2023-09-28: Priser uppdaterade samt nytt test av Promate Aurapad-4
När du laddar trådlöst finns det såväl för- som nackdelar. Fördelen är att du bara kan lägga ifrån dig telefonen, utan att behöva fippla med sladden (om det är micro-usb kommer du att garanterat behöva minst tre försök att få i den i telefonen, trots att det bara finns två sätt att stoppa in sladden). Det är bra mycket smidigare om telefonen skulle råka ringa när den är på laddning.
Nackdelarna är att det tar längre tid. I vissa fall mycket längre tid. Har du en telefon med ett rejält batteri kan den behöva natten på sig. Vissa laddare kan ladda en del telefoner snabbare, medan andra tar längre tid på sig.
AGPTEK

Fördelar
- Prisvärd
- Bra för Iphone
Nackdelar
- Ojämnt resultat beroende på vilken telefon du har
Agptek skriver mycket och gärna om sin laddares olika laddningslägen, bland annat upp till 15 watts laddning för telefonerna LG V50 ThinQ/V50/V40/V35/V30 – något som vi inte kan testa. Säljer LG ens telefoner i Sverige? Nåväl, den ståtar även med 11 watts snabbladdning för Google Pixel 7/7 pro/6/6 pro/5/4/4XL och 7,5 watts-laddning av allehanda Iphone-modeller.
Om laddaren kan vi säga att den har usb-c-anslutning och att den ger ett sobert intryck med sin kopparfärgade ram. Den saknar magneter som håller telefonen på plats och har en glasyta där telefonen placeras. Detta i tandem ledde till problem när vi testade att ladda en Pixel Pro 7. Den gled omkring som en klick smör i en stekpanna och tappade kontakten. Enda sättet att mäta var att placera en bok framför telefonen så den inte gled av… Iphone 14 låg dock kvar på plats.
Ett blått ljus indikerar att telefonen laddas och grönt ljus indikerar att laddningen är klar. Ljuset är diskret vilket gör att du kan ha laddaren bredvid sängen.
Vi testar laddaren genom att använda apparna Amperes 3 och Ampere Test, som mäter hur mycket laddning telefonen tar emot samt hur långt tid det tar att ladda en procent av batteriet. Vi laddar batteriet på en Iphone 14 Plus, som har ett batteri på 4 323 mAh.
Agptek laddar Iphone 14 med 1,29 ampere och 6,48 watt, vilket får anses vara nära de 7,5 utlovade watten. Tidsmässigt tar det 112 sekunder att ladda en procent av Iphone 14 Plus-batteriet, vilket får anses vara okej.
När vi laddar en Pixel Pro 7 blir resultatet som bäst ojämnt och som sämst dåligt. Den maxar på 1 100 mAh och fyra volt, vilket innebär fyra (!) watt. Rätt långt från de utlovade 11…
Agptek är således en blandad påse. Men med tanke på priset, 199 kronor, kan vi i alla fall rekommendera den till Iphone-användare.
Betyg: 4 av 5
Belkins Boos Charge

Fördelar
- Prisvärd
- Enkel, gör vad den ska
Nackdelar
- Håller inte utlovad laddningskapacitet
Belkins Boos Charge är en vit liten tefatsformad trådlös laddare som inte ser mycket ut för världen. Den ska ladda en Iphone eller Android med upp till 10 watt. I paketet ligger förutom laddaren en usb-a till micro-sladd, vilket gör mig besviken – varför inte usb-c? Med följer också en adapter, vilket gör mig gladare. Själva laddaren kan även ladda om din telefon har ett skal. En liten vit lysdiod lyser med ett fast sken när du börjar ladda. Om den lyser orange ska du genast ta bort telefonen.
Vi testar laddaren genom att använda apparna Amperes 3 och Ampere Test, som mäter hur mycket laddning telefonen tar emot samt hur långt tid det tar att ladda en procent av batteriet. Vi laddar batteriet på en Iphone 14 Plus, som har ett batteri på 4 323 mAh.
Belkin Boost Charge 10W laddar telefonen med 1,3 ampere och 6,48 watt, vilket ger 8,4 volt. Även om antalet watt tillhör de bättre av testade qi-laddare är det bara 70 procent av vad som utlovas. Tidsmässigt tar det 119 sekunder att ladda en procent av Iphone 14 Plus-batteriet, vilket får anses vara okej.
När vi testade att ladda en Pixel Pro 7 får vi ut 1 040 mAh, och dryga 4 watt.
Visst presterar Belkins laddare bra, men nog är tio watt en önskesiffra som kanske uppnås en kort tid under laddning. Men av de testade trådlösa laddarna är den onekligen den som ger mest kräm för pengarna.
Betyg: 4 av 5
INIU WI-I211 Wireless Charger

Fördelar
- Laddare och ställ i ett
- Bra för Androidtelefoner
Nackdelar
- Når inte upp till 15 watt
Iniu är en trådlös laddare som även agerar till ställ för din telefon, vilket är bra om du behöver genomlida ett arbetsmöte över video – du slipper hålla i telefonen alternativt staga den med en smutsig kaffekopp.
Iniu WI-I211 ska kunna ladda med upp till 15 watt. Laddaren har dubbla spolar, det ska inte spela någon roll om du har telefonen i porträtt- eller landskapsläge. Den har även säkerhetsfunktioner så att din telefon inte skadas av exempelvis överladdning eller överhettning. Iniu känner automatiskt av om ett främmande föremål stör laddningsprocessen. för att säkerställa säker och felfri laddning.
Byggkvaliteten finns inte mycket att säga om. Den är av plast och är otroligt lätt, det är svårt att tro att någon slags elektronik gömmer sig på insidan. På den ena sidan sitter en led som indikerar när din telefon laddas. På baksidan sitter en port för usb c. Ja, sladd ingår.
Den viktigaste funktionen, att ladda, gör den också, men den når inte alls upp till 15 watt.
Iniu WI-I211 laddar telefonen med 0,96 ampere och 4,8 watt, vilket ger 4,6 volt, strax under laddarens lägsta specifikation. Å andra sidan är det en Iphone vi testar med. Den tar max fem watt, såvida inte laddaren är certifierad. Iniu är inte det och hävdar inte heller något annat. När vi testar med en Pixel Pro 7 når vi 8,36 watt med 2,17 ampere. Telefonen har stöd för högre strömstyrka, upp till 20 watt via trådlös laddning, men kräver då Google Pixel Stand.
Tidsmässigt tog det 120 sekunder att ladda en procent av batteriet i Iphone 14 Plus.
Vi nådde aldrig ”upp till” 15 watt, men väl dryga åtta.
På det hela taget är det här en bra trådlös laddare, särskilt om du har en Android-telefon som kan ta emot mer kräm än en Iphone.
Betyg: 4 av 5
Promate Aura Pad 4

Fördelar
- Billig
Nackdelar
- Klen
- Dålig usb-implementering
Jag trodde aldrig att en trådlös laddare skulle ge ett sådant udda problem som Promate skapar. Den ser i princip ut som alla andra laddare: platt, en liten diod som indikerar att laddning sker samt usb c-port – mer om den senare.
Problemet är att den är så hal att en Pixel Pro 7 inte ligger kvar på den. Det är som en smörklick i en stekpanna. Även en Iphone 14 Plus halkar omkring på den, dock inte lika illa. Men lägger du telefonen aningen slarvigt på laddplattan kommer den att halka av.
I kartongen medföljer en usb a till c-sladd. ”Varför använda den när redan har miljoner usb c-sladdar som ligger framme” tänkte och pluggade in en sladd och placerade telefonen på plattan. Ingenting hände. Den här laddaren kräver att du använder den medföljande sladden. Usb c till c går icke!
Suck…
Vi testar laddaren genom att använda apparna Amperes 3 och Ampere Test, som mäter hur mycket laddning telefonen tar emot samt hur långt tid det tar att ladda en procent av batteriet. Vi laddar batteriet på en Iphone 14 Plus, som har ett batteri på 4 323 mAh.
Promate laddar Iphone 14 med 1,16 ampere och 5,82 watt, vilket är hälften av de utlovade 10 watten. Tidsmässigt tar det 99 sekunder att ladda en procent av Iphone 14 Plus-batteriet, vilket får anses vara okej.
När vi laddar en Pixel Pro 7 blir resultatet uselt. Dryga 500 mAh och 3,9 volt – inte ens två watt! Enligt tillverkaren ska den greja att ladda med 10 watt. Det gör den inte alls. Långt ifrån.
Nä, det finns klart bättre trådlösa laddare än Promate. Lägg dina pengar på en sådan istället.
Betyg: 2 av 5
Ravol Wireless Charger

Fördelar
- Kan ladda Airpods
- Bra pris
Nackdelar
- Laddar inte via usb-c-laddare
Ravol är till utseendet en trevlig liten trådlös laddare. Toppen är klädd i grått sobert vävliknande material med namnet snyggt infällt. Kanterna är aluminumgrå, mycket för att det är materialet som har använts. Diametern på laddaren är 9,1 centimeter.
Ravol sticker ut en aning av olika skäl. Ett av dem är att den kan ladda upp Airpods, vilket vi gillar. Den andra är att den vägrar att ladda om den ansluts till en usb-c-laddare. Vilket är skumt, då den är utrustad med usb-c. Vi kopplade in den till en Mac via usb-c till usb-c, den lilla dioden på Ravol sken upp, men den vägrar ladda. En sprojlans ny extern usb-c-laddare fungerade inte heller. Vi kopplade då laddaren till en usb-a-port på en äldre en pc och det fungerade klockrent. Samma sak när den kopplades till en Mac via usb-a. Värt att påpekas är att i boxen följer det med just en usb-a till usb-c-laddare.
När den väl laddar kan den leverera 10 watt fast charge till Samsung-telefoner, 7,5 watt till Iphone och fem watt till alla andra telefoner som har stöd för qi-laddning. Ravol är även utrustad med överslags- och överladdnings-skydd.
Kontentan av Ravol är splittrad. Har du en ny dator med usb-c-portar kan du inte koppla laddaren till den. Å andra sidan är det inte heller många som har sin dator som primär strömkälla till sin qi-laddare. De flesta har en gammal usb-laddare som ligger och skräpar i någon låda, har du det, då har du här en laddare under 150 kronor som även grejar att ladda dina Airpods trådlöst.
Betyg: 3 av 5
SCCVEE Wireless Charger

Fördelar
- Priset
- Bra för Androidmobiler
Nackdelar
- Inte bästa valet för Iphone
Hur namnet uttalas har vi ingen aning om. Men det här är en enkel qi-laddare som är nätt och säkert kan dubblera som muggunderlägg på skrivbordet – så länge du inte spiller.
SCCVEE har en omkrets på 10 centimeter och en tjocklek på 0,6 centimeter. Ytan är täckt av ett gummilager med någon slags väv, som är brandsäker. Ytterkanten är försedd med en blå led-remsa som ändrar färg när du laddar.
Den har stöd för att kunna ladda med 15 watt. Som vanligt gäller det bara vissa Android-telefoner. Iphone-användare får nöja sig mindre. Sammanlagt har den fyra laddningslägen: 15, 10, 7,5 och 5 watt.
Den kan även ladda Airpods, vilket är ett plus. Den har temperaturkontroll, överspännings- och kortslutningsskydd. Med i paketet får du en usb a till c-kabel, men ingen adapter. Fast för 150 kronor är det inte mycket att bråka om.
Betyg: 3,5 av 5
Tec-Digi Fast Wireless Charger

Fördelar
- Inte mycket att säga här
Nackdelar
- Inte usb-c
- Långsam laddning
När vi upptäcker att Tec-Digi Fast har mikro usb istället för usb-c går det att anta att det här kanske inte är den snabbaste trådlösa laddaren i stan. Och vårt antagande stämmer.
Tec-Digi Fast är utrustad med överhettningsskydd, överspännings- respektive underspännings och kortslutningsskydd. En led-lampa på framsidan upplyser om huruvida laddning pågår eller inte.
Vi testar laddaren genom att använda appen Amperes 3, som mäter hur mycket laddning telefonen tar emot samt hur långt tid det tar att ladda en procent av batteriet. Vi laddar batteriet på en Iphone 14 Plus, som har ett batteri på 4 323 mAh. Laddaren är i sin tur ansluten till en Ugreen Nexode 100W.
Tec-Digi Fast laddar telefonen med 0,52 ampere och 2,63 watt, vilket ger fem volt. Enligt specifikationen ska den kunna ladda med tio watt, vi antar att det kräver optimala laboratorieförhållanden för att så ska ske.
När vi testar med en Pixel Pro 7 blir resultatet sämre, telefonen laddas med 3,8 volt, dessutom måste telefonen ligga i porträttläge annars fungerar det inte.
Tidsmässigt tar det 219 sekunder att ladda en procent av batteriet i Iphone 14 Plus, vilket är uselt.
Nä, Tec-Digi Fast är långt från den bästa laddaren i stan. Om den vore den billigaste hade det varit en annan femma, men inte ens det lyckas den med.
Betyg: 1,5 av 5
TOZO W1 Wireless Charger

Fördelar
- Snygg
- Bra pris
Nackdelar
- Ful sladd
När vi öppnar kartongen slås vi av hur sjukt snygg Tozos W1 är. Och tunn! Den är endast fem millimeter tjock och har en diameter på tio centimeter. Enligt företaget är det marknadens tunnaste laddare, en uppgift vi inte kan kontrollera men inte heller håller för osann. Ytan där telefonen placeras är täckt av ett mjukt gummiöverdrag.
Det går att få Tozo W1 i en mängd olika färger, vi köpte in en champagnefärgad. Bortsett från ytan kopplas den här laddaren via usb-c. I kartongen ligger en usb-a till usb-c-sladd. Du får antingen stjäla ström från datorn eller från en laddare, gärna en med mer kräm, (exempelvis 5V-2A) så att du kan utnyttja laddaren till fullo.
W1 kan ladda alla telefoner kompatibla med qi-laddning med fem watt. Den kan ladda din Iphone med upp till 7,5 watt medan kompatibla Samsung-telefoner kan glädjas åt hela 10 watt. En liten diskret diod växlar färg från grön till blå när du placerar telefonen på laddaren. Vi hade gärna sett att det fanns en magnet monterad i laddare, för att verkligen säkerställa att telefonen ligger rätt.
Laddaren har inbyggt överslagsskydd och kortslutningsskydd.
Vad som är synd är att de inte skickar med en sladd som matchar den snygga laddaren. Visst, det spelar ingen som helst roll för laddfunktionen, men det hade varit kul om de haft estetiken i tankarna hela vägen från laddare till kontakt.
Med detta sagt, den kostar inte mycket pengar och är du mån om hur ditt hem ser ut, då är den här ett givet köp!
Betyg: 4 av 5