Känner du dig otrygg när du är ute och promenerar, på kvällsjoggen, eller bara i allmänhet? Då kanske du behöver ett överfallslarm.
Av Thord D. Hedengren
M3
Överfallslarm är en övergripande, något luddig, term som klumpar ihop personliga larm tänkta att bära med dig.
De är överlag små, för ett himla oväsen och är tänkta att skrämma bort hot och dra uppmärksamhet till sig.
De sju överfallslarm som lyfts i den här testen är alla billiga och väldigt högljudda. Det lägsta ligger, enligt förpackningen, på 110 decibel (dB), och det är förbaskat högt. 120 dB anses vara smärtgränsen, men vitsen är förstås inte att skada utan att skrämma bort.
Under vårt testande får vi erfara att ljuden verkligen drar uppmärksamhet till sig. Till vår “undsättning” kommer allt från undrande boende till bryska vakter och kollar vad som pågår. Till följd av detta fick tjutandet flyttas till landet, där djurlivet måhända hade ett och annat att säga om saken.
Klart är i alla fall att det är ett himla oväsen, som ett billarm fast mer intensivt. På ljudfronten gör alla överfallslarm i det här testet sitt jobb, men hur är de att använda?Bra plast, men Personal Panic Guard känns tung i sammanhanget.
Personal Panic Guard
En nyckelringsmodell, som förstås inte ska sitta på en nyckelknippa om denne förvaras undanstoppad, är Personal Panic Guard.
Här är det blå semitransparent plast som gäller, vilken förvisso känns mer kvalitativ än plasten i fler av de andra larmen, men samtidigt inte. Personal Panic Guard är nämligen såväl större som tyngre och har bara en fästpunkt.
Tanken här är att du ska fästa nyckelringen i kläderna, väskan, eller något annat som du kan dra hårt från. Det rör sig nämligen om en dra ut sprinten-mekanism här, och eftersom överfallslarmet sitter fast i sprinten så är det bara att rycka till. På pappret låter det här bra, men frågan är hur det blir i verkligheten?
Riskerar överfallslarmet fastna i något, och blir sprinten “trött” så att den lossnar lättare efter användande? Det beror helt och hållet på hur du använder Personal Panic Guard, men är värt att tänka på. Som tur är stänger du av larmet genom att peta in sprinten igen, så det är inte hela världen om den lossnar. Otrevligt är det däremot.
Fakta
Dra ut sprint-mekanism Liten lampa Utbytbart batteri Ljudnivå: 110 dB Pris: 80 kr Läs mer:Teknikmagasinet Trevlig plast Naturlig fästanordning Billig Tung Stor Bara en fästanordning
Betyg 5 av 10
Två snarlika nyckelringsalarm.
Personal Attack Alarm och Bodyguard Trygghetslarm
Här kommer ett dubbeltest, för de här båda överfallslarmen – Personal Attack Alarm och Bodyguards Trygghetslarm – är ganska typiska för nyckelringsmodellen, och närmast identiska.
Alarmet aktiverar du genom att dra ut en sprint i sidan på det äggformade larmet. Ett kraftigt ryck fungerar, men tvåhandsgrepp är förstås lättare. Det finns även en liten LED-lampa för att hitta rätt i mörkret, om så skulle behövas, mest som en eftertanke.
Fördelen med de här överfallslarmen är att de är billiga. I övrigt är de plastiga och känns dessutom onödigt stora, något som kommer igen på flera av överfallslarmen i det här testet. Det är uppenbart att ingen vill ta den här marknaden med storm designmässigt.
Med det sagt, för runt hundringen kan du köpa dig lite extra säkerhet, så vad förväntar du dig egentligen?
Prisvärda Lampa Lätta Plastigt Säkrast med tvåhandsgrepp Känns klumpig
Betyg 7 av 10
Personal Torch Alarm
Låt oss lämna nyckelringsmodellen en stund, och titta på Personal Torch Alarm. Det här överfallslarmet är tänkt att fästas med ett clip, och passar därmed utmärkt på insidan av en väska, på ett bälte eller dylikt.
Larmet aktiveras genom att en sprint dras ut, vilken i sin tur sitter i en rem som du kan fästa runt handleden, eller i något annat med medföljande hake. Det är med andra ord möjligt att sätta fast larmet i handväskan, och remmen runt handleden, och vips går larmet om någon rycker väskan.
Den här fästesmodellen är inte alls dum, och kan tillämpas på flera olika vis. Personal Torch Alarm för inte bara oväsen, utan – som namnet antyder – det blixtrar och har sig också. Det sitter en liten men kraftig LED-lampa i ena hörnet, så det här larmet går verkligen när det går.
Designen är inte mycket att hänga i julgranen, dessvärre. Det är en plastig, om än hyfsat rejäl, liten låda som passar mer på ett arbetsbälte, än till en snitsig utstyrsel. Personal Torch Alarm är varken snyggast eller minst, men tveklöst det mest effektiva överfallslarmet. Därför är det vår testvinnare.
Fakta Dra ut sprint-mekanism Blixtrande lampa Utbytbart batteri (9V) Ljudnivå: 138 db Pris: 129 kr Läs mer: Best buy Sweden
Riktigt högljudd Blixtrande lampa kompletterar oljudet Fästs med clip Stor Inte direkt lyxplast Ful
Betyg 8 av 10
Knubbigt och rundat betyder bra i handen!
Power Guard Assault Alarm
Clas Ohlson erbjuder testets billigaste överfallslarm, och föga förvånande är det av nyckelringsmodell. Power Guard Assault Alarm (som bara heter “Överfallslarm” på deras sajt) är en knubbig, rundad liten sak som aktiveras genom att du drar ut en sprint.
Även här är det tänkt att du ska fästa överfallslarmet i kläder eller dylikt, och rycka loss larmet när fara stundar. Det är med andra ord närmast snarlikt med Personal Panic Guard, som Teknikmagasinet erbjuder, så vilken du väljer handlar mest om design.
Personligen föredrar vi Power Guard Assault Alarm av de här två, av den enkla anledningen att den ligger väldigt bra i handen.
Fakta Dra ut sprint-mekanism Utbytbart batteri Ljudnivå: 110 db Pris: 69 kr Mer info: Clas Ohlson Ligger bra i handen Naturlig fästanordning Billig Inte snygg Lite klumpig Bara en fästanordning
Betyg 6 av 10
Högljudda tryckluftslarm är ett alternativ.
Bodyguard Personal Alarm
Ett alternativ till alla dessa batteridrivna överfallslarm är ett tryckluftslarm. De här för väldigt mycket oväsen. Bodyguards Personal Alarm ser ut som en tuschpenna och har en hållbarhet på upp till femton år, under förutsättning att du inte använder överfallslarmet. Det går däremot inte att fylla på dessa larm, så när de är slut – använda eller utgångna – så är de slut.
Nackdelen med den här typen av överfallslarm är att du inte kan fästa dem lättillgängligt någonstans. Du måste alltså hitta överfallslarmet, som har en tendens att hamna längst ned i fickan eller väskan. Det är dock enda nackdelen, för när du väl får tag på det så tjuter det rejält.
Fakta Tjutlarm Tryckluftsdriven Ljudnivå: 130 db Pris: 159 kr Mer info: Bodyguard
Smidig, trots sin storlek Behöver inte oroa dig för att batteriet ska ha tagit slut Lättanvänd
Ingen fästanordning Försvinner lätt i väskan Dyr i jämförelse
Betyg 6 av 10
Safe by Gaia finns i rosa och svart.
Safe by Gaia
Det sista överfallslarmet är annorlunda mot resten av gänget, för det är ett armband, som gjort för joggare. Safe by Gaia finns i en storlek, med ett elastiskt armband som känns väldigt trångt och obekvämt på våra handleder.
Gummimaterialet är inte det bästa, men för mindre handleder fungerar det bättre. Här har du två färger att välja mellan – svart och rosa – samt någon form av design att tycka till om. Det råder ingen tvekan om att det här är det snyggaste alternativet bland överfallslarmen, synd bara att det inte passar alla.
Safe by Gaia aktiverar du med en knapp på högersidan. Den är lättåtkomlig men inte extremt responsiv, dock inte så att det är något problem att aktivera larmet. Du stänger av med en liten penn-knapp på vänstersidan, vilket är värt att komma ihåg ifall du skulle råka aktivera larmet av misstag – du behöver en penna eller dylikt för att stänga av det. I övrigt är det här ett trevligt alternativ för dig som inte vill ha fula plastbitar dinglande på kroppen när du är ute och joggar.
Fakta Knapp för att slå på larmet Inbyggt batteri Ljudnivå: 120 db Pris: 149-160 kr Mer info: Clas Ohlson, Teknikmagasinet
Finns i svart och rosa Perfekt för joggare Snyggaste alternativet
Passar bara små handleder Gummin kunde varit av högre kvalitet Går inte att byta batteri