Galaxy S20 Ultra är en tveklöst imponerande mobil, en mäktig samling funktioner med imponerande siffror. För det mesta motsvarar de också lika imponerande egenskaper. Skärmen är fantastisk och kameran gör oss inte besvikna, även om den är lite väl överdrivet hajpad. Vikten och priset är mer avskräckande än lockande. Och stora batteriet klarar inte av att leverera riktigt vad vi hoppats på. Bästa smartphone just nu – vi testar mobilerna i toppsegmentet
Testet gjordes ursprungligen i februari 2020, och uppdarterades juli 2020 med ny information och omdöme utifrån aktuell konkurrens.
Samsung lanserade sina nya flaggskepp för vårsäsongen i början av februari, och den största nyheten var den nya extra stora, extra dyra och funktionsmaxade modellen S20 Ultra. Många av nyheterna i den återfinns också i Galaxy S20 och Galaxy S20 Plus, men det är i Ultra som Samsung samlar alla funktioner i en och samma enhet, slänger in lite extra, och maxar specifikationerna så mycket de kan.
Resultatet är en mobil som är tekniskt imponerande, men som definitivt inte är för alla. Dels på grund av det svindlande priset. Du får betala 14 990 kronor för den grundmodell som finns i butik nu. Den har 128 GB lagringsminne. Det finns också en modell med 512 GB, men den säljs inte ännu. I alla fall inte i Sverige. Aktuella modellen finns också att få tag på lite billigare till och från, ner till cirka 12 000 kronor.
Detta är Galaxy S20 Ultra
(Film ovan) Testredaktör Mattis Inghe berättar om sina intryck kring Samsungs värstingmobil, Galaxy S20 Ultra. Se på Youtube. (Rättelse: I filmen säger vi att S20 Ultra kommer att släppas med 512 GB ram-minne, det ska förstås vara lagring och inget annat.)
Stor, tung och grå
För det andra kan formatet vara för stort för många användare. Här sitter en 6,9-tumsskärm som gör telefonen både relativt bred, och framför allt avsevärt längre än de flesta. Sen är den också tjock, nästan nio millimeter om vi bortser den utstickande kameran, och över en centimeter om vi räknar med den.
Och med tanke på hur stor kameradelen är, en massiv rektangel i ena hörnet, så tycker vi att man bör göra det. För bekväm jämn yta baktill behöver du ett skal. Det kan det ju vara bra att skaffa ändå till en sådan här dyrgrip. En av orsakerna till de extra millimetrarna är ett extra stort batteri, och det gör också att telefonen blir rätt så tung, med vikt på strax över två hekto.Galaxy S20 Ultra har kanske bästa mobilskärmen någonsin. Med reservation för strömförbrukningen i 120 Hz-läget. Det mest påtagliga till det yttre med Galaxy S20 Ultra är annars färgvalen. Du har Cosmic Black, som är din vanliga pianolacksvarta baksida och blanksvarta metallram runtom, och nya Cosmic Gray, som har stålblänkande ram runtom och en varmt grå ton i bakstycket. Färggladare alternativ finns bara för minsta Galaxy S20.
Tillbaka till plattare design
Skärmen täcker hela framsidan så när som på en lite drygt millimetertunn kant runtom, och aningen mer i nederkant. S20-serien har fått hål för selfiekameran centralt placerad i ovankant istället för i hörnet som på S10-mobilerna. Den kan störa lite om du tittar på bredbildsfilm på helskärm, men annars glömmer vi snabbt att den är där.
Samsung var de första som böjde glas i skärmen, och har tidigare gjort stor sak av det, med specialfunktioner i gränssnittet som ljussignaler i kanten och Edge-menyn för snabbåtkomst av appar. I årets modeller har de böjda långsidorna nästan försvunnit. Visst, det är en liten böj längst ut i kanten på långsidorna, men så subtil att det nästan hade kunnat handla om den typ av droppformade rundning av glasytan som många mobiler har.
Funktionerna som Edge-meny och kantbelysning som kan användas för till exempel notifieringar finns dock fortfarande kvar, om de intresserar dig. Samsungs gränssnitt är som alltid en egensinnig historia, med navigation enligt egen logik och en hel del egna och extra appar och funktioner. Många bra, men lika många som vi tycker är onödiga. Egna bildgalleriet och webbläsaren tillför inget av värde. Men andra appar och funktioner som Samsung Health, Samsung Pay, en bra filhanterare, Dex och säkerhetlagret Knox är klart värda besväret. Snabb usb, med displayportstöd, och en kraftfull högtalare.
Toppklass på ljud, bild och uppkoppling
Upptill hittar vi simkortslucka med dubbla sim. Här kan du även stoppa in 1 TB extra minne om det interna inte skulle räcka till. Telefonen har också stöd för e-sim. Givetvis får vi precis som i Galaxy S10 också snabb wifi-uppkoppling med wifi 6. Samsungs telefoner var bland de första med fullt 5g-stöd. Det är inyte så unikt nu som tidigare i våras. Nu har alla nya flaggskepp och flera lite billigare lurar hoppat på 5g-tåget.
I underkant på telefonen hittar vi snabb usb-port och en av lurens två högtalare. Den andra sitter under skärmen i ovankant och levererar både rent och kraftfullt samtalsljud, samt bra ljud för mediauppspelning. Det är rent och detaljerat och vi får bra möjligheter att ställa in ljudbilden själva med equalizer. Med Dolby Atmos-stöd finns möjlighet till extra rumskänsla i vissa situationer, men för det mesta föredrar vi faktiskt att ha det avstängt, då det gör diskanten mer krispig än detaljerad.
Bildskärmen är en amoled-skärm som i upplösning, ljusstyrka och bildkvalitet i stort matchar förra årets modell, och är lite vässad på ett par punkter. Den stödjer Mobile HDR10+ för snygg dynamik i film- och fotovisning, den har färgomfång som matchar dci-p3 och verkar ha väldigt hög färgkorrekthet, både i intensivt läge (motsvarar dci-p3) och naturligt läge (motsvarar srgb). Behöver du extra mycket ljus utomhus kan skärmen i automatiskt läge pressas upp mot 1 300 cd/m2. Till vänster, Galaxy S20 Ultra i svart utförande, därefter en grå Galaxy S20 Plus och två stycken mer färgglada Galaxy S20.
Hög frekvens gör skillnad
Den stora nyheten i skärmen är dock att Samsung nu följer trenden med högre uppdateringfrekvens än vanliga 60 Hz. Det ger en skönt direkt känsla i pekrespons och snyggt jämna svepningar, gränssnittsanimeringar och scroll på till exempel webbsidor. Det är svårt att beskriva, men allt känns så mycket smidigare och rappare.
Samsung går ett steg längre än Oneplus 7 Pro och 7T-mobilerna gjorde och kör 120 Hz istället för 90 Hz. Ska vi vara ärliga ser vi inte riktigt skillnaden, så länge vi kommer ifrån 60 Hz så sker ett stort lyft, men sedan upplever vi inte en lika påtaglig förbättring till nästa steg. Men oavsett om det är 90 eller 120 så uppskattar vi det stort.
Att gå upp i frekvens har dock en påtagligt negativ effekt. Det drar märkbart mer energi. Samsung ger dig valet mellan vanliga 60 och nya 120 Hz, och i högfrekvent läge förkortas batteritiden med ungefär 25 procent i våra mätningar. Trots ett massivt batteri på 5 000 mAh är batteritiden inte så imponerande som vi är vana vid i Samsungs tidigare flaggskepp. Vi får ut mellan 13 och 17 timmar aktivt användande på hög ljusstyrka.
Ingen automatik, så tänk efter
Till skillnad från Oneplus ser inte Samsung ut att automatiskt ställa ner bildfrekvensen när det inte behövs. Vi testar till exempel att strömma film vilken har 60 Hz bildfrekvens. I det fallet ställer Oneplus ner skärmen till 60 Hz då det är helt onödigt med mer. Men i Galaxy S20 Ultra får vi samma relativa påverkan på batteriet i det läget som när vi webbsurfar. Även om vi räknar bort stora kamerahuset är S20 Ultra en bastant mobil. Batteriet är lyckligtvis snabbladdat. Det stödjer Power Delivery 3.0, och snabbladdning med upp till 54 Watt effekt. Som vanligt från Samsung får du också stöd för två standarder av trådlös laddning, qi och pma. Laddare för det får du dock köpa separat.
Nya systemkretsen kan eventuellt också vara en orsak till ökad strömförbrukning. Exynos 990 har rejält ökad cpu- och grafikprestanda. Byggd på sju nanometers teknik levererar processorn topprestanda som klart lämnar höstens Snapdragon 855+ i kölvattnet. Nyare mobilder med Snapdragon 865 och 865+ har dock visat sig snäppet vassare, men du lär knappast känns dig utan datorkraft med en Galaxy i år.
Det är svårare att jämföra med A13 Bionic i Iphone 11 Pro, men det verkar som Apple fortfarande håller tätpositionen på processorsidan medan Samsung och Qualcomm har vassare grafikkretsar.
Stora siffror i kameran
Vad ska man då med all denna datorkraft till? Att spela spel i hög upplösning och hög bildfrekvens är ett exempel, men mer intressant tycker vi att till exempel skrivbordsgränssnittet Dex är. Med Displayport-stöd på usb-utgången är det bara att plugga in en extern skärm, parkoppla usb-mus och tangentbord, och köra webbläsare och Office i fullstorlek. Dex har alltid varit lovande, men hållits tillbaka av ett lite segt gränssnitt. Nu är upplevelsen smidigare än någonsin.
Det andra stora som all datorkraft används till är kameran. Det krävs en hel del muskler för att kunna hantera de stora mängder data, intelligens och automatik som en modern smartphone kräver. Och här krävs en hel del. Stor standardkamera, ultravidvinkel, tof-kamera, led-blixt och 5x telefotolins. Med en 108-megapixelsensor i huvudkameran och 48 megapixlar i telefotozoomen är det mycket data att hantera. I standardläge samplar den ner ljusinformationen från nio pixlar till en och sparar 12-megapixelfoton som har utmärkt skärpa och dynamik. Det här är inte samma sensor som 108-megapixelkameran i Xiaomi Note 10, men Samsung gör även den. Den här är snäppet mer avancerad och sköter nersamplingen på hårdvarunivå.
Vidvinkellinsen gör också ett riktigt bra jobb för snygga landskapsbilder, med eller utan digital korrigering för perspektivförvrängning. Samsungs ai-assisterade automatiska läge hittar för det mesta rätt, och det är hög lägstanivå på bilder vi tar. Ett nytt smart läge kallat En Tagning fotar (och filmar) med alla kameror på en gång, och sparar ett gäng olika bilder med olika automatik, utsnitt och filter. Sedan kan du själv välja ut den som blev bäst.
Superzoom med reservation
I extra mörka miljöer tar kameran i Galaxy S20 Ultra dock längre tid på sig och tappar också lite lättare fokus jämfört med Galaxy S10 och Note 10, trots att den nya har en riktig tof-kamera som borde göra det lättare. Vill du fota jättebilder på 108 megapixlar så finns det ett speciellt läge för det. Då kan du sedan lätt ta ut inzoomade utsnitt ur bilden manuellt. Det ser bra ut ner till ungefär 10x inzoomning, sedan börjar vi skönja brus och artefakter.
Bättre går det då att zooma på riktigt. Galaxy S20 Ultra är tredje telefonen vi sett som erbjuder optisk zoom på hela 5x, tack vare dess vinklade optik i samma stil som i förra årets Huawei P30 Pro. Fast Samsung har en mer högupplöst sensor bakom, och vad som verkar vara rätt så avancerad intelligens bakom, vilket gör kombinerad optisk och digital zoom över 5x riktigt imponerande.
Maxgränsen är hela 100x zoom, men går vi så nära blir resultatet inte så värst snyggt, utan det syns tydligt att det handlar om fejkad uppskalning sista biten. Även cirka 50x inzoomning ger lite smetigt resultat. Men upp till ungefär 30x ser det övertygande skarpt ut. Samsungs utmärkta bildstabilisering gör också att den faktiskt går att använda ända upp till max zoom. Tyvärr har inte sensorn i telefotolinsen samma skarpa kontrast och dynamik i svärtan som huvudsensorn. Det blir lite blekare svärta i bilden när den växlar över till det objektivet. Max vidvinkel, max optisk zoom på 5x och max digital zoom på 100x. Bilden i zoomobjektivet är blekare än i de andra två kamerorna, men den ser extra blek ut i sökaren. Tagna foton blir snäppet bättre. Slutligen kan du nu även filma i hela 8k, fast med vissa begränsningar. Du kan bara filma 5 minuter långa klipp, och du får 24 bilder per sekund, inte ens 30. Men kvaliteten på slutresultatet är övertygande. I Samsungs egna videospelare kan vi zooma in och visa ett utsnitt medan vi spelar upp videon, och även på detaljnivå ser det bra ut.
Omdöme
Galaxy S20 Ultra är en tveklöst imponerande mobil, en mäktig samling funktioner med imponerande siffror. För det mesta motsvarar de också lika imponerande egenskaper. Skärmen är fantastisk och kameran gör oss inte besvikna, även om den är lite väl överdrivet hajpad. Vikten och priset är mer avskräckande än lockande. Och stora batteriet klarar inte av att leverera riktigt vad vi hoppats på.