösningen fem megapixlar och bilderna blir sådär. Det blir inte några bilder som du vill hänga upp på väggen precis. Bilderna blir oftast gryniga om inte ljuset är perfekt. Men Nexus 7 är inte till för fotografering. Det är trevligt att ha möjligheten att fotografera med plattan, men bildernas kvalitet tillåter bara publicering på sociala medier. Troligtvis har du en bättre kamera på mobilen fickan, så detta är inget större problem.
Allting är dock inte toppen med denna platta. Beroende på vilken modell du köper så får du antingen 16 eller 32 GB att lagra filer på. Den storleken duger om du bara läser böcker eller använder Netflix. Men om du vill ladda över högupplösta serier eller filmer till enheten, vilket man vill göra för att skärmen är så sjukt bra, blir den väldigt snabbt full. Vi saknar alltså fortfarande en kortläsare för microsd-kort, helt enkelt.
Efter ett par dagars användning av plattan har vi märkt att pekskärmen har en tendens att sluta svara i tid och otid. Detta är något som Google är medvetna om och kommer inom kort att släppa en uppdatering som löser detta problem.
Den andra versionen av Nexus 7 är, precis som föregångaren, en riktigt bra och prisvärd platta. Den kommer troligtvis att kosta några hundringar mer än vad föregångaren gjorde när den väl lanseras i Sverige, men det är det värt. Avsaknaden av kortläsare är fortfarande ett problem, men det finns ändå lösningar som är relativt smidiga som gör att du kan koppla in microsd-kort via microusb-porten. Detta kräver dock att du rootar enheten.
+ Priset är fortfarande tilltalande
+ Skärmen är den bästa på marknaden
+ Den otroligt snygga designen
– Vi saknar fortfarande microsdläsare
– Kameran kunde ha varit bättre
= Den mest prisvärda plattan på marknaden har blivit ännu mer prisvärd. Prestandan tillsammans med batteritiden gör att du kan använda denna platta dagligen utan att behöva oroa dig för batteritorsk.


Pris: 229 dollar för 16 GB, 269 för 32 GB
Storlek: 200 x 114 x 8.7mm
Vikt: 290 gram
Skärmstorlek: 7,02 tum
Upplösning: 1920 x 1200 (323 ppi)
Skärmtyp: IPS LCD
Batteri: 3 950 mAh
Lagringsmöjligheter: 16 eller 32 GB
Kamera: 5 mp på baksidan, 1,2 på framsidan.
Systemkrets: Snapdragon S4 Pro
Processor: Fyrkärnig Krait, 1,5 GHz
Grafikprocessor: Adreno 320
Arbetsminne: 2 GB
Uppkopplingsmöjligheter: Wi-fi a/b/g/n, version med 4g släpps senare
OS: Android Jelly Bean 4.3
Övrigt: Bluetooth 4.0, nfc, induktionsladdning,
Version med 4g släpps inom kort i staterna.
Få en extra prestandaboost:
Roota enheten och använd en tredjepartsversion av Android 4.3 som inte är så kallad stock. Cyanogenmod eller Paranoid Android fungerar utmärkt och ger en oförskämt hög boost till prestandan.
Att tänka på:
Nexus 7 (2013) har ännu inte fått något officiellt pris eller lanseringsdatum i Sverige. Troligtvis kommer priset på enheten ligga på runt 2 500 kronor för 16GB-versionen och 3 000 kronor för 32-gigaren. Lansering av enheten kommer att ske senare i höst.
Om du vill importera plattan från USA så kan du få ner priset rejält då 16-gigaren kostar 229 dollar, vilket översätter till 1 500 kronor med dagens valutakurs.
Storlek: 200 x 114 x 8.7mm
Vikt: 290 gram
Skärmstorlek: 7,02 tum
Upplösning: 1920 x 1200 (323 ppi)
Skärmtyp: IPS LCD
Batteri: 3 950 mAh
Lagringsmöjligheter: 16 eller 32 GB
Kamera: 5 mp på baksidan, 1,2 på framsidan.
Systemkrets: Snapdragon S4 Pro
Processor: Fyrkärnig Krait, 1,5 GHz
Grafikprocessor: Adreno 320
Arbetsminne: 2 GB
Uppkopplingsmöjligheter: Wi-fi a/b/g/n, version med 4g släpps senare
OS: Android Jelly Bean 4.3
Övrigt: Bluetooth 4.0, nfc, induktionsladdning,
Version med 4g släpps inom kort i staterna.
Få en extra prestandaboost:
Roota enheten och använd en tredjepartsversion av Android 4.3 som inte är så kallad stock. Cyanogenmod eller Paranoid Android fungerar utmärkt och ger en oförskämt hög boost till prestandan.
Att tänka på:
Nexus 7 (2013) har ännu inte fått något officiellt pris eller lanseringsdatum i Sverige. Troligtvis kommer priset på enheten ligga på runt 2 500 kronor för 16GB-versionen och 3 000 kronor för 32-gigaren. Lansering av enheten kommer att ske senare i höst.
Om du vill importera plattan från USA så kan du få ner priset rejält då 16-gigaren kostar 229 dollar, vilket översätter till 1 500 kronor med dagens valutakurs.