Ex Machina: lysande sci-fi med superaktuella Alicia Vikander
Hon kan få en Oscar på söndag för sin insats i The Danish Girl, men det stora genombrottet kom med Ex Machina. Sci fi-filmen som aldrig fick chansen på svenska biodukar går nu att streama.
Av Mona Johansson
M3
Titel: Ex Machina Genre: Sci fi Speltid: 108 minuter Premiär: 2015 Tjänst: Viaplay
The Danish Girl blev hennes biljett till Oscarsracet men det var den brittiska science fiction-thrillern Ex Machina som på allvar fick Hollywood att börja prata om Alicia Vikander. Filmen hade premiär i Storbritannien i januari 2015 och har därefter visats på biografer världen över. Dock inte i Sverige. Här hemma har vår svenska stjärna bara kunnat ses i rollen som roboten Ava på Göteborgs filmfestival, eftersom SF ratade filmen med motiveringen: ”Orsaken till att den inte går upp på bio är en sammanlagd bedömning baserad bland annat på filmens kvalitet och potential för att hålla för en biografvisning”. Och visst, Ex Machina är långt ifrån perfekt, men man kan ändå lugnt säga att både filmen, som Oscarsnominerats för bästa originalmanus och bästa visual effects, och Alicia Vikander, som bland annat Golden Globe-nominerats för sin insats i Ex Machina, har bevisat att SF hade fel.
Det är extra imponerande med tanke på att Ex Machina är Alex Garlands debutfilm som regissör. Garland är mest känd som författare och gav 1996 ut romanen Beach som fyra år senare blev film med Leonard DiCaprio i huvudrollen. Han har också själv skrivit manuset till Ex Machina, en mörk och provokativ thriller om artificiell intelligens, som ställer filosofiska frågor och utforskar vad som egentligen är mänskligt och var gränsen går mellan människa och robot.
Ex Machina är uppbyggt som ett kammarspel, då i princip hela filmen utspelar sig i ett och samma hus. I centrum finns tre karaktärer; dataprogrammeraren Caleb (Domhnall Gleeson), hans chef Nathan (Oscar Isaac) och roboten Ava (Alicia Vikander). Historien ses mestadels genom Calebs ögon och inleds med att han anländer till VD:ns lyxiga bostad efter att ha vunnit en tävling på arbetsplatsen. Huset ligger isolerat i den amerikanska vildmarken och fungerar som plats för ett experiment i artificiell intelligens eller kanske snarare artificiella känslor och artificiell attraktion.
Nathan har byggt en AI-robot som han döpt till Ava och som han valt att ge en attraktiv kvinnas ansikte, men en robots kropp. Nathan vill att Caleb ska genomföra ett så kallat Turingtest, som ska kontrollera robotens förmåga att övertyga testaren om att den är mänsklig. När Caleb blir allt mer fäst vid Ava leder det till ett triangeldrama som gör tillvaron i huset allt mer komplicerad.
Trots AI-temat är det här ingen actionfilm. De visuella effekterna är inte lika spektakulära som i många storslagna science fiction-filmer men lika imponerande i sin mer minimalistiska inramning. Historien berättas i ett lugnt tempo, emellanåt blir det till och med lite väl långsamt och en smula långtråkigt. Men steg för steg byggs spänningarna upp mellan de som befinner sig i det välövervakade huset.
Den psykologiska upptrappningen är fängslande att följa tack vare goda skådespelarprestationer av Gleeson och i ännu högre grad Isaac och Vikander. Den sistnämnda jobbar med små subtila nyanser när hon blandar robotliknande rörelsemönster med mänskliga gester och suddar ut gränsen mellan robot och människa. Men det är slutet av filmen som verkligen griper tag och som sätter igång ett virrvarr av tankar, oavsett vad man tycker om utgången. Att dissekera de sista minuterna vore att spoila hela filmen, men det är intressant att perspektivet plötsligt skiftar och att filmens titel hamnar i ett annat sken.
Nytt nummer av interaktiva magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.