7 skarpa kameror som fixar betydligt bättre semesterbilder
På semesterresan är det kul att ha en riktigt bra kamera. Vi har testat sju smidiga entumskameror som ger fantastisk bildkvalitet.
Av Martin Agfors
M3
Visst är det praktiskt att använda mobilen istället för en separat kamera. Den är ändå alltid med i fickan och bildkvaliteten är bra numera. Fast när du vill ta riktigt bra bilder är det skönt med zoom. Och kanske vill du kunna få lite snyggt oskarp bakgrund i närbilder eller i porträtt av barnen. Framför allt hade det kanske varit skönt med en kvickare kamera där du snabbt och smidigt kan påverka hur bilden tas.
Kort sagt, vill du fotografera på allvar blir det bättre och är faktiskt enklare med en riktig kamera. Du vill helst ha en som är märkbart bättre än mobilen, men du vill inte släpa runt på en stor, tung och klumpig systemkamera. Finns det någon bra kompromiss?
Välj en entumskamera
Jodå, de senaste tre-fyra åren har ett nytt segment vuxit fram: Entumskompakterna. Den första var Sony RX100 som dök upp 2012. Det här är en liten smidig kamera du kan stoppa ned i rymlig skjortficka. Ändå har den ett bra zoomobjektiv och en relativt stor bildsensor, en så kallad entumssensor som gett namn åt kameratypen. De här sensorerna är fyra gånger större än de i klassiska kompaktkameror och fem-sex gånger större än de flesta mobilkamerasensorer. Den nya generationens entumssensorer ser ut så här. Varför är sensorstorleken så intressant? Av samma skäl som filmstorleken var intressant innan vi hade digitalkameror. En större yta fångar mer ljus, och mer ljus innebär bättre bildkvalitet. Det här är ett viktigt skäl att yrkesfotografer fortfarande envisas med stora klumpiga systemkameror.
Idag har entumskompakter blivit ett eget segment och ursprungliga RX100 har fått tre uppföljare; de två senaste av dem är med i vårt startfält. Det här har helt enkelt snabbt blivit en populär kameratyp bland fotoentusiaster. De kombinerar smidigheten i en klassisk kompaktkamera med överraskande mycket av bildkvaliteten i en systemkamera.
På tal om systemkameror kan vi nämna att det faktiskt finns entumskameror där du kan byta objektiv. Nikons kameror i 1-serien, som Nikon 1 J5, AW1 eller V3, har entumssensorer precis som kamerorna i vårt startfält. Men vi har koncentrerat oss på entumskameror med fast monterat objektiv.
Alla har zoom
Alla kamerorna i startfältet har några gemensamma drag. Allihop har zoomobjektiv, från tre gångers zoom upp till 25 gånger. Ju större zoomomfång, ju mer flexibel är kameran, men i gengäld blir den större och tyngre. Alla kamerorna har vad man brukar kalla ljusstarka objektiv, att de kan släppa igenom mycket ljus.
Alla deltagarna kan spara så kallat råformat, alltså att du kan spara bildfiler som innehåller mer data än vanliga jpeg-bilder vilket är bättre för dig som vill redigera dina bilder i efterhand. Alla deltagarna har inbyggd blixt och wifi. Det senare gör att du via tillverkarnas appar enkelt kan hämta bilder från kameran till mobilen och lägga upp dem så släkt och vänner kan se dem.
Så viktig är zoomen
Här ser du vad ett rejält zoomomfång innebär. På stora bilden ser du Gröna Lund i Stockholm fotograferat med Canon G3 X med zoomen inställd på 24 mm. Men du ser också två exempel på samma motiv fotograferade inzoomat till 600 mm. Det är en drastisk skillnad i bildvinkel.
Så gjorde vi testet
Vi bjöd in kameratillverkarna att delta med kompaktkameror med entumssensorer som kostar mindre än cirka 10 000 kronor. Vi hoppade över några modeller som är för inbördes lika eller där vi upplever att de är direkt riktade till videoentusiaster.
Vi har testkört alla kamerorna och bedömt deras bildkvalitet. Men vi har också tittat mycket på hur de är att fotografera med, hur bekväma är de att bära och hur smidigt det är att ändra inställningar. Vi har även vägt in hur mycket funktioner och finesser de erbjuder och hur bra finesserna passar för den som vill ha en bra semesterkamera.
Panasonic Lumix TZ100 – Mångsidig testvinnare
Panasonic har i många år haft en uppskattad modellserie, TZ, som kombinerar kompakt och fickvänligt format med rejält zoomomfång. Många gillar dem som resekameror. För drygt ett år sedan testade vi till exempel TZ70 som har 30-gångers zoom. Panasonic har nu också introducerat TZ100 där zoomomfånget backat till “bara” tio gånger, men i gengäld har den fått en fyra gånger större entumssensor.
Hanteringen är i stort sett bra. Men vi saknar ett gummerat grepp fram och kameran är onödigt hal. Vi saknar också vinklingsbar skärm, men det hade förstås gjort kameran tjockare. Sökaren är liten och trång, men den är enormt bra att ha i solljus och när du tar bilder med 250 mm. Pekskärmen fungerar bra och Panasonic utnyttjar den till att styra fokus på ett smart sätt.
Kameran är snabb, den kan ta 10 bilder/sekund eller 6 bilder/sekund med följande fokus. Du har också ett läge där den kan ta 50 bilder/sekund, men bara med 10 megapixel och låst fokus. Autofokusen är snabb och bra, men tappar i prestanda i svagt ljus. Kameran är inte bland de bästa på att följa motiv som rör sig snabbt. Men den enda kameran i det här testet som är bra på det är Sony RX100 IV.
Videofunktionerna är imponerande där uhd-4k för högupplöst video förstås är huvudnumret. Men du har också finesser som att kameran själv kan fokusera om mjukt mellan två punkter du markerat. Du kan få stillbilder på 8 megapixel tagna ur 4k-video vilket innebär serietagning i 30 bilder/sekund. Här finns ett läge där du kan spara de två sekunder, 60 bilder, som togs innan du tryckte på avtrycket. Lysande när du skall fånga saker som dyker upp plötsligt. Kameran kan ta en snabb en serie bilder av ett motiv där du efteråt väljer den bild där fokus hamnade exakt rätt. Smart för närbilder där de är svårt att sätta fokus.
Panasonic Lumix TZ100
Kontakt: www.panasonic.com/se Bildstorlek: 20 megapixel Zoomomfång, brännvidd: 10x, 25–250 mm Objektivets ljusstyrka: f/2,8–5,9 Närgräns: 5 cm Bildskärm: 3 tum, 1 megapixel Sökare: Inbyggd Serietagning: 50 bilder/sek Inbyggd blixt: Ja Video: 3840×2160 i 24/25p, 1920×1080 i 24/25/50p, mpeg-4, avchd Kontakter: Usb, hdmi Wifi: Ja Batterikapacitet: 300 bilder Mått: 111 x 65 x 44 mm Vikt: 312 gram Pris när vi testade: 7 985 kr
Kompakt, stort zoomomfång, 4k-video, kul finesser, sökare
Dåligt grepp, saknar nfc, hårdhänt brusreducering
Betyg 9 av 10
En skidbild tagen i Val d’Isere. Kombinationen av bra bildkvalitet, smidigt format och ett stort zoomomfång gör Panasonic TZ100 till en lysande semesterkamera. Som bonus mycket bra videokvalitet, inklusive uhd-4k och många smarta finesser. Foto: Bo Landberger
Canon Powershot G3 X – Vildmarkskameran
Canon Powershot G3 X har det största zoomomfånget i vårt startfält, 25 gånger, motsvarande 24-600 mm. Annorlunda uttryckt, du har hela skalan från rejäl vidvinkel till väldigt långt teleobjektiv. Kameran är dessutom tätad mot fukt och damm vilket känns tryggt om du tar med den ut på vandringar i skog och mark. Baksidan av det här är att kameran blir ganska stor och tung. Men jämfört med att bära med sig en systemkamera med motsvarande zoomomfång är den ändå både liten och lätt.
Bildkvaliteten är bra, men skärpan är inte riktigt i klass med de bästa bland konkurrenterna. Men ingen av dem har 600 mm, så ska du till exempel fotografera djur på avstånd blir resultatet i alla fall bättre med G3 X. I svagt ljus brusreducerar kameran lite hårdhänt vilket gör bilderna lite mjuka.
Hanteringsmässigt finns egentligen bara en brist, men en rätt stor sådan. G3 X saknar inbyggd sökare. När du fotograferar med långa brännvidder, som i intervallet 300-600 mm så saknar du verkligen en sökare. Det finns en lös sökare som tillbehör, EVF-DC1, men den kostar 2 400 kronor och gör kameran rätt mycket klumpigare. Men i övrigt är knappar och rattar bra utformade, vi gillar till exempel den stora tydliga ratten för exponeringskompensation. Skärmen kan vinklas rejält, inklusive framåt och har en bra pekskärmsfunktion som ofta är hjälpsam.
Autofokusen är bra så länge motiven inte rör sig allt för mycket eller för snabbt. Serietagningen är snabb när du sparar bilder som jpeg-filer. Använder du råformat tar kameran bara en enda bild/sekund.
Videofunktionerna är utmärkta och stort pluspoäng både för mikrofoningång och hörlursuttag, något G3 X är ensam om i startfältet. Synd att kameran inte har 4k, men för semesterfilmning är det ingen stor brist. Kvaliteten på full-hd-video är bra.
Canon Powershot G3 X
Kontakt: www.canon.se Bildstorlek: 20 megapixel Zoomomfång, brännvidd: 25x, 24–600 mm Objektivets ljusstyrka: f/2,8–5,6 Närgräns: 5 cm Bildskärm: 3,2 tum, 1,6 megapixel,vinklingsbar Sökare: Finns som tillbehör Serietagning: 5,9 bilder/sek Inbyggd blixt: Ja Video: 1920×1080 i 25/30/50/60p, mpeg-4, avchd Kontakter: Usb, hdmi, mikrofoningång, hörlursuttag Wifi: Ja, med nfc Batterikapacitet: 300 bilder Mått: 123 x 77 x 105 mm Vikt: 733 gram Pris när vi testade: 7 980 kr
Mycket stort zoomomfång, vädertätad, pekskärm, blixtsko
Saknar sökare, tung, lite långsam
Betyg 7 av 10
Ett rådjur i en villaträdgård på ungefär 100 meters avstånd. Här har du stor glädje av att zoomen går till 600 mm. Med sin vädertätning är Powershot G3 X en trevlig kamera att ta med ut i skog och mark.
Canon Powershot G5 X – Lagomkameran
Canon har en serie med fyra entumskompakter, allihop med i grunden samma sensor. Här finns långzoomaren G3 X och budgetmodellen G9 X som bägge är med i vårt test. Men också mellanmodellerna G7 X och G5 X. De här två använder samma objektiv, lite förenklat är G5 X en G7 X med sökare och med fler knappar och reglage vilket gör den lite klumpigare och en dryg tusenlapp dyrare. Vi valde att kika på G5 X eftersom det är den enda av de fyra Canon-modellerna med inbyggd sökare.
Sökaren gör kameran lite klumpigare, men den förbättrar hanteringen rejält. Dessutom har G5 X inte mindre än tre rejäla rattar, två ovanpå och en framtill plus en ring runt objektivet med klickstopp. Kameran har ett ovanligt tydligt grepp med en trevlig gummiklädd utbuktning för fingrarna framtill och ett mindre men också gummiklätt tumgrepp bak. Bildskärmen med pekfunktion är fullt vrid- vänd- och vinklingsbar. Det här är en trevlig kamera att hålla i och arbeta med. En nackdel med det här är att G5 X inte är en kamera du stoppar i skjort- eller byxfickan, men den går trots allt lätt ned i en jackficka.
Bildkvaliteten är bra, objektivet är mycket skarpt i teleläget, i vidvinkelläget är det mycket bra i mitten och lite mjukare ute i hörnen, men inte mer än hos konkurrenterna. Detaljteckningen är bäst i hela startfältet, mycket tack vare att objektivet är bra. I svagt ljus får du fina resultat även när du skruvat upp känsligheten till iso 800, på iso 1600 börjar bruset synas, men bildkvaliteten är fortfarande bra. Brusmässigt beter sig alla kamerorna i testet ganska lika, sensorerna har väldigt likartade prestanda.
G5 X har wifi med nfc. Den har dessutom en knapp på ena sidan – tryck på den och kameran kopplar direkt upp sig till enheter den varit ansluten till tidigare. Canons appar tillhör de bättre och ger bra möjligheter att styra kameran.
Canon Powershot G5 X
Kontakt: www.canon.se Bildstorlek: 20 megapixel Zoomomfång, brännvidd: 4,2x, 24–100 mm Objektivets ljusstyrka: f/1,8–2,8 Närgräns: 5 cm Bildskärm: 3 tum, 1 megapixel, vridbar Sökare: Inbyggd Serietagning: 5,9 bilder/sek Inbyggd blixt: Ja Video: 1920×1080 i 25/30/50/60p, mpeg-4, avchd Kontakter: Usb, hdmi, mikrofoningång Wifi: Ja, med nfc Batterikapacitet: 210 bilder Mått: 112 x 76 x 44 mm Vikt: 353 gram Pris när vi testade: 6 835 kr
Bra sökare, bra objektiv, justerbar pekskärm, bra grepp och reglage, blixtsko
Inte så fickvänlig, lite dyr, långsam med råfiler
Betyg 9 av 10
Sommar, semester och sol. Canon Powershot G5 X är en oerhört trevlig liten kamera som utmanar Panasonic TZ100 om titeln Bäst i test. Det här är en smidig kamera att använda och att ha med sig som tar utmärkta bilder.
Canon Powershot G9 X – Minsta kameran
Canon Powershot G9 X är den enda kameran i startfältet för under 5 000 kronor. Den är minst och lättast i starfältet, den väger bara just över 200 gram och är lite mer än 30 mm tjock. Det här är verkligen en kamera som går ned i en skjortficka. Trots det har den ett helt ok grepp tack vare gummiklädsel både fram och bak.
Objektivet har mindre vidvinkel som de övriga i testet, och det är det lika ljusstarkt. Jämför du med en traditionell kompaktkamera med mindre sensor ger G9 X mycket bättre bildkvalitet, men den ligger en liten aning efter Powershot G5 X och G7 X med deras aningen större och lite skarpare objektiv. En annan skillnad mot de andra modellerna i Canons serie är att G9 X saknar blixtsko. De övriga modellerna kan använda Canons stora utbud av kamerablixtar.
Bildskärmen på tre tum tar upp nästan hela baksidan. Eftersom det inte finns plats för en ring eller ratt på baksidan så bläddrar du bland menyalternativ eller bilder med ringen runt objektivet och zoomreglaget. Eller så använder du den utmärkta pekskärmen. Du når de viktigaste inställningarna genom att trycka på Q-knappen och väljer sedan funktion via pekskärmen. Det här är inte en kamera för dig som ogillar pekskärm, du kommer att använda den mycket. Precis som på G5 X har du en snabbknapp på ena sidan för att aktivera wifi.
En kul funktion är Kreativ tagning där kameran utöver en vanlig bild också spar fem kopior där den själv väljer effektfilter och beskär bilderna. Det här är faktiskt lite lärorikt att prova, du kommer få nya bildidéer. En annan intressant funktion är Hybridauto där kameran själv sparar små tvåsekunders videoklipp varje gång du tar en stillbild. Alla de videoklippen och stillbilder från en dag läggs automatiskt samman till en liten film. Under en semester, en fest eller liknande kan det ge riktigt roliga resultat.
Canon Powershot G9 X
Kontakt: www.canon.se Bildstorlek: 20 megapixel Zoomomfång, brännvidd: 3x, 28–84 mm Objektivets ljusstyrka: f/2–4,9 Närgräns: 5 cm Bildskärm: 3 tum, 1 megapixel Sökare: Nej Serietagning: 6 bilder/sek Inbyggd blixt: Ja Video: 1920×1080 i 25/30/50/60p, mpeg-4, avchd Kontakter: Usb, hdmi Wifi: Ja, med nfc Batterikapacitet: 220 bilder Mått: 98 x 58 x 31 mm Vikt: 209 gram Pris när vi testade: 3 990 kr
Lätt, kompakt, bra pris
Zoomomfånget, ljussvagt objektiv, ingen sökare
Betyg 7 av 10
Alla kamerorna i testet har bra närgräns och kan ta fina närbilder på några centimeters avstånd. Men här märks en tydlig skillnad mot traditionella kompakter och mobilkameror: du kan få en snyggt oskarp bakgrund.
Panasonic Lumix FZ1000 – Prisvärd långzoom
Panasonic FZ1000 har funnits i två år vilket gör kameran till den äldsta modellen i startfältet. Den är dessutom överlägset störst och tyngst – den går inte ens ned i en rymlig jackficka. Men vi tog med den eftersom den faktiskt fortfarande är överraskande bra och framför allt oerhört prisvärd. Den är den näst billigaste kameran i startfältet.
FZ1000 ser ut som en systemkamera med ett ovanligt tjockt objektiv. Men det är samtidigt en rejäl och trevlig kamera att hålla i, greppet är bra och reglagen är tydliga och sitter inte onödigt tätt. Kameran känns och är på flera sätt snabbare än den modernare Canon G3 X. Fokusering går snabbare, den har i praktiken snabbare serietagning, i synnerhet om du spar bilder som råfiler. Den zoomar avsevärt snabbare. Objektivet är klumpigt, men det är ljusstarkt och håller bra skärpa hela vägen från 25 mm till 400 mm.
Sökaren är bra, även om uppdateringen kunde gått snabbare. Men att ha en sökare är guld värt när du har så långt objektiv som 400 mm. Skärmen är ledad och kan vinklas i alla riktningar. Men den känns överraskande liten och vi saknar pekskärm.
Panasonic ligger alltid långt framme när det gäller video och FZ1000 var den första entumskameran med uhd-4k. Den kan dessutom filma i full hd i upp till 100 bilder/sekund (120 om du kört ntsc). Videokvaliteten är inte överraskande mycket bra.
FZ1000 är inte vädertätad och väger över åtta hekto, men trots detta är det en väldigt trevlig kamera för att fotografera fåglar och djur. Sökaren gör att du faktiskt kan följa en flygande fågel.
Panasonic Lumix FZ1000
Kontakt: www.panasonic.com/se Bildstorlek: 20 megapixel Zoomomfång, brännvidd: 16x, 25–400 mm Objektivets ljusstyrka: f/2,8–4 Närgräns: 5 cm Bildskärm: 3 tum, 0,9 megapixel, vridbar Sökare: Inbyggd Serietagning: 12 bilder/sek Inbyggd blixt: Ja Video: 3840×2160 i 24/25p, 1920×1080 i 24/25/50/100p, mpeg-4, avchd Kontakter: Usb, hdmi, mikrofoningång Wifi: Ja, med nfc Batterikapacitet: 360 bilder Mått: 137 x 99 x 131 mm Vikt: 831 gram Pris när vi testade: 5 790 kr
Mycket stort zoomomfång, 4k-video, sökare, stort batteri
Stor, tung, ingen pekskärm
Betyg 8 av 10
En häger går in för landning. Tack vare sökaren och snabb serietagning går det bra att fotografera flygande fåglar på måttliga avstånd med Panasonic FZ1000.
Sony RX100 III – Fickkamera med sökare
Alla fyra varianterna av RX100 är mycket lika till det yttre. Men RX100 III var den första med inbyggd sökare vilket gör den ännu mer användbar. Det här är en lätt, kompakt och smidig kamera att ha med sig. Med objektivet infällt går den ned i en rymlig skjortficka eller byxficka. Detta trots att det är både skarpt och ljusstarkt objektiv, med knappt tre gångers zoomomfång. Ett ganska litet omfång, men kameran ger skarpa bilder utan förvridning eller andra konstigheter och när objektivet fälls in blir kameran verkligen kompakt.
Sökaren fälls upp ungefär som en blixt och när den är uppe drar du sökarokularet bakåt. Lösningen är elegant, men tar några ögonblick när du startar kameran och vi undrar hur länge konstruktionen håller. Skärmen är vinklingsbar uppåt och nedåt, men saknar pekfunktion. Vi hade gärna sett någon form av gummiklädsel på kamerans framsida, ungefär som på Canons G9 X. Det hade gjort underverk för greppet. Nu blir kameran lite irriterande hal, i synnerhet med handskar.
Bildkvaliteten är utmärkt, mycket tack vare det skarpa och väl korrigerade objektivet. 20 megapixel räcker till mycket bra detaljteckning. Tack vare den relativt stora maxbländaren på f/1,8-2,8 kan du få lite snyggt oskarp bakgrund när motivet är nära och bakgrunden en bit bort. Dessutom fungerar kameran bra även i svagt ljus, upp till iso 800 är resultatet mycket bra, på iso 1600 märks bruset, men bildkvaliteten är fortfarande bra. Alla kamerorna i testet har likartade sensorprestanda, RX100 har dock en fördel med sitt mycket ljusstarka objektiv.
Kameran kan ta panorama-bilder, ungefär som i en mobil, men med mycket bättre resultat. Sony har ett helt utbud av appar för mobiler och surfplattor som kan styra kameran.
Sony Cybershot RX100 III
Kontakt: www.sony.se Bildstorlek: 20 megapixel Zoomomfång, brännvidd: 2,9x, 24–70 mm Objektivets ljusstyrka: f/1,8–2,8 Närgräns: 5 cm Bildskärm: 3 tum, 1,2 megapixel, vinklingsbar Sökare: Inbyggd Serietagning: 10 bilder/sek Inbyggd blixt: Ja Video: 1920×1080 i 24/25/30/50/60p, mpeg-4, avchd, xavc-s Kontakter: Usb, hdmi Wifi: Ja, med nfc Batterikapacitet: 320 bilder Mått: 102 x 58 x 41 mm Vikt: 290 gram Pris när vi testade: 6 790 kr
Ljusstark optik, kompakt format, snabb serietagning, sökare
Litet zoomomfång, ingen mikrofoningång, ingen pekskärm
Betyg 8 av 10
Sony RX100 är tillsammans med Canon G3 X de lättaste och mest kompakta kamerorna i startfältet. Det här är en fickkamera som är snabb och tar utmärkta bilder. Perfekt att ha i fickan när du är ute och turistar.
Sony Cybershot RX100 IV – Videospecialisten
Sony RX100 IV är fjärde generationen av RX100. Det här är en dyr kamera, precis över den prisnivå vi från början tänkt oss. Men den är intressant nog att ta med ändå. Till det yttre är det mesta likadant som RX100 III, inklusive objektivet. Men inuti är det en helt ny kamera med en extremt snabb sensor och mycket processorkapacitet. Tekniknördar kan glädja sig åt saker som bsi-sensor byggd med kopparteknik i en stackad konstruktion med integrerade buffertminnen direkt i sensorplattan.
Resultatet är att RX100 IV är en oerhört snabb kamera. Du kan ta bildserier i upp till 16 bilder/sekund. Fast vill du ha följande fokus sjunker farten ned till runt sex bilder/sekund, kör du med råfiler istället för jpeg sjunker farten lite till. Autofokusen är den snabbaste i startfältet och den är väldigt bra på att sätta fokus exakt på ansikten.
Videofunktionerna i RX100 IV är riktigt imponerande, du kan filma i uhd-4k, 3840×2160. Du kan filma full hd med 25/50/100p (PAL) eller 24/30/60/120p (NTSC). Du kan ta stillbilder medan du filmar utan att få hack i videon. Kameran har ett antal slowmotion-lägen, eller High Frame Rate som Sony kallar dem. Där kan du filma korta klipp på 2-4 sekunder i 250 bilder/sek med upp till nästan full hd och 500 bilder/sekund med upp till nästan hd-kvalitet.
Med ännu lägre upplösning kan du filma i 1000 bilder/sekund. I höghastighetslägena finns dessutom ett läge där kameran filmar kontinuerligt och när du trycker på avtrycket sparas de 2-4 sekunder som spelade in fram till dess. Suveränt när du skall fånga något som händer eller dyker upp plötsligt.
Ljusstark optik, kompakt format, 4k-video, snabb serietagning, sökare, slowmotion-video
Dyr, litet zoomomfång, ingen mikrofoningång, ingen pekskärm
Betyg 8 av 10
Sony Cybershot RX100 IV
Kontakt: www.sony.se Bildstorlek: 20 megapixel Zoomomfång, brännvidd: 2,9x, 24–70 mm Objektivets ljusstyrka: f/1,8–2,8 Närgräns: 5 cm Bildskärm: 3 tum, 1,2 megapixel, vinklingsbar Sökare: Inbyggd Serietagning: 16 bilder/sek Inbyggd blixt: Ja Video: 3840×2160 i 24/25/30p, 1920×1080 i 24/25/30/50/60/100/120p, mpeg-4, avchd, xavc-s Kontakter: Usb, hdmi Wifi: Ja, med nfc Batterikapacitet: 280 bilder Mått: 102 x 58 x 41 mm Vikt: 280 gram Pris när vi testade: 10 470 kr
På utsidan är Sony RX100 IV mycket lik föregångaren RX100 III, men under skalet finns en helt ny och supersnabb sensor som bland annat klarar nästan full-hd-video i 250 rutor/sekund. Den här kameran har den snabbaste och säkraste autofokusen i startfältet