Test: Sony Bravia XR A90J – en helt lysande tv-apparat
Sonys Master Series är med besked tillbaka. Nya 4k-tv:n med oled-skärm imponerar på flera olika sätt. Det här är en fullträff. I alla fall om du har råd.
Denna hajpade tv kom tidigt 2021 och satte tonen för hela året. Den lovar mycket och lever upp till sina löften. Kombinationen av toppad ljusstyrka och intelligent bildhantering, bra tryck i ljudet, funktionsrika Android TV och en riktigt läcker design övertygar. Den kostar en rejäl slant, men då du inte behöver investera i ljudlimpa för att det ska låta bra, kan det fortfarande vara värt det. Stort test: Bästa 65-tummaren – vi testar fem vassa 4k-tv
2020 var något av ett mellanår för Sony, då det inte kom någon ny tv under deras exklusiva märke Master Series. De släppte visserligen fortfarande flera riktigt bra tv-modeller, bland annat Bravia A8 som gjorde att de hängde med i oled-toppen. A8 övertygade med bra ljud samt smart bild- och rörelsehantering, men låg på efterkälken i dynamik och ljusstyrka. Något som Sony avser att ändra med nya Master Series-tv:n Bravia XR A90J. Tv:n visades upp på årets virtuella CES och började inte långt därefter rullas ut på marknaden. A90J finns i storlekarna 55, 65 och 83 tum. Förutom storleken och priset är det inga enorma skillnader mellan dem, i alla fall inte mellan de två mindre modellerna. Kompletta specifikationer för 83-tumsmodellen var vid testtillfället ännu inte officiella.
Vi har testat 55-tumsmodellen, som med en vikt på precis under 20 kilo och lätt påskruvade fötter är enkel att installera. Den har även 300 x 300 millimeters vesa-fäste på baksidan för väggmontering, men vi föredrar den nog på sina fötter, som ger den ett unikt utseende. De sticker nämligen ut på sidorna av tv:n på ett sätt som både är stilrent och ger den identitet.
Själva tv-skärmen består av en svart glasyta med små svarta marginaler runtom, minimal kant i svart metall runtom panelen och en diskret mörk metallist i botten. Där sitter en nästan osynlig Sony-logga, som är svår att se även i ett upplyst rum. Sony låter den stora snygga bilden dominera. Och det gör de rätt i – för den ser riktigt bra ut.
Rätta anslutningarna, till slut
På baksidan är det matt gråsvart plast i ett bakstycke som täcker hela skärmen på bredden och två tredjedelar på höjden. Alla anslutningar sitter prydligt riktade antingen nedåt eller åt sidan på höger sida av tv:n. Här sitter tre usb-portar för extern lagring. Systemet har en utmärkt liten mediaspelare för det som hanterar de flesta format. Du får digital ljudutgång, fast nätverksport, komposit-video in, stereoutgång till analog ljudanläggning och hörlursport. Och sist men inte minst fyra hdmi-portar.
Nu har Sony till slut implementerat stöd för hdmi 2.1 vilket saknades på förra årets modeller. De hade stöd för funktionen earc på en av portarna även i Bravia A8, det vill säga digital vidarekoppling i bästa kvalitet till en ljudanläggning, men inga andra av den nya standardens fördelar. Nu har två av portarna 2.1-stöd med stöd för högre bandbredd, låglatensläge och just earc. Bravia XR-55A90J med fötterna monterade i lågt standardläge. En ytterligare hdmi 2.1-funktion, vrr (variable refresh rate) uppges komma med en ”framtida firmwareuppgradering”. Då just Sonys Playstation 5 är en av de bildkällor som har glädje av vrr hade vi hoppats att det var implementerat redan från start, men vi får hoppas uppdateringen i fråga inte dröjer alltför länge.
Kraftfullare och smartare ljud
Den breda placeringen av fötterna placerar tv-skärmen bara ett par millimeter ovanför tv-bänken, vilket ser riktigt snyggt ut. Det gör dock att du inte kan placera den på en tv-bänk som är mindre än dess bredd. Det går inte som i en del tidigare Sony-modeller att montera fötterna mer centralt. Du kan dock välja en alternativ montering av fötterna som flyttar in dem några centimeter vilket samtidigt höjer upp skärmen, så du får plats med en ljudlimpa under.
Vi tror dock inte att du behöver ljudlimpa. En av nyheterna i Bravia A90J är rejält förbättrat ljud, som bygger vidare på tekniken i Bravia A8 med membranhögtalare i bildpanelen och två baselement i bakstycket. Men effekten är fördubblad, den fyllighet och tyngd i mellanregister och bas som vi saknade i Bravia A8 levererar A90J med besked.
Det är inte den fantastiska tyngd och rymd i ljudet som bidrog till att göra Panasonics TX-65HZ2000E till förra årets bästa tv. Men det är nära. Och med smart ljudhantering höjs upplevelsen ytterligare. A90J har aktiv ljudpositionering utifrån vad som sker på skärmen, övertygande virtuell surroundeffekt, och bättre möjligheter än många andra tv att koppla in extra satellithögtalare för den som har det att tillgå.
Ljusstarkast oled hittills
Ljudet är kort och gott så bra att vi inte behöver utöka det. Men Panasonics och Philips toppmodeller från i fjol är fortfarande snäppet bättre. Däremot tycker vi att Sony tar täten bildmässigt. A90J-serien har fått en ny oled-panel med betydligt högre ljusstyrka än förra årets A8. Det ska gå att få upp till 1 300 cd/m2 i toppljusstyrka. Som alltid är det en siffra att ta med en nypa salt, det handlar om kortvarig maxljusstyrka för små ytor vid rätt hdr-läge och med alla ljusinställningar ställda till max. Inga anslutningar sticker ut på baksidan, vilket gör tv:n väl förberedd för väggmontering. Den är inte heller överdrivet tjock. Med mer återhållsamma standardinställningar får vi fortfarande klart mer ljus än vad tidigare oled-tv klarat av, och mycket närmare vad en bra lcd-tv presterar. Fast med en oled-panels utmärkta svärta och dynamik i mörka toner. Färghanteringen är också den utmärkt, med naturliga toner i alla lägen, automatisk ljus- och rgb-justering utefter ljusbilden i rummet och rejäl intensitet i färgerna.
I de testfilmer vi kör får vi en fantastisk gnistrande effekt i till exempel solreflexer i vatten. Sony har också utvecklat egen värmeavledning bakom panelen, vilket ska göra att de kan hålla ljusstyrkan längre utan att skada panelen. Det är inget som vi kan avgöra med blotta ögat, men det låter onekligen lovande.
Fantastisk detaljkontroll
A90J drivs an en ny bildprocessor kallad Cognitive Processor XR. Den ska kunna analysera bilder på ett sätt som är mer likt hur det mänskliga ögat och hjärnan gör och parallellt kunna optimera för olika föremål i bilden. Den analyserar bilden och ser efter var objekt som den antar är det intressanta i bilden är, och lägger ned extra resurser på att förbättra och skala upp där det är mest troligt att du tittar. Med rätt bildkälla eller videoström gör den ljusstarka panelen att snötäckta toppar verkligen glänser. Men det mest imponerande är hur bra XR-processorn hänger med i actionfyllda scener.
Fungerar det eller är det bara tekniskt skryt? Det är svårt att säga, men det ser väldigt bra ut. Precis som Bravia A8 gör den ett mycket bra jobb med att lyfta fram detaljer med behaglig naturliga färger, utan att det ser konstgjort ut. Och den gör det bättre än föregångaren när det händer mycket på en gång i bilden. Uppskalning är övertygande både från 1080p och 720p, men enstaka artefakter förekommer fortfarande.
Bäst blir det givetvis med äkta 4k-material. Att spela upp 4k-film med Dolby Vision-hdr kan ge ett magnifikt dynamiskt omfång med fina nyanser i hela spektrumet med utmärkt detaljprecision. Som alltid med oled-teknik slipper man helt så kallad blooming, då ljuset är individuellt kontrollerat per pixel.
Den som vill spela spel kan glädja sig åt ett spelläge som drar upp tydlighet och färgintensitet för en livfull upplevelse, med väl godkänd insignalslagg på mellan 10 och 20 millisekunder, beroende på detaljinställningar. Andra skärmlägen lägger snabbt på 100 millisekunders fördröjning, vilket direkt känns av i kontrollen. Bravia Core, ett snyggt sätt att visa upp kvaliteten i A90J, men ingen riktig filmtjänst i längden.
Flera filmlägen och egen filmtjänst
Förutom stöd för hdr10 och Dolby Vision har Bravia A90J också stöd för Netflix-kalibrerat läge och Imax Enhanced. Imax Enhanced kombinerar hdr (men det är oklart exakt vilken teknik) med färg- och gamma-kalibrering, som ska ge en bildupplevelse som matchar vad filmskaparna tänkt sig, samt bra surround med dts-standard. Ljudmässigt stödjer tv:n annars både Dolby Atmos och DTS Digital Surround.
För att visa upp tv-apparater från sin allra bästa sida har Bravia XR-serien förärats en exklusiv strömningstjänst, Bravia Core. Den ger tillgång till en katalog av framför allt Sony Pictures filmutbud. Och det med bästa möjliga filmkvalitet. Här finns ett läge kallat Pure Stream, som ger dig 4k-strömning i förlustfritt format, så du helt slipper kompressionsartefakter.
Det kräver dock rejält med bandbredd, upp till 80 megabit per sekund. Det klarar de flesta svenska bredband galant, men tänk på att det kan bli trångt om andra i hemmet vill strömma eller ladda ned samtidigt. Det kan också vara en utmaning för ditt wifi om du har din tv ansluten trådlöst. Vi hade hoppats att tv-branschen skulle anamma wifi 6 i år, men så verkar inte vara fallet. Över wifi 5 med vad som ser ut att vara bra mottagning får vi under vårt test enstaka buffringspauser. De försvinner när vi ansluter via ethernetkabel.
Udda upplägg
Det ingår en mindre katalog av filmer som du får obegränsad tillgång att strömma och en större avdelning med en blandning av äldre och nyare filmtitlar, som kan lösas in mot virtuella kuponger. Du får två års tillgång till tjänsten och tio kuponger för filmer på köpet med din tv. Vilka filmer som ingår obegränsat och vilka som du ”betalar” för med kuponger är inte helt självklart.
Det märkliga är att detta inte är en kommersiell tjänst. Efter perioden finns det inget sätt att förlänga tillgång till tjänsten, du kan inte köpa fler kuponger eller köpa tillgång till filmerna direkt. När kupongerna är slut är det också slut på det roliga och du får nöja dig med det inte lika roliga fria utbudet.
Nej, Bravia Core ska inte ses som en Netflix- eller Disney Plus-konkurrent, utan just en bonusfunktion som visar hur bra din nya tv är. Tjänsten har en hel avdelning med filmer som är i Imax Enhanced-format. Att titta på dem i Pure Steam-läge är kort och gott den bästa strömmade filmkvalitet vi hittills upplevt. Nya Android TV 10 har inte plats på skärmen för lika många förhandstittar, det blir mer scrollande och klick än tidigare för att nå innehållet. Ska du däremot bara starta din favoritapp är det ett utmärkt upplägg.
Android i ny design
Du är givetvis inte begränsad till Bravia Core. Bravia A90J kör senaste versionen av Android TV med nya gränssnittet Google TV. Det har viktiga mediaappar som Netflix, Apple TV, Prime Video och Disney Plus förinstallerade. Google TV är inte ett nytt system, utan ett gränssnittsskal för Android TV som finns i flera nya enheter, som senaste generationen Chromecast och tv från Sony och TCL. Vi tycker det ger en sämre direkt överblick över innehåll i olika kanaler och tjänster, men i gengäld är det lättare att söka och navigera.
Till tv:n medföljer Sonys premium-fjärrkontroll med bakbelysta knappar och snygg framsida i borstad aluminium. Det är en traditionell kontroll med sifferknappsats och styrkors utan extra funktioner. Det gör den bökig att mata in text vid innehållssökning. Som tur är har den inbyggd mikrofon för röstkontroll med Google Assistent, och du kan för det mesta använda den för att diktera istället för att mata in text. Även tv:n har inbyggd mikrofon för ändamålet. Den inbyggda mikrofonen är som standard avstängd med en switch på baksidan intill bildingångarna.
Det här är en påkostad lyx-tv för dig med rejäl budget. Sonys rekommenderade pris för 55-tummaren är 30 000 kronor, 65-tummaren 38 000 kronor och 83-tummaren 80 000 kr. Det är mycket pengar för en 4k-oled, även i jämförelse med konkurrenterna. Men ska det vara premium så ska det och just nu är det här bland det bästa du kan köpa. Nu väntar vi på att få testa konkurrenternas svar, som även de verkar väldigt intressanta i år. Snygg och välbyggd fjärrkontroll, men Sony bjuder inte på något extra i navigations- eller funktionsväg.
Specifikationer
Produktnamn: Bravia XR A90J Testad: Mars 2021 Tillverkare: Sony Paneltyp: Oled Storlek: 55, 65, 83 tum Upplösning: 4k uhd, 2160p Bildfrekvens: 100/120 Hz Lokal dimning: Oled Hdr: Hlg, hdr10, Dolby Vision Operativsystem: Android TV 10 med Google TV Ljud: 2×20 Watt + 2×10 Watt subwoofer Anslutningar: 2st hdmi 2.1 (earc på en port), 2st hdmi 2.0, komposit, 3st usb 2, lan, digital audio ut, analog audio ut, hörlur Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 4.2 Mått (på bord): 128,2 x 70,9 x 31,7 cm Vikt: ca 20 kg Energiklass: G Väggfäste: Vesa 300×300 mm Rek pris: 30 000 kr (55 tum), 38 000 (65 tum), 80 000 (85 tum) Aktuellt pris: Kostar 18 990 kronor hos Mediamarkt