Uppdaterad 2023-09-19 med Just Perfecto Hot Air Fryer
Fritera utan olja? Ja, ska man tro på tillverkarna är det just vad man kan göra i en airfryer. Nja, säger vi – jämförelsen haltar då det inte finns mycket som slår exempelvis strips friterade i olja.
En Airfryer är snarare ett alternativ till en traditionell varmluftsugn, om än i ett smidigare format och som i många fall är enklare att rengöra. Men älskar du fettdrypande, djupfriterad mat är det en oljefritös du ska ha. Vill du däremot börja äta lite hälsosammare kan en airfryer vara ett alternativ tillika ett komplement till din befintliga varmluftsugn, om du nu har en sådan.
Modellerna vi testar skiljer sig åt främst till storleken, och det är just det området du bör fokusera på inför ett eventuellt köp. Klarar maskinen att luftfritera maximalt ett par hundra gram mat åt gången är den knappast ett alternativ till det större hushållet. Design, funktioner och hur enkla de är att rengöra efter användning är andra egenskaper att lägga in i kalkylen.
Just Perfecto Hot Air Fryer – perfekt för köket

Fördelar
- Enkel att använda
- Prisvärd
- Snygg
Nackdelar
- Saknar temperaturkontroll
När jag packar Just Perfecto Hot Air Fryer slås jag av att den är rätt snygg med en ovanlig färgkombo bestående av grön och brons. Det är inte en fullstor luftfritös, läs hela familjen, men definitivt större än Ariete, som vi testade förra året. Den här fungerar definitivt för ett par eller en familj med ett barn.
Just Perfecto har en volym på 3,5 liter, vilket innebär att du kan utnyttja hälften när du lagar mat. Effekten är på 1 200 watt. Den är enkel att använda. Ett vred på ovansidan, som klickar tillfredställande när du vrider på det, är allt som finns. Det går inte att ställa in olika temperaturer, men på ovansidan finns en tryckt guide som ger dig en fingervisning om vilken tid olika mat tar att tillaga.

Petter Ahrnstedt
Fritösen fylldes sedermera med cirka 375 gram pommes frites och ställdes in efter snabbguiden på ovansidan, det vill säga 15 minuter. Efter cirka sju minuter drog vi ut matlagningskärlet och skakade om pommesen. Efter 13 minuter var de klara, och samtliga hade fått en fin gyllenbrun färg och textur.
Jag kastade in ett par fiskpinnar som också fick en jämn och fin gyllene yta.
Kärlet glider enkelt in och ut i maskinen och går, liksom insatsen, att köra i diskmaskinen om du vill.
På det hela taget är Just Perfecto en riktigt bra luftfritös. Den är inte för stor och den har dessutom ett väldigt bra pris. Inte heller väsnas den, jämfört med andra luftfritöser är den riktigt tyst.
Omdöme
En väldigt prisvärd maskin utan krusiduller som gör vad den ska. Visst får du avstå från olika program och annan lyx, som att välja temperatur, men du får en luftfritös som gör exakt vad den ska göra.
Betyg: 4 av 5
Modell: Just Perfecto Hot Air Fryer
Testad: September 2023
Kapacitet: 3,5 liter
Uppkoppling: Nej
Effekt: 1 200 watt
Program: Inga
Temperatur: 200 grader celsius
Mått (H x D x B): 320 x 250 x 360 mm
Vikt: 4,7 kg
Garanti: 1 år
Pris: 586 kronor hos Amazon
Ariete 4615 Airy Fryer Mini – en färgklick i köket

Fördelar
- Liten
- Enkel att rengöra
- Snygg
Nackdelar
- Inga program
När jag packar upp Ariete 4615 Airy Fryer Mini är det med ett litet leende. Med sin färg och form sticker den ut på ett positivt sätt. En del säger att gult är fult, men de tycker helt enkelt fel.
Ariete är en airfryer för det lilla hushållet. Med en volym på två liter, varav du kanske kan utnyttja hälften för att få ett bra resultat, är det ingenting för storfamiljen. På ovansidan sitter ett rejält vridreglage för temperaturen, samt en liten snabbguide för hur lång tid och varmt vissa maträtter ska ha.

Framsidan pryds av ett mekanisk timervred, tänk gammal äggklocka, där du enkelt ställer in tiden. Samma vred sätter också igång fritösen. Det är så långt ifrån raketvetenskap eller ännu värre, musikteori, du kan komma.
Fritösen fylldes sedermera med cirka 375 gram pommes frites och ställdes in efter snabbguiden på ovansidan: 200 grader i 15 minuter. Efter cirka sju minuter drog vi ut matlagningskärlet och skakade om pommesen. Resultatet var godkänt. Några pommes frites som legat i botten var aningen bleka, men på det stora hela var resultatet godkänt.
Fritösen fylldes sedermera med cirka 375 gram pommes frites och ställdes in efter snabbguiden på ovansidan: 200 grader i 15 minuter. Efter cirka sju minuter drog vi ut matlagningskärlet och skakade om pommesen. Resultatet var godkänt. Några pommes frites som legat i botten var aningen bleka, men på det stora hela var resultatet godkänt.
Ett par panerade torskfiléer fick efter 15 minuter en god och gyllene krispig yta.

Det enda smolket i den här airfryer-hägaren var att själva tillagningskärlet var trögt att trycka in. Absolut ingenting som var omöjligt, men jämfört med andra airfryers, som liksom glider in som väloljad låda i ett skrivbord, behövdes mer tryck att appliceras.
Liksom Tristar är Ariete perfekt för husvagnen eller det lilla hushållet. Den blir varm snabbt och gör sitt jobb, visserligen i mindre skala än sina större syskon. Funktionsmässigt är det ingen skillnad på Ariete och Tristar. Den senare är dock ett par hundralappar dyrare, medan den förra är läckert gul.
Omdöme
En varmluftsfritös modell mindre vars utseende för tankarna till det glada 1970-talets färgsättning. Liksom Tristar är Ariete en nätt historia som är enkel att stuva undan. Å andra sidan är den tillräckligt snygg att ha framme. Med sina 1 000 watt kan den laga friterat åt två personer.
Betyg: 3,5 av 5
Specifikationer
Modell: 4615 Airy Fryer Mini
Tillverkare: Ariete
Kapacitet: 2 liter
Uppkoppling: Nej
Effekt: 1 000 watt
Temperatur: 80ºC – 200ºC
Mått: (H x D x B): 230 x 230 x 300 mm
Vikt: 2,6 kg
Garanti: 1 år
Pris: 657 kronor hos Amazon
Cosori Air Fryer – den amerikanska drömmen

Fördelar
- Snygg design
- Tystgående
- Användarvänliga funktioner
Nackdelar
- Saknar uppkoppling
- Inte den rymligaste behållaren
- Dyr
Cosori är ett stort märke i USA samt i flera europeiska länder. I Sverige är de fortfarande okända, men kanske kan Cosori CP158 ändra på det? Vi gillar friterat, men det vi inte gillar är när du hör vad frityroljan gör med hjärtat och andra vitala organ. En airfryer är kanske den optimala mellanvägen. Krispig och god mat men utan att få allt dränkt i olja?
Cosori har en riktigt trevlig finish och finns i många olika färger. Vår är svart och passar riktigt bra i köket. På fronten finns en stor panel med symboler, som till och med den med tummen mitt i handen skulle klara att hantera. Vi kan med andra ord på ett väldig enkelt sätt hitta rätt inställning för just det vi tänkt tillaga.
Vi kör det standardiserade pommes-testet och blir imponerade. På endast åtta minuter från det att du börjat har du en panna riktigt krispiga pommes, dock var dessa av den frysta typen du köper i en påse på Ica. Addera några minuter till och du kan få hemgjorda med samma resultat. Vi följer inte ens instruktionen om att vi ska vända i en matsked olja i halvtid, det blir ett grymt resultat ändå.

Vi tänker att det är alldeles för enkelt att klara av ett test genom att vi öser ner en halv påse frysta potatisar och trycker på en knapp. Därför testar vi givetvis att tillaga protein i maskinen. Buttermilk chicken står på menyn. Efter att vi förvärmt maskinen tycker vi helt enkelt på “kycklingklubban” på skärmen. Cosori går då in i ett läge på 205 grader under 25 minuter. Vi ska enligt instruktionen vända på steken (kycklingen) efter halva tiden, vilket vi gör, det är den enda handpåläggningen du behöver göra. Resultatet är egentligen helt fantastisk. Du får en mör och krispig kyckling med minimal ansträngning helt enkelt.
Vi är kort sagt imponerande, den här maskinen är tyst, snabb och enkel att förstå. Att du även får med tillbehör som grillspett och ett grillgaller gör oss inte mindre nöjda. Den medföljande receptboken är också ett plus i sig, denna är nämligen väldigt bra. Kortfattade och enkla recept som verkligen passar in med konceptet: mindre onyttig fast food.
Omdöme
Vår bild av amerikaner är att de gillar god mat; efter att vi testat Cosoris airfryer förstår vi varför USA är deras största marknad. Deras Airfryer levererar och den är enkel att använda. “Simply, put it in the airfryer and press play” skulle kunna vara deras slogan.
Betyg: 4,5 av 5
Modell: CP158
Tillverkare: Cosori
Testad: Maj 2022
Kapacitet: 5,5 liter
Uppkoppling: nej
Effekt: 1 700 Watt
Program: 11
Temperatur: 75ºC – 205ºC
Mått, (H x D x B): 300 x 300 x 320 mm
Vikt: 5,4 kg
Garanti: 2 år
Pris: Kostar 2 690 kronor hos Cosori
Electrolux Explore 6 Air Fryer 5,4 liter – platskrävande kvalitetsmaskin

Fördelar
- Snygg design, exklusiv känsla
- Rymlig
- Enkelt handhavande, smidig och snygg touchskärm
Nackdelar
- Ingen notisfunktion
- Saknar uppkoppling
- Dyr
Electrolux behöver väl knappast någon närmare presentation, företaget har tillhandahållit vitvaror och köksmaskiner sedan Hedenhös och självklart finns även ett par airfryers i produktportföljen. Närmare bestämt två: en mindre med en kapacitet på 3,5 liter samt denna, aningen större, som sväljer 5,4 liter.
Kvalitetskänslan är genomgående hög när det gäller Explore 6 Air Fryer. En stabil pjäs som med paneler runtom i rostfritt stål utstrålar både lyx och elegans. Fattas bara, med en prislapp på drygt 2 000 kronor. En fet panel med touchfunktion tronar upp sig på frontens ovansida. Den svarar snabbt och via de bakgrundsbelysta symbolerna väljer du mellan åtta olika förinställda program alternativt knackar in temperatur och tillagningstid manuellt.
Effekten ligger på höga 1800 watt och den löstagbara behållaren rymmer 5, 4 liter, tillräckligt stor nog att tillaga en hel kyckling. De löstagbara delarna kan för övrigt köras i diskmaskin vilket underlättar rengöringen.

Vi kör alltifrån kycklingvingar och grönsaker, till fiskpinnar och nuggets och Electrolux Explore 6 presterar genomgående bra – det vill säga minst lika bra som i en vanlig varmluftsugn. De enda synpunkter vi har är när det kommer till pommes frites, där det förinställda programmet har en tillagningstid i underkant. De 15 minuterna räcker helt enkelt inte för att få till en krispig yta utan resulterar i sladdriga, bleka och ofärdiga strips.
Vi kör dem i ytterligare 5–6 minuter och skakar om korgen emellanåt – då blir resultatet bättre och klart godkänt. Just det här med att skaka om innehållet minst en gång under tillagningen är viktigt för ett bättre och jämnare resultat, något som Electrolux även understryker i manualen. Men någon notis eller uppmaning om detta förmedlar dessvärre inte maskinen under tillagningen. Synd och lite märkligt då övriga modeller i testet gör just detta.
Omdöme
Electrolux Explore 6 Air Fryer håller en hög lägstanivå rakt igenom – från design och kvalitetskänsla till prestation och rengöring. Vi retar oss på avsaknaden av notisfunktion när maten bör skakas om, men i övrigt blir det tummen upp.
Betyg: 4 av 5
Specifikationer
Modell: Explore 6 Air Fryer 5,4 liter
Tillverkare: Electrolux
Kapacitet: 6,4 liter
Uppkoppling: nej
Effekt: 1 800 Watt
Program: 8
Temperatur: 80ºC – 200ºC
Mått, (H x D x B): 415 x 373 x 312 mm
Vikt: 7,30 kg
Garanti: 1 år
Pris: 2 105 kronor hos Amazon
Gourmet Maxx 9 liter – udda lösning med massor av tillbehör

Fördelar
- Bra värmefördelning
- Medföljande tillbehör, korgen specifikt
- Inbyggd belysning inne i ugnen
- Rymlig
Nackdelar
- Kvalitetskänslan i tillverkningsmaterial
- Ingen ethernet
- Tung och skrymmande
- Hur är det med garantin?
Gourmet Maxx är för oss en helt okänd tillverkare, men spanar man runt lite på nätet ser de ut att ha en relativt omfattande produktportfölj med allehanda hushållsprodukter. I Sverige hittar vi tillverkarens produkter hos Amazon och just den här modellen (som inte verkar ha något specifikt produktnamn, utan benämns enbart som 02095) kunde vi bara inte låta bli att ta in för test. Den skiljer sig rejält från övriga modeller i testet och med glasluckan i framkant liknar den snarare en traditionell ugn än en luftfritös.
Känslan av att det här en, i sammanhanget, udda fågel förstärks när vi packar upp enheten och den drös av tillbehör som medföljer. Här hittar vi grillspett, ett gäng tillagningsgaller samt en cylinderformad korg. I ”ugnen” finns en roterande fästanordning, liknande en rotisserie-anordning för exempelvis en gasolgrill, där korgen eller spettet för att tillaga en hel kyckling monteras.
Den roterande axeln innebär en jämn fördelning av värmen och du slipper, som i andra airfryers skaka om behållaren en eller ett par gånger under tillagningen. Vi kör pommes frites och kycklingvingar i korgen och resultatet är förvånansvärt bra med en jämn tillagning och krispig yta. Det går även att tillaga maten på de totalt tre grillgallren och även då fördelas luftflödet riktigt effektivt.

I övrigt är modellen en bastant historia som kräver sin plats. Kontrollpanelen med touchfunktion är placerad ovanför glasluckan. Den består av totalt tolv ikoner som används för att välja antingen de förinställda programmen eller manuell inställning, där temperatur och tillagningstid justeras med hjälp av det stora vredet på enhetens ovansida som även används för att starta och pausa tillagningen.
Det medföljer som sagt massor av tillbehör. Det är pillrigt och det krävs lite tålamod att få ihop bitarna. Kvalitetskänslan är det väl sisådär med, men det fungerar och det är huvudsaken.
Omdöme
Gourmet Maxx ”02095” är stor och otymplig men erbjuder samtidigt möjlighet till en stor variation när det gäller tillagningssätt. Den roterande trumman är en klar favorit med en perfekt krispighet och en jämt fördelad värme som resultat. En för oss helt okänd tillverkare kan givetvis vara riskfyllt och sett till kvalitetskänsla finns en del att jobba på. Men sett till pris och funktioner (samt omdömen från användare) är det helt klart värt en chansning.
Betyg: 3 av 5
Specifikationer
Modell: Gourmet Maxx 02095 l
Tillverkare: Gourmet Maxx
Kapacitet: 9 liter
Uppkoppling: nej
Effekt: 1 800 att
Program: 8
Temperatur: 65ºC – 200ºC
Mått, (H x D x B): 400 x 380 x 380 mm
Vikt: 7,22 kg
Garanti: Uppgift saknas
Pris: 1 721 kronor hos Amazon
Philips Airfryer XXL – bjässe med premiumkänsla

Fördelar
- Kvalitetskänsla och design
- Enkelt handhavande, lätt att rengöra
- Bra prestanda och kapacitet
- Bäst på pommes frites
Nackdelar
- Väsnas en hel del
- Skrymmande och tung
- Saknar uppkoppling
- Pris
I Sverige är Philips kanske den mest kända tillverkaren inom kategorin luftfritöser och har genom åren tillhandahållit marknaden med en imponerande mängd olika modeller. Det är inte helt enkelt att hålla isär de olika benämningarna, Airfryer XXL finns exempelvis i två varianter varav den senaste tillika största modellen hittills från Philips har tillägget HD9867/90 i modellbeteckningen.
Och det är en rejäl pjäs vi hystar upp på köksbänken, matchvikten ligger på knappa 8 kilo och sett till enhetens mått är det bara att konstatera att den med fördel tillskrivs en permanent plats.
Kvalitetskänslan är gedigen rakt igenom och att tillverkaren inte stressat personalen på utvecklingsavdelningen är uppenbart. Passform och precision håller högsta klass och modellen är den enda i testet där korgen är monterad på en skena vilket ger en lyxigare känsla i handhavandet.
Kontrollpanelen är pedagogisk och med vredet i mitten scrollar du mellan de olika förinställda programmen för frysta respektive hemgjorda pommes frites, färsk fisk, kyckling (färsk, bröst/klubba) samt hel eller halv kyckling. Vid val av den sistnämnda får du även manuellt ratta in vikten. För andra ingredienser får du manuellt ställa in temperatur och tillagningstid. Har du en favoritinställning kan du spara den till en dedikerad knapp. Och på tal om storlek, Philips Airfryer XXL har en kapacitet på hela 7,3 liter vilket gör den till ett givet alternativ till den lite större familjen.
Airfryer XXL är inte enbart enkel att använda, även rengöringen går snabbt och alla löstagbara delar kan diskas i diskmaskin. Sett till prestation har vi i stort sett inget att anmärka på. Ska vi vara petiga är fläktljudet aningen högre än de övriga testdeltagarna, men förinställda programmen här upplevs som väl avvägda för respektive uppgift. Och när vi kommer till pommes frites blir det en stjärna i kanten – närmare strips friterade i olja går troligtvis inte att komma. Bra crunch och perfekt gräddade!
Omdöme
Philips Airfryer XXL kostar en slant men är ändå ett givet alternativ för dig som tar det här med luftfritering på allvar. Hög kvalitetskänsla rakt igenom och med kapacitet nog att mätta hela familjen. Den är dessutom bäst på pommes frites – bara en sådan sak …
Betyg: 4 av 5
Specifikationer
Modell: Airfryer XXL, HD9867
Tillverkare: Philips
Kapacitet: 7, 3 liter
Uppkoppling: nej
Effekt: 1 725 watt
Program: 5
Temperatur: 40ºC – 200ºC
Mått (H x D x B): 315 x 430 x 320 mm
Vikt: 7,99 kg
Garanti: 2 års garanti
Pris: Från 3 990 kronor via Prisjakt
Tristar Mini Crispy Fryer – för det lilla hushållet

Fördelar
- Liten
- Enkel att rengöra
Nackdelar
- Inga program
- Saknar kokbok
Bor du ensam eller möjligtvis i en lägenhet modell mindre, läs studentrum, men suktar efter pommes frites och andra läckra grejer, som korridorens ugn inte mäktar med eller att den är så skitig att du inte vill använda den, då ska du kika närmre på Tristar Mini Scrispy Fryer.
Den här luftfritösen rymmer två liter och är onekligen en nätt historia jämfört med Philips XXL. Maskinen får enkelt plats på en diskbänk modell mindre och kan lätt stuvas undan, även i ett litet kök.
Designmässigt ser den ut som vilken luftfritös som helst, cylinderformad med en lucka som dras för ge åtkomst till behållaren där maten tillagas. Till skillnad från många andra varmluftsfritöser hade den en analog kontrollpanel. Istället för att knappa in hur många minuter maten ska tillagas vrider du här på ett vred. Det funkar, men markeringen på vredet som visar hur många minuter du vridit den till är i minsta laget. Temperaturinställningen är även den analog men enklare att tyda. Tristar har en effekt på 1 000 watt. Vilket är helt okej med tanke på storleken.
Maskinen är försedd med överhettningsskydd, och har ett ”cool touch”-handtag, vilket gör grytlappar eller liknande överflödigt. Den är enkel att ställa in genom en analog kontrollpanel med vridratt för tid och temperatur.

Någon kokbok följer inte med. När vi har testat tidigare har vi följt vilka mängder vi ska tillaga genom just kokboken. På kartongen visas hur en sats pommes tillagas; kärlet är flytt till bredden. Med detta som guide fyllde vi upp kärlet till bredden med pommes frites, kikade på ovansidan av maskinen där några tidsangivelser finns printade, följde uppmaningen och ställde in den på 200 grader i 15 minuter. Efter halva den tiden drog vi ut behållaren och rörde runt i våra pommes.
Resultatet blev över förväntan bra. Visserligen var det några pommes som befunnit sig på botten, som var aningen bleka. På den motsatta skalan, de som legat högst upp, var det ett par enstaka som blivit aningen hårt friterade.
Det här är den perfekta varmluftsfritösen att ha i husvagnen. Vill du ha smarriga pommes till din flintastekar när du befinner dig på Böda camping eller bara är trångbodd, då är det här en varmluftsfritös för dig.
Omdöme
Perfekt liten varmluftsfritös för det mindre hushållet eller när du ska på campingsemester, där utrymme prioriteras. Tristar Mini Crispy Fryer är nätt, billig och tar inte mycket plats. Med sina 1 000 watt kan den utan problem ordna pommes, kycklingvingar eller vad det nu kan vara åt två personer. Är ni fler än så, då ska ni kika på någon av de andra modellerna.
Betyg: 3 av 5
Specifikationer
Modell: Mini Crispy Fryer
Tillverkare: Tristar
Kapacitet: 2 liter
Uppkoppling: Nej
Effekt: 1 000 watt
Temperatur: 80ºC – 200ºC
Mått: (H x D x B): 250 x 250 x 300 mm
Vikt: 2,8 kg
Garanti: 1 år
Pris: 492 kronor hos Amazon
Wilfa Crispier Airfryer – kompakt och enkel basmodell

Fördelar
- 5 års garanti
- Pris
- Bra resultat…
Nackdelar
- … förutom när det gäller pommes frites
- Plastig konstruktion, ”billig” känsla
- Design och ett trist gränssnitt
Wilfa Crispier är precis som Mi Smart Air Fryer från Xiaomi en kompakt modell. Har du synpunkter på det där med att konstant ha allehanda köksmaskiner stående framme på köksbänken kan vi i alla fall konstatera Wilfa Crispier till storleken är en av de mindre modellerna i testet.
Sett till form och design är det inte lika muntert och vi slår knappast exalterade kullerbyttor när vi packar upp den ur kartongen. Ska vi våga oss på en liknelse ligger en ”termos på steroider” nära till hands. Kvalitetskänslan lämnar en del att önska. Känslan av billig hårdplast är påtaglig, kontrollpanelens gränssnitt skriker 80-tal och det skramlar rejält när korgen trycks in eller dras ut. Så det där med att låta den stå framme kanske inte är en så bra idé ändå…
Nåväl, formfaktorn är upp till var och en att bedöma, så vi går vidare till det mer väsentliga – funktion och prestation.
På enhetens framsida finns totalt fem funktionsknappar med touchfunktion: en för start/stopp/pause samt en för att bläddra mellan de olika programmen (upptining, strips, kycklingvingar, biff, räkor, fisk, kakor, torkning). De övriga tre används för manuell inställning av tid och temperatur. Valt läge visas i form av små bakgrundsbelysta ikoner. Högst upp på manöverpanelen finns även en liten skärm som visar återstående tid liksom eventuella uppmaningar att skaka om ingredienserna halvvägs i tillagningen.

Wilfa Crispier är med andra ord enkel att hantera, men volymen för ljudsignalen som ljuder när enheten behöver din uppmärksamhet (exempelvis när det är dags att skaka om innehållet) är relativt låg så du måste befinna dig i dess närhet för att inte missa någon uppmaning. Och då uppkoppling saknas finns följaktligen ingen möjlighet till notifikationer i din smartphone eller liknande.
Resultatmässigt fungerar Wilfa Crispier bra och de flesta komponenter tillagas till belåtenhet jämförbart med en traditionell varmluftsugn. Gällande pommes frites är det lite sämre. Efter att ha fyllt behållaren till hälften (cirka 500 gram, maximalt 900 gram) och väljer dedikerat program (180 grader/15 min, skaka om efter halva tiden) är resultatet sisådär. Stripsen är förvisso jämt gräddade men halvklara och sladdriga.
Efter att ha kört dem i ytterligare 10 minuter blir det bättre i form av krispigare och färdiglagade strips. Bättre betyder inte bra och med tanke på att vi enbart fyller behållaren till knappt hälften och den adderade tiden blir det här ett knappt godkänt betyg.
Omdöme
Wilfa Crispier är en kompakt airfryer som gör jobbet bra men utan att glänsa. Den kan till storlek och prislapp jämföras med Xiaomis Mi Smart Air Fryer, men är långt ifrån lika snyggt designad och konstruktionens kvalitetskänsla lämnar en del att önska.
Betyg: 3,5 av 5
Specifikationer
Modell: Crispier Airfryer
Tillverkare: Wilfa
Kapacitet: 3,5 liter
Uppkoppling: Nej
Effekt: 1 500 watt
Program: 8
Temperatur: 35ºC – 200ºC
Mått (H x D x B): 310 x 370 x 275 mm
Vikt: 4,3 kg
Garanti: 5 års garanti
Pris: 1 449 kronor hos Clas Ohlson
Xiaomi Mi Smart Air Fryer – elegant och uppkopplad prispressare

Fördelar
- Snygg design, kompakt format
- Tillgång till recept via uppkoppling
- Pris
Nackdelar
- Relativt liten behållare
- Ingen sökfunktion i receptdatabasen
Mi Smart Air Fryer är en relativt kompakt luftfritös som släpptes på svenska marknaden för ett par månader sedan. Designen påminner till stor del om den i flertalet av Xiaomis övriga köks- och skönhetsprodukter, det vill säga modern, avskalad och till färgen vit. Riktigt snygg faktiskt, och den smälter lätt in i vilken köksmiljö som helst.
Installationen ör busenkel och i och med att Mi Smart Air Fryer kan kopplas upp mot ditt trådlösa nätverk görs det med fördel i den tillhörande appen (Xiaomi Home, som även används till tillverkarens robotdammsugare, luftrenare med flera). Uppkopplingen är inte nödvändig för att kunna använda luftfritösen, men rekommenderas om du vill kunna använda dig av receptdatabasen samt få notiser gällande den aktuella tillagningen.
På enheten framsida finns ett litet kontrollvred som används för att komma åt en enkel inställningsmeny (språk, wifi) samt om du vill välja något av de åtta förinställda tillagningsprogrammen (exempelvis grönsaker, fisk, räkor eller strips). Reglaget har även en liten oled-skärm som visar antingen kvarvarande tid eller aktuell temperatur. Det finns givetvis även ett manuellt läge för en individuell anpassning. Allt detta går självklart även att styra via appen i din telefon.
Behållaren har en volym på 3,5 liter, vilket enligt tillverkaren ska räcka för att laga mat till fem personer. Nja, snarare till två, max tre personer om ni frågar oss. Här finns visserligen ett galler för att du ska kunna tillaga maten i ”två plan” men du får oavsett det inte plats med fler än 10-12 kycklingvingar om du samtidigt vill försäkra dig om en optimal luftcirkulation.
Korgens insida har en non stick-beläggning och en löstagbar bottenplatta vilket gör den superenkel att rengöra efter avlutat arbetspass (kan även köras i diskmaskin).
Mi Smart Air Fryer är verkligen enkel att hantera och oavsett vad vi matar den med är resultatet överlag tillfredställande. Pommes frites är lite knepigare, de blir inte degiga och ofärdiga – snarare tvärtom. För ett lyckat resultat gäller det att hålla koll och snarare dra ner på den förinställda tiden för att de inte ska bli brända.
Omdöme
Sett till prislappen och den genomgående höga kvalitetskänslan finns det få, om ens någon, modell som känns mer prisvärd just nu. Ett enkelt handhavande och bra resultat i kombination med en kompakt och snygg design. Receptdatabasen är något svårförståelig och saknar sökfunktion, liksom översättning till svenska – i övrigt gillar vi upplägget med förslag på maträtter och tillhörande anvisningar som skickas till enheten.
Betyg: 4 av 5
Specifikationer
Modell: Mi Smart Air Fryer
Tillverkare: Xiaomi
Kapacitet: 3,5 liter
Uppkoppling: Ja, via wifi
Effekt: 1 500 watt
Program: 8 + över hundra recept i appen
Temperatur: 40ºC-200ºC
Mått (H x D x B): 335 x 304 x 252 mm
Vikt: 4,21 kg
Garanti: 1 års garanti + 2 års reklamationsrätt
Pris: 790 kronor hos Amazon
Så gjorde vi testet
Vi har tagit in modeller från både kända och mindre kända tillverkare och vi bedömer dem efter design, prestanda i form av kapacitet, användarvänlighet och inte minst resultat efter tillagning. I stort sett allt som du annars skulle tillaga i ugnen eller oljefristösen går även att tillreda i en airfryer – när vi fyller dem med kycklingvingar, grönsaker, nuggets, fiskpinnar bortsett från kapaciteten är skillnaderna resultatmässigt marginella. Pommes frites däremot, är den stora utmaningen och här noterar vi både bra och mindre bra prestationer.
En sak kan vi konstatera direkt – det går inte att som tillverkarna gör, jämställa strips friterade i olja med det varmluftsfriterade alternativet. Hälsosammare? Med all säkerhet. Sett till smak och konsistens har de inte en chans.