Zenwatch 3: Kan Asus nya klocka utmana Apple och Samsung?
Kan Asus första smartklocka i Sverige ta sig an Apple Watch och Samsung Gear S3? När det gäller stil och komfort är svaret ja, men allt övertygar inte.
Asus är en sån där tillverkare som gör lite av varje. Från moderkort till surfplattor, pc-datorer i alla sorts format och även till exempel routrar. För några år sedan var de också en intressant tillverkare av smartphones, men deras Fonepad och Padfone blev aldrig någon hit, och Asus drog sig tillbaka från svenska telefonmarknaden. Det är först nu som vi fått se en comeback på den svenska marknaden med nya Zenfone 3 och Zenfone 3 Deluxe.
De har också visat upp riktigt läcka smartklockor på mässor och i butiker runt om i världen, men de har vi inte kunnat köpa här i Sverige. Det blir det ändring på nu för senaste modellen Zenwatch 3 kommer till svenska butiker och börjar levereras lagom till jul.
Tidigare Zenwatchmodeller har haft fyrkantig skärm, men i Zenwatch 3 har Asus anammat en mer klassisk armbandsursstil med rund boett, tunt och extremt bekvämt läderarmband, och en hel drös med egna urtavlor att välja mellan i klassisk analog stil (samt några lite mer urflippade).
Asus Zenwatch 3 är en av de både stiligaste och bekvämaste klockorna vi testat. Den har en stor skärm men är inte överdrivet klumpig.
Det här är både en av de snyggaste och mest bekväma smartklockor vi satt på armen. Vår modell, som heter Gunmetal, är i gråsvart stål och koppar. Utöver den finns klockan en i silverglans, även den med kopppardetaljer och en i guld, eller Rose Gold som Asus vill kalla det.
Zenwatch 3 har en hyfsat stor urtavla på 1,39 tum och är 1,1 centimeter tjock men känns ändå mycket kompaktare och mer slimmad än de flesta – tack vare liten marginal på sidorna och snyggt rundade kanter. Läderarmbanden går att byta ut, men tyvärr är det inte standardfattning på dem, utan det funkar bara med Asus egna alternativ. Vanligt 22-millimetersfäste hade varit pricken över i.
Skarp och snygg men svag skärm
Skärmen är en riktigt skarp och snygg amoled-panel på 400×400 pixlar. Det gör den till den punkttätaste klockan vi testat hittills, då den har samma antal pixlar som Huawei Watch, men en snäppet mindre skärm. Vi är dock inte nöjda med ljusstyrkan, som på sin höjd verkar genomsnittlig. I utomhusljus kan vi få problem med läsbarheten.
På ena sidan sitter tre tydligt utstickande knappar. Android Wear använder egentligen bara en knapp plus pekskärm. De två extra knapparna har en varsin specialfunktion. Den nedre slår som standard på ”Eco mode”, vilket innebär flygläge med wifi och bluetooth avstängt. Den övre har ingen funktion från början, utan du väljer en app att associera med den första gången den används.
Asus Zenwatch 3 Gunmetal, Rose Gold och Silver.
Extra appar och smarta urtavlor
Zenwatch 3 kör Android Wear samt slänger med en handfull egna appar, förutom de urtavlor vi nämnde tidigare. Flera av urtavlorna kan anpassas och visa olika typer av information. Till exempel stegmätare eller batteritid. Andra är helt statiska. Bland Asus egna appar hittar vi till exempel en aktivitetslogg som håller koll på steg, kaloribränning och sömn. Just den funktionen tycker vi den inte riktigt lyckas med. Kanske är det vi som går i sömnen, men den lyckas inte identifiera våra sovtimmar som sådana.
För övrigt får vi en snyggt presterad väderapp, en app som kan fjärrstyra grundläggande telefonfunktioner (volym, wifi av/på med mera), en som gör klockskärmen till enkel ficklampa, och så givetvis alla Android Wears standardappar från Google.
Vi är som vanligt inte helt förtjusta i Android Wear, dess relativt otympliga menynavigering och dess kortsystem för notifikationer. Det är något som de tre största konkurrenterna, Apple Watch OS, Samsung Tizen och Pebble OS hanterar smidigare och smartare. Men du får i alla fall mycket information med varje notifikation och möjlighet att i vissa fall agera direkt – svara på sms och mejl med röstdiktering eller standardsvar, öppna associerade appar på telefonen, och så vidare.
Zenwatch Manager är Asus egna app till mobilen. I den finns inställningar för några av Asus egna appar samt möjlighet att anpassa en handfull urtavlor. Sen använder du Android Wear-appen som vanligt för andra appar, synkronisering, med mera.
Inget för träning
Zenwatch 3 är en synnerligen funktionsfattig klocka för att vara en av standardmodell i samma stil som till exempel Samsung Gear S3 eller Moto 360. De enda aktivitetssensorer den har är gyro och accelerometer. Där många konkurrerande klockor har pulsmätare, barometer för höjddata och kompass inbyggd känns det rätt så snålt. Här måste du fortfarande ha telefonen i fickan för att få fullgoda aktivitetsdata för många av de vanligaste träningsapparna. Och hälsodata som puls kan du alltså glömma.
En annan sak som gör Zenwatch 3 lite tveksam för den som vill ha träningsklocka är att den inte är vattentät. Den har ”bara” IP67-klassning, vilket innebär att den tål stänk och rinnande vatten, men inte att tappas i sjön. Ok, för det mesta kanske du inte tänker simma med den, men riktig vattentäthet är en extra trygghet för den som vill ut på riktiga strapatser.
Det Zenwatch 3 däremot har är inbyggd mikrofon och högtalare. Och den fungerar utmärkt som handledstelefon, eller som pytteliten musikspelare. Ljudkvaliteten är givetvis ganska klen, men för till exempel alarm och ringsignaler är den kraftfull och tydlig.
Har du ett par bluetooth-hörlurar kan du parkoppla till den och lyssna på musik. Det fungerar med offline-läge i Google Play Musik och om du laddar hem en lokal mediaspelarapp till klockan och kör filer lokalt från det 4 gigabyte stora (eller lilla) minnet. Men det är i allmänhet ganska bökigt, och avsaknaden av en del sensorer gör att du nog gärna vill ha med dig telefonen i alla fall. Så som fjärrkontroll till exempelvis Spotify på mobilen fungerar den riktigt smidigt.
Klockan har väldigt få sensorer inbyggda, i9nte ens kompass, som till och med senaste versionen av minimalistiska Pebble erbjuder. På baksidan hittar vi därför ingen pulsmätare, utan bara en ytkontakt för batteriladdning.
Ny hårdvara, tydligen
Vi har nyligen klagat över att den tekniska utvecklingen för smartklockor går för långsamt, och att de flesta fortfarande kör Snapdragon 400 från 2013. Men då slår Qualcomm till med en helt ny processor specialbyggd för klockor kallad Snapdragon Wear 2100, och Zenwatch 3 blir den första vi testat som har den.
Den ska enligt Qualcomm vara både kraftfullare, mindre i formatet och strömsnålare än Snapdragon 400, som inte var tänkt för smartklockor över huvud taget, egentligen. Hur mycket snabbare det går är svårt att avgöra, det finns inga bra benchmarks för smartklockor, och vi tycker att menyer och appar beter sig ungefär som i alla andra klockor just nu. Vi testar exempelvis att scrolla och zooma i Google Maps, och även om det blir viss seghet och lagg i enskilda moment så flyter det på bra.
Batteritid som förr
Snapdragon 2100 ska också vara 25 procent mer energieffektiv. Nu är det mycket annat som påverkar batteritiden. Stor skärmyta och en hyfsat ljusstark skärm drar upp strömförbrukningen, men avsaknad av gps och andra sensorer bör bidra till längre batteritid.
Batteriet på 340 mAh är inte minimalt men heller inte extremt stort, och faktum är att klockan håller för normal användning i lite drygt två dygn, där klockor med Snapdragon 400 tar slut efter en och en halv – eller kräver större batteri för samma resultat och därmed är tyngre och klumpigare. Det är kanske ingen revolution, men i alla fall ett steg i rätt riktning.
Samsung Gear S3 med Exynos-processor och Apple Watch Series 2 med Apple S2-processor klarar dock bägge betydligt mer, fast med mindre eller i stort sett lika stort batteri. Och de verkar inte direkt långsamma de heller. Så nej, superimponerade blir vi inte. Är Eco-läget påslaget så tar batteriet slut ungefär hälften så fort. Men då funkar inte sådant som notifieringar. Så det är bra för att spara batteri på natten, men är annars ganska poänglöst.
Laddaren snäpper enkelt fast med ett magnetlås, och laddar dessutom exemplariskt snabbt. På en kvart är batteriet mer än halvladdat. Därefter går det lite långsammare, men på en dryg timme har vi 100% batteri.
Omdöme
Zenwatch ska börja levereras den 19 december och finns att förbeställa med ett pris på precis under tre tusen. Det är inget hutlöst pris för en smartklocka, men även om Zenwatch 3 är en av de skönaste och snyggaste klockorna så går det inte att komma undan att den saknar en hel del funktioner. Saker som vi börjar känna är nästan ett krav i en smartklocka, framför allt puls, gps och kompass.
Att sådant saknas i en ultratunn modell som Pebble Time Round (och det gör det inte – Pebble-klockan har faktiskt kompass) eller i en billig sak som Honor Band Zero är förståeligt, men här hamnar Zenwatch 3 på efterkälken. Den är definitivt inget för dig som vill ha klockan för träning. Vill du bara ha en ruskigt snygg klocka för notifikationer och Wear-appar hör den däremot till de bättre. Men kom ihåg att även en Wear-app som Google Maps lider av att sakna kompass.
Fakta Asus Zenwatch 3 Leather WI503Q
Tillverkare: Asus Funktion: Smartklocka Processor: Snapdragon Wear 2100, 1,2 GHz quad core Minne: 512 MB Lagring: 4 GB emmc Bildskärm: 1,39 tum rund amoled, 400 x 400 bildpunkter Kommunikation: Bluetooth 4.1, wifi 802.11b/g/n Sensorer: Gyro, accelerometer, mikrofon, ljussensor Kontroll: Pekskärm, 3 knappar Storlek (boett): 5,65 x 4,9 x 1,1 cm Vikt: 58 gram Operativsystem: Android Wear 2.0 Systemkrav, telefon: Android 4.4 eller senare, IOS 8 eller senare (begränsad funktionalitet) Batteri: 340 mAh, ca 2 dygn blandad användning Övrigt: Damm- och vattentålig (IP67), snabbladdning Pris: 3 000 kr
Elegant design och utmärkt komfort Punkttät skärm Snygga smarta urtavlor En handfull bra appar
Ovanligt få sensorer och funktioner Skärm räcker inte för starkt solljus Bökiga Android Wear