Det är lite svårt att säga vad som egentligen är Huaweis flaggskeppsmobiler. Dels har vi maxade Mate 8, men med sina sex tum i skärmstorlek kanske den ska ses som en lite mer nishad phablet.
Sedan har vi slimmade och snygga Mate S som kom i höstas, som med sina 5,5 tum mer passar in i premiumtelefon-segmentet och som har imponerande amoled-skärm, men som snålar på prestanda. Och så är det ju Huawei som står bakom bästa Google-telefonen, Nexus 6p.
Vi har även P-serien, som hittills känts som ett sidoprojekt, ett ”premium light”-alternativ till Mate-lurarna. Snygga och slimmade, men begränsade jämfört med Mate när det gäller hårdvara och funktioner.
Vår testade modell var i färgen “Mystic Silver”, billket innebär ljus aluminium baktill och mjölkvit yta under glasytan fram.
Snyggast i år?
Kanske är det dags att omvärdera den uppfattningen, för nya P9 ser på punkt efter punkt ut att vara byggd för att just slåss med Iphone 6S, Samsung Galaxy S7 och andra topp-telefoner.
Formatet, funktionerna, designen och inte minst fokuset på en riktigt bra kamera är något som påminner mycket om konkurrenternas bästa ”standard-telefoner”. Då pratar vi inte om Plus- och Edge-modeller som är större i formatet. Huawei har för övrigt en P9 Plus på gång de också, men det dröjer till juni innan vi får se den i Sverige.
P9 är en av de läckraste och mest slimmade smartphones vi sett, med helgjuten aluminiumbaksida och upphöjt glas framtill. Rundade kanter och matta ytor gör den bekväm att hålla i, och tack vare tunn skärmkant upplever vi den som ganska liten trots sin 5,2 tumsskärm, en ips-panel med 1080p-upplösning och trevlig stuns i färgerna.
Usb c-kontakt är välkommet. P9 har en enkel monohögtalare och inte så märkvärdig, men fullt acceptabel, ljudkvalitet i hörlurarna. Luren är precis under sju millimeter tjock, och till skillnad från konkurrenterna så sticker inte kameralinsen ut baktill. Eller snarare linserna, för den har två stycken, precis som LG G5. Men här används de på ett helt annat sätt. LG har två sensorer med olika upplösning och optik med olika brännvidd, en funktion som mer känns som en gimmick än något som tar fotande med mobilkamera till nya kvalitetsnivåer.
Coolaste kameran
Huawei P9 har gått samman med välkända kameratillverkaren Leica och utvecklat en kamera som istället har två 12-megapixelsensorer och samma f/2.2-lins i bägge.
Optiken kommer från just Leica. Sensorerna är i sig inget märkvärdiga, en ganska vanlig smartphone-sensor från Sony, och den är mindre till ytan och ger mindre storlek per pixel än den som sitter i till exempel Samsung Galaxy S7. Men den ena fotar i rgb-färg och den andra har inga färgfilter och fotar monokromt. Bildprocessorn i kameran tar sedan de två bilderna och kombinerar till en komplett bild.
Den ljusa vita och den mörkt grå är de två modeller som i dagsläget ser ut att de kommer säljas i Sveriga.
För färgfoton innebär det att du i princip får dubbelt så stort ljusupptag och sensorstorlek. Tar du bilder i maxupplösning och sparar i raw-format får du extra stora filer att jobba med. Och kameran presterar bra i både gynnsamma och knepiga ljusförhållanden, även om den får kämpa hårt med färgkorrektheten i direkt motljus. Nej, det är fortfarande inte i proffsklass, men P9 är definitivt med och slåss i toppen om titeln bästa mobilkamera.
Kamerans största nackdel ligger i detaljer när vi zoomar in ordentligt i en tagen bild. Här och där kan det brista i precisionen på nära håll. Det är inget som märks för den som bara tar bilder och använder den som de är, men vill du beskära och förstora upp mycket kan det bli problem. Vi saknar också optisk bildstabilisator. Inte för när vi tar foton, men det märks att vi är utan när vi filmar. P9 filmar i 1080p upp till 60 Hz, men inte i 4k. I gengäld har den en av de bättre mikrofonerna för film bland smartphones.
Monokrom-foto i dunkelt ljus och ösregn och färgfoto i morgonsolen. P9 gör ett bra jobb i bägge lägena.
Retro-plåta med toppkvalitet
De dubbla objektiven möjliggör två unika funktioner. För det första kan du ta grymt skarpa och kromatiskt korrekta svartvita foton på ett sätt som till och med få bra kompaktkameror klarar, och definitivt ingen annan mobil. Då används bara ena sensorn och bilderna behöver inte tappa information genom att först passera färgfilter och sedan konverteras tillbaka till svartvitt.
Det här är kanske en av de absolut bästa sakerna med kameran, och kvaliteten på svartvita foton är något alldeles extra. Det, tillsammans emd ett snabbjobbat och snyggt manuellt pro-läge, väckte en oväntad fotoglädje.
M3:s kameraexpert Martin Agfors ger svartvita läget tummen upp: “Separat monokrom sensor ger riktig skillnad.”
Det andra är att du tack vare två linser på lite avstånd från varandra kan få ett visst djupseende, vilket gör att de kan simulera mycket kortare skärpedjup än vad optiken i en så liten lins egentligen klarar av. Det här var något som HTC gjorde i sin One M8, men bara som en efterbehandlingsfunktion i en separat app. En del andra telefoner gör samma sak med andra analysmetoder, men inte med samma pålitlighet som dessa två telefoner.
Huawei P9 har funktionen direkt integrerad i kameraappen och det är lika lätt som att till exempel zooma. Resultatet blir inte perfekt, den kan göra en del små missar i bildanalysen och göra objekt suddiga i kanterna ibland, men för att vara en effekt du inte borde kunna göra med en mobil alls är det imponerande.
Skärpdjupefunktionen är rolig att leka med och kan ge riktigt bra porträtt-effekt. Ibland misstolkar den dock bilden lite och det blir skarpt på fel ställe. Men för det mesta blir det snyggt om vi inte drar upp den virtuella bländaren alltför högt.
Prestanda i topp – ibland
All denna bildbehandling kräver en hel del av processorn, och när vi fotar eller filmar blir telefonen snabbt varm baktill och batteriet börjar tömmas. Håller vi oss borta från fotandet är batteritiden ungefär vad vi förväntar oss. Telefonen har ett 3 000 mAh batteri och håller för upp emot åtta timmars idogt användande, eller ett drygt dygn av mer vardaglig användning. Men som sagt, fota försiktigt, eller ha laddaren till hands. Tyvärr har den inte stöd för trådlös laddning, men stödjer snabbladdning via usb c-port.
Processorn i P9 är Hisilicon Kirin 955, det senaste och mest kraftfulla chipsetet från Huawei själva. Den håller inte riktigt samma nivå som de senaste Snapdragon- och Exynos-kretsarna, men det är inte så långt upp. Mätningar i till exempel Geekbench som bara tittar på cpu-hastighet visar att den mer eller mindre spelar i samma division som en Samsung Galaxy S7 eller LG G5 för multitrådade jobb, men ligger lite efter i prestanda för en kärna. Inte så mycket efter att du lär märka det i vardagligt jobb dock.
Den andra modellen som säljs i Sverige, Titanium Grey, är helsvart framtill, och även kameradelen baktill är svart.
Det som drar ner prestandaomdömet är grafiken, Snapdragon 820, Exynos 8890 och Apples A9 presterar mycket bättre, och här får Huawei även stryk av förre generationens Snapdragon 810. Bryr du dig inte om spelgrafik i telefonen så är den dock definitivt med i prestandaracet. Och med tanke på att du bara har en 1080p-skärm att driva här så räcker det fortfarande ganska långt.
Går sin egen väg
Operativsystemet är givetvis Android 6, fast som alltid med Huaweis säregna EMUI-gränssnitt. Det är väldigt mycket en smaksak om man gillar upplägget utan separat app-meny. Det har ju tydligen även LG anammat nu i G5, så kanske är det en trend på gång. Vill du byta går det som alltid att ladda hem Googles egna launcher, men Huawei gör det lite extra knepigt att hitta inställningarna för att byta, och en del av de medföljande widgetarna funkar inte då.
EMUI är dock mer än bara ett utseende, här finns ett helt gäng smarta funktioner och möjligheter till personlig anpassning. Du kan välja och anpassa färgteman, ikon-stil och svepeffekter, geststyrning, strömsparlägen och mycket mer. Vi får också med bra optimeringsverktyg och backuphanterare. Huaweis hantering av batterisparfunktioner är ganska påträngande, med konstanta notifikationer om appar som drar ström. Visst, det är effektivt att unna stänga av dem, men vi ser inter att det går att stänga av det konstanta tjatet.
Omdöme
Huawei P9 är utan tvekan Huaweis bästa smartphone hittills, och med tanke på vad de lyckats prestera under de senaste två åren är det ett mycket bra betyg. Visst, en och annan funktion saknas, som 4k-filmning, optisk stabilisator i kameran och trådlös laddning, och med begränsad grafikprestanda och 1080p-skärm är den ingen optimal telefon för vr. Batteritiden kunde också varit något bättre.
De saker som är P9:s styrkor är den i gengäld riktigt bra på. Det här är kanske den snyggaste telefonen hittills i år, och den har tillräckligt med kraft och kvalitet för att tampas med de ledande flaggskeppen. Smart antennteknik ger oss pålitlig 4g och wifi. Kamera-samarbetet med Leica är en fullträff och P9 tar både snygga bilder och är ovanligt rolig att fota med. Är kameran felfri? Absolut inte, men det är det ingen mobilkamera som är. Och med en prislapp en bra bit under närmsta konkurrenterna blir den väldigt intressant.
Fakta Huawei P9 (EVA-L09)
Tillverkare: Huawei Funktion: Smartphone Systemkrets: HiSilicon Kirin 955 Processor: Cortex A72 2,5 GHz quad core + Cortex A53 1,8 GHz quad core Grafik: Mali-T880 MP4 Minne: 3 GB Lagring: 32 GB, plats för mikro-sd Bildskärm: 5,2 tum ips, 1080×1920 bildpunkter (423 ppt) Kameror: 12 megapixel med led bak, 8 megapixel fram Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc Operativsystem: Android 6.0 Övrigt: Fingeravtrycksläsare Batteritid: 7h 10min webbvideo (wi-fi), 7h blandad användning (4g), 18h samtal (3g) Storlek: 14,5 x 7,1 x 0,7 cm Vikt: 144 g Pris: 5 500 kr