Att hålla hemmet rent är en krävande uppgift. Inte nog med att det är tidskrävande, de flesta av oss kan nog även skriva under på att det även är urbota tråkigt. Glädjande nog har det under de senaste åren lanserats ett gäng kompetenta hjälpredor skapade för ett enda syfte – att avlasta dig och din vardag.
Nu har det som bekant inte alltid varit en dans på rosor. Initialt var det si och så med den där extra ledigheten och att slippa städa. Robotdammsugarna hade en hel del problem, både gällande framkomlighet och städresultat. De fastnade i sladdar eller gardiner, kunde missa en hel del ytor och något ”kartminne” var det inte tal om. Detta trots en väldigt saftig prislapp.
Det tar tid att utveckla produkter och då detta fortfarande är ett relativt ungt segment, kommer vi även att fortsättningsvis stöta på en och annan undermålig modell, men lyckligtvis blir de färre och så länge du håller dig till de mer namnkunniga tillverkarna bör du kunna räkna med en robotdammsugare som håller måttet.
En välkänd tillverkare är att föredra
Men givetvis skiljer sig modellerna åt, och även om du som konsument i de flesta fall träffar rätt om du går efter devisen ”du får vad du betalar för” är det en sanning med modifikation. Om inte annat visar det sig i vår jämförelse att en modell för 10 000 kronor inte nödvändigtvis är bättre än uppstickaren som kostar hälften så mycket.
Generellt erbjuder alla etablerade tillverkare robotdammsugare som är uppkopplade via wifi, liksom en tillhörande app för att du ska kunna hålla koll på enheten, schemalägga städningen, uppdatera dammsugarens mjukvara samt få notiser om något problem skulle uppstå.
Mer avancerade modeller erbjuder därutöver ofta en anpassningsbar karta över hemmet för att möjliggöra rengöring i olika rum vid olika tillfällen. Fysiska avgränsningar i form av virtuella väggar eller magnetremsor som ska placeras vid exempelvis avsatser blir allt ovanligare och i stort sett allt handhavande sker numera via appen i din telefon.
På senare tid har två nya fenomen dykt upp på städrobothimmelen – automatiska tömningsstationer samt oscillerande moppningsfunktion. Nymodigheter som underlättar handhavandet tillika effektiviserar städningen. I dagsläget erbjuds dessa nyheter enbart i ett fåtal modeller, men du kan räkna med att de flesta tillverkare kommer att haka på denna trend.
Pensionera din gamla elnätanslutna dammsugare?
Så…kan den traditionella dammsugaren äntligen pensioneras? Ja, i många fall och mestadels beroende på hur ditt hem är utformat. Allt fler modeller klarar av flera våningsplan (även om du måste bära dem i trapporna alternativt införskaffa ytterligare en robot) och har du trösklar modell högre kommer det bli en hel del extrajobb. Men har du endast ett våningsplan som behöver underhållas och håller ytorna som ska dammsugas hyfsat framkomliga och kompletterar din städrobot med en bra skaftdammsugare kan du absolut börja fundera på att ställa ut trotjänaren i förrådet.
Så gjorde vi testet
Från det att vi får in samtliga robotdammsugare testas de kontinuerligt så länge de är aktuella på den svenska marknaden. Detta för att hela tiden hålla oss uppdaterade och för att få en uppfattning om hur robotarna fungerar även under en längre period. Främsta skälet till detta är att firmware och mjukvaran, som ofta ger nya funktioner, uppdateras med jämna mellanrum, men även för att få en uppfattning om underhållet och livslängden för borstar, filter och andra förbrukningsvaror.
Testerna sker i vanliga hem och där möts de av utmaningar som trösklar, mattor av olika slag och andra hinder. Vi undersöker extra noga hur bra produkterna kommer åt i hörn och andra svåråtkomliga platser samt hur mycket damm och annat skräp som de fångar upp. Stor vikt läggs även vid funktioner och hanteringen i tillhörande app.
Cleanmate S990: Prisvärd robotdammsugare med uppkoppling
Cleanmate S990 är en robotdammsugare med smidig app, men den fastnar lätt i saker.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Med S990 tar Cleanmate ett rejält kliv framåt. Uppkopplingen ger en rad fördelar och alla inställningar och kommandon sköts enkelt via appen. Roboten kräver dock ett pedantiskt hem utan småhinder för att kunna arbeta avbrottsfritt. Prismässigt utmanar S990 rejält och får tillverkaren bara ordning på mjukvaran bör vissa betydligt dyrare konkurrenter se upp!
Positivt
Uppkopplad
Smidig app som kan skapa olika avgränsningsområden
Dreame D9 Max: Kraftfull och prisvärd robotdammsugare
Lite mer muskler och en ny omarbetad borste gör Dreame D9 Max till en lysande stjärna i budgetsegmentet för robotdammsugare.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Dreame D9 Max är en klart lysande stjärna i budgetsegmentet med en nästintill brutal sugkraft effektivt rengör hemmet samtliga ytor så länge du underlättar för dess framfart och plockar undan sladdar och andra små föremål. Smidig app med bra möjligheter till anpassad städning efter olika behov och även om moppningsfunktionen är av det enklare slaget gör den en hel del nytta.
Positivt
Pris
Smart kartläggning och navigeringsteknik
Grym sugkraft
Negativt
Når inte hela vägen in i hörn
Trasslar lätt in sig i lösa föremål
Testad: April 2023 Körtid: Upp till 150 min Dammbehållare: 0,57 liter Hepa-filter: Ja Övrigt: Moppsystem ingår Pris: 3 390 kronor via Prisjakt … Läs hela testet av Dreame D9 Max
Electrolux Pure i9.2: Gammal favorit i uppdaterad tappning
Pure i9.2 från Electrolux är en robotdammsugare som kommer åt bra, även i hörn och kanter.
Betyg 4 av 5
Electrolux Pure i9.2: Omdöme
Användarvänlighet och framkomlighet i kombination med den nya interaktiva kartfunktionen och ett par trimmade maskindelar återställer ordningen och placerar Pure i9.2 i den absoluta toppen. Den arbetar snabbt och fastnar i stort sett aldrig. En vän att lita på helt enkelt
Eufy RoboVac X8 Hybrid: Robotdammsugare med udda design och grym sugkraft
Eufy RoboVac X8 Hybrid lockar med sugkraft utan dess like, men här finns även ett par brister.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Robovac X8 är en robotdammsugare med imponerande sugkraft och som sticker ut designmässigt. Enkelt att hantera samt rengöra och vi gillar inställningsmöjligheterna i den tillhörande appen. Den tar sig fram överallt men ställer å andra sidan krav på dig som användare att hålla golvet fritt från hinder. Varumärket Eufy känns spännande och att ni framledes kommer att få se fler produkter från tillverkaren på M3.se råder det inga som helst tvivel om.
Positivt
Effektiv rengöring, imponerande sugkraft
Smart kartläggning och navigeringsteknik
Snygg och udda design
Boostfunktion på mattor
Negativt
Saknar objektigenkänning
Moppningsenheten varken vibrerande- eller oscillerande
Irobot Roomba 976: Robotdammsugare i mellanprisklassen gör jobbet
Roomba 976 arbetar snabbt och effektivt, men saknar en smart kartfunktion för att dela in hemmet i sektioner.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Roomba 976 är en något enklare robot som presterar bra rent städmässigt och med bra framkomlighet, men som saknar en del av de funktioner du får med tillverkarens mer avancerade modeller, och då framför allt en anpassningsbar kartfunktion för rumsindelning och avgränsningar. Konkurrensen i segmentet är emellertid brutal och för samma pengar får du exempelvis en Roborock S5 Max, en betydligt mer avancerad robotdammsugare.
Positivt
Bra framkomlighet och effektiv rengöring
Smidig app med bland annat schemaläggning
Enkel att rengöra
Negativt
Saknar kartfunktion för att rumsindela och avgränsa
Miele Scout RX2 städar med bravur – om ditt hem är hinderfritt
Miele Scout RX2 rengör bra, men kör fast ibland.
Betyg 3 av 5
Omdöme
RX2 är en i teorin riktigt kompetent och lättanvänd städrobot. Under perfekta förhållanden fungerar städningen överlag riktigt bra, men den burdusa och högljudda framfarten – samt förkärleken till att trassla in sig och fastna så fort den får chansen – hamnar på minuskontot.
Neato Botvac D4: Prisvärd städrobot med full koll på hemmet
Neato Botvac D4 kommer åt bra, men dammbehållaren är lite liten.
Betyg 4 av 5
Neato Botvac D4: Omdöme
Liksom de dyrare modellerna från Neato imponerar Botvac D4 ordentligt. Den städar effektivt och tar sig fram i stort sett överallt samtidigt som appen är bland de tydligaste och mest lättförstådda vi sett. Ett riktigt bra köp, helt enkelt.
Neato Botvac D6: Smart och ostoppbar robotdammsugare
Neatos nya Botvac D6 är inte bara smidig att styra från mobilen. Det här är en robotdammsugare som klarar det mesta.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Vi har testat många robotdamsugare, men få klarar de hinder som den här modellen lyckas forcera. Tjocka mattor, höga trösklar, svåra fåtöljfötter. Ingenting stoppar Botvac D6, och samtidigt gör den rent bra och appen är riktigt genomtänkt. Priset har emellertid höjts på senare tid vilket innebär att den är prisvärd än tidigare!
Neato D10: Snygg, sugstark och förvirrad robotdammsugare
Neatos toppmodell lyckas inte nå upp till vissa konkurrenters nivå.
Betyg 2 av 5
Omdöme
Neato D10 är lite av en besvikelse. Inte för att den inte gör rent, den gör den verkligen. Men konkurrenterna har hunnit ifatt och några har gått förbi samtidigt som D10:an vi testar har sämre framkomlighet än tillverkarens egna föregångsmodeller. Och för 6 000 kronor får du faktiskt en modernare städrobot med både tömningsstation, 3d-sensor och som även torkar golvet.
Roborock E4: Robotdammsugare med moppfunktion i budgetklassen
Vi har testat instegsmodellen från Roborock; ett prisvärt alternativ som gör jobbet – utan att glänsa.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Roborock E4 är ett intressant alternativ i budgetklassen. För en i sammanhanget liten summa pengar får du en kompetent maskin som gör vad den ska, det vill säga dammsuga hemmet, om än högljutt, utan att överträffa någon annan modell vi testat på senare tid. Den är enkel, både gällande handhavande och underhåll, men kräver samtidigt ett ordnat hem utan hinder för att fungera tillfredsställande.
Positivt
Pris
Kan även torr- eller våttorka golven
Stor dammbehållare
Enkelt handhavande
Negativt
Når inte hela vägen in i hörn
”Ointelligent” navigationssystem
Saknar kartfunktion med zonindelning och avgränsningar
Robotdammsugaren Roborock S5 Max lever upp till våra förväntningar och gör rent hus till en relativt billig peng.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Skillnaderna är färre än likheterna om vi jämför de båda S5-modellerna, men att S5 Max är en bättre maskin sett till helheten är det inget snack om. Pristillägget på en dryg tusenlapp är ingen dealbreaker om du är på jakt efter en ny, riktigt bra robotdammsugare. Då har du ändå bara betalat drygt en tredjedel av vad exempelvis en Roomba S9 kostar.
Roborock S6 MaxV: Smart och prisvärd robotdammsugare
Trots några små brister är robotdammsugaren Roborock S6 MaxV väl värd pengarna.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Roborock S6 MaxV är en på samma gång mycket lättanvänd och funktionsrik robotdammsugare. Som de flesta andra konkurrenter kommer den inte riktigt åt överallt, men där den kommer åt städar den väldigt bra. Med tanke på prislappen är det en av de mer prisvärda robotdammsugarna vi har testat.
Positivt
Lågt pris
Lättanvänd
Funktionsrik
Moppfunktion
Negativt
Vissa problem med trösklar och mattor
Kommer inte åt ordentligt i hörn eller vid socklar
Trifo Max: Lättanvänd robotdammsugare med inbyggd kamera
Trifo Max är hyfsat prisvärd, men nyttan av den inbyggda kameran är tveksam.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Trifo Max är en lättanvänd och hyfsat prisvärd robotdammsugare som städar bra där den kommer åt. Tyvärr kommer den inte åt så bra som man skulle önska exempelvis i hörn och under skåp. Appen är också lite för begränsad utan funktioner som rumsindelning och virtuell avgränsning. Dessutom är nyttan av den inbyggda kameran ytterst tveksam.
Viomi V3 Max: Robotdammsugare i mellanprisklassen som klarar det mesta
Vi testar en robotdammsugare som dammsuger, sopar och moppar. Den gör det dessutom riktigt bra!
Betyg 4 av 5
Omdöme
Med V3 Max fortsätter Viomi att övertyga. Precis som med S9:an erbjuds en effektiv och noggrann rengöring av hemmet – bortsett från lite skit i hörnen. Ett enkelt handhavande, en smart app med omfattande inställningsmöjligheter samt möjligheten att även våtmoppa golven är stora plus. På minussidan noterar vi en alltför liten vattentank och att roboten lätt kör fast i sladdar och annat smått som hamnar i dess väg.